NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2017.04.05

„Összművészeti törekvést valósítottunk meg” – mondta dr. Hóvári János, a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. főigazgatója a szervezet Alkotóművészet 2016 című kiadványának bemutatóján április 4-én a FISE Galériában. Az évkönyv különféle művészeti témákkal és eseményekkel kapcsolatban több mint 30 interjút tartalmaz.

_D0A7591_Copy
Jánosi Zoltán és dr. Hóvári János


Dr. Hóvári János, a MANK főigazgatója bevezetőjében elmondta: a századfordulón minden komolyabb, művészetekkel foglalkozó intézmény megjelentetett egy évkönyvet. A MANK ezt a hagyományt folytatva adta ki a kötetet, mely azzal a céllal született, hogy „egyrészt nyomot hagyjunk, másrészt megtiszteljük, elismerjük egymást” – mondta a főigazgató. Hozzátette: összművészeti törekvést valósítottak meg.

 

Rácz András, a KELLO Könyvtárellátó Nonprofit Kft., amely az évkönyvek terjesztéséért felel, munkatársa elmondta: mély kulturális öntudattal kell rendelkeznie annak, aki megvásárolja ezt a kötetet, és „sajnos kevés ilyen ember van”. Ezért a közkönyvtárakba és az iskolai könyvtárakba mindenképpen fognak eljuttatni példányokat.

 

_D0A7527_Copy
Szentmártoni János és Verebes György


Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke kiemelte, hogy olyan értékes kiadványról van szó, amely maradandó és időtálló, mely kicsit a lelkivilágunk keretmetszetét is adja. A könyvben az Írószövetség számot vet a munkájával, és képet ad a jövő művészeinek is arról, hogyan kell alkotniuk – jegyezte meg.


Verebes György képzőművész, a Szolnoki Művésztelep vezetője szerint a könyvben olyan közösségben, a kötet lapjain van jelen az alkotók jelentős része, amely szinte „fizikai helyszínnel ér fel”.

 

_D0A7477_Copy
János Zoltán és dr. Hóvári János


Jánosi Zoltán, a Magyar Napló főszerkesztője a kötetről megjegyezte: összefogja mindazt a törekvést, amelyet a MANK képvisel, vagyis, hogy a különböző művészeti ágak kommunikáljanak egymással. Mint mondta: „az alkotó gondolkodás mindig divat”.

 

Mascher Róbert iparművész, a FISE elnöke megtisztelőnek nevezte, hogy helyet kaptak a könyvben. Hiszen „nagyon fontos, hogy az emberek tudjanak rólunk, iparművészekről”.

 

_D0A7516_Copy
dr. Hóvári János és Mascher Róbert


A beszélgetés résztvevői körbejárták az utánpótlás kérdéskörét is. Szentmártoni János elmondta, hogy két, fiatal írókat, költőket tömörítő szervezet van jelenleg: a Fiatal Írók Szövetsége és a József Attila Kör. Ezek mellett a Magyar Írószövetség és a Szépírók Társasága létezik mint írókat és költőket a tagjaik sorában tudó egyesület, ám azt tapasztalják, hogy a rendszerváltás után született fiatalokat nem vonz egy ilyen struktúrában működő szervezet.

 

Jánosi Zoltán ugyanakkor hozzátette: a Magyar Napló szerkesztőségében 35-40 éves fiatalokkal van körülvéve, aminek kifejezetten örül, probléma azonban szerinte is van. „Az irodalom maga az irodalmi élet, csakhogy az ilyen összejöveteleken egyre kevesebb fiatal vesz részt. Az író-olvasó találkozókon például alig van – akár magyar szakos – egyetemista, fiatal. Pedig nagyon is vissza kellene adni az irodalomban való részvétel becsét a fiataloknak. „Azt, hogy az irodalomi élet, az irodalom művelése, hallgatása, az odafigyelés érték” – hangsúlyozta a főszerkesztő.

 

_D0A7604_Copy
Verebes György és Jánosi Zoltán


Verebes György szerint a képzőművészetben a mester-tanítvány viszony kialakítása a kulcs, hiszen lényeges, hogy a generációk közötti különbségeket át lehessen hidalni.

 

„Küzdeni kell a fiatalokért, és ebben nagy felelőssége van az idősebb generációknak. Nekünk kell szocializálnunk őket” – mondta dr. Hóvári János. Hozzátette: a tartalmat viszont – hogy számukra is fogyasztható legyen – át kell transzformálni az új, digitális világ igényei szerint.


Mascher Róbert úgy vélte: valóban nehéz a fiatalokat mozgósítani, ám fontos, hogy „együtt kell fáradozniuk az alkotóművészeknek azért, hogy a társadalom elfogadja őket. Ilyen szempontból az időseknek és a fiataloknak össze kell tartaniuk” – zárta gondolatát a FISE elnöke.

 

_D0A7335_Copy


A több mint 150 oldalas kiadvány a képző- és az iparművészet, a fotóművészt, az irodalom mellett a Zrínyi-emlékévvel, a Kaszás Attila-díjjal, művészeti ösztöndíjakkal, alkotóházakkal és művésztelepekkel is foglalkozik.

A kiadványban Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere köszöntője mellett olvasható egy interjú a művészetek párhuzamos működéséről Fekete Györggyel, a Magyar Művészeti Akadémia elnökével; míg a Művészek hazánk követei című interjúban Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár beszél.


_D0A7421_Copy


A képzőművészet témájában Aknay János, Farkas Ádám, Ledényi Attila és Dan Reisinger szólal meg a kötetben, míg az iparművészeti fejezetben mások mellett Cselovszki Zotlán, Mascher Róbert és Selján Márk Endre gondolatai olvashatók. A fotóművészetről Benkő Imre, Puklus Péter, Bahget Iskander, Alapfy László és Fazekas István nyilatkozott a szerzőknek.


Az irodalmi fejezetben Szentmártoni Jánossal olvasható interjú, aki összegzi a nemzetközi könyvvásárokat, de az Írószövetség elnöke megosztja gondolatait a MANK szervezésében megvalósuló rendhagyó irodalomórákról is, valamint megemlékezik Csoóri Sándorról, Esterházy Péterről és Oláh Jánosról. Emellett a fejezet egy-egy Konrad Sutarskival és Lackfi Jánosal készült interjút is tartalmaz.

 

_D0A7620_Copy
Verebes György és Mascher Róbert


A zene témájában Szamosi Szabolcs és Strausz Kálmán szólalt meg, míg Káel Csaba, a MÜPA vezérigazgatója a Bartók-emlékévről, Selmeczi György pedig Kocsis Zoltánról emlékezik meg.

 

A Zrínyi-emlékév kapcsán Pálffy Gézával, Fodor Pállal, Varga Szabolccsal és Kőnig Frigyessel olvasható interjú a MANK új kiadványában.Szíjjártó Anita, MTI

Fotó: Csákvári Zsigmond

Monos

2019.09.21

Alejandro Landes brazil rendező Monos című háborús drámája kapta a legjobb filmnek járó Pressburger Imre-díjat szombaton a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó gáláján.

MNSZ_Luxemburg_grofja

2019.09.21

Szeptember 21-én ünnepeljük a magyar dráma napját. Ebből az alkalomból ajánlunk néhányat az új színházi évad bemutatóiból, melyek között filmek és klasszikus nagyregények adaptációi, illetve zenés produkciók is szerepelnek.

20191019_felediproject_szentpaliroland_szecsodibalazs

2019.09.21

A CAFe Budapest arra kérte a fesztivál fellépőit és alkotóit, hogy állítsanak össze egy különleges virtuális időkapszulát, és pakolják bele mindazt, amit szívesen megőriznének az utókor számára. Ezúttal Szentpáli Roland zeneszerzőt kérdezték, aki október 19-én ad koncertet a Müpa Fesztivál Színházában.

Függök ezen a zord élet-párkányon címmel tart szeptember 23.-án, hétfőn 18:00 órától Ady-estet a Petőfi Irodalmi Múzeumban Bogdán Zsolt Jászai Mari-díjas és kétszeres UNITER díjas Érdemes művész, az erdélyi színjátszás kiemelkedő tehetségű színművésze, a kolozsvári társulat tagja.

A Pozsonyi úti Református Templom altemplomának felújított színpadán szeptember 22-én 19 órától láthatja a közönség Pozsgai Zsolt múltidéző darabját. A Mátyás és Janus című dráma Magyarországon játszódik 1472-ben. Mátyás király régen látott hatalommá növeli az országot. És ekkor váratlanul kitör egy lázadás. Janus Pannonius, a király egyik legkedvesebb barátja és Vitéz János, aki Mátyás nevelője volt, szövetkezik ellene.

A beszélgetős, felolvasó színházzal is kiegészített sorozat a Nemzeti Galéria C épületében lesz. A szezon első estjét szeptember 24-én tartják. Az irodalmi est középpontjában az őszi, szüreti időszak és a bor áll.

Az emberi erőforrások minisztere az MTI-nek elmondta, hogy Magyarország és Montenegró szeretné megerősíteni kulturális, oktatási, egészségügyi és tudományos kapcsolatait. A mostani út előzményeként néhány hónapja az illetékes montenegrói tárcavezetők Budapestre látogattak, ahol már vázolták az együttműködési lehetőségeket. Kásler Miklós áttörőnek nevezte a podgoricai megbeszéléseit. Aleksandar Bogdanovic művelődési miniszterrel abban állapodtak meg, hogy Magyarország aktívan részt vesz a montenegrói filmipar kialakításában, valamint hogy szorosabbra fűzik a kapcsolatot az előadóművészet, a magaskultúra, a népzene, a néptánc, a fordítások és a művészcserék területén. Podgorica számít arra, hogy montenegrói-osztrák-magyar együttműködésben a közös történelmi építészeti emlékeket, kegyhelyeket, illetve az épített kulturális örökséget ápolni tudják, azaz a megóvást, a restaurálást és a fenntartási feladatokat a továbbiakban egymással összehangolnák az országok.

A Vers – mindegy kinek sorozat első videóját, amelyben az előadóművész Ady Endre Áldásadás a vonaton című költeményét szavalja el, két hét alatt több mint 120 ezren nézték meg a Facebookon. A sorozatban Lutter Imre klasszikus és kortárs költők ismert, vagy kevésbé ismert verseit egyedi hangvételben, filmes eszközökkel fűszerezve adja elő. Minden versfilmhez készül egy beszélgetés is, amelyben Lutter Imre Vlasits Barbara színésznővel osztja meg gondolatait az elmondott költeményekről.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

beatles-weekend-festival-2019-20190707151410-crop

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

Szeptember 26-án 19.00-kor a MOM Kulturális Központban ad koncertet Sebestyén Márta. A műsoron felcsendülő dalok évszázadokon és népeken ívelnek át, írott forrásokból és a szájhagyomány gazdag tárházából egyaránt merítve.

Koncertekkel, családi, gasztronómiai és művészeti programokkal várják az érdeklődőket szeptember 27. és 28. között a Bartók Béla úton az Eleven Ősz fesztiválon, amelynek középpontjában idén a digitális kultúra áll.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma