Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.02.16

A Fiumei úti sírkert van annyira izgalmas hely, mint a párizsi Père-Lachaise temető. Ennek bizonyítéka a változatos programkínálat. A Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója, Radnainé dr. Fogarasi Katalin a kiemelt események és az Új köztemetőben található Látogatóközpont rendezvényei mellett egyéb érdekességekről is beszámolt.

_MG_3993_NOV1_OoSZ_LAuTOGATOu_SEuTAuNY
A Fiumei úti sírkert
Fotó: NÖRI


Az elmúlt évek programjaiból sejthetjük, hogy a 2019-es év is változatosnak ígérkezik. Idén milyen eseményekkel készülnek?

A kezdetben meghatározott irányelveket a jövőben is követjük, sőt, komoly fejlesztésekről és a hagyományok megerősítéséről számolhatok be. A február tizenharmadikai, Budapest ostromának civil áldozatai emlékére szervezett eseményünk tizenöt éves múltra tekint vissza. A költészet napja, József Attila születésnapja ebben az évben is izgalmas programokkal várja az érdeklődőket, büszkén mondhatjuk, hogy április 11-én több száz ember látogat el a sírkertbe. A NÖRI kezdeményezésére indított Emlékhelyek Napja mára országos rendezvénnyé nőtte ki magát. 2019-ben valamennyi nemzeti emlékhely, és a történelmi emlékhelyek több mint kétharmada csatlakozott az emléknaphoz. Tavaly több mint húszezer látogató volt kíváncsi a rendezvényünkre, bízunk benne, hogy idén is legalább ennyien ellátogatnak a programokra. Már induláskor elsődleges célunk volt, hogy a különböző emlékhelyeken a programok összeállításában a popularitás mellett a tudás iránti igény is kiemelt szerephez jusson.


FRK
Radnainé dr. Fogarasi Katalin
Fotó: NÖRI


Ha jól tudom, május tizenegyedike, az Emlékhelyek Napja 2019-ben újdonságokat is tartogat.

Igen, Esztergomban kezdődik idén az Emlékhelyek Napja, valamint a rendezvényen mutatják be a Nemzeti Emlékhelyeket ismertető új, Esztergomot ábrázoló emlékérmet is. Székesfehérváron szintén látványos programokra számíthat a közönség. Az esemény a Fiumei úti sírkertben, Mága Zoltán és zenekara komolyzenei koncertjével ér majd véget. Bízunk benne, hogy országszerte mindenhol megtalálják az érdeklődők a számukra megfelelő programokat.

 

Idén június 16-án lesz Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének harmincadik évfordulója. Erre az alkalomra készülnek valamilyen programmal?

A NÖRI-hez tartozó Nemzeti gyászpark rendbetételére rendkívül büszke vagyok, aki emlékszik arra, hogyan nézett ki a terület azelőtt, az bizonyára tudja, hogy miért. A hatvanadik évfordulóra létrehozott, modern, interaktív tartalommal ellátott Látogatóközpont kialakítása nem kevés munkánkba került. Egyik, ha nem a legfontosabb célunk, hogy egyszer minden középiskolás eljusson a 301-es parcellához, 20. századi történelmünk egyik legtragikusabb helyszínére. A Nemzeti Örökség Intézete kezdeményezte, hogy a vidéken tanuló diákok ingyen juthassanak el Budapestre, hogy megtekinthessék a sírkertet és a Látogatóközpontot, és Kásler Miklós miniszter úrtól ígéretet kaptunk arra, hogy a tantervbe bekerül a 301-es parcella meglátogatása. Az a tervünk, hogy az idei évforduló alkalmából a saját gyártású, öt halálraítélt sorsát bemutató dokumentumfilmünk, az Életreítéltek a helyszínen levetítésre kerül.


_MG_4286_NOV1_OoSZ_KOSSUTHMAUZOuLEUM
A Kossuth-mauzóleum a Fiumei úti sírkertben
Fotó: NÖRI

 

A március tizenötödikére időzített, rendhagyó történelemórán több ezres részvételre számítanak. Könnyű volt úgy kialakítaniuk a programot, hogy az a diákokat pátosz nélkül szólítsa meg?

Büszkén mondhatom: mostanra beivódott a köztudatba, hogy az iskoláskorú gyerekeket érdemes ismeretszerzés, rendkívüli tanóra céljából elhozni a Fiumei úti sírkertbe. Kiemelném, hogy a pedagógusok nyitottsága mögött valószínűleg az áll, hogy ezeken az idegenvezetővel kísért sétákon nem kell attól tartaniuk, hogy aktuálpolitikai témák kerülnek elő. A csoportokat a NÖRI felkészült, modern informatikai eszközökkel felszerelt idegenvezetői kísérik. Már most közel kétezer diák érkezéséről tudunk a március 15-éhez kapcsolódóan, és ez a szám még várhatóan nőni fog. Nagy örömünkre szolgál, hogy ezeken a kiemelt nemzeti ünnepeken fiatalokkal telik meg a sírkert.

 

A jelentős, de kevésbé ismert művészekre hogyan próbálják meg felhívni a figyelmet?

Ezekben az esetekben megkeressük az elhunyt művészetéhez jelenleg köthető intézményeket vagy legközelebb álló szervezeteket, és velük együtt fogunk neki a szervezéshez. Általában véve nehéz kegyeleti megemlékezésre invitálni az embereket. Gyakran közös megemlékezéseket tartunk, például a Petőfi Irodalmi Múzeummal is kötöttünk együttműködési megállapodást. Az Ady-megemlékezés már a közös és termékeny munka fejleménye volt. Bevallom, én lepődtem meg a legjobban, milyen sok ember jelent meg a sírkertben január huszonhetedike vasárnap délelőttjén. Ehhez az is kellett, hogy legyen egy társszervező, aki hozzánk hasonlóan fontosnak tartotta a költőóriásra való emlékezést a sírnál.

 

_MG_4330
Ady Endre sírja
Fotó: NÖRI

Jelenleg hány sír élvez védettséget Magyarországon?

Országszerte több mint hatezer sír tartozik a Nemzeti sírkerthez. Két szempontot kell figyelembe vennünk ahhoz, hogy hatékonyan megtervezhessük az adott év várható felújításait. A kerek évforduló és a sír aktuális állapota, azaz, hogy mi igényel azonnali beavatkozást, nyomos érv a döntéseink meghozatalában.

 

A Zsennyei Alkotóház kertjében található műemléksír rekonstrukcióját mikorra tervezik?

Az 1915-ben hősi halált halt Békássy Ferenc költő nemzeti sírkertbe sorolt sírja várhatóan még 2019-ben, másfél millió forintból újul meg.


Bekassy_Ferenc_sirja_Zsennyen
Megemlékezés Békássy Ferenc sírjánál Zsennyén
Fotó: Csákvári Zsigmond/Kultúra.hu

 

Kiemelne néhányat a második félév tervei közül?

Október hatodika, huszonharmadika, Mindenszentek, halottak napja és november negyedike mellett azokat a megemlékezéseinket emelném ki, amelyeken többek között Radnóti Miklósra, Tersánszky-Józsi Jenőre és Gerbeaud Emilre emlékezünk majd.

 

A Fiumei úti sírkert tartja a lépést Európa híresebb temetőivel?

A Fiumei úti sírkertet nemegyszer a párizsi Père-Lachaise temetővel említik egy lapon. Az elmúlt két és fél évben végbement fejlesztések eredménye, hogy látogatóbaráttá tettük a sírkertet. Mostanra a babakocsival érkező kismamákat és a kikapcsolódni vágyókat egyaránt megtaláljuk a látogatók között csakúgy, mint a reggeli futókat. Egy virágzó nemzeti emlékhely, aligha kellhet több ennél.

 

Ayhan Gökhan

Roma_nok_kultura_banner_002

Magritte_R

2019.06.26

Mások mellett Salvador Dalí, Joan Miró, René Magritte, Pablo Picasso és Alberto Giacometti munkáin keresztül, csaknem 120 festményt, grafikát, szobrot, fotót, filmet és dokumentumot felvonultva mutatja be a szürrealista mozgalom történetének egyik fordulópontját a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) péntektől látható időszaki kiállítása.

kafarnaum

2019.06.26

A szív áll középpontjában az Uránia Nemzeti Filmszínház nyári sorozatának. Az utóbbi néhány év alkotásaiból válogatott, június 28. és július 28. között vetített filmekben a szereplők viszonyait és életük történéseit erős érzelmek határozzák meg, az őket érintő fordulatok pedig „szívtájékon” érik el a nézőket.

EmlekAlomKutyaVilag__3

2019.06.26

Kőszegi Edit, az Emlék–Álom–Kutya–Világ című kiállítás kurátora dokumentumfilmesből lett a roma képzőművészet egyik fő gyűjtője és gondozója. A szentendrei MANK Galéria tárlatában gyűjteményének kialakulásáról és jelentőségéről is beszélgettünk. Interjú.

A müncheni Lajos-Miksa Egyetem és a Tübingeni Egyetem tudósai vezette nemzetközi kutatócsoport kémiai elemzése alapján 99 helyi vagy Athénból importált kerámiaedényt vizsgált az időszámítás előtti 500 körüli időszakból. A kutatás során nem csak olyan élelmiszerek maradványaira bukkantak, mint az olívaolaj vagy a tej, hanem felfedeztek – valószínűleg főzésre is használt – borra, valamint kölesből készült sörre utaló nyomokat.

A Louvre-ban látható, az Algri nők lakásukban című festményéhez készített előtanulmány egy keleties stílusú, élénk színekben pompázó olajkép, amely csütörtöktől a párizsi Mendes Galériában tekinthető meg. A kép másfél éve került elő egy magángyűjtő lakásából. Eredetiségét egy kutatómunka igazolta, amely keretében végzett röntgensugaras átvilágítás azt is kimutatta, hogy az algíri nőkhöz készült tanulmányt Delacroix egy másik, ülő öregembert madárral ábrázoló képre festette rá. A festmény július 11-ig látható a párizsi galériában, ezt követően várhatóan külföldi turnéra viszik.

A július 12. és 14. között zajló rendezvényen lesz karnevál, koncertek, főzőverseny és légi bemutató is. Fellép a Hooligans, a Punnany Massif, a Republic, a ManGoRise, a Halott Pénz, a Kelemen Kabátban és a Budapest Bár és több más művészeti együttes. A legnagyobb érdeklődéssel kísért program minden évben a halászléfőző-verseny.

A közel 4000 négyzetméteres területen az egykor virágzó athéni negyed életébe nyerhetnek betekintést a látogatók: az ókori fürdők, kutak, műhelyek és használati tárgyak a klasszikus, a római és a bizánci kori mindennapokat elevenítik fel. Az 1997 és 2004 között feltárt maradványok – melyek között egy gazdag athéni polgár hatodik században épített, vízvezetékkel és csatornarendszerrel ellátott háza is látható – eddig csak részben voltak elérhetőek a múzeum látogatói számára.

Az európai történelem egyik leghíresebb összecsapása után nem maradt fenn temető. A szakemberek azt remélik, hogy az egykor legalább hatezer sebesültet ellátó, mezőgazdasági épületekből „alakult” kórház felfedi majd a csata alatti és az azt követő időben zajló, életek megmentésére utaló erőfeszítések nyomait. A kórházban a felcserek és az orvosok érzéstelenítés nélkül műtöttek, végtagokat amputáltak, sebeket varrtak be.

Dupla jubileum a Kaláka életében: 40. alkalommal lesz Egerben Kaláka Fesztivál, ahol az idén 50 éves együttes is fellép.

kalaka

Először nyitják meg a nagyközönség előtt az erdélyi Kutyfalván (Cuci) levő Degenfeld-kastélyt, ahol szombaton egész napos családi rendezvényt tartanak. Az udvarház méretű, jó adottságokkal rendelkező, klasszicista stílusú Maros megyei ingatlant eddig csak azok láthatták belülről, akik a szocialista időszakban az épületben dolgoztak.

A zenés programok több mint másfél évszázados múltra tekintenek vissza a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Idén hét koncert várja a közönséget a Zenés Állatkerti Esték sorozatban július 3. és augusztus 14. között szerdánként. Az 1910-es években az Állatkertnek saját szimfonikus zenekara is volt, a következő évtizedben pedig a Magyar Rádió az első koncertet az Állatkertből sugározta, ahogyan azt az LGT is megénekelte a Szól a rádió című slágerében.

A fiatal tehetségek támogatása és a rendszerváltozás 30. évfordulója áll a váci VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó középpontjában, melyet immár hetedik alkalommal rendeznek meg július 4. és 7. között a Duna-parton.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma