Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2018.01.23

Hogyan született meg az Egyesült Államok és egyben a világ filmművészetének egyik legrangosabb elismerése, az Oscar-díj? Honnan kapta a nevét? Mikor rendezték meg az első díjátadót? Ki a történelem legelső Oscar-díjasa? És mely alkotások osztoznak a legtöbb aranyszobrot elnyert film címén? Cikkünkben többek között ezekre a kérdésekre is választ adunk!

UPDATE: Oscar-jelölt a Testről és lélekről!

Az Oscar-díj (angolul The Academy Award) az Egyesült Államok legrangosabb filmművészeti díja, amelyet a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) ad ki 24 kategóriában 1929 óta. Az Oscar-díjakat látványos gála keretében minden év februárjában adják át Hollywoodban. A 24 kategória jelöltjei az előző évben bemutatott filmek alkotói közül kerülnek ki. Az Akadémia állítja fel a jelöltek listáját: a technikai kategóriákban három, a többi kategóriában öt jelöltet választanak ki – kivételt képez ez alól a Legjobb film kategória, melyben 2010-től 10 jelölt van. A jelöltekre az akadémia tagjai szavaznak, akik végül minden kategóriában megtalálják a legjobbat. Az eredményeket rendkívüli titoktartás mellett összesítik és őrzik egészen a díjátadás pillanatáig.


oscar1931
Oscar-díjátadó gála 1931-ben
Fotó: oscars.org

 

A díj története

Az MGM stúdió vezetője, Louis B. Mayer egy 1927-es estén vacsorát adott, vendégeivel pedig egy olyan csoport létrehozásáról beszéltek, amely a filmipar fejlődését és erősítését segíti. Egy héttel később a filmipar összes kreatív ágazatából 36 meghívott a Los Angeles-i Ambassador Hotelben gyűlt össze, hogy meghallgasson egy javaslatot a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (International Academy of Motion Picture Arts and Sciences) létrehozására. Elnöknek ekkor Douglas Fairbanks-t választották.

 

Az első Oscar-díjátadó ünnepséget 1929. május 16-án rendezték meg a Hollywood Roosevelt Hotelben 270 résztvevővel. A nyerteseket a kezdetekkor már három hónappal korábban bejelentették a médiának. Így volt ez egészen 1940-ig, amikor azonban a Los Angeles Times az esti kiadásban, vagyis idő előtt közölte, kik a nyertesek. Ez a váratlan esemény arra késztette az Akadémiát, hogy innentől kezdve az eredményeket zárt borítékokban, a legnagyobb titoktartás mellett őrizzék a díjátadás pillanatáig. A második évben, 1930-ban a díjak iránti lelkesedés olyannyira hatalmas volt, hogy egy Los Angeles-i rádióállomás élőben közvetítette az eseményeket.


thousands_cheer_2
Fotó: oscars.org

 

A történelem legelső Oscar-díját, méghozzá a Legjobb színésznek járó elismerést a német Emil Jannings kapta a The Last Command és a The Way of All Flesh című filmekben nyújtott alakításáért. Janningsnak az ünnepség előtt vissza kellett térnie Európába, ezért az Akadémia beleegyezett abba, hogy korábban átadják neki a díjat: így lett ő az első Oscar-díjas.

 

Az egyes kategóriák megnevezése időnként változott: az első díjátadón a legjobb film megjelölése Best Picture, Unique and Artistic Production volt, azaz „egyedi és művészi produkció” és ekkor még átadták az Engineering Effects elnevezésű elismerést is, amely a technikai díjak előfutárának tekinthető. Ehhez kapcsolódóan a harmadik évben, 1931-ben bevezették a Scientific and Engineering, valamint a Technical Achievement kategóriákat, ám az 1929-es év kategóriái között még szerepelt a Title Writing, azaz a némafilmekben feltűnő feliratok írása is. Emellett az első évben még külön díjat kapott a legjobb vígjáték és dráma rendezője.

 

Az első tizenöt díjátadó ünnepséget a Hollywood Roosevelt Hotelben, majd a nagykövetségen és a Biltmore szállodáknál rendezték meg, ám az érdeklődés növekedésével évről évre egyre nagyobb tömeget vonzott a rendezvény, így 1942 után a fokozott látogatottság és a II. világháború használhatatlanná tette ezeket a helyszíneket. Az ünnepség ettől kezdve minden évben egy színházba költözött. A gálát először 1953. március 19-én közvetítették a televízióban, a hollywoodi RKO Pantages Színházból. A későbbiekben az ünnepség több helyszínre is vándorolt, míg végül Los Angeles és New York után 2001-ben visszatért Hollywoodba, a 3400 üléssel rendelkező Kodak Színházba.


00109167
Fotó: la.curbed.com

 

A világ egyik legértékesebb szobra

Oscar végső elfogadott alakját George Stanley öntötte agyagba, majd bronzba és takarta be 24 karátos arannyal. A művész 12 ilyen szobrot készített, munkáját pedig ötszáz dollárral honorálták. A szobor neve 1931-ben született meg: egy anekdota szerint Margaret Herrick, az Amerikai Filmakadémia első könyvtárosa legelső munkanapján körbejárta a házat és közelről megvizsgálta a kis szobrocskát. Ahogy egyre jobban szemügyre vette, rájött, hogy a szobor nagyon hasonlít nagybátyjára, a texasi Oscar Pierce-re. Egy másik történet szerint azonban nem így történt a névadás: Bette Davis, az Akadémia egyik elnöke ugyanis azt állítja, hogy a díjat első férje, Harmon Oscar Nelson csapatvezető után nevezte el.

 

A szobor tömege 3,856 kg, magassága 34,3 cm. Előállítási ára korábban 400 dollár körül járt, de az aranyárak emelkedése miatt 2008-ban már körülbelül 500 dollárra nőtt. A jelentősebb kategóriákban a győzteseknek átadott szobrok eszmei értéke viszont természetesen dollár-százezrekben mérhető. Az Amerikai Filmakadémia 1950 óta eleinte kérte, később már előírta, hogy a díjazottak a szobrot nem adhatják el, de a gyűjtők számos ennél régebbi díjat szereztek már meg árveréseken.


oscars_2017_600x4441
Fotó: independent.co.uk

 

Mi kell a győzelemhez?

A jelenlegi szabályozás szerint a jelölendő filmnek a díjátadót megelőző naptári év valamelyik napján kell forgalomba kerülnie Los Angelesben és el kell érnie a 40 perces hosszúságot a kvalifikációhoz – kivéve a rövidfilmes díjaknál. Az alkotásnak hozzáférhetőnek kell lennie 35 mm-es vagy 70 mm-es filmen, illetve digitális filmen legalább 1280×720 pixel felbontásban. Az Akadémia különböző tagozatai a saját területükön adhatnak le jelöléseket, ugyanakkor minden Akadémia-tag jelölhet filmalkotásokat A legjobb film kategóriában. Győzteseket a szavazás második fordulója után hirdethetnek, amikor is minden tag mind a 24 kategóriában szavazhat a jelöltekre.

 

Az Oscar-díj eddigi története során a legtöbb díjat nyert személy Walt Disney volt, aki 26 alkalommal részesült a kitüntetésben. A legtöbb jelölést, összesen 62-t a Metro-Goldwyn-Mayer filmstúdió kapta, de Walt Disney-t 59-szer, John Williams-et 45-ször, Alfred Newmant pedig 43 alkalommal jelölték. A legtöbb díjat elnyert film címén – 11 Oscar-díjjal – három alkotás osztozik: a Ben-Hur, a Titanic és A Gyűrűk Ura: A király visszatér. A színészek között a legtöbb jelölést Meryl Streep kapta: ő 20 alkalommal került fel a jelöltek listájára. A legjobb idegen nyelvű film díjára a legtöbb alkalommal, összesen 36-szor Franciaország filmjeit jelölték, ám a kategóriában a legtöbb díjat – 10-et – Olaszország nyerte el.


foreign-film-son-of-saul-20160228
Nemes Jeles László átveszi az Oscar-díjat
Fotó: latimes.com

 

Magyar film és alkotó is többször elhozta már az Oscar-díjat. A teljesség igénye nélkül: Geza Herczeg 1937-ben az Émile Zola élete című film forgatókönyvírójaként kapta az elismerést, Kertész Mihály az 1942-ben bemutatott Casablanca rendezéséért érdemelte ki a díjat, Steven Spielberg a Harmadik típusú találkozások című filmjének fényképezéséért Zsigmond Vilmos nyert díjat 1978-ban, Szabó István Mephisto című filmje 1982-ben a legjobb külföldi film kategóriájában győzedelmeskedett. Ám a sor ezzel korántsem ér véget: a legjobb idegen nyelvű film 2016-ban Nemes Jeles László Saul fia című műve lett, 2017-ben pedig Deák Kristóf Mindenki című alkotása érdemelte ki a legjobb élő szereplős kisfilmnek járó díjat.


Mindezek után ismét nagy boldogság ért minket: idén Enyedi Ildikó filmje, a Testről és lélekről is versenybe száll a legjobb külföldi film díjáért!

 

Tóth Eszter

Forrás: Wikipédia/wikipedia.org/oscars.com

Roma_nok_kultura_banner_002

_D0A2911_Copy

2019.06.24

A Fausttól a Szívlapátig című irodalmi segédkönyv azoknak a középiskolai tanároknak készült, akik szeretnének kicsit kiszakadni a kerettanterv merevségéből és friss, élő irodalmi szövegeken keresztül akarják közel hozni a nagy klasszikusokat a diákjaik számára. A kötet elemzései az irodalom jelenvalósága, életszerűsége mellett teszik le a voksukat.

Dobokay_werk_2

2019.06.24

Az előző századokban sokat kísérleteztek a látható világ fotografikus leképezésével. Az ezüst-halogenidek fényérzékenységének felismerése vezetett idővel a fényképezés létrejöttéhez. Ag, az ezüst vegyjele a címe Dobokay Máté Capa Központban látható kiállításának, amely a művész vegyészi és filozófusi kísérletezését mutatja be.

Kahlo_7

2019.06.23

Frida országa – Guillermo Kahlo mexikói fotográfiái címmel nyílt kiállítás június 22-én a Műcsarnokban. A 20. század első három évtizedében a Magyarországhoz hasonló gazdasági fellendülést megélt Mexikó épületeit dokumentáló fotós öröksége lánya, Frida Kahlo világhírű festőművész életművét is meghatározta.

Az együttműködés részeként megvalósult egy, a Budapesti Wagner-napok díjnyertes, új arculatát visszatükröző installáció.A Wagner nevének betűit formázó installáció az eseménysorozat végéig, június 23-ig tekintető meg a Müpa főbejárata előtti téren.

A Hal négyesben című, kétfelvonásos, zenés krimivígjáték lesz az idei Székesfehérvári Nyári Színház műsorán, amelyet ezúttal is a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban tartanak. Az előadások július 11. és 14. között lesznek láthatók. Főszereplők: Závodszky Noémi, Tűzkő Sándor, Varga Lili és Ballér Bianka játszik, a rendező: Kozáry Ferenc színművész.

A Megszálottak az elmúlt időszakban két nemzetközi fesztiválon is díjakat nyert. Májusban a Keresztény Filmek Világfesztiválján, Orlandóban nyerte el Fésűs Nelly a legjobb női alakítás díját. Most a film az Alaska Film Awards nemzetközi fesztivál fődíját, az Északi Fény Kirobbanó Tehetség Díja elismerést nyerte el, a jakartai világfesztiválon pedig a legjobb európai film Arany Díjat, Pozsgai Zsolt pedig a legjobb rendezői díjat is megkapta három másik kollégája mellett. A jakartai verseny díjait augusztusban az indonéziai császári városban, Dzsogdzsakartában, több napos ünnepség keretében veheti át a rendező a császári család meghívására.

A Római Magyar Akadémia június 25-én 19.00 órakor Zsigmond Dezső: A Sátán fattya című nagyjátékfilmjével emlékezik meg a 40-es évek egyik legnagyobb magyar tragédiájáról, a Kárpátalján élő magyarság vészkorszakáról, amelyről évtizedekig beszélni sem volt szabad. A Nagy Zoltán Mihály azonos című művéből készült film, Kárpátalja úgynevezett felszabadulás utáni periódusát (1944-45) tárja a néző elé, és a tizenhat esztendős Tóth Eszter sorsán keresztül láttatja a málenykij robot, valamint a szovjet megszállás borzalmait.

Huszonöt helyszínen 80 programmal, 400 fellépővel és kiállítóval várják a vendégeket az ormánsági Bőköz fesztiválon augusztus 22. és 25. között. Fellép mások mellett a Ghymes, Karácsony János, a Talamba Ütőegyüttes, a Hot Jazz Band, a Tárkány Művek vagy a Rudan Joe Akusztik Band, a bőközi helyi jellegzetességeket a települések tájházaiban lehet megismerni. Részletek itt.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

teraszlive_bujdosotrio_WEB

A Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál (ZA-KO) előadásával június végén megkezdődik a szabadtéri színházi rendezvénysorozat, a nyár utolsó hónapjaiban pedig zenés produkciókat mutatnak be Kvártélyház udvarán.

Fényfestéseket, fényinstallációkat, utcaművészeti produkciókat tartanak a 4. Zsolnay Fényfesztiválon június 27. és 30. között Pécsett.

Egyebek mellett a III. Richárdot, a Vihart és a Szentivánéji álmot láthatja a közönség a hatodik Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon, amelyet június 27. és július 3. között szerveznek meg a vajdasági Cortanovcin.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma