2014.10.09
Végh Nóra

Antré-estek címmel felolvasószínházi előadásokkal szélesíti repertoárját a tatabányai Jászai Mari Színház. Az első estén, október 17-én A gyanú éjszakája című művet tekinthetik meg a nézők Crespo Rodrigo, Dévai Balázs és Major Melinda előadásában. Az új kezdeményezésről a dramaturg-rendező, Sediánszky Nóra árult el részleteket.

Hogyan jött az Antré-estek ötlete?

Budapesten már három éve foglalkozom felolvasószínházi előadásokkal. Először a Sufni-kertben kezdtem, egy romkocsmaszerű helyszínen, majd később több helyen is tevékenykedtem. A színházi sorozat ötlete akkor merült fel, amikor Crespo Rodrigóval, a tatabányai Jászai Mari Színház igazgatójával elkezdtünk közös projektekben együttműködni. Azért választottam az Antré-estek címet, hogy legyen egy önálló programsorozat a színház keretein belül, másrészt pedig mert egy jó bevezetésnek, kezdőpontnak szánjuk ezeket az esteket.


Sedianszky_Nora_Foto-minok.hu
Sediánszky Nóra


Az első előadás október 17-én lesz, A gyanú éjszakája címmel. Mit érdemes tudni róla?

Nem véletlenül választottam ezt a művet, ugyanis egy ideje élőhangjátékként, rádiós formában tartottunk ilyen esteket. Hangzó formában a tavaly előtti évadban csináltam, és akkor nagyon nagy sikert aratott. A mű egy 1981-es francia film feldolgozása, egy nagyon érdekes pszichothriller, ami egyetlen éjszaka alatt, épp Szilveszterkor játszódik Cherbourgban, egy rendőrörsszobán. Az eredeti is kevés szereplős, én ezt még tovább csökkentettem, ezért hárman játsszák. Tulajdonképpen egy sajátos macska-egér harc történetéről van szó. A szereplők: a felügyelő, a gyanúsított, akit őrizetbe vesznek, és az ügy koronatanúja, a gyanúsított felesége. Ez a film többek között arról is nevezetes, hogy Romy Schneider francia filmszínésznő utolsó előtti filmje volt. Bár viszonylag kicsi volt a szerepe a darabban, mégis kulcsfontosságú és emlékezetes.


A szereplők számának csökkentésén túl mik voltak a főbb változtatások?

Ebben a műfajban mindig az jelenti a kihívást, hogy az alap egy film, amely a vizuális hatásokra épül. Amikor először rádióra dolgoztam át, illetve most a felolvasószínházi változatra, arra kellett törekednem, hogy ilyen körülmények között is vissza tudjam adni a hatásokat. Ez először is azt jelenti, hogy nyilvánvalóan a hármas egység szabályainak megfelelően, egy térben, minél feszítettebb tempóban és lényegretörőbben kell megfogalmazni a történetet. Emellett alkalmazunk majd háttérvetítést és lesznek zenei hatások, effektek is. Igyekeztem fenntartani a filmből sugárzó belső feszültséget. Azért is választottam ezt a darabot a felolvasószínház első előadásaként, mert zárt térben játszódik és meglehetősen egyközpontú a története. Ahhoz tudnám hasonlítani stílusában, amilyen a nálunk is vetített Puszta formalitás című film volt.


Felolvasas
Crespo Rodrigo, Dévai Balázs, Major Melinda


És milyen művekkel készülnek még?

Egy olyan típusú bevezető évadra gondoltunk, amely során havonta, kéthavonta különböző tematika szerint fogunk előadásokat készíteni. Most egy igazán izgalmas, feszes tempójú történettel szeretnénk felkelteni a közönség érdeklődését; a továbbiakban pedig olyan előadásokat tervezünk, amelyek a színház egy-egy bemutatójához, vagy tematikájához kapcsolódnak. Készülünk egy olyan esttel is, amely például a Shakespeare évfordulóhoz és a színház közelgő Vízkereszt bemutatójához kapcsolódik. Az est folyamán azokra a rejtélyekre koncentrálunk, amelyek Shakespeare egyébként is homályos és misztikus töltetű önéletrajzából fennmaradtak. Lesznek még olyan előadások is, amelyek kifejezetten a fiatal hallgatóságot célozzák meg; kötelező olvasmányokat hallhatnak majd, kicsit másképp.


Antre-Estek-logo


Miben tekinthető különlegesnek ez a felolvasóest?

Azért szeretem ezt csinálni, mert úgy tapasztalom, hogy viszonylag egyszerű eszközökkel lehet játszani a műfaj határaival. Ez egy sajátos átmenet az írott szöveg és az elhangzó élmény, a színházi forma között. Kóstolóra bocsáthatunk különböző témákat, ugyanakkor a belső fantáziának kevésbé szab határt. Minél többféle műfajt próbálunk ki, a lehetőségek szerint társítani lehet benne különböző dolgokat, mint a filmet, a zenét, a fotográfiát. A színészek személyisége is fontos, és mégiscsak egy közvetlen, intim formában történik az előadás, amire szükség van az előadók és a befogadók között. Szeretem azt a közvetlen és őszinte megmérettetést, amit a felolvasószínházi forma nyújt, és az a célunk, hogy igazi színházi élményt nyújtsunk.

Kulcsszavak:

Gellert_1929

2019.02.20

Az 1918-ban átadott Gellért szálló szobáiban már volt telefon és cselédhívó, amely a megszokottól eltérően csak fényjelzést adott. Az eredeti épületben tenisz- és minigolfpálya is volt, amelyeket később hullám- és pezsgőfürdővé alakítottak. Ilyen és ehhez hasonló érdekességeket tudhattunk meg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Gellért 100 című kiállításan tartott vezetésen.

nemzeti_tancszinhaz

2019.02.20

Négyévnyi gyerekkihordásnak nevezi, és 15 évvel a Müpa megnyitása után most a Nemzeti Táncszínházat is portfóliója top épületének tartja Zoboki Gábor építész. Soha nem tudja elengedni a műveit, szakmáját épp annyira tartja művészetnek, mint iparágnak. Az általa megálmodott, vadonatúj teátrum február 15-én óriási érdeklődés közepette nyitotta meg kapuit. A tánc új otthonra talált Magyarországon.

callas_G_r
2019.02.20

A címszerep beszélő neve élvezetet jelent, de ez megtévesztő, mert Giocondának nincs sok oka az örömre. A tenor rejtegetni próbálja a kilétét, a librettista pedig álnevet használ, ám Verdi Giocondája így is az egyik legőszintébb és egyszersmind az egyik legszenvedélyesebb olasz operatragédia.

Kinek a hangja? címmel nyílt állandó kiállítás Móricz Zsigmondról egykori lakhelyén, Leányfalun. A Duna menti település ezzel ünnepli posztumusz díszpolgára születésének 140 évfordulóját

Tizennyolc kortárs zeneszerző életét dolgozta fel az az országos zenetörténeti verseny, melynek Budapesti döntőjét csaknem maximális pontszámmal nyerték a kalocsai diákok.

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott, Tanítványok tanítványai 1950-től napjainkig című országos zenetörténeti versenyt Varga Károly zenepedagógus, a Magyar Televízió és Rádió munkatársa, zenei könyvek írója hívta életre.

A múzeum a napokban adta át a 2011-ben ellopott, Kr. e. 1. századból származó aranyozott szarkofágot a manhattani kerületi ügyészségnek, amely továbbítja az egyiptomi kormánynak. A Metropolitan Múzeum 2017 júliusában vásárolta meg a koporsót egy magángyűjteményből, azóta egyik kiállításának központi darabja volt. Az intézményt a vásárláskor hamis eredetigazolással vezették félre. A koporsót, amely egy magas rangú egyiptomi papé volt, jelenetek és szövegek díszítik, amelyek a pap útját ábrázolják a haláltól az örökkévalóságig.

A Magyar Nemzeti Múzeum emlékülést rendez abból az alkalomból, hogy 160 éve, 1859. február 25-én Rosti Pál a nemzet múzeumának ajándékozta dél-amerikai utazásán készült fényképeit. A rendezvény 2019. február 25-én 13 órakor kezdődik a MNM Dísztermében. Pulszky Ferenc múzeumigazgatói kinevezésének 150. évfordulója alkalmából pedig március 4-én tartanak tudományos konferenciát, mely az MNM és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület közös rendezvénye.

Idén a tudomány és a technológia áll a velencei biennále nemzetközi gyermekkarneváljának fókuszában, így ebben az évben a Római Magyar Akadémia a budapesti Csodák Palotájával együtt szervez foglalkozásokat február 23. és 25. között. A négynapos program alatt, a Ca' Giustianan termeiben az előző évekhez hasonlóan tematikus foglalkozások várják a gyerekeket, amelyek ez alkalommal a tudomány témája köré épülnek. A szervezők a világ működését bemutató interaktív foglalkozássokkal készülnek, valamint felépítenek a helyszínen egy matematika, informatikai témájú kódfejtő szabadulószobát is. Magyarország negyedszerre vesz részt az olaszországi programon; 2016-ban Kecskemét városa mutatta meg sokszínű zenei kultúráját, 2017-ben és 2018-ban a Római Magyar Akadémia szervezésében pedig a MOME és a Szentendrei Skanzen mutatkozott be Velencében.

Dikun György kárpátaljai festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön Budapesten a Forrás Galériában. A március 13-ig nyitva tartó tárlaton láthatók lesznek többek között a Tenyérjós, Az öreg halász és a tenger II., valamint a Pán című alkotások.

dikun_gyorgy_nyito

Jelmezes felvonulás, álarckészítés, koncert és táncelőadás is lesz az ötödik alkalommal megrendezendő farsangi karneválon a Fejér megyei Velencén feburár 23-án szombaton.

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága megemlézezést tart a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja alkalmából február 25-én.

A műfajok egymásba kapaszkodása, az évfordulók és az önismeret a hívószavai az idei Debreceni Tavaszi Fesztiválnak, amelyet március 16. és 27. között huszonkilencedik alkalommal rendeznek meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma