15_eves

2014.10.09
Végh Nóra

Antré-estek címmel felolvasószínházi előadásokkal szélesíti repertoárját a tatabányai Jászai Mari Színház. Az első estén, október 17-én A gyanú éjszakája című művet tekinthetik meg a nézők Crespo Rodrigo, Dévai Balázs és Major Melinda előadásában. Az új kezdeményezésről a dramaturg-rendező, Sediánszky Nóra árult el részleteket.

Hogyan jött az Antré-estek ötlete?

Budapesten már három éve foglalkozom felolvasószínházi előadásokkal. Először a Sufni-kertben kezdtem, egy romkocsmaszerű helyszínen, majd később több helyen is tevékenykedtem. A színházi sorozat ötlete akkor merült fel, amikor Crespo Rodrigóval, a tatabányai Jászai Mari Színház igazgatójával elkezdtünk közös projektekben együttműködni. Azért választottam az Antré-estek címet, hogy legyen egy önálló programsorozat a színház keretein belül, másrészt pedig mert egy jó bevezetésnek, kezdőpontnak szánjuk ezeket az esteket.


Sedianszky_Nora_Foto-minok.hu
Sediánszky Nóra


Az első előadás október 17-én lesz, A gyanú éjszakája címmel. Mit érdemes tudni róla?

Nem véletlenül választottam ezt a művet, ugyanis egy ideje élőhangjátékként, rádiós formában tartottunk ilyen esteket. Hangzó formában a tavaly előtti évadban csináltam, és akkor nagyon nagy sikert aratott. A mű egy 1981-es francia film feldolgozása, egy nagyon érdekes pszichothriller, ami egyetlen éjszaka alatt, épp Szilveszterkor játszódik Cherbourgban, egy rendőrörsszobán. Az eredeti is kevés szereplős, én ezt még tovább csökkentettem, ezért hárman játsszák. Tulajdonképpen egy sajátos macska-egér harc történetéről van szó. A szereplők: a felügyelő, a gyanúsított, akit őrizetbe vesznek, és az ügy koronatanúja, a gyanúsított felesége. Ez a film többek között arról is nevezetes, hogy Romy Schneider francia filmszínésznő utolsó előtti filmje volt. Bár viszonylag kicsi volt a szerepe a darabban, mégis kulcsfontosságú és emlékezetes.


A szereplők számának csökkentésén túl mik voltak a főbb változtatások?

Ebben a műfajban mindig az jelenti a kihívást, hogy az alap egy film, amely a vizuális hatásokra épül. Amikor először rádióra dolgoztam át, illetve most a felolvasószínházi változatra, arra kellett törekednem, hogy ilyen körülmények között is vissza tudjam adni a hatásokat. Ez először is azt jelenti, hogy nyilvánvalóan a hármas egység szabályainak megfelelően, egy térben, minél feszítettebb tempóban és lényegretörőbben kell megfogalmazni a történetet. Emellett alkalmazunk majd háttérvetítést és lesznek zenei hatások, effektek is. Igyekeztem fenntartani a filmből sugárzó belső feszültséget. Azért is választottam ezt a darabot a felolvasószínház első előadásaként, mert zárt térben játszódik és meglehetősen egyközpontú a története. Ahhoz tudnám hasonlítani stílusában, amilyen a nálunk is vetített Puszta formalitás című film volt.


Felolvasas
Crespo Rodrigo, Dévai Balázs, Major Melinda


És milyen művekkel készülnek még?

Egy olyan típusú bevezető évadra gondoltunk, amely során havonta, kéthavonta különböző tematika szerint fogunk előadásokat készíteni. Most egy igazán izgalmas, feszes tempójú történettel szeretnénk felkelteni a közönség érdeklődését; a továbbiakban pedig olyan előadásokat tervezünk, amelyek a színház egy-egy bemutatójához, vagy tematikájához kapcsolódnak. Készülünk egy olyan esttel is, amely például a Shakespeare évfordulóhoz és a színház közelgő Vízkereszt bemutatójához kapcsolódik. Az est folyamán azokra a rejtélyekre koncentrálunk, amelyek Shakespeare egyébként is homályos és misztikus töltetű önéletrajzából fennmaradtak. Lesznek még olyan előadások is, amelyek kifejezetten a fiatal hallgatóságot célozzák meg; kötelező olvasmányokat hallhatnak majd, kicsit másképp.


Antre-Estek-logo


Miben tekinthető különlegesnek ez a felolvasóest?

Azért szeretem ezt csinálni, mert úgy tapasztalom, hogy viszonylag egyszerű eszközökkel lehet játszani a műfaj határaival. Ez egy sajátos átmenet az írott szöveg és az elhangzó élmény, a színházi forma között. Kóstolóra bocsáthatunk különböző témákat, ugyanakkor a belső fantáziának kevésbé szab határt. Minél többféle műfajt próbálunk ki, a lehetőségek szerint társítani lehet benne különböző dolgokat, mint a filmet, a zenét, a fotográfiát. A színészek személyisége is fontos, és mégiscsak egy közvetlen, intim formában történik az előadás, amire szükség van az előadók és a befogadók között. Szeretem azt a közvetlen és őszinte megmérettetést, amit a felolvasószínházi forma nyújt, és az a célunk, hogy igazi színházi élményt nyújtsunk.

Kulcsszavak:

KAD_Kultura_596x90_002

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

Korniss_szeki_asszony

2019.08.18

Megnyílt Korniss Péter Változások című fotókiállítása szombaton a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban. A kiállításba beválogatott, 1967 és 2017 között készült fényképek az elkerülhetetlen változást mutatják be.

szir_001

2019.08.17

Mivel hat legmélyebben egy háború, ha nem azzal, hogy a számok és adatok mellett arcot, arcokat kap? Hogy testközelbe kerül, megérint. Az augusztus 14-én a Párbeszéd Házában Aleppo. Háború. Újjászületés – A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szíriában címmel nyílt páros fotókiállítás a szíriai háborúba visz el.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Kínai Nemzeti Opera előadása szeptemberben lesz a budapesti Erkel Színházban. A történet Kína északi részén, a 20. század elején játszódik, ahol a főhősök a harcművészet elsajátítását követően a Pekingi Opera színházi társulatánál találják meg saját útjukat, ám a sors és végzet közbeszól, így az útjaik elválnak. A színpadon megelevenedik az élet és a halál, a szerelem és a gyűlölet, valamint a küzdelem a színpadi csillogás eléréséért.

Leonardo közismerten hosszú idő alatt fejezte be képeit. A Sziklás madonnán két periódusban is dolgozott, 1491 és 1499 között, majd 1506 és 1508 között. Egy korábbi, 2005-ben elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy eredetileg más pózban akarta megfesteni a madonnát, de további változtatásokra nem derült fény. A legújabb technológiának köszönhetően sikerült újabb vázlatot is felfedezni a festékréteg alatt, a tárlat látogatói most ezt is megismerhetik.

A zsiráfborjú augusztus 15-én jött a világra, az állatorvos és a gondozók több mint két órán keresztül segítették Ganzit, az anyaállatot a nehéz, ám végül sikeres ellésben. Az egészséges borjú több mint másfél méter magas, súlya 50-60 kilogramm körül van. A kis zsiráf egyelőre a zsiráfházban tölti napjait, a látogatók csak később láthatják Magyarország legnagyobb, mintegy kéthektáros Afrika-szavanna kifutójában szélesszájú orrszarvúk, zebrák, struccok és antilopok között.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

egy

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma