GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2018.08.03

Az Aranyélet című sorozat egyik betétdala a SONYA szerzeménye, első videóklipjük pedig elnyerte a Viva Comet-díjat. A formáció az elmúlt évadban az NKA Hangfoglaló Program Induló Előadói Alprogramjának egyik támogatottja volt. A posztrockot játszó formáció névadójával, Korbucz Sonya énekes-dalszerzővel beszélgettünk.

IMG_2461


Hogyan lett a nevedből egyben zenekarnév is?

Eredetileg egyetlen dal felvételére álltunk össze Dexterrel, az akkori basszusgitárosunkkal 2012 végén. Így született a Kitchenfloor, amelyhez videóklipet is készítettünk, és közben annyira ráéreztünk a közös munkára, hogy úgy döntöttünk, alapítunk egy zenekart. Érdekes volt, hogy az első koncertünk így pont egybeesett a Kitchenfloor klippremierével.


Amely elég nagy siker lett.

Szerencsénk volt. Rendkívül tehetséges, fiatal filmes gárdával forgathattunk. Mindenki szívvel-lélekkel dolgozott, aminek az eredményeként amolyan szerelemprojekt született, amely szerintem a végeredményen is jól látszik. A mai napig nagyon szeretjük azt a kisfilmet, amely ráadásul 2014-ben a Legjobb videóklip kategóriában Viva Comet-díjat kapott.


Az egyik dalotok, a Krypta pedig bekerült az Aranyélet című magyar sorozatba. Ehhez mi kellett?

A dal a második évad utolsó részének kulcsjelenetében hangzik el. Nagyon meglepődtünk, amikor felkértek bennünket, mert nem vagyunk hozzászokva az ilyesmihez. Utólag is köszönjük a lehetőséget a sorozat készítőinek. Jó dolognak tartom, hogy egy ekkora produkció mindenféle stílusú zenét felhasznál, és ezáltal lehetőséget biztosít a feltörekvő zenekaroknak.


IMG_5104


Ilyen előzmények után hogyhogy belevágtatok az NKA Hangfoglaló Program Induló Előadói Alprogramjába?

Több zenész barátom is ajánlotta a programot. Néhányan közülük a korábbi évek támogatottjai között voltak, így első kézből láttuk, hallottuk, ahogy a támogatásnak köszönhetően meg tudták valósítani a céljaikat. A SONYA melankolikusabb, keményebb posztrock zenét játszik, és bevallom, nem gondoltuk, hogy ezt a típusú zenét is támogatni fogják. Ezért számunkra óriási öröm volt, hogy a negyedik évad támogatottjai közé kerültünk.


Kiknek szól a zenétek?

A célközönségünk bárki lehet. A lényeg, hogy tudjon velünk érzelmileg azonosulni. A dalaink többségéből mély szomorúság árad, de természetesen akad emelkedettebb hangulatú is. Aki bennünket hallgat, megérezheti, hogy nincs egyedül, más is érzi azt a fájdalmat, amelyet ő, és mindig lesz kitől segítséget kérnie. Fontos, hogy fel tudjuk dolgozni ezt az érzést és ne szégyelljük. A zenén keresztül szeretnénk reményt adni.


Általában angolul énekelsz: mi ennek az oka?

Szerintem nagyon nehéz magyarul énekelni, sokszor „népdalénekes” manírt veszek fel, amikor megpróbálom, ez néha elég szórakoztató tud lenni. A magyar nagyon kifejező nyelv, néhány szóval pontosan le lehet írni egy-egy jelenséget. Az angol ezzel szemben több teret ad, az egyszerűbb szövegek is jól érvényesülnek. Nálam a zene az első, a szövegnek inkább aláfestő, kiegészítő szerepe van. Soha nem rendelném alá a dallamot a szövegnek.


_TGZ6035_1


Milyen a kapcsolatotok a Hangfoglaló Program által biztosított mentorotokkal, Szabó Áron Vasalóval?

Látásból korábban is ismertük, több barátunkkal dolgozott már együtt. Jóban vagyunk korábbi mentoráltjaival, az Ék zenekar tagjaival. A fiúk sok jót meséltek róla, így nagyon boldogok voltunk, amikor kiderült, hogy Vasaló lesz a mentorunk. Leginkább a technikai és a stratégiai kérdésekben volt segítségünkre. Tanácsot adott, hogy milyen sorrendben játsszuk fel a felvételeket, milyen időzítéssel jelentessük meg az új dalainkat. Ha adminisztrációs nehézségeink támadtak a pályázattal kapcsolatban, azokat is segített megoldani.


Vannak már emlékezetes koncertélményeitek?

Egy turné keretében márciusban Bukarestben, Brassóban és Kolozsváron jártunk. Zseniális helyeken, jól felszerelt klubokban játszottunk. A legemlékezetesebb azonban az volt, hogy a közönség a másfél méteres hó ellenére is eljött a koncertünkre, ráadásul az emberek tudatos zenehallgatóként felkészültek a zenénkből, énekelték a szöveget, táncoltak és láthatóan jól érezték magukat. Brassóban „sold out” bulit nyomtunk.


IMG_5117


Mik a terveitek a közeljövőben?

Megjelenik szeptemberben az EP-nk és a hozzá tartozó videóklip. Ezen kívül előzenekarként elkísérjük az Apey & the Pea zenekart egy 10–12 állomásból álló turnéra, az Aranyélet főcímdalának hivatalos megjelenését pedig már nagyon várjuk.


Liska Enikó
Fotó: SONYA

plakat003

VILTIN_Galeria_Ceci_nest_pas_une_photo_Gerber_Pal

2019.03.25

A művészet történetét végigkísérik a médiummal, illetve a műfaji határokkal való kísérletezések. Az elmúlt pár évtizedben a fotografikus kép jelenléte egyre dominánsabb lett, a kortárs művészeti alkotások között is egyre több a fotó, illetve a fotó alapú, vagy azt felhasználó műtárgy. A VILTIN Galéria Ceci n'est pas une photo kiállításán a fotográfia képzőművészeti alkalmazása áll a középpontban.

Sopotnik_Fahejas

2019.03.25

Nagyon izgalmas dolgok történnek a fiatal irodalom életében – mondja a József Attila-díjjal frissen kitüntetett Sopotnik Zoltán író, költő, szerkesztő. Meseírásról, Nógrád megye valódi helyéről, Tatabánya kulturális életéről és a pályakezdő írókról is beszélgettünk vele.

Kondor-Bela-fej-1960_r

2019.03.25

Kondor Béla művészete „az igaz színt öltő emberi arc művészete” – írta róla Németh Lajos kritikus. A Miskolci Galéria a modern magyar művészet stílus- és iskolateremtő mesterének monotípiáiból, festészeti és grafikai tevékenységének határán elhelyezhető műveiből mutat be egy közel 50 darabos válogatást. A június 8-ig látható tárlat címe Kondor emblematikus munkájára, a Valaki önarcképe sorozatra utal.

2019. nyarán 280 magyar cserkész utazik az Egyesült Államokban megrendezendő 24. Cserkész Világtalálkozóra. A magyar kontingens közel két éve készül, hogy a résztvevők a legtöbbet hozhassák ki a 40 000 fős táborból. A szervezet célja, hogy megismertessék a fiatalokkal a cserkészet nemzeteken átívelő hagyományát, és olyan képességekkel ruházzák fel őket, amelyeket a jövőben is hasznosíthatnak mindennapi életükben. A következő alkalommal West Virginia állam ad otthont a multikulturális eseménynek.

Korniss Péter fotográfus életművének négy szakaszát áttekintő kiállítás nyílik Változás címmel április 10-én a római Museo di Roma in Trasteverében. A négy szekcióból álló kiállítás azokra a sorozatokra koncentrál, amelyek a művész életművének legfontosabb szellemi ívét adják. A tárlat több mint fél évszázadot fog át az erdélyi Szék falu első táncházas képeitől (1967) az Erdélyi asszonyok Budapesten című fotósorozatig (2014-17), a látogató elé tárva a társadalmi változásokat elemző, majd abból saját képi világát megteremtő fotográfus pályáját.

A Magyar Levéltárosok Egyesülete minden évben kiosztja az Év Levéltári Kiadványa díjat. A Levéltári adatbázisok online hozzáféréssel kategóriában idén a Magyar Nemzeti Levéltár és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Párt-Állam-Párt című, közös adatbázisa ért el első helyezést.

Öt ismeretlennek észrevétlenül sikerült felakasztania egy portrét a Kreml mellett lévő Állami Történeti Múzeumban. Kedden egy csaknem teljesen meztelen férfi vonult végig a moszkvai Tretyjakov Képtár kiállítótermein, magára vonva a látogatók figyelmét, ezalatt egy társa titokban apró műalkotásokat helyezett el szerte a galériában. A múzeum szerint modern művészek performanszáról volt szó. Vasárnap a történeti múzeumban ismeretlenek az utolsó cár, II. Miklós feleségét ábrázoló portrét akasztottak a falra észrevétlenül. A csoport egyik tagja elvonta a teremőr figyelmét, a többiek pedig kifüggesztették a portrét, amelynek a kerete is alig ütött el a többiétől.

A magyar származású Henrik Szanto műve, a kilenc y betűt tartalmazó Hyppytyynytyydytys érdemelte ki a legszokatlanabb könyvcím díját a vasárnap zárult lipcsei könyvvásáron. A 30 éves slammer édesanyja finn, édesapja magyar, Németországban született és nőtt fel, jelenleg Bécsben él. A könyvben tizenkét slam szöveg olvasható. A szerző elmondta, hogy a Hyppytyynytyydytys egy műszó, ami finnül azt az örömöt fejezi ki, amikor valaki párnákon ugrál. A legszokatlanabb könyvcímet hatodik alkalommal díjazták a lipcsei könyvvásáron egy online olvasói közösség és a zsűri szavazatai alapján.

Négy izgalmas kortárs észt filmet és egy friss animációs kisfilmekből álló válogatást tekinthetnek meg a filmrajongó érdeklődők a 12. Észt Hét keretében, 2019. március 25. és 29. között. A programsorozat szegedi helyszíne a MASZK Egyesület által működtetett Megálló Közösségi Ház lesz.

The_Little_Comrade

Beszélgetés-sorozat Bodor Ádám Kossuth-díjas íróval – éves megszakításokkal címmel tartanak irodalmi estet a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban március 26-án 18 órakor, a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban március 27-én 17 órakor, valamint a székelyudvarhelyi Gondűző Étterem és Szállodában 28-án 20 órakor.

21. alkalommal rendezik meg a Baranyai Cigányok Tavaszi Fesztiválját március 28. és 30. között Pécsett; a programsorozat keretében jubileumi koncertet, kiállítást és famíves fesztivált is tartanak.

Idén Debrecen is csatlakozik az Irodalom éjszakája programsorozathoz. A budapesti Radnóti Színház és a debreceni Csokonai Színház színészei olvasnak fel huszonkét ország irodalmából március 28-án Terézváros és Debrecen rendhagyó helyszínein. A kortárs irodalmi részleteket összekötő tematika idén a családi fészek.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma