IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2019.01.28

Tetoválásai és extravagáns frizurája miatt inkább tűnik férfimodellnek vagy popsztárnak, mint klasszikus zenésznek. Pedig már 10 évesen, minden idők legfiatalabb versenyzőjeként megnyerte a New York-i Filharmonikusok versenyét. Önmagát tudatosan újragondoló csodagyerek és a komolyzene határait feszegető vadóc egyszerre. Ő Ji, a dél-koreai születésű zongoravirtuóz.

ji_insta
Forrás: Ji hivatalos Instagram oldala

A tehetséges zongoristát már a New York-i Filharmonikusok elismerése a legjobbak közé emelte, a Juilliard elvégzése után pedig a Young Concert Artists nemzetközi versenyét is megnyerte, mégis egy tévéreklám kellett ahhoz, hogy a világ felfigyeljen rá. A 2016-os Grammy-gála szünetében lejátszott Android-reklámban ugyanis Beethoven Holdfény-szonátáját olyan bravúrosan adta elő, hogy egy csapásra ő lett a gála igazi sztárja.


 

Ezt követően rengeteg ajánlatot kapott, de csak a Warner Classics kiadóét fogadta el, ahol 2018 januárjában meg is jelentette első albumát. Debütáló lemezéhez Bach Goldberg-variációk című művét választotta. Borítója jól érzékelteti az általa képviselt irányt:

 

ji_bach_goldberg_variatios
Forrás: biberfan.org


Útkeresés

Zenetanár édesanyja egy alkalommal arra figyelt fel, hogy ötéves fia improvizál a zongorán. Pár évvel később már a világ legjobbjai között szerepelt. Egy idő után azonban megelégelte, hogy cirkuszi látványosságként kezelik, ezért abbahagyta a zenélést, más művészeti ágak felé fordult. Húszévesen tért vissza a zenéhez, mert rájött, hogy általa tudja leginkább kifejezni magát. Az útkeresés időszaka alatt megértette: nem úgy kell játszania, ahogy mások mondják neki, a saját belső hangjára kell figyelnie.„Modern világunkban meg kell élnünk a pillanatot, de a hagyományt is őriznünk kell” – mondja. Ez a kettőség érhető tetten abban is, ahogyan a zene és a közönség felé fordul: friss szemmel és lélekkel, ugyanakkor alázattal.


Bach

Johann Sebastian Bach zenéjéhez különleges kapcsolat fűzi. „Bár évszázadok választanak el bennünket, ránk hagyta zenéjét, hogy általa egy mindannyiunknál nagyobb, közös egységet teremthessünk. Megtanított rá, hogy képes legyek nyitottan gondolkodni, és soha ne felejtsem el mások helyébe képzelni magam, akkor sem, ha az a valaki több mint 300 éve élt.”


Küldetésének érzi, hogy megmutassa a fiataloknak a klasszikus zene varázsát. Hisz benne, hogy ha a fiatalok felfedezik a zene csodáját, megváltozik a gondolkodásuk, és ezáltal a világot is jobbá teszik.


Egy alkalommal meghatottan mesélt élete meghatározó koncertélményéről, amikor 15-16 évesen, egy fagyos télen a queensi Steinway & Sons zongoragyár dolgozóinak játszott. Hiszen azoknak adhatott valamit, akik a zongoraalkatrész gyártásával a zene megszületését teszik lehetővé.


Egy interjúban azt is elárulta, mit él át koncert közben: „Sokan kérdezik, hogy mire gondolok a színpadon játék közben. Nem tudom. Az idő ilyenkor megáll. Szeretem, hogy másfél órára megáll az idő.”


Hangszeréhez fűződő viszonya is időtlen. „Különleges a kapcsolatom a zongorával, kicsit olyan, mintha házasok lennénk” – mondja.


Ennek a szoros kötődésnek és Ji magával ragadó előadásmódjának április 11-én a Zeneakadémián lehetünk szem- és fültanúi, ahol a Goldberg-variációkat hallhatjuk tőle.


A cikk eredetileg a Budapesti Tavaszi Fesztivál hivatalos blogján, a btf.blog.hu oldalon jelent meg.

lukoviczky

ahogy_eddig

2019.04.19

Egy magyar vizsgafilm, Moldovai Katalin Ahogy eddig című rendezői diplomafilmje is meghívást kapott a május 14-én kezdődő 72. cannes-i fesztiválra, a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programba.

btf_190420_wigama_lekko_c_sin_oliver

2019.04.19

Nagy Dániel Viktor előbb vágyott zenei karrierre, mint színészi babérokra. A sors mégis másként keverte a kártyákat: már ismert színészként alapította meg tavaly a Wigama Lekko névre keresztelt együttest Hrutka Róberttel, első lemezüket pedig április 20-án a Budapesti Tavaszi Fesztiválon mutatják be az Urániában.

190412_sunny

2019.04.19

Teltház, érdeklődő tekintetek, a színpadon hangfal, mikrofon, szintetizátor, mellette hatalmas, púderszínű selyemvirággal fedett fejű nő ül egy nagy doboz tetején, az arcát nem látjuk. Szürreális törzsi jelmezben, a fején cserepes virággal egy férfi érkezik, őt követi a társulat további nyolc tagja, és kezdődik a show. Emanuel Gat, aki immár ötödször jár nálunk, az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon Sunny című művével arat tapsvihart.

A fosszíliák a dicynodonták legkevesebb hét-nyolc egyedéhez tartoznak, az emlősök ezen ősei ökörméretűek voltak. Vannak közöttük archosaurus- és más őshüllő-maradványok is, utóbbi a krokodilok őséé lehetett. A tudósok úgy vélik, hogy az 1x2 méter kiterjedésű és ugyanilyen mély terület ivóhely volt abban az időben, amikor nagy szárazság pusztított a térségben, és az állatok legyengült állapotuk miatt pusztultak el. Argentína gazdag a triász, a jura és a kréta földtörténeti korból származó fosszíliák lelőhelyeiben, olyan ősállat-kövületekre bukkantak a dél-amerikai országban, amelyek a bolygó északi részén nem fordulnak elő.

Egy antarktiszi expedíció a Viktória-föld északi részén bukkantank a kéznagyságú nyomra, mely az archosaurus nemhez tartozó állattól származik. Emellett a kutatók a Déli-sarktól mintegy 1700 kilométerre erdők megkövesedett maradványait fedezték fel. Ez arra utal, hogy 200 millió évvel ezelőtt az Antarktisz nem az a jeges kontinens volt, mint ahogyan azt ma ismerjük.

Az aranyozott, ezüst gótikus kehely, mely a talpába vésett felirat szerint egykor a diósgyőri eklézsia tulajdona volt, Luxemburgi Zsigmond idejéből származik, aki Nagy Lajos király vejeként lépett a trónra, majd német-római császárként a nemzetközi politika egyik irányítója lett. A kehely a 15. századból maradt fenn, és a miskolci Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből érkezett a királynék várába szeptember végéig. Az ötvöstechnika, mellyel díszítették, Velencében alakult ki, magyarországi elterjedése a szoros magyar-olasz kapcsolatokkal, különösképpen Zsigmond velencei háborújával és gyakori itáliai tartózkodásával magyarázható.

Az egyelőre ismeretlen szövegek tartalmazhatják Kafka több, az író halála után befejezetlenül megjelent művének végét is, és fényt deríthetnek a világirodalom egyik legrejtélyesebb alakjára, akinek kulturális örökségére Németország és Izrael is igényt tart. A szövegekkel kapcsolatos hercehurcát akár maga Kafka is írhatta volna, annyira abszurd, hiszen egy olyan gyűjteményért folyt a harc, amelynek senki nem ismerte a tartalmát.

Csaknem 13 500 éves sírt tártak fel a dél-kínai Kuangtung tartományban, melyben egy guggoló pózban elhelyezett női holttestre bukkantak a régészek. A holttest egy 13 és 18 év közötti lányé, akinek azonban hiányzik a feje. Ez a Kínában valaha talált legrégebbi sírhely, amelyben a halottat szándékosan egy bizonyos pozícióban helyezték örök nyugalomra. A holttest különleges testhelyzetéből primitív vallásos hiedelmek megjelenésére lehet következtetni.

Az eredeti bemutató után ötven évvel újra a mozivásznon lesz látható Várkonyi Zoltán klasszikusa, a felújított Egri csillagok, amelyet nagyszombattól a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban is vetítenek.

EgriCsillagok_-586x340

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn.

A Fővárosi Nagycirkuszban húsvéti programokkal, az artistaképzősök produkciójával és új műsorral várják az érdeklődőket a húsvéti hétvégén és a cirkuszi világnapon.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma