15_eves

2019.02.02

Kvartetté egészült ki új lemezén Harcsa Veronika énekes és Gyémánt Bálint gitáros duója. A régóta együtt dolgozó két dzsesszzenész belga ritmusszekcióval rögzítette a Shapeshifter (Alakváltó) című anyagot.

xharcsa-veronika-gyemant-balint
Fotó: harcsaveronika.hu


A jazz és a kortárs zene határán egyensúlyozó, előszeretettel kísérletező páros, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint annak idején osztálytársak voltak a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, több mint tíz éve dolgoznak együtt, közösen alapították a triphopos Bin-Jip zenekart is. Az énekesnő hat, a gitáros két számot írt a friss albumra.


„Úgy érzem, jóval tudatosabb komponisták lettünk az elmúlt években. Formációnkban alapvetően Veronika a dalszerző, az én ötleteim eddig inkább hangulatok, groove-ok vagy harmóniakörök voltak, amelyeknek ő adott végső formát. A Shapeshifteren bátrabban nyúltam olyan dolgokhoz, amelyekhez korábban nem, zenei elképzeléseimre Veronika gördülékenyen tudott szövegeket írni" – nyilatkozta Gyémánt Bálint az MTI-nek.


Harcsa_Gyemant
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Mint hangsúlyozták, tavaly mindketten úgy érezték, jó lenne az ének és a gitár által elérhető hangzást bővíteni más hangszerekkel. Harcsa Veronika felidézte, hogy hat-hét éve dolgoznak duóban, bejártak számos utat, és szerettek volna új feladatokat maguk számára. „Kinyitottunk egy kaput, ami dinamikában, hangerőben, intenzitásban nagyobb erőt ad a színpadon, de azért a kvartett mellett a duózást is folytatjuk".


A dobos, Antoine Pierre az énekesnő évfolyamtársa volt a Brüsszeli Királyi Konzervatórium jazz tanszakán, együtt diplomáztak. A nagybőgős, Nicolas Thys egy valamivel idősebb generáció tagja, több mint három évtizede a pályán van, a dzsessz-színtérről mások mellett Toots Thielemansszal, Mike Sternnel zenélt már együtt, a rock világából ismert Tom Barmannal (dEUS) és Pierre-rel közös jazzformációja a TaxiWars.


Harcsa_Gyemant_foto-kozak_mate
Fotó: Kozák Máté


A lemez folytatja az eddigi két Harcsa-Gyémánt duólemez, a 2013-ban megjelent Lifelover és a három évvel későbbi Tell Her intim, személyes, letisztult irányát. A címadó Shapeshifter, a gitáros szerzeménye ugyanakkor a többinél kicsit húzósabb, dinamikusabb darab, amelyben Harcsa Veronika csodálatosan játszik énekhangjával.


„Az énekdallam azért különbözik saját kompozícióimtól, mert Bálint gitárral ír, teljesen más hangközök és frázisok esnek neki kézre, mint amikor én énekesként komponálok a hangomra. Szeretem a kihívásokat, örültem a virtuóz ritmikának, amire a szövegírás leckéje is fel volt adva" – mondta az énekesnő. Gyémánt Bálint megjegyezte: előfordul, hogy Veronika ír neki olyan gitárszólamot, amilyet gitáros nem tenne, ugyanakkor a dalok végső képét mindig együtt csiszolják össze.


harcsaveronika_gyemantbalint
Forrás: budapestikoncert.blog. hu


Az énekesnő kitért arra, hogy mostanában általában a zene születik meg előbb és ahhoz keres szöveget. Sokszor a dal hangulata indítja el, milyen témához nyúljon, és alapvetően saját életéből merít. „A fő inspiráció az volt, hogy kétlaki életet élek, Budapest mellett Brüsszel és Berlin után most London a bázisom. Imádom Budapestet, de nagy szerelem London is, sűrű és intenzív kultúrájával".


A lemez Night-trilógiáját, amely az éjszakai város arcait mutatja be, egy nagy folyamként vették fel a stúdióban; a szövegben megjelenik a társas magány, valamint a vibráló energia a város fényeivel és hangjaival. A Last Nightban világzenei ihletettségű dallamokat improvizál Harcsa Veronika.


Harcsa_Veronika_Gyemant_Balint
Fotó: MTI/Balogh Zoltán


A csapat három dalhoz klipet is készített, köztük a San Franciscót az A38 üvegkalitkájában vették fel, háttérben a Petőfi híddal.


„Ez egyfajta poén, geg, hiszen San Franciscóról mindenki a Golden Gate hídra asszociál. A dal, amelynek a zenéjét Bálint írta, nem a városról szól, hanem arról, mennyi csodálatos dolog vesz minket körül a világban, és ezt mindenki láthatja, ha felpillant az okostelefonjából. Hiába vagyunk zenészek, a nap nagy részét mi is a képernyők előtt töltjük, leginkább kommunikációs, szervezési ügyek miatt" – mondta az énekesnő.


Shapeshifter


A záró darab, a Bori's Rebel szövegét az énekesnő húga, Harcsa Borbála írta. „Egy nehéz élethelyzettel való küzdelmét vetette papírra, ami nagy bátorság volt a részéről" – emelte ki Veronika.


A berlini Traumton kiadó által gondozott Shapeshifter nyugat-európai turnéja március 5-én indul a németországi Kasselben, érinti Berlint, Brüsszelt, Londont, Brémát, Münchent és Liége-t is. A kvartett koncertsorozata júniusban érkezik Magyarországra, itt hét helyszínen játszanak, a csúcspont a Müpa-est 27-én.


A Shapeshifter dalai mellett az előző két lemez néhány darabját is előadjuk duó- vagy kvartettváltozatban, de előkerülhet akár régi kvartettemtől a Play Me, Play Me is" mondta Harcsa Veronika az MTI-nek.


Az énekesnő februárban egy belga-luxemburgi jazz-alternatív triphop formációval, a Next.Ape-pel lép fel, Gyémánt Bálint pedig saját dzsessztriója új felállásával kezd dolgozni.

KAD_Kultura_596x90_002

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

Korniss_szeki_asszony

2019.08.18

Megnyílt Korniss Péter Változások című fotókiállítása szombaton a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban. A kiállításba beválogatott, 1967 és 2017 között készült fényképek az elkerülhetetlen változást mutatják be.

szir_001

2019.08.17

Mivel hat legmélyebben egy háború, ha nem azzal, hogy a számok és adatok mellett arcot, arcokat kap? Hogy testközelbe kerül, megérint. Az augusztus 14-én a Párbeszéd Házában Aleppo. Háború. Újjászületés – A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szíriában címmel nyílt páros fotókiállítás a szíriai háborúba visz el.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Kínai Nemzeti Opera előadása szeptemberben lesz a budapesti Erkel Színházban. A történet Kína északi részén, a 20. század elején játszódik, ahol a főhősök a harcművészet elsajátítását követően a Pekingi Opera színházi társulatánál találják meg saját útjukat, ám a sors és végzet közbeszól, így az útjaik elválnak. A színpadon megelevenedik az élet és a halál, a szerelem és a gyűlölet, valamint a küzdelem a színpadi csillogás eléréséért.

Leonardo közismerten hosszú idő alatt fejezte be képeit. A Sziklás madonnán két periódusban is dolgozott, 1491 és 1499 között, majd 1506 és 1508 között. Egy korábbi, 2005-ben elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy eredetileg más pózban akarta megfesteni a madonnát, de további változtatásokra nem derült fény. A legújabb technológiának köszönhetően sikerült újabb vázlatot is felfedezni a festékréteg alatt, a tárlat látogatói most ezt is megismerhetik.

A zsiráfborjú augusztus 15-én jött a világra, az állatorvos és a gondozók több mint két órán keresztül segítették Ganzit, az anyaállatot a nehéz, ám végül sikeres ellésben. Az egészséges borjú több mint másfél méter magas, súlya 50-60 kilogramm körül van. A kis zsiráf egyelőre a zsiráfházban tölti napjait, a látogatók csak később láthatják Magyarország legnagyobb, mintegy kéthektáros Afrika-szavanna kifutójában szélesszájú orrszarvúk, zebrák, struccok és antilopok között.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

egy

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma