kultura.hu_banner_herend_002uj

2019.05.17

Szentendre Fő tere az utóbbi időben több új kiállítóhelységgel is gazdagodott. A rekonstrukciós munkák sorozatában a nemrégiben átadott ÚjMűhely Galéria működése ismét a kortárs művészet bemutatóhelyévé vált. Szomszédságában pedig a szintén renovált Kmetty Múzeum biztosít változatos programokat a kiállítás-látogató közönség számára.

56214327_1792325137539448_84418647354769408_n
Tárlatvezetés Kmetty Múzeumban
Fotó forrása: Ferenczy Múzeumi Centrum

Az Örök kereső címmel látogatható a Kmetty Múzeum állandó kiállítása Szentendrén. A Ferenczy Múzeumi Centrum tagintézménye impozáns helyszínen, a Fő teret körülölelő épületek koszorújában áll. A kiállítótér rekonstrukciós felújítás után a tavalyi év végén nyílt meg újra a látogatók számára. Kmetty János özvegye, férjének 275 tételes hagyatékával alapozta meg az intézmény gyűjteményét, mely 1981 óta a festő életművének bemutatását és feldolgozását hivatott szolgálni.

A kiállítóteret egy 18. századi, egykori dalmát kereskedőházban hozták létre, melynek utcafrontja árusítóhelyként funkcionált, míg a hátsó részében lakásokat alakítottak ki. Az épület történetének érdekessége, hogy 1850-es években átépítették, aminek következményeképpen a barokk épületrész csaknem teljesen eltűnt.

foto026
A mostani rekonstrukció részeként teljes egészében megújult a tetőszerkezet,
a homlokzat és a belső falrendszer.

A múzeum kialakításakor Hulyák Anna építész vezetésével az egykori „elveszett” épületnek a rekonstruálására törekedtek: a kiállítá­si terület a barokk épületrész alapjaira került. A mostani rekonstrukció részeként teljes egészében megújult a tetőszerkezet, a homlokzat és a belső falrendszer. Az elektromos rendszer kicserélése mellett korszerű klímaberendezéseket szereltek be, és teljesen új világítási rendszert alakítottak ki, melyeket kifejezetten a festményekhez alakítottak. Ahhoz, hogy Kmetty János remekműveit valódi múzeumi körülmények között csodálhassuk meg, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kubinyi Ágoston-pályázat keretében 33 millió forint összeget, valamint Szentendre önkormányzata további 18 millió forint támogatást biztosított.

A néhány összefüggő teremsorból álló immár múzeumi épület tehát az örök keresőnek titulált festő életművét mutatja be. A művész önmagát kereső alkatnak jellemezte, és Kassák Lajos gondolatai is alátámasztják ennek érvényességét: „Állandóan munkában van, nem azért, mintha eddig még nem bukkant volna rá semmi érdekesre és érdemesre, hanem azért, mert mindannál, amit eddig talált, még jelentősebbet szeretne a napvilágra hozni.”

Kmetty_Janos_onarckep
Kmetty János: Önarckép

A kiállítás kurátora, Bodonyi Emőke szerint Kmetty racionális és tudatos művész volt, aki folyamatosan kereste az új kifejezésmódokat, de művészetében mindvégig következetes maradt. Az életművének keresztmetszetét nyújtó bemutatón az egész munkásságát végigkísérő jellegzetes önarcképei és csendéletei, valamint városligeti, szentendrei, nagybányai tájképei és az utolsó alkotói korszakára jellemző, kékes árnyalatú, geometrikus szerkezetbe illesztett kompozíciói láthatóak.

A tárlat nyitánya Kmetty János önportréból összeállított válogatás, melyen keresztül az alkotó egy kedvenc műfajának sokszínű variánsait ismerhetjük meg. Ezt a mindig kéznél lévő témát több neves festőhöz – például Rembrandthoz – hasonlóan ő is különféle pózokban és viseletekben kivitelezte. Kmettyt a cézanne-i hagyományok folytatójának és az első magyar kubistának is nevezik, mely elnevezések hitelességéről leginkább csendéletei tanúskodnak.


57240629_1197109330444262_7207858006417997824_n
Bodonyi Emőke szerint Kmetty racionális és tudatos művész volt.

Az egész tárlat kialakításán tükröződik a művészettörténész-kurátor szakértelme és alapossága. A bemutató anyagát nem csak az intézmény saját gyűjteményének darabjai adják, hanem más köz- és magángyűjtemények kincseit is kölcsönözték. A kurátor tervei szerint időközönként új szempontok kiemelésével újítják majd meg a kiállítást, hogy mindig újszerű mondanivalóval tölthessék meg a tereket. Hasonló elven és nagy sikerrel működik Szentendrén a Czóbel Múzeum is.


A Kmetty Múzeumban rendszeresen szerveznek tárlatvezetéseket és más kísérő rendezvényeket is. Legutóbb Juhász Anna Hatlépés elnevezésű irodalmi estjén Gryllus Dorka és Csőre Gábor elevenítette meg Kmetty és kortársainak levelezéseit és emlékeit. A következő irodalmi eseményt június 1-jén rendezik meg az álom témakörében az idei Art Capital művészeti rendezvénysorozat részeként.

Sipos Tünde

Fotók: Ferenczy Múzeumi Centrum

iggy

2019.07.21

Bár az ősztől tavaszig tartó klubszezon rengeteg izgalmas bulit tartogat, semmihez sem fogható az a hangulat, amit a csillagos ég alatt, a szabadtéri koncerteken él át egy zenerajongó. És hál' istennek idén igencsak bőkezűek voltak a fesztiválok és szórakozóhelyek szervezői: augusztus végére biztosan széttáncoljuk a cipőinket, ugyanis minden hétre jut egy a világ élvonalbeli előadói közül.

hatarokon_at_010_R

2019.07.19

„Nem létezhet olyan helyzet, hogy a fotóriporteri szerep megelőzze az emberséget. Nincs az a kép, amiért megérné egy másik ember életét kockáztatni” – mondja a több háborús zónában járt Bielik István Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas fotóriporter. Túlélőkről készült fotósorozatáról, a képhez való viszonyáról és a humánum fontosságáról is mesélt nekünk.

_D0A0681_Copy
2019.07.19

1969. július 20. Ezen a napon landolt az Apollo-11 a Holdon: Neil Amstrong és Edwin „Buzz” Aldrin sétája az emberi civilizáció egyik fontos mérföldköve, az emberiség egyik legnagyszerűbb tudományos eredménye volt. Erre az eseményre emlékezik a Vasarely Múzeum Holdmúzeum 1969 című kiállítása, amelyen Vasarely néhány izgalmas kompozíciója is látható.

A temesvári Ceau, Cinema! „zsebfesztivál” fődíját, a Răzvan Georgescu Trófeát a Rossz versek című film nyerte el. Reisz Gábor rendezését a közönség is díjjal jutalmazta. A fődíj értéke 1000 euró, a közönségdíjé 500 euró. Reisz Gábor üzenetben köszönte meg az elismerést: „A Rossz versek hihetetlen utazás volt számunkra. A film elég személyes, a gyermekkorom és az utóbbi néhány évem története, így kissé fura érzés, hogy a közönség nevet rajta. De bevallom, nem bántam meg, hogy elkészült ez a film, mert hiszek abban, hogy néha érdemes úgy elmesélned az életed történetét, mintha vígjáték lenne. Olyan, mint egy terápia. Ha ez másnak is segít, vagy elfeledteti a kaotikus mindennapokat, akkor igazán boldog vagyok. Remélem a díj ezt igazolja.”

A Cereden zajló 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelepen a képzőművészek idén azt a képet alkothatják meg, amely rajtuk keresztül mutatja meg a művésztelepnek helyet adó Nógrád megyei falut. A hazai alkotókon kívül Hollandiából, Finnországból, Szlovákiából, Litvániából, Lengyelországból, Csehországból és Németországból érkeztek művészek az augusztus 7-ig tartó alkotótáborba. Az ArtPiknik Cered – 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelep a II. Nemzetközi Textileppel kezdődött el, július 25-én kapcsolódnak be a szobrászok, a 24. Szimpózium pedig augusztus első hetében tart. Augusztus 10-én hagyományosan nyílt napot szerveznek Cereden.

A Sackler család tulajdonában lévő Purdue Pharma gyógyszergyárat azzal vádolják az Egyesült Államokban, hogy úgy reklámozza OxyContin nevű opioid fájdalomcsillapítóját, mint amelytől szinte lehetetlen függővé válni, miközben tisztában vannak azzal, hogy ez nem igaz. Ezért Nan Goldin fotóművész szervezete arra ösztönöz a világban minden kulturális intézményt, hogy szakítsa meg a hivatalos kapcsolatot a családdal. A Louvre néhány terme egy jelentősebb adományt követően viselte a család nevét, a PAIN szervezet tüntetése óta azonban ragasztószalaggal letakarták a Sackler feliratokat.

A legmodernebb technológiákkal kialakított kiállítás július 20-án nyílt meg a brit uralkodó londoni rezidenciáján, Viktória királynő születésének 200. évfordulója alkalmából. A kivetítések és hologramok révén a tárlat látogatói az uralkodónő legidősebb fia, VII. Eduárd király által elrendelt átalakítások előtti állapotban, élénk színekben pompázva vehetik szemügyre a palota belső tereit. A tárlaton, amelyre II. Erzsébet királynő is ellátogatott a héten, Viktória királynő trónja, báli ruhája és akvarelljei is helyet kaptak.

Az Európai Űrügynökség vezetője speciális örökségvédelmi státuszt és védettséget biztosítana a jövőbeni látogatók és Hold-missziók által okozott károktól a Nyugalom tengerén annak a helynek, ahol 50 éve, 1969. július 21-én az első ember a Holdra lépett.

Július 26-án 16:00 órától a Hopp@Péntek sétáló tárlatvezetés-sorozat keretében Dénes Mirjam, a Hopp Múzeum japán gyűjteményének kurátora mutatja be a Made in Asia kiállítást.

hopp_tarlatvezetes

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma