NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2019.02.16

A Fiumei úti sírkert van annyira izgalmas hely, mint a párizsi Père-Lachaise temető. Ennek bizonyítéka a változatos programkínálat. A Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója, Radnainé dr. Fogarasi Katalin a kiemelt események és az Új köztemetőben található Látogatóközpont rendezvényei mellett egyéb érdekességekről is beszámolt.

_MG_3993_NOV1_OoSZ_LAuTOGATOu_SEuTAuNY
A Fiumei úti sírkert
Fotó: NÖRI


Az elmúlt évek programjaiból sejthetjük, hogy a 2019-es év is változatosnak ígérkezik. Idén milyen eseményekkel készülnek?

A kezdetben meghatározott irányelveket a jövőben is követjük, sőt, komoly fejlesztésekről és a hagyományok megerősítéséről számolhatok be. A február tizenharmadikai, Budapest ostromának civil áldozatai emlékére szervezett eseményünk tizenöt éves múltra tekint vissza. A költészet napja, József Attila születésnapja ebben az évben is izgalmas programokkal várja az érdeklődőket, büszkén mondhatjuk, hogy április 11-én több száz ember látogat el a sírkertbe. A NÖRI kezdeményezésére indított Emlékhelyek Napja mára országos rendezvénnyé nőtte ki magát. 2019-ben valamennyi nemzeti emlékhely, és a történelmi emlékhelyek több mint kétharmada csatlakozott az emléknaphoz. Tavaly több mint húszezer látogató volt kíváncsi a rendezvényünkre, bízunk benne, hogy idén is legalább ennyien ellátogatnak a programokra. Már induláskor elsődleges célunk volt, hogy a különböző emlékhelyeken a programok összeállításában a popularitás mellett a tudás iránti igény is kiemelt szerephez jusson.


FRK
Radnainé dr. Fogarasi Katalin
Fotó: NÖRI


Ha jól tudom, május tizenegyedike, az Emlékhelyek Napja 2019-ben újdonságokat is tartogat.

Igen, Esztergomban kezdődik idén az Emlékhelyek Napja, valamint a rendezvényen mutatják be a Nemzeti Emlékhelyeket ismertető új, Esztergomot ábrázoló emlékérmet is. Székesfehérváron szintén látványos programokra számíthat a közönség. Az esemény a Fiumei úti sírkertben, Mága Zoltán és zenekara komolyzenei koncertjével ér majd véget. Bízunk benne, hogy országszerte mindenhol megtalálják az érdeklődők a számukra megfelelő programokat.

 

Idén június 16-án lesz Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének harmincadik évfordulója. Erre az alkalomra készülnek valamilyen programmal?

A NÖRI-hez tartozó Nemzeti gyászpark rendbetételére rendkívül büszke vagyok, aki emlékszik arra, hogyan nézett ki a terület azelőtt, az bizonyára tudja, hogy miért. A hatvanadik évfordulóra létrehozott, modern, interaktív tartalommal ellátott Látogatóközpont kialakítása nem kevés munkánkba került. Egyik, ha nem a legfontosabb célunk, hogy egyszer minden középiskolás eljusson a 301-es parcellához, 20. századi történelmünk egyik legtragikusabb helyszínére. A Nemzeti Örökség Intézete kezdeményezte, hogy a vidéken tanuló diákok ingyen juthassanak el Budapestre, hogy megtekinthessék a sírkertet és a Látogatóközpontot, és Kásler Miklós miniszter úrtól ígéretet kaptunk arra, hogy a tantervbe bekerül a 301-es parcella meglátogatása. Az a tervünk, hogy az idei évforduló alkalmából a saját gyártású, öt halálraítélt sorsát bemutató dokumentumfilmünk, az Életreítéltek a helyszínen levetítésre kerül.


_MG_4286_NOV1_OoSZ_KOSSUTHMAUZOuLEUM
A Kossuth-mauzóleum a Fiumei úti sírkertben
Fotó: NÖRI

 

A március tizenötödikére időzített, rendhagyó történelemórán több ezres részvételre számítanak. Könnyű volt úgy kialakítaniuk a programot, hogy az a diákokat pátosz nélkül szólítsa meg?

Büszkén mondhatom: mostanra beivódott a köztudatba, hogy az iskoláskorú gyerekeket érdemes ismeretszerzés, rendkívüli tanóra céljából elhozni a Fiumei úti sírkertbe. Kiemelném, hogy a pedagógusok nyitottsága mögött valószínűleg az áll, hogy ezeken az idegenvezetővel kísért sétákon nem kell attól tartaniuk, hogy aktuálpolitikai témák kerülnek elő. A csoportokat a NÖRI felkészült, modern informatikai eszközökkel felszerelt idegenvezetői kísérik. Már most közel kétezer diák érkezéséről tudunk a március 15-éhez kapcsolódóan, és ez a szám még várhatóan nőni fog. Nagy örömünkre szolgál, hogy ezeken a kiemelt nemzeti ünnepeken fiatalokkal telik meg a sírkert.

 

A jelentős, de kevésbé ismert művészekre hogyan próbálják meg felhívni a figyelmet?

Ezekben az esetekben megkeressük az elhunyt művészetéhez jelenleg köthető intézményeket vagy legközelebb álló szervezeteket, és velük együtt fogunk neki a szervezéshez. Általában véve nehéz kegyeleti megemlékezésre invitálni az embereket. Gyakran közös megemlékezéseket tartunk, például a Petőfi Irodalmi Múzeummal is kötöttünk együttműködési megállapodást. Az Ady-megemlékezés már a közös és termékeny munka fejleménye volt. Bevallom, én lepődtem meg a legjobban, milyen sok ember jelent meg a sírkertben január huszonhetedike vasárnap délelőttjén. Ehhez az is kellett, hogy legyen egy társszervező, aki hozzánk hasonlóan fontosnak tartotta a költőóriásra való emlékezést a sírnál.

 

_MG_4330
Ady Endre sírja
Fotó: NÖRI

Jelenleg hány sír élvez védettséget Magyarországon?

Országszerte több mint hatezer sír tartozik a Nemzeti sírkerthez. Két szempontot kell figyelembe vennünk ahhoz, hogy hatékonyan megtervezhessük az adott év várható felújításait. A kerek évforduló és a sír aktuális állapota, azaz, hogy mi igényel azonnali beavatkozást, nyomos érv a döntéseink meghozatalában.

 

A Zsennyei Alkotóház kertjében található műemléksír rekonstrukcióját mikorra tervezik?

Az 1915-ben hősi halált halt Békássy Ferenc költő nemzeti sírkertbe sorolt sírja várhatóan még 2019-ben, másfél millió forintból újul meg.


Bekassy_Ferenc_sirja_Zsennyen
Megemlékezés Békássy Ferenc sírjánál Zsennyén
Fotó: Csákvári Zsigmond/Kultúra.hu

 

Kiemelne néhányat a második félév tervei közül?

Október hatodika, huszonharmadika, Mindenszentek, halottak napja és november negyedike mellett azokat a megemlékezéseinket emelném ki, amelyeken többek között Radnóti Miklósra, Tersánszky-Józsi Jenőre és Gerbeaud Emilre emlékezünk majd.

 

A Fiumei úti sírkert tartja a lépést Európa híresebb temetőivel?

A Fiumei úti sírkertet nemegyszer a párizsi Père-Lachaise temetővel említik egy lapon. Az elmúlt két és fél évben végbement fejlesztések eredménye, hogy látogatóbaráttá tettük a sírkertet. Mostanra a babakocsival érkező kismamákat és a kikapcsolódni vágyókat egyaránt megtaláljuk a látogatók között csakúgy, mint a reggeli futókat. Egy virágzó nemzeti emlékhely, aligha kellhet több ennél.

 

Ayhan Gökhan

IMG_8967

2019.09.17

Baksa-Soós János a magyar zene- és művészettörténet ikonikus alakja, a KEX együttes frontembereként vált ismertté. 1971-ben Németországba disszidált, ettől kezdve Január Herceg néven alkotott a legkülönfélébb médiumokban. A Paksi Képtár kiállítása a művész alternatív világát idézi meg. Majsai Rékával, a tárlat kurátorával beszélgettünk.

Gyorgyi_Anna_VenerOrsolya

2019.09.16

Dan LeFranc Nagy vacsora című műve 2011-ben Chicago legjobb darabja volt, most pedig a Jurányi Házban mutatják be szeptember 28-án Császi Ádám fordításában és rendezésében. Az egyik főszerepet Györgyi Anna játssza. Őt kérdezte Bordás Katinka.

TereyMTICzimbalGyula

2019.09.16

Az idén júniusban elhunyt Térey János író, költő, drámaíró, műfordító minden kétséget kizáróan nagy költő volt, akinek alkotói fellépése jelentős változásokat hozott a magyar irodalomban. Szeptember 12-én a Fugában tartott, Nagy tervekkel jöttem Rosmersholmba című, Térey szándékait tükröző kötet bemutatóján minden hely megtelt.

A 700 méter hosszú híd, amelyet szinte teljes egészében kézzel, viking kori eszközöket és technikákat alkalmazva építettek, a viking infrastruktúrát és szaktudást demonstrálja. A Vikingebro nevű híd egy másolata annak az eredeti szerkezetnek, amely Kékfogú Harald, vagyis I. Harald dán király uralkodása idején, 980-ban állt a területen. A szerkezet megépítésében több mint ezer iskolás gyerek és 400 önkéntes, köztük a hagyományos viking módszereket ismerő ácsok vettek részt. A munkálatok három évig tartottak.

Drámasorozat kategóriában a Trónok harca nyolcadik évada tíz kreatív Emmy-díjat nyert el, a Csernobil című sorozat hét díjat kapott a korlátozott epizódsorozatok kategóriában, a Free Solo - Mászókötél nélkül című filmet a dokumentumfilmek között szintén hét díjjal jutalmazták. Kreatív Emmy-díjjal jutalmazták Cherry Jones und Bradley Whitford színészeket A szolgálólány meséje című drámasorozatban való vendégszereplésükét, valamint Jane Lynchet és Luke Kirbyt a The Marvelous Mrs. Maisel című vígjátéksorozatban nyújtott vendégszereplésükért. Utóbbi sorozat a vígjáték kategóriában hat díjat zsebelt be. A legjobb dokumentumfilmnek járó kreatív Emmy-díjat kapta továbbá a Michael Jackson állítólagos szexuális molesztálásait feldolgozó Neverland elhagyása című film. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az egykori árvaház helyén immár egy interaktív kiállításnak otthont adó látogatóközpont, közösségi kávézó, bolt és kertek várják a Beatles rajongóit. A területen álló eredeti, gótikus épületet 1878-ban építtette egy hajómágnás, majd 1934-ben az Üdvhadsereg vásárolta meg a wooltoni ingatlant és gyermekotthonná alakította. Az akkoriban a nagynénjével Élő fiatal Lennon mindössze pár sarokra lakott az intézménytől, ahová gyakran ellátogatott, hogy fára másszon és bújócskázzon, valamint nagy kedvence volt az árvaházban évente megrendezett nyári kerti mulatság. Évekkel később Lennon ezekből az emlékeiből táplálkozva írta meg az 1960-as évek egyik leghíresebb számát, a Strawberry Fields Forever-t. Az eredeti épületet a 70-es évek elején lebontották, és egy kisebb gyermekotthont emeltek a helyén, amely azonban 2005-ben végleg bezárt. Az Üdvhadsereg tulajdonában lévő és általa üzemeltetett új látogatóközpont, kávézó és bolt bevételeiből a szervezet Steps to Work elnevezésű programját támogatják, amely a tanulási nehézségekkel küzdő fiatalok munkába állását segíti.

A Jojo Rabbit nyerte el vasárnap a Torontói Filmfesztivál fődíját, amelyről közönségszavazás dönt. Az új-zélandi rendező második világháborús komédiája a náci Németországban játszódik, és egy 10 éves kisfiúról, Jojóról szól, akinek képzeletbeli barátja Adolf Hitler. A Thor: Ragnarok rendezője maga játssza a náci vezért a filmben, amelynek további sztárjai között van Scarlett Johansson, aki a kisfiú anyját alakítja, továbbá Sam Rockwell és Rebel Wilson is. A fiú szerepében a filmmel debütáló Roman Griffin Davis látható. Waititi filmje a kanadai filmfesztivál legfontosabb trófeáját, a közönségdíjat kapta, amely 15 ezer kanadai dollár (3,4 millió forint) pénzjutalommal jár.

A közönségszavazatok alapján a második helyet Noah Baumbach Marriage Story című válási drámája kapta Adam Driverrel és Scarlett Johanssonnal a főszerepben, a harmadik pedig Bong Dzsun Ho dél-koreai rendező Élősködők című thrillere lett, amely májusban elnyerte a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díját.

Marc Chagall színpompás képeinek megalkotásánál egész pályafutása során hű maradt nyolc festékhez, bárhová is vetődött a világban – többek között ezt állapította meg egy ötéves kutatás, amelyet az amszterdami Stedelijk Múzeum szakemberei végeztek. A kutatók a művész kilenc festményét vizsgálták meg nagyon alaposan a modern technológiai vívmányok felhasználásával. Chagall művészetében keveredtek az olyan modern művészeti stílusok, mint a kubizmus és a fauvizmus, munkáit hagyományos vászonra, de kerámiára, üvegablakra, egy operaház mennyezetére, sőt asztalterítőre is festette. Az orosz származású francia festő Vityebszkben, egy kis faluban született, onnan jutott el Szentpétervárra, majd később tovább Párizsba és New Yorkba.

Gyulán és térségében, valamint Püspökfürdőn várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében elnevezésű rendezvény, amelyen erdei koncertek, szakvezetéses erdei séták és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

Kozonseg_a_Muzsikal_az_erdon

A Next.Ape tagjai bár mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. Harcsa Veronika belgiumi székhelyű, páratlanul izgalmas, új projektje szeptember 27-én debütál az A38-on.

Október 18-án újult erővel lép fel az InStartban a The Anahit.

Itália áll a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar rendezvénysorozatának középpontjában. Az Európai Hidak szeptember 18. és 27. között várja a közönséget koncertekkel, filmvetítéssel és irodalmi esttel.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma