728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2019.03.20

Fiatal alkotóművészek számára kihívást jelentenek a szakmai élet első lépései. Sokszor már a kezdeti érvényesülés szakasza is feltételekhez kötött. De hogyan érhetőek el az első sikerek pályakezdő művészek számára, és milyen lehetőségek segíthetik tehetségük kibontakoztatását? Bemutatunk néhány lehetőséget, amelyek inspirációs forrást jelenthetnek számukra.

Kiallitas
Művészet új utakon: nagybányai és kecskeméti művészek közös kiállítása április 1-ig látható
a Hírös Agóra Kulturális Központban


Még egy hét áll rendelkezésre azok számára, akik jelentkezni szeretnének a Magyar Alkotóművészeti Köszhasznú Nonprofit Kft. (MANK) Idő/kép című pályázatára. A felhívás igazán hiánypótló szerepet tölt be az aktuálisan meghirdetett támogatási formák között, ugyanis kifejezetten a 30 év alatti képzőművészek számára biztosít kiállítási lehetőséget.

 

De miért is fontos egy fiatal művésznek egy ilyenfajta bemutatkozás egy tárlat keretein belül? Azért, mert az ismertség megszerzése – ami a pályán maradás elemi feltétele – nem egyszerű feladat. Napjaink információdömpingjében és a hatalmas képzajban valódi nehézséget jelent egy fiatal képzőművésznek a debütálás és a szakmai érvényesülés. A képzések elvégzésével még nem feltétlenül jön el számukra a várt siker. Számos lehetőség segítheti azonban őket, melyekre érdemes előre felkészülni.


Mate_Hunor__az_uszoolimpikon-kepzomuvesz
Máté Hunor az úszóolimpikon-képzőművész Máté Hunor az úszóolimpikon-képzőművész tárlata
március 22-án nyílik a Hódmezővásárhelyi Művésztelepen.


Egy átlátható és informatív portfólió elkészítése jelentheti ebben az első lépést. Célszerű ide összegyűjteni a személyes adatokat, valamint a meglévő kiállítási vagy projekttapasztalatokat is. Emellett egy áttekinthető reprodukciólista segít képet alkotni mások számára is az eddigi művészeti tevékenységről. A portfólió összeállítása azért hálás feladat, mert nem kell részletesnek lennie, így nem jelent gondot az, ha valaki nem rendelkezik még referenciákkal. A kevesebb több elve alapján érdemes a minőségre koncentrálni ebben az esetben is.


_D0A1420_Copy
Kiállítás az NKA Fesztiválhajón 2018-ban


A meghirdetett, Idő/kép című felhívás ra való jelentkezés egyik feltétele egy ilyenfajta dokumentáció összeállítása. Tehát már a pályázás önmagában is hasznos felkészülésnek bizonyulhat. Ezek a prezentációs anyagok – szakmai önéletrajzzal és motivációs levéllel kiegészülve – a későbbiekben is biztos hivatkozási alapot jelenthetnek, melyeket utána elég már csak kiegészíteni a megszerzett referenciákkal. Érdemes tehát folyamatosan figyelemmel kísérni a MANK pályázati felhívásait, melyek között ösztöndíjak, műteremlakás használatára vonatkozó és számos más segítséget nyújtó lehetőséget is találhatunk.


Derko_Pecs
Derkovits-ösztöndíjasok tárlata Pécsen


Ugyanígy a Magyar Művészeti Akadémia aktualitásai között is jó néhány felhívást tesznek közzé. A tavalyi évben 100 fiatal számára biztosítottak ösztöndíjat szakmai munkáik kibontakoztatására. Idén ezt a létszámot emelni fogják.


Igazán jelentős munkát végez a művészettámogatás területén a Budapest Art Mentor csapata is. Hamarosan harmadik évfolyamukat indítják el, melynek programjában szakértőkkel együttműködve nyújtanak ismereteket fiatal művészeknek a művészeti világ működéséről és opcióiról. Többek között az ide vonatkozó jogi alapismeretektől kezdve karrierépítés, pályázatírás, kommunikáció és a nemzetközi szcénához kapcsolódó információkat adják át a fiatal alkotóknak. Természetesen kiállítási lehetőséget is biztosítanak neves és központi kiállítóterekben.


PAPAGEORGIU_Andrea
Papageorgiu Andrea: Részeges este
Forrás: Amadeus Művészeti Alapítvány


Nagy múltra tekint vissza a Fundamenta és az Amadeus Művészeti Alapítvány együttműködése is, melynek köszönhetően a pályázók műteremhasználat lehetőségét nyerhetik el. Természetesen a nyertesek nem csak az alkotáshoz szükséges ideális körülményekre tehetnek szert, hanem tárlatokon is szerepelhetnek, illetve kapcsolatépítésre is kiváló alkalmak nyílnak számukra ebben a közösségben.


Azon a fiatalok, akik felsőoktatásban tanulnak, talán közvetlenebbül értesülhetnek pályázati, illetve ösztöndíjprogramokról. Az egyes intézmények rendszeresen tesznek közzé olyan programokat, amelyeken a részvétel igen kedvező újdonságokat hozhat. A Pécsi Egyetem Művészeti Kara jelenleg is vár jelentkezőket különféle tárlatokra, illetve külföldi tanulmányutakra is.


Felfedezok_tarlat-0176

A Budapest Art Mentor program Felfedezők című kiállítása

Forrás: budapestartmentor.hu


Bár jelenleg nincs aktuális kiírás, mégis érdemes figyelemmel kísérni a debreceni MODEM pályázati programjait. Nemcsak művészek, hanem kurátorok számára is gyakran hirdetnek meg szakmai lehetőségeket.


Némi idő és energia ráfordításával más múzeumok honlapján is érdemes kutakodni pályázatok iránt, ugyanis a kiállító intézmények között is számos elkötelezett támogatót találhatunk.


Továbbá hosszan lehetne sorolni bankok és cégek társadalmi felelősségvállalás programjába illesztett, művészetre koncentráló felhívásait, valamint a közösségi médiában felbukkanó egyesületekhez, alapítványokhoz köthető opciókat. Mindenesetre a tavaszi hónapok során érdemes aktívan figyelni és megpróbálkozni a nyilvános tenderekkel, ugyanis általában erre az időszakra koncentráltan jönnek ki azok az aktuális kiírások, melyekkel élve kapuk nyílnak meg a művészeti-szakmai közegekbe!


Sipos Tünde

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

Van_R

2019.08.24

A VAN filmzenekar a 2014-es Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan, és 2018 egyik hazai filmsikere, a Rossz versek dalait adja elő. A héttagú formáció nemrég az Ördögkatlan fesztiválon lépett fel egy hirtelen támadt vihar miatt a szabadtéri színpad helyett egy kiállítóteremben. Nem tudom, hogy történt, de a végére hálás voltam a nyárért, a vizes zokniért, a kezemben átmelegedett repohárért és azért, hogy a vihar átmosta ezt az örömzenélést a kültéri színpadról a fülledt terembe. A zenekar négy tagjával beszélgettem.

parasztbecsulet_bajazzok_4

2019.08.24

A Budapesti Nyári Fesztivál igazi komolyzenei különlegességének ígérkezett a Parasztbecsület és a Bajazzók egyfelvonásos operák bemutatója. Szerelem, féltékenység, megcsalás és megcsalatás, vagyis párkapcsolati drámák állnak mindkét mű középpontjában, melyeket rendkívül élethűen, emberközeli módon ábrázolnak.

nepessy_noemi_R

2019.08.23

A Budapesti Történeti Múzeumot április óta Népessy Noémi vezeti. A Vármúzeumot, a Kiscelli Múzeumot, az Aquincumi Múzeumot, valamint a Budapest Galériát felölelő intézmény vezetője korábban az Óbudai Múzeum igazgatójaként ért el sikereket. Elképzeléseiről, terveiről, múzeumkoncepciójáról beszélt a Magyar Múzeumok Online-nak.

Ismét Magyarország egyik legnépszerűbb Beatles tribute zenekara, a Bits képviseli Magyarországot és a magyar Beatles közösséget a világ legnagyobb Beatles fesztiválján, a liverpooli International Beatle Weeken. A felkérés a világhírű Cavern Clubtól érkezett, ahol a Beatles 292 koncertet adott 1961 és 1963 között. A Bits augusztus 23-tól 26-ig a fesztivál keretében kilenc koncertet ad különféle helyszíneken, így a Cavern Clubban is. A liverpooli Beatle Weeket a nyolcvanas évek óta rendezik meg és a kezdetben baráti összejövetelből kialakult Beatles fesztivál napjainkra turisták és Beatles-rajongók ezreit vonzza. Mintegy nyolcvan, a világ minden tájáról érkező előadó egy héten keresztül ad koncerteket augusztus végén.

A Szegedi Szabadtéri Játékok kimagasló szezonként értékelik az idei évadot, amely a Dóm téren saját bemutatóval, táncjátékkal indult Zsuráfszky Zoltán rendezésében, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közreműködésével. Az idei műsorban szerepelt még Verdi Aida című operája, de a közönség részt vehetett szimfonikus zenekari koncerten is, ahol magyar klasszikus és kortárs szerzők műveit csendültek fel. Idén újranyitott az Újszegedi Szabadtéri Színpad, ahol Petri György fordításában játszották Moliere Don Juan című drámáját, illetve határon túli együttműködés keretében, a sepsiszentgyörgyi színházzal közösen mutatták be Brecht Koldusoperáját, Bocsárdi László rendezésében.

Ohiói munkásokat bemutató dokumentumfilmmel debütált Hollywoodban az Obama házaspár: a korábbi elnök és felesége tavaly létrehozott produkciós cégével vett részt a Netflix számára forgatott American Factory elkészítésében. A dokumentumfilm azt mutatja be, mi történt a 2008-as gazdasági válság miatt Ohióban bezárt General Motors-gyár munkásaival, miután egy kínai vállalat átvette a telepet és újra munkához juttatta őket.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója lesz az új filmügyi kormánybiztos szeptember 1-jétől – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. Gulyás Gergely azt mondta, Káel Csaba alkalmas arra, hogy eleget tegyen a kormánybiztosi feladatok ellátásának a Müpa vezetése mellett is. A miniszter úgy fogalmazott, az Andy Vajna halálával keletkezett űrt próbálják betölteni.

A térség a caral civilizáció fontos központja volt, a kultúra mintegy ötezer éve virágzott az Andokban. Az egyik kőtáblán, amelyet egy szertartásokra használt épületben találtak a Vichama régészeti lelőhelyen, egy béka és egy emberfej látható. Az andoki civilizációban a béka a vizet, az emberfej az esőzésre váró embert jelenti. Egy közelben talált másik kőképen négy emberfej látható, amelyeket kígyók vesznek körbe. A kőképeket egy olyan időszakban készíthették, amikor ínség sújtotta a térséget.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

astmain_1922074b

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

A jövő szombatig tartó rendezvényen hatvan helyszínen több mint kétszáz koncerttel, színházi előadással, filmvetítéssel és kísérőprogrammal várják a közönséget.

A gyönyörűen felújított, a XIX. század végén épült Egyedi-palotában működő Benczúr Ház Kulturális Központ megújult műsorkínálatával a budapesti kulturális élet egyik izgalmas színterévé vált. A Postakürt Alapítvány által működtetett helyszín hiánypótló és izgalmas produkcióknak, színházi előadásoknak, koncerteknek és táncházaknak ad otthont.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma