IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2014.10.09
Végh Nóra

Antré-estek címmel felolvasószínházi előadásokkal szélesíti repertoárját a tatabányai Jászai Mari Színház. Az első estén, október 17-én A gyanú éjszakája című művet tekinthetik meg a nézők Crespo Rodrigo, Dévai Balázs és Major Melinda előadásában. Az új kezdeményezésről a dramaturg-rendező, Sediánszky Nóra árult el részleteket.

Hogyan jött az Antré-estek ötlete?

Budapesten már három éve foglalkozom felolvasószínházi előadásokkal. Először a Sufni-kertben kezdtem, egy romkocsmaszerű helyszínen, majd később több helyen is tevékenykedtem. A színházi sorozat ötlete akkor merült fel, amikor Crespo Rodrigóval, a tatabányai Jászai Mari Színház igazgatójával elkezdtünk közös projektekben együttműködni. Azért választottam az Antré-estek címet, hogy legyen egy önálló programsorozat a színház keretein belül, másrészt pedig mert egy jó bevezetésnek, kezdőpontnak szánjuk ezeket az esteket.


Sedianszky_Nora_Foto-minok.hu
Sediánszky Nóra


Az első előadás október 17-én lesz, A gyanú éjszakája címmel. Mit érdemes tudni róla?

Nem véletlenül választottam ezt a művet, ugyanis egy ideje élőhangjátékként, rádiós formában tartottunk ilyen esteket. Hangzó formában a tavaly előtti évadban csináltam, és akkor nagyon nagy sikert aratott. A mű egy 1981-es francia film feldolgozása, egy nagyon érdekes pszichothriller, ami egyetlen éjszaka alatt, épp Szilveszterkor játszódik Cherbourgban, egy rendőrörsszobán. Az eredeti is kevés szereplős, én ezt még tovább csökkentettem, ezért hárman játsszák. Tulajdonképpen egy sajátos macska-egér harc történetéről van szó. A szereplők: a felügyelő, a gyanúsított, akit őrizetbe vesznek, és az ügy koronatanúja, a gyanúsított felesége. Ez a film többek között arról is nevezetes, hogy Romy Schneider francia filmszínésznő utolsó előtti filmje volt. Bár viszonylag kicsi volt a szerepe a darabban, mégis kulcsfontosságú és emlékezetes.


A szereplők számának csökkentésén túl mik voltak a főbb változtatások?

Ebben a műfajban mindig az jelenti a kihívást, hogy az alap egy film, amely a vizuális hatásokra épül. Amikor először rádióra dolgoztam át, illetve most a felolvasószínházi változatra, arra kellett törekednem, hogy ilyen körülmények között is vissza tudjam adni a hatásokat. Ez először is azt jelenti, hogy nyilvánvalóan a hármas egység szabályainak megfelelően, egy térben, minél feszítettebb tempóban és lényegretörőbben kell megfogalmazni a történetet. Emellett alkalmazunk majd háttérvetítést és lesznek zenei hatások, effektek is. Igyekeztem fenntartani a filmből sugárzó belső feszültséget. Azért is választottam ezt a darabot a felolvasószínház első előadásaként, mert zárt térben játszódik és meglehetősen egyközpontú a története. Ahhoz tudnám hasonlítani stílusában, amilyen a nálunk is vetített Puszta formalitás című film volt.


Felolvasas
Crespo Rodrigo, Dévai Balázs, Major Melinda


És milyen művekkel készülnek még?

Egy olyan típusú bevezető évadra gondoltunk, amely során havonta, kéthavonta különböző tematika szerint fogunk előadásokat készíteni. Most egy igazán izgalmas, feszes tempójú történettel szeretnénk felkelteni a közönség érdeklődését; a továbbiakban pedig olyan előadásokat tervezünk, amelyek a színház egy-egy bemutatójához, vagy tematikájához kapcsolódnak. Készülünk egy olyan esttel is, amely például a Shakespeare évfordulóhoz és a színház közelgő Vízkereszt bemutatójához kapcsolódik. Az est folyamán azokra a rejtélyekre koncentrálunk, amelyek Shakespeare egyébként is homályos és misztikus töltetű önéletrajzából fennmaradtak. Lesznek még olyan előadások is, amelyek kifejezetten a fiatal hallgatóságot célozzák meg; kötelező olvasmányokat hallhatnak majd, kicsit másképp.


Antre-Estek-logo


Miben tekinthető különlegesnek ez a felolvasóest?

Azért szeretem ezt csinálni, mert úgy tapasztalom, hogy viszonylag egyszerű eszközökkel lehet játszani a műfaj határaival. Ez egy sajátos átmenet az írott szöveg és az elhangzó élmény, a színházi forma között. Kóstolóra bocsáthatunk különböző témákat, ugyanakkor a belső fantáziának kevésbé szab határt. Minél többféle műfajt próbálunk ki, a lehetőségek szerint társítani lehet benne különböző dolgokat, mint a filmet, a zenét, a fotográfiát. A színészek személyisége is fontos, és mégiscsak egy közvetlen, intim formában történik az előadás, amire szükség van az előadók és a befogadók között. Szeretem azt a közvetlen és őszinte megmérettetést, amit a felolvasószínházi forma nyújt, és az a célunk, hogy igazi színházi élményt nyújtsunk.

Kulcsszavak:

lukoviczky

Saint-Philibert_apatsagi_templom_Tournus_1953__Lucien_Herve_R

2019.04.21

Igazi 20. századi, kalandos magyar élet jutott Lucien Hervének. Elkán László néven született Hódmezővásárhelyen 1910-ben, majd 18 évesen Párizsba ment. Dolgozott bankban, volt divattervező, festett képeket, újságíróként, majd fotósként épített karriert. A francia hadsereg katonájaként volt hadifogoly, szökevény, az ellenállás tagja. Épületekről született képei tették híressé. A 97 évesen elhunyt fotós műveiből Lucien Hervé – Az építészet csendje címen nyílt kiállítás a Pannonhalmi Főapátságban.

deri-tojas2_R

2019.04.21

A néprajzi és népművészi gyűjtemények kialakulásának már viszonylag korai szakaszában figyelem fordult a hímes tojások felé, s hamar a kollekciók részévé váltak. A debreceni Déri Múzeum is őriz néhány értékes darabot. Van, amelyiket karcolt technikával díszítették, másokat írókával, a legújabbat pedig ecsettel, temperával festették.

kerekes_gabor

2019.04.21

A 2000-es évek elején webes galériaként induló, pár éve a Bartók Béla útra költöző Artphoto Galériában számtalan kiemelt alkotó munkái fordultak meg. Az izgalmas kezdeményezések iránt nyitott intézmény Kerekes-Barabás Projekt címmel nyílt kiállításának tárlatvezetésén jártunk.

A Fragonard-gyár új parfümmúzeumában a látogatók mintegy 400 parfümmel, és az illatszerek európai történetével is megismerkedhetnek. A múzeum a dél-franciaországi Grasse városában található világhírű parfümgyáré, amelyet hagyományos parfümkészítő művészetéért 2018-ban az UNESCO is felvett a kulturális világörökségi listájára. Míg régen az erős illatokat elsősorban temetési szertartások, később pedig a testszag elfedésére használták, a középkortól kezdve a parfüm már a luxusterméknek számított. Bár az egyház sokáig rossz szemmel nézte az illatosítást, a keresztes hadjáratokról visszatérők is sok egzotikus parfümöt, olajat hoztak magukkal Európába, új illatokkal gazdagítva a kínálatot. A 18. századtól az erős illatok kifinomultabbá váltak, ám még a 20. század elején is nehéz illatok hódítottak a mai ízléshez képest.

Előadó-művészeti tevékenységű nonprofit céget hoztak létre az ősszel elindult pásztói színház alapítói, köztük Kautzky Armand. A Balassi Bálint Színház Nonprofit Kft. másik két tulajdonosa Katona Attila zeneszerző és Katona József díszletfestő iparművész. A színházalapítást a 9 ezres kisváros kezdeményezte. Az előadások a művelődési házban zajlanak majd.

A budapesti Nemzeti Színház repertoárján is szereplő Ady-estjével vendégszerepel a kolozsvári színházban Földes László Hobo. A föltámadás szomorúsága című verses-zenés összeállítás április 24-én, szerdán 17 és 20 órától tekinthető meg a színház Stúdiótermében.

Az 1600 éves aranykincset Észak-Izraelben, Galileában találták kiránduló kamaszgyerekek a földeken, Cipóri patak medrénél. Egy tanösvény mellett bukkantak rá, amely a késő római és a bizánci korban a zsidók önrendelkezését biztosító bírói tanácsnak, a Szanhedrinnek otthont adó különböző helyszíneket köti össze egymással.

Az érme egyik oldalán II. Theodosius császár (401-450) látható, aki arról is ismert, hogy ő tette törvényeivel másodosztályú polgárokká az Izrael földjén élő zsidókat. A másik oldalon a győzelem istennője látható egy hatalmas kereszttel. Az aranyéremnek az egykori neve solidus volt, ez volt a leggyakoribb pénznem a késő római birodalomban, és a korai bizánci korszakban.

A mesterséges intelligenciát egy hongkongi művész hozta létre. Victor Wong három év alatt építette meg és programozta be az A. I Gemini nevű robotot, amelyet a tusfestés technikájára tanított meg, és a Holdról készült háromdimenziós képekkel „táplálta". Az A.I Gemini átlagosan 50 óra alatt fest meg egy képet, amelyhez általában mindössze fekete tintát, vizet és kínai merítéses technikával előállított papírt használ. A robot egy képének ára jelenleg nagyjából 10 ezer font (3,7 millió forint) Londonban.

Május 25. és június 2. között negyedik alkalommal rendezik meg a Zsidó Művészeti Napokat (Zsimü) Budapest meghatározó kulturális helyszínein.

budapest_bar

Antonín Dvořák nagyszabású h-moll gordonkaversenyét tűzi műsorra a Pannon Filharmonikusok zenekar április 27-én a pécsi Kodály Központban. A gordonkairodalom egyik legjelentősebb darabját Alexander Buzlov orosz csellóművész szólaltatja meg.

M/Ámor vagy amit akartok címmel, a Shakespeare-komédiák sajátos dramaturgiáján alapuló vígjátékot mutat be a Terminál Workhouse fiatal alkotókból álló csapata a Kós Károly Művelődési Házban április 23-án, kedden 19 órakor.

Palóc húsvétot tartanak hétfőn a szlovákiai Fülek várában. A tizennegyedik alkalommal megtartott rendezvényen a helyi értékekre, a palóc hagyományokra helyezik a hangsúlyt, de a műsorban a magyar mellett a szlovák kultúrát is bemutatják.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma