15_eves

2019.01.22

A Himnusz születésnapját éppen harminc éve ünnepeljük a magyar kultúra napjaként. Ebből az alkalomból beszélgettünk Fekete Péterrel, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkárával feladatokról, felelősségről, és arról, ami ehhez erőforrást ad. INTERJÚ.

Fekete_Peter_5
Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár

Kölcsey a ma Romániához tartozó, Szatmár megyei Sződemeteren született, ahol magyar állami támogatással emlékházat is létrehoznak. Járt arra mostanában?

Mindig lelki megmerítkezés, felemelő érzés a határon túli utazásaim során történelmi gyökerekkel bíró területre lépni. Az évenkénti, rendszeres tusnádfürdői látogatásaimat mindig úgy rendezem, hogy ne rohanjak végig a Magyarországot a Székelyfölddel összekötő úton, hanem megállókkal, megpihenésekkel és erőmerítéssel telített legyen az utazás. Legutóbb szomorú apropója volt az erdélyi látogatásomnak, hiszen utolsó útjára kísértük Kányádi Sándort. De a végső búcsú és a temetői út hangulata, az ott együtt emlékező embereknek a közös lélegzete nem a múltat, hanem a jövőt, az összetartozást és a kultúrából meríthető fényt juttatta a szívembe.

 

A magyar kultúra napján számba szoktuk venni azokat a szellemi és tárgyi emlékeket, amelyekre méltán vagyunk büszkék. Államtitkári kinevezésekor tervbe vette egy kulturális térkép összeállítását, amely mindezeket az értékeket tartalmazza. Hol tart ez a munka?

A szomszédos irodában már állnak azok a monitorok, amelyeken kollégáim segítségével naponta újabb és újabb kulturális területeket töltünk fel, rendezgetünk el. A napokban született meg miniszter úrnak a döntése, hogy erre a kulturális térképre az oktatás intézményrendszere is kerüljön föl. Hiszen az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkárságai, szoros együttműködésben, egymás munkáját és egymás értékeit segítve működik. Tehát nem csak a színházaink, múzeumaink, zenei alkotóközösségeink, de iskoláink, zeneiskoláink, gimnáziumaink, egyetemeink is fölkerülnek erre a térképre.


Fekete_Peter_7

 

Kulturális államtitkárként az ágazat irányításáért felel, de hosszú ideig művészként, színházrendezőként, oktatóként, szervezőként, cirkuszigazgatóként aktív részese volt. Egész karrierjét az innováció jellemezte. Sikerül ezt államtitkárként kamatoztatnia?

Egészen kivételes intézményhálózatunk van. Az európai összehasonlításban színházrendszerünk, a levéltári rendszerünk, a múzeumi rendszerünk az élvonalba sorolható. Az adatokat vizsgálva azt kell látnunk, hogy az adófizetők befizetésének európai viszonylatban is kiemelkedően magas része fordítható a kultúrára. Mindehhez járul egy jól működő és komoly szaktekintéllyel bíró intézményvezetői és intézményirányítói hálózatunk, amire én erősen támaszkodhatom. Ahogy intézményvezetőként a társintézményekkel való együttműködésre, most is kulturális intézményeinkre tudok támaszkodni. Ezek közül a nemzeti stratégiai intézményeket emelem ki, melyeknek a jövőben még nagyobb szerepet szánunk. Bízunk benne, hogy munkájukkal a vidéki egységeknek is stratégiai irányt tudnak mutatni.

 

Évtizedeken keresztük előadó-művészeti szférában dolgozott. Államtitkárként hogyan látja a terület helyzetét?

Az előadó-művészetnek aktuális kérdése a Társasági Adó-finanszírozás kivezetése volt. Célunk az, hogy ez a pénzösszeg – ami korábban adóátengedés formájában, most pedig központi költségvetési forrás formájában érkezik – ne csökkenjen, és a közfeladatokat ellátó társulatok, csapatok és intézmények a korábban megkezdett munkájukat továbbra is, ha lehet, még jobb minőségben tudják folytatni. Az új rendszerrel kizárjuk a visszaélések lehetőségét, a közvetítői jutalékot, és bízunk abban, hogy a megfelelő helyekre még akár többletforrás is tud érkezni. Ez komoly vívmánya az előadó-művészeti szférának. A lebonyolításban jó úton haladunk, és hónapokon belül a végleges formáját is látni fogják az intézményeink.


Fekete_Peter_2

 

Szintén kinevezésekor fogalmazta meg az utánpótlás-nevelés fontosságát. A minisztérium nemrég bejelentett köznevelési kulturális programja ennek a beérése?

Megvizsgáltuk, hogy Magyarországon nagyon magas az ifjúság aránya a kultúrafogyasztásban. Sok gyerek jár színházba, múzeumba, koncertekre. Ám az adatok azt is mutatják, hogy bár sokan, de ugyanazok a gyerekek járnak szinte valamennyi kulturális színtérbe. Ez azt jelenti, hogy nagyon sok gyerek viszont egyáltalán nem jut hozzá a kultúrához. Célunk, hogy teljes lefedettséget biztosítsunk. Tehát a lakótelep nyolcadik emeletéről és a legkisebb tanyáról is oda kell csábítanunk a gyermekeket a kulturális értékekhez, meg kell mutatnunk nekik az utat. Minden gyereket eljuttatunk színházba, és lehetőséget biztosítunk arra, hogy megismerkedjen a komolyzene alapjaival.

 

A Hangszercsere programban ön sokszor személyesen látogat el iskolákba, hogy az új hangszereket átadja. Miért tartja ezt fontosnak?

Tavaly 3 milliárd forintot, idén 2 és fél milliárd forintot fordít Magyarország arra, hogy – világhírű zenei kultúránkat tovább örökítendő – az iskolák kopott hangszereiket újakra cserélhessék. Az ünnepeinket magunknak teremtjük. Nem elég egy új hangszert egyszerűen csak levenni a polcról és használni, meg kell állnunk egy pillanatra, végig kell gondolnunk, hogy azzal, hogy a közösség támogatásából egy új hangszerhez hozzájutunk, milyen felelősségünk, milyen tennivalónk van. A zeneiskolákban a fiataloknak meg kell fogadniuk, hogy a hangszerre vigyázni fognak. Hogy abból a legjobb tudásuk szerint fogják előcsalogatni a hangokat, hiszen aki képes arra, hogy egy hangszerből hangot csalogasson elő, az kulcsot talál mások lelkéhez, és ezzel kötelességük jól sáfárkodni. Ezt a hangszer átvételének a pillanatában meg kell tanítanunk a gyerekeknek.

 

Beszéltünk arról, hogy aktív szereplője és irányítója a kulturális életnek. Nézőként mi volt az a kulturális esemény, amely élményt jelentett Önnek?

A kulturális államtitkári feladatoknak vannak nehéz, vannak idegtépő és vannak türelmet igénylő részei. Aktákat olvasni, döntést hozni, jóváhagyni igencsak felelősségteljes, néha pedig kimerítő munka. A töltést ehhez az előadásokon vagy az ünnepeken való részvétel jelentheti. Pár napja a Pesti Magyar Színház Legyetek jók, ha tudtok című előadása, vagy Hobónak a Nemzeti Színházi premierje adott erre lehetőséget. De említhetnék egy kiállítást vagy egy jó koncertet is. Kincsek lapulnak a kulturális államtitkár zsebében, és ezekbe muszáj belekapaszkodnom ahhoz, hogy a mindennapi feladatokat hatékonyan, felelősen és jól tudjam végezni.


B. Á.

Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

KAD_Kultura_596x90_002

tanc_dijatado_2

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket és díjakat adott át augusztus 16-án a Pesti Vigadóban. A díjazottak közül dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténészt, szerkesztőt, ifj. Zsuráfszky Zoltán táncost és Bolvári Andrásné pingáló művészt többek között pályájukról, a néphagyomány fontosságáról is kérdeztük.

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

Korniss_szeki_asszony

2019.08.18

Megnyílt Korniss Péter Változások című fotókiállítása szombaton a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban. A kiállításba beválogatott, 1967 és 2017 között készült fényképek az elkerülhetetlen változást mutatják be.

A legjobb produkciókat és színházi teljesítményeket is díjazzák.a VIII. Magyar Teátrumi Nyári Fesztivál gáláján. Az augusztus 19-én Szarvason zajló rendezvényen köszöntőt mond Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

A kiállítást augusztus 27-én, 18 órakor nyitja meg Dr. Faludi Julianna szociológus a budapesti Mai Manó Házban. A tárlaton kiállít Sergey Prokudin-Gorsky, Balogh Rudolf, Biró Dávid, Eperjes Ágnes, Liz Nielsen és Bill Sullivan. A Három szín című kiállítást október 6-ig láthatják az érdeklődők.

A két színész Joshua Michael Stern rendező filmjében, az After Exile-ben játszik együtt. Stern nevéhez fűződik a Steve Jobsról szóló életrajzi dráma, a Jobs, valamint a Graves című televíziós sorozat is. Az új mozifilm főhőse (LaBeouf) a történet szerint éppen a börtönből szabadul, ahol rablás és emberölés miatt volt, és – szintén börtönviselt, alkoholista – apjával (De Niro) igyekszik megmenteni öccsét az övékéhez hasonló életúttól. Az igaz történeten alapuló film forgatását októberben kezdik.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Zsolnay Örökségkezelő nyárbúcsúztató ingyenes fesztiválját augusztus 23. és 25. között tartják immár nyolcadik alkalommal a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

molnar-jacqueline-kiallitasa-biciklismadarak

Ma van a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passiójának ingyenes szabadtéri előadása az esztergomi bazilika előtt.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma