IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2018.01.23

Hogyan született meg az Egyesült Államok és egyben a világ filmművészetének egyik legrangosabb elismerése, az Oscar-díj? Honnan kapta a nevét? Mikor rendezték meg az első díjátadót? Ki a történelem legelső Oscar-díjasa? És mely alkotások osztoznak a legtöbb aranyszobrot elnyert film címén? Cikkünkben többek között ezekre a kérdésekre is választ adunk!

UPDATE: Oscar-jelölt a Testről és lélekről!

Az Oscar-díj (angolul The Academy Award) az Egyesült Államok legrangosabb filmművészeti díja, amelyet a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) ad ki 24 kategóriában 1929 óta. Az Oscar-díjakat látványos gála keretében minden év februárjában adják át Hollywoodban. A 24 kategória jelöltjei az előző évben bemutatott filmek alkotói közül kerülnek ki. Az Akadémia állítja fel a jelöltek listáját: a technikai kategóriákban három, a többi kategóriában öt jelöltet választanak ki – kivételt képez ez alól a Legjobb film kategória, melyben 2010-től 10 jelölt van. A jelöltekre az akadémia tagjai szavaznak, akik végül minden kategóriában megtalálják a legjobbat. Az eredményeket rendkívüli titoktartás mellett összesítik és őrzik egészen a díjátadás pillanatáig.


oscar1931
Oscar-díjátadó gála 1931-ben
Fotó: oscars.org

 

A díj története

Az MGM stúdió vezetője, Louis B. Mayer egy 1927-es estén vacsorát adott, vendégeivel pedig egy olyan csoport létrehozásáról beszéltek, amely a filmipar fejlődését és erősítését segíti. Egy héttel később a filmipar összes kreatív ágazatából 36 meghívott a Los Angeles-i Ambassador Hotelben gyűlt össze, hogy meghallgasson egy javaslatot a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (International Academy of Motion Picture Arts and Sciences) létrehozására. Elnöknek ekkor Douglas Fairbanks-t választották.

 

Az első Oscar-díjátadó ünnepséget 1929. május 16-án rendezték meg a Hollywood Roosevelt Hotelben 270 résztvevővel. A nyerteseket a kezdetekkor már három hónappal korábban bejelentették a médiának. Így volt ez egészen 1940-ig, amikor azonban a Los Angeles Times az esti kiadásban, vagyis idő előtt közölte, kik a nyertesek. Ez a váratlan esemény arra késztette az Akadémiát, hogy innentől kezdve az eredményeket zárt borítékokban, a legnagyobb titoktartás mellett őrizzék a díjátadás pillanatáig. A második évben, 1930-ban a díjak iránti lelkesedés olyannyira hatalmas volt, hogy egy Los Angeles-i rádióállomás élőben közvetítette az eseményeket.


thousands_cheer_2
Fotó: oscars.org

 

A történelem legelső Oscar-díját, méghozzá a Legjobb színésznek járó elismerést a német Emil Jannings kapta a The Last Command és a The Way of All Flesh című filmekben nyújtott alakításáért. Janningsnak az ünnepség előtt vissza kellett térnie Európába, ezért az Akadémia beleegyezett abba, hogy korábban átadják neki a díjat: így lett ő az első Oscar-díjas.

 

Az egyes kategóriák megnevezése időnként változott: az első díjátadón a legjobb film megjelölése Best Picture, Unique and Artistic Production volt, azaz „egyedi és művészi produkció” és ekkor még átadták az Engineering Effects elnevezésű elismerést is, amely a technikai díjak előfutárának tekinthető. Ehhez kapcsolódóan a harmadik évben, 1931-ben bevezették a Scientific and Engineering, valamint a Technical Achievement kategóriákat, ám az 1929-es év kategóriái között még szerepelt a Title Writing, azaz a némafilmekben feltűnő feliratok írása is. Emellett az első évben még külön díjat kapott a legjobb vígjáték és dráma rendezője.

 

Az első tizenöt díjátadó ünnepséget a Hollywood Roosevelt Hotelben, majd a nagykövetségen és a Biltmore szállodáknál rendezték meg, ám az érdeklődés növekedésével évről évre egyre nagyobb tömeget vonzott a rendezvény, így 1942 után a fokozott látogatottság és a II. világháború használhatatlanná tette ezeket a helyszíneket. Az ünnepség ettől kezdve minden évben egy színházba költözött. A gálát először 1953. március 19-én közvetítették a televízióban, a hollywoodi RKO Pantages Színházból. A későbbiekben az ünnepség több helyszínre is vándorolt, míg végül Los Angeles és New York után 2001-ben visszatért Hollywoodba, a 3400 üléssel rendelkező Kodak Színházba.


00109167
Fotó: la.curbed.com

 

A világ egyik legértékesebb szobra

Oscar végső elfogadott alakját George Stanley öntötte agyagba, majd bronzba és takarta be 24 karátos arannyal. A művész 12 ilyen szobrot készített, munkáját pedig ötszáz dollárral honorálták. A szobor neve 1931-ben született meg: egy anekdota szerint Margaret Herrick, az Amerikai Filmakadémia első könyvtárosa legelső munkanapján körbejárta a házat és közelről megvizsgálta a kis szobrocskát. Ahogy egyre jobban szemügyre vette, rájött, hogy a szobor nagyon hasonlít nagybátyjára, a texasi Oscar Pierce-re. Egy másik történet szerint azonban nem így történt a névadás: Bette Davis, az Akadémia egyik elnöke ugyanis azt állítja, hogy a díjat első férje, Harmon Oscar Nelson csapatvezető után nevezte el.

 

A szobor tömege 3,856 kg, magassága 34,3 cm. Előállítási ára korábban 400 dollár körül járt, de az aranyárak emelkedése miatt 2008-ban már körülbelül 500 dollárra nőtt. A jelentősebb kategóriákban a győzteseknek átadott szobrok eszmei értéke viszont természetesen dollár-százezrekben mérhető. Az Amerikai Filmakadémia 1950 óta eleinte kérte, később már előírta, hogy a díjazottak a szobrot nem adhatják el, de a gyűjtők számos ennél régebbi díjat szereztek már meg árveréseken.


oscars_2017_600x4441
Fotó: independent.co.uk

 

Mi kell a győzelemhez?

A jelenlegi szabályozás szerint a jelölendő filmnek a díjátadót megelőző naptári év valamelyik napján kell forgalomba kerülnie Los Angelesben és el kell érnie a 40 perces hosszúságot a kvalifikációhoz – kivéve a rövidfilmes díjaknál. Az alkotásnak hozzáférhetőnek kell lennie 35 mm-es vagy 70 mm-es filmen, illetve digitális filmen legalább 1280×720 pixel felbontásban. Az Akadémia különböző tagozatai a saját területükön adhatnak le jelöléseket, ugyanakkor minden Akadémia-tag jelölhet filmalkotásokat A legjobb film kategóriában. Győzteseket a szavazás második fordulója után hirdethetnek, amikor is minden tag mind a 24 kategóriában szavazhat a jelöltekre.

 

Az Oscar-díj eddigi története során a legtöbb díjat nyert személy Walt Disney volt, aki 26 alkalommal részesült a kitüntetésben. A legtöbb jelölést, összesen 62-t a Metro-Goldwyn-Mayer filmstúdió kapta, de Walt Disney-t 59-szer, John Williams-et 45-ször, Alfred Newmant pedig 43 alkalommal jelölték. A legtöbb díjat elnyert film címén – 11 Oscar-díjjal – három alkotás osztozik: a Ben-Hur, a Titanic és A Gyűrűk Ura: A király visszatér. A színészek között a legtöbb jelölést Meryl Streep kapta: ő 20 alkalommal került fel a jelöltek listájára. A legjobb idegen nyelvű film díjára a legtöbb alkalommal, összesen 36-szor Franciaország filmjeit jelölték, ám a kategóriában a legtöbb díjat – 10-et – Olaszország nyerte el.


foreign-film-son-of-saul-20160228
Nemes Jeles László átveszi az Oscar-díjat
Fotó: latimes.com

 

Magyar film és alkotó is többször elhozta már az Oscar-díjat. A teljesség igénye nélkül: Geza Herczeg 1937-ben az Émile Zola élete című film forgatókönyvírójaként kapta az elismerést, Kertész Mihály az 1942-ben bemutatott Casablanca rendezéséért érdemelte ki a díjat, Steven Spielberg a Harmadik típusú találkozások című filmjének fényképezéséért Zsigmond Vilmos nyert díjat 1978-ban, Szabó István Mephisto című filmje 1982-ben a legjobb külföldi film kategóriájában győzedelmeskedett. Ám a sor ezzel korántsem ér véget: a legjobb idegen nyelvű film 2016-ban Nemes Jeles László Saul fia című műve lett, 2017-ben pedig Deák Kristóf Mindenki című alkotása érdemelte ki a legjobb élő szereplős kisfilmnek járó díjat.


Mindezek után ismét nagy boldogság ért minket: idén Enyedi Ildikó filmje, a Testről és lélekről is versenybe száll a legjobb külföldi film díjáért!

 

Tóth Eszter

Forrás: Wikipédia/wikipedia.org/oscars.com

lukoviczky

ahogy_eddig

2019.04.19

Egy magyar vizsgafilm, Moldovai Katalin Ahogy eddig című rendezői diplomafilmje is meghívást kapott a május 14-én kezdődő 72. cannes-i fesztiválra, a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programba.

btf_190420_wigama_lekko_c_sin_oliver

2019.04.19

Nagy Dániel Viktor előbb vágyott zenei karrierre, mint színészi babérokra. A sors mégis másként keverte a kártyákat: már ismert színészként alapította meg tavaly a Wigama Lekko névre keresztelt együttest Hrutka Róberttel, első lemezüket pedig április 20-án a Budapesti Tavaszi Fesztiválon mutatják be az Urániában.

190412_sunny

2019.04.19

Teltház, érdeklődő tekintetek, a színpadon hangfal, mikrofon, szintetizátor, mellette hatalmas, púderszínű selyemvirággal fedett fejű nő ül egy nagy doboz tetején, az arcát nem látjuk. Szürreális törzsi jelmezben, a fején cserepes virággal egy férfi érkezik, őt követi a társulat további nyolc tagja, és kezdődik a show. Emanuel Gat, aki immár ötödször jár nálunk, az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon Sunny című művével arat tapsvihart.

Egy antarktiszi expedíció a Viktória-föld északi részén bukkantank a kéznagyságú nyomra, mely az archosaurus nemhez tartozó állattól származik. Emellett a kutatók a Déli-sarktól mintegy 1700 kilométerre erdők megkövesedett maradványait fedezték fel. Ez arra utal, hogy 200 millió évvel ezelőtt az Antarktisz nem az a jeges kontinens volt, mint ahogyan azt ma ismerjük.

Az aranyozott, ezüst gótikus kehely, mely a talpába vésett felirat szerint egykor a diósgyőri eklézsia tulajdona volt, Luxemburgi Zsigmond idejéből származik, aki Nagy Lajos király vejeként lépett a trónra, majd német-római császárként a nemzetközi politika egyik irányítója lett. A kehely a 15. századból maradt fenn, és a miskolci Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből érkezett a királynék várába szeptember végéig. Az ötvöstechnika, mellyel díszítették, Velencében alakult ki, magyarországi elterjedése a szoros magyar-olasz kapcsolatokkal, különösképpen Zsigmond velencei háborújával és gyakori itáliai tartózkodásával magyarázható.

Az egyelőre ismeretlen szövegek tartalmazhatják Kafka több, az író halála után befejezetlenül megjelent művének végét is, és fényt deríthetnek a világirodalom egyik legrejtélyesebb alakjára, akinek kulturális örökségére Németország és Izrael is igényt tart. A szövegekkel kapcsolatos hercehurcát akár maga Kafka is írhatta volna, annyira abszurd, hiszen egy olyan gyűjteményért folyt a harc, amelynek senki nem ismerte a tartalmát.

Csaknem 13 500 éves sírt tártak fel a dél-kínai Kuangtung tartományban, melyben egy guggoló pózban elhelyezett női holttestre bukkantak a régészek. A holttest egy 13 és 18 év közötti lányé, akinek azonban hiányzik a feje. Ez a Kínában valaha talált legrégebbi sírhely, amelyben a halottat szándékosan egy bizonyos pozícióban helyezték örök nyugalomra. A holttest különleges testhelyzetéből primitív vallásos hiedelmek megjelenésére lehet következtetni.

A Duna-korzón felállított színpadon koncerteket, iparművészeti bemutatókat, népzenei és néptáncműsorokat láthatnak az érdeklődők, szombattól húsvéthétfőig pedig a tojásfestők, tojáspatkolók munkáját is megtekinthetik. A Deák téren és a Fővám téren a minőségi kézműves termékeké és étkeké a főszerep, a Városháza parkban pedig a gyerekeknek kínálnak előadásokat, az ünnephez kapcsolódó játékokat és kézműves foglalkozásokat.

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

ibolyanap

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn.

A Fővárosi Nagycirkuszban húsvéti programokkal, az artistaképzősök produkciójával és új műsorral várják az érdeklődőket a húsvéti hétvégén és a cirkuszi világnapon.

Már pénteken elkezdődik a négynapos húsvéti fesztivál a világörökségi Hollókőn. A Nógrád megyei faluban gazdag folklórprogram, palóc gasztronómia, népszokások, koncertek, családi- és gyermekprogramok várják a látogatókat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma