728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2019.01.28

Tetoválásai és extravagáns frizurája miatt inkább tűnik férfimodellnek vagy popsztárnak, mint klasszikus zenésznek. Pedig már 10 évesen, minden idők legfiatalabb versenyzőjeként megnyerte a New York-i Filharmonikusok versenyét. Önmagát tudatosan újragondoló csodagyerek és a komolyzene határait feszegető vadóc egyszerre. Ő Ji, a dél-koreai születésű zongoravirtuóz.

ji_insta
Forrás: Ji hivatalos Instagram oldala

A tehetséges zongoristát már a New York-i Filharmonikusok elismerése a legjobbak közé emelte, a Juilliard elvégzése után pedig a Young Concert Artists nemzetközi versenyét is megnyerte, mégis egy tévéreklám kellett ahhoz, hogy a világ felfigyeljen rá. A 2016-os Grammy-gála szünetében lejátszott Android-reklámban ugyanis Beethoven Holdfény-szonátáját olyan bravúrosan adta elő, hogy egy csapásra ő lett a gála igazi sztárja.


 

Ezt követően rengeteg ajánlatot kapott, de csak a Warner Classics kiadóét fogadta el, ahol 2018 januárjában meg is jelentette első albumát. Debütáló lemezéhez Bach Goldberg-variációk című művét választotta. Borítója jól érzékelteti az általa képviselt irányt:

 

ji_bach_goldberg_variatios
Forrás: biberfan.org


Útkeresés

Zenetanár édesanyja egy alkalommal arra figyelt fel, hogy ötéves fia improvizál a zongorán. Pár évvel később már a világ legjobbjai között szerepelt. Egy idő után azonban megelégelte, hogy cirkuszi látványosságként kezelik, ezért abbahagyta a zenélést, más művészeti ágak felé fordult. Húszévesen tért vissza a zenéhez, mert rájött, hogy általa tudja leginkább kifejezni magát. Az útkeresés időszaka alatt megértette: nem úgy kell játszania, ahogy mások mondják neki, a saját belső hangjára kell figyelnie.„Modern világunkban meg kell élnünk a pillanatot, de a hagyományt is őriznünk kell” – mondja. Ez a kettőség érhető tetten abban is, ahogyan a zene és a közönség felé fordul: friss szemmel és lélekkel, ugyanakkor alázattal.


Bach

Johann Sebastian Bach zenéjéhez különleges kapcsolat fűzi. „Bár évszázadok választanak el bennünket, ránk hagyta zenéjét, hogy általa egy mindannyiunknál nagyobb, közös egységet teremthessünk. Megtanított rá, hogy képes legyek nyitottan gondolkodni, és soha ne felejtsem el mások helyébe képzelni magam, akkor sem, ha az a valaki több mint 300 éve élt.”


Küldetésének érzi, hogy megmutassa a fiataloknak a klasszikus zene varázsát. Hisz benne, hogy ha a fiatalok felfedezik a zene csodáját, megváltozik a gondolkodásuk, és ezáltal a világot is jobbá teszik.


Egy alkalommal meghatottan mesélt élete meghatározó koncertélményéről, amikor 15-16 évesen, egy fagyos télen a queensi Steinway & Sons zongoragyár dolgozóinak játszott. Hiszen azoknak adhatott valamit, akik a zongoraalkatrész gyártásával a zene megszületését teszik lehetővé.


Egy interjúban azt is elárulta, mit él át koncert közben: „Sokan kérdezik, hogy mire gondolok a színpadon játék közben. Nem tudom. Az idő ilyenkor megáll. Szeretem, hogy másfél órára megáll az idő.”


Hangszeréhez fűződő viszonya is időtlen. „Különleges a kapcsolatom a zongorával, kicsit olyan, mintha házasok lennénk” – mondja.


Ennek a szoros kötődésnek és Ji magával ragadó előadásmódjának április 11-én a Zeneakadémián lehetünk szem- és fültanúi, ahol a Goldberg-variációkat hallhatjuk tőle.


A cikk eredetileg a Budapesti Tavaszi Fesztivál hivatalos blogján, a btf.blog.hu oldalon jelent meg.

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

nepessy_noemi_R

2019.08.23

A Budapesti Történeti Múzeumot április óta Népessy Noémi vezeti. A Vármúzeumot, a Kiscelli Múzeumot, az Aquincumi Múzeumot, valamint a Budapest Galériát felölelő intézmény vezetője korábban az Óbudai Múzeum igazgatójaként ért el sikereket. Elképzeléseiről, terveiről, múzeumkoncepciójáról beszélt a Magyar Múzeumok Online-nak.

Selejtesek

2019.08.23

A Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál, melyet idén augusztus 24. és szeptember 15. között tartanak, a világ egyetlen nemzetközi, roma színházakat központba állító fesztiválja. A rendezvényen több európai országból mutatkoznak be roma társulatok és produkciók Az előadásoknak az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér és az RS9 Színház Vallai kertje ad helyet.

fabri_zoltan

2019.08.22

„Játékosok és zsetonok vagyunk egy személyben. Ez a történelem!” – mondja egy szereplő Fábri Utószezon című filmjében. A mondat a háromszoros Kossuth-díjas filmrendező ars poeticája is lehetne. Filmjeinek jellegzetessége az önvizsgálat, a múlttal való a szembenézés a jelen megértése érdekében.

Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje nyerte el a Szarajevói Filmfesztivál emberi jogi díját csütörtök este. A legjobb dolgokon bőgni kell című filmért az alkotók, Grosan Cristina rendező és Stalter Judit producer a szarajevói fesztivál szakmai programja, a CineLink Work in Progress 50 ezer euró értékű utómunkadíját nyerték el, amely a Post Republic stúdió felajánlása. Az első magyar egészestés animációs dokumentumfilm, Csáki László Kék Pelikán című alkotásának filmterve a Best Pack&Pitch díjat kapta meg. Mikulán Dávid és a Nagyi projektet jegyző Révész Bálint Kix címmel készülő dokumentumfilmtervét a Docu Talent program zsűrije díjazta. Kőrösi Máté Dívák című alkotása a 2000 eurós pénzdíjjal járó Cat&Docs elismerést kapta meg, míg Dér Asia és Haragonics Sára Egy nő története munkacímű alkotása a DOK Leipzig, a rangos lipcsei dokumentumfilm-fesztivál díját nyerte el.

A múmiát 129 évvel ezelőtt ajándékozták a Michingani Állami Egyetemi Múzeumnak. A kecsua nyelven Nustának (hercegnő) hívott hajdani kislány teste kitűnő állapotban maradt fenn, fekete copfjait mintha frissel fésült hajból fonták volna, kezei kis tollakat markolnak. Szénizotópos vizsgálatokkal megállapították, hogy a múmia a 15. század második feléből származik, ami megerősíti a feltételezést, hogy a kislányt Kolumbusz Kristóf érkezése és a spanyol hódítás előtt temették el.

Egy ódon svájci házban találtak rá a világhírű regényhez készült rajzokra, melyeket maga Antoine de Saint-Exupéry készített. Egy dohos szagú irattartó rejtette a „kincseket”, az egyiken a jóllakott kígyó látható, amely felfalt egy elefántot, de a felnőttek kalapnak látják, továbbá szerepel a légipostapapírra készült vázlatokon a kis herceg és a róka is. A mappában volt egy szerelmes levél is, amelyet Saint-Exupéry feleségének írt. A rajzok meglepően jó állapotban vannak, de egyelőre nem tudni, hogy bemutatják-e őket a nyilvánosságnak, és ha igen, akkor mikor.

A Reading közelében épülő komplexumot John McAslan építész irodája tervezi. A neves skót tervező nevéhez fűződik egyebek közt a londoni King's Cross pályaudvar és a Roundhouse előadóművészeti központ fejlesztése.

A brit főváros világhírű múzeumának nyolcmillió darabos gyűjteménye van. Ebből azonban csak 80 ezer látható kiállítva, a többi vagy az intézmény épületében, vagy két raktárépületben van London más pontján, amelyek közül a kormány az egyiket eladja. Az 64 millió fontba kerülő új komplexum munkálatainak jó részét – 50 millió fontot – ebből az eladásból fedezik, a fennmaradó részt pedig többek között adományokból. A 2023-ra elkészülő létesítményben világhírű antik szobrok és mozaikok is megtekinthetők lesznek

A szeptember 24. és 28. között első alkalommal zajló PesText – Nemzetközi Irodalmi Fesztivál Neked mit jelent a szabadság? címmel kiírt irodalmi pályázatára 201 alkotás érkezett be. A szakmai zsűri díját Halleves című verséért Izsó Zita kapta meg. A 11 műből álló shortlistre augusztus végéig lehet szavazni, hogy kiderüljön, ki lesz a közönségdíjas.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

arcus-temporum-xiii-pannonhalmi-muveszeti-fesztival

A jövő szombatig tartó rendezvényen hatvan helyszínen több mint kétszáz koncerttel, színházi előadással, filmvetítéssel és kísérőprogrammal várják a közönséget.

A gyönyörűen felújított, a XIX. század végén épült Egyedi-palotában működő Benczúr Ház Kulturális Központ megújult műsorkínálatával a budapesti kulturális élet egyik izgalmas színterévé vált. A Postakürt Alapítvány által működtetett helyszín hiánypótló és izgalmas produkcióknak, színházi előadásoknak, koncerteknek és táncházaknak ad otthont.


Negyvenhét helyszínen több mint 340 esemény lesz a 7. Vásárhelyi Forgatag elnevezésű fesztiválon, amely kortárs művészeti programokkal kezdődik pénteken és szeptember 1-ig tart Marosvásárhelyen

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma