NFZ_XII.10-16-ig_782x90-borowicz

2018.08.03

Az Aranyélet című sorozat egyik betétdala a SONYA szerzeménye, első videóklipjük pedig elnyerte a Viva Comet-díjat. A formáció az elmúlt évadban az NKA Hangfoglaló Program Induló Előadói Alprogramjának egyik támogatottja volt. A posztrockot játszó formáció névadójával, Korbucz Sonya énekes-dalszerzővel beszélgettünk.

IMG_2461


Hogyan lett a nevedből egyben zenekarnév is?

Eredetileg egyetlen dal felvételére álltunk össze Dexterrel, az akkori basszusgitárosunkkal 2012 végén. Így született a Kitchenfloor, amelyhez videóklipet is készítettünk, és közben annyira ráéreztünk a közös munkára, hogy úgy döntöttünk, alapítunk egy zenekart. Érdekes volt, hogy az első koncertünk így pont egybeesett a Kitchenfloor klippremierével.


Amely elég nagy siker lett.

Szerencsénk volt. Rendkívül tehetséges, fiatal filmes gárdával forgathattunk. Mindenki szívvel-lélekkel dolgozott, aminek az eredményeként amolyan szerelemprojekt született, amely szerintem a végeredményen is jól látszik. A mai napig nagyon szeretjük azt a kisfilmet, amely ráadásul 2014-ben a Legjobb videóklip kategóriában Viva Comet-díjat kapott.


Az egyik dalotok, a Krypta pedig bekerült az Aranyélet című magyar sorozatba. Ehhez mi kellett?

A dal a második évad utolsó részének kulcsjelenetében hangzik el. Nagyon meglepődtünk, amikor felkértek bennünket, mert nem vagyunk hozzászokva az ilyesmihez. Utólag is köszönjük a lehetőséget a sorozat készítőinek. Jó dolognak tartom, hogy egy ekkora produkció mindenféle stílusú zenét felhasznál, és ezáltal lehetőséget biztosít a feltörekvő zenekaroknak.


IMG_5104


Ilyen előzmények után hogyhogy belevágtatok az NKA Hangfoglaló Program Induló Előadói Alprogramjába?

Több zenész barátom is ajánlotta a programot. Néhányan közülük a korábbi évek támogatottjai között voltak, így első kézből láttuk, hallottuk, ahogy a támogatásnak köszönhetően meg tudták valósítani a céljaikat. A SONYA melankolikusabb, keményebb posztrock zenét játszik, és bevallom, nem gondoltuk, hogy ezt a típusú zenét is támogatni fogják. Ezért számunkra óriási öröm volt, hogy a negyedik évad támogatottjai közé kerültünk.


Kiknek szól a zenétek?

A célközönségünk bárki lehet. A lényeg, hogy tudjon velünk érzelmileg azonosulni. A dalaink többségéből mély szomorúság árad, de természetesen akad emelkedettebb hangulatú is. Aki bennünket hallgat, megérezheti, hogy nincs egyedül, más is érzi azt a fájdalmat, amelyet ő, és mindig lesz kitől segítséget kérnie. Fontos, hogy fel tudjuk dolgozni ezt az érzést és ne szégyelljük. A zenén keresztül szeretnénk reményt adni.


Általában angolul énekelsz: mi ennek az oka?

Szerintem nagyon nehéz magyarul énekelni, sokszor „népdalénekes” manírt veszek fel, amikor megpróbálom, ez néha elég szórakoztató tud lenni. A magyar nagyon kifejező nyelv, néhány szóval pontosan le lehet írni egy-egy jelenséget. Az angol ezzel szemben több teret ad, az egyszerűbb szövegek is jól érvényesülnek. Nálam a zene az első, a szövegnek inkább aláfestő, kiegészítő szerepe van. Soha nem rendelném alá a dallamot a szövegnek.


_TGZ6035_1


Milyen a kapcsolatotok a Hangfoglaló Program által biztosított mentorotokkal, Szabó Áron Vasalóval?

Látásból korábban is ismertük, több barátunkkal dolgozott már együtt. Jóban vagyunk korábbi mentoráltjaival, az Ék zenekar tagjaival. A fiúk sok jót meséltek róla, így nagyon boldogok voltunk, amikor kiderült, hogy Vasaló lesz a mentorunk. Leginkább a technikai és a stratégiai kérdésekben volt segítségünkre. Tanácsot adott, hogy milyen sorrendben játsszuk fel a felvételeket, milyen időzítéssel jelentessük meg az új dalainkat. Ha adminisztrációs nehézségeink támadtak a pályázattal kapcsolatban, azokat is segített megoldani.


Vannak már emlékezetes koncertélményeitek?

Egy turné keretében márciusban Bukarestben, Brassóban és Kolozsváron jártunk. Zseniális helyeken, jól felszerelt klubokban játszottunk. A legemlékezetesebb azonban az volt, hogy a közönség a másfél méteres hó ellenére is eljött a koncertünkre, ráadásul az emberek tudatos zenehallgatóként felkészültek a zenénkből, énekelték a szöveget, táncoltak és láthatóan jól érezték magukat. Brassóban „sold out” bulit nyomtunk.


IMG_5117


Mik a terveitek a közeljövőben?

Megjelenik szeptemberben az EP-nk és a hozzá tartozó videóklip. Ezen kívül előzenekarként elkísérjük az Apey & the Pea zenekart egy 10–12 állomásból álló turnéra, az Aranyélet főcímdalának hivatalos megjelenését pedig már nagyon várjuk.


Liska Enikó
Fotó: SONYA

Zoltan_Aron_Liliom

2018.12.14

2015-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, majd a Vígszínházhoz szerződött. Ő az Ózban a Bádogember, A Pál utcai fiúkban Barabás, a Háború és békében Dolohov hadnagy, Molnár Ferenc Liliom című drámájában Hugó. Nemrég Junior Prima díjat kapott. Interjú Zoltán Áronnal.

romanimo_lakatos_monika

2018.12.14

Öt magyar lemez is felkerült a World Music Charts Europe (WMCE) nemzetközi világzenei toplistájának idei összesítésére. A 150-es elitben a legjobb helyezést Lakatos Mónika érte el, akinek Romanimo című, a Gryllus Kiadó gondozásában megjelent albuma a 14. lett. Az idei évet az afrikai előadók hatalmas fölénye jellemezte a világzenében, a Top 10-ben hat helyet foglaltak el.

lazar_kati1

2018.12.14

70. születésnapját ünnepli december 14-én Lázár Kati Kossuth-díjas színésznő és rendező, kiváló művész. Pályáját a legendássá vált 25. Színházban kezdte, ezt követően az ország nagy színházainak legtöbbjében játszott, társulati tag volt. 1998 óta szabadúszó. Számos filmben nyújtott emlékezetes alakítást, legutóbb a Kincsem című játékfilmben láthattuk.

A 100 éve született Alekszandr Szolzsenyicin prófétai erejű írásai a 20. század talán legerőteljesebb irodalmi művei, amelyekkel a szovjet kommunizmus nyomorúságait és szenvedéseit leplezte le. Andrej Kovalcsuk egészalakos bronzszobrát a Nobel-díjas orosz íróról elnevezett moszkvai utcában avatták fel.

Beethoven IX. szimfóniáját szólaltatja meg az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Dubóczky Gergely vezényletével pénteken és vasárnap a lipcsei Gewandhausban az Armel Opera Festival felkérésére. A koncerteken a szimfonikusok mellett közreműködik az Alba Regia Vegyeskar és a Primavera Kórus, valamint Sarah Kuffner szoprán, Anna Werle mezzoszoprán, Daniel Pataky tenor és Sebastian Pilgrim basszus.

Az Armel Opera Festival elsősorban operaritkaságokat és kortárs műveket mutat be. Az elmúlt 11 évben a világ minden részéről több mint 55 operát állított színpadra Budapesten és Bécsben. Különlegessége, hogy az évente öt új produkciót bemutató fesztivál nemzetközi előadói versennyel párosul, a művészi teljesítményeket nemzetközi zsűri értékeli.

A székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar több mint egy évszázados múltra tekint vissza. Az együttes repertoárja a barokktól napjaink zenéjéig terjed, kiemelt figyelmet szentelve az oratórikus műfajoknak.

A történet öt gyerekkori barátról szól, akiket 20 év kihagyás után újra összehoz életük legőrültebb és legkockázatosabb kalandja: a pesti balhé. A legsikeresebb tévésorozatokat jegyző Lóth Balázs első mozifilmjének forgatókönyvét az HBO forgatókönyvíró verseny fődíjasával, Kis-Szabó Márkkal és Inotay Ákossal közösen jegyzi. A vígjátékot 327 millió forinttal támogatja a Magyar Nemzeti Filmalap.

Öt év késéssel és a tervezett költség duplájáért felépült a világon páratlan kulturális komplexum, a berlini Múzeumsziget új, David Chipperfield brit sztárépítész tervezte fogadóépülete, a James Simon Galéria. A nagyközönség 2019 júliusától veheti birtokba a 4600 négyzetméteres galériát. A James Simon (1851-1932) berlini mecénás nevét viselő épület fogja kezelni a világörökségi listán szereplő múzeumkomplexum öt intézményébe, a világhírű Pergamon Múzeumba, az Altes és a Neues Museumba, az Alte Nationalgalerie-ba és a Bode Múzeumba özönlő tömeget, évi 2-3 millió embert. A Múzeumsziget a német főváros egyik legfőbb nevezetessége.

A tavaly elhunyt francia üzletember és műgyűjtő legendás könyvtárának 130 darabja között 15. századi kéziratok is szerepelnek. A könyvek többsége irodalmi mű, de mitológiai, botanikai és politikai tárgyú kötetek is találhatók a könyvtárban.

Bergé Yves Saint-Laurent társa, menedzsere és bizalmi embere volt. Együtt alapították 1961-ben a legendás divatházat, mely a dizájner nevét viseli.

Örökségi hétvégét tart december 15-16-án a Pro Urbe Civil Európai Fórum Visegrád és Bécs – Építészeti örökségünkről, Közép-Európában címmel. A neves nemzetközi szakértők részvételével zajló konferencián bemutatják azt az online fórumot is, amely az épített örökségről szóló párbeszédnek teremt felületet Európa lakossága számára.

Pro_Urbe

Harmadik Jazzkívánságműsor lemezét készítette el a Sárik Péter Trió. A formáció ezúttal kizárólag magyar pop-rock dalokat dolgozott át, valamennyit Falusi Mariann énekli. Az albumot pénteken mutatják be a MOM Kulturális Központban.

Bach-művek, spirituálék és karácsonyi dalok is megszólalnak a Magyar Rádió Gyermekkórusának koncertjén pénteken a Müpában. A Gyermekkórus együttesei – a Picurkák, a Palánták és a Nagy korus – mellett fellép a Magyar Rádió Énekkara és a Szimfonikus Zenekar kis együttese is.

„Most már túl vagyok a veszélyen” – így sóhajtott fel a kilences sorszámú szimfóniák elhíresült végzetességét babonásan átérző Gustav Mahler a maga IX. szimfóniájának befejezése után, a mű születését azonban csak alig egy évvel élte túl. A nagyszabású – Molnár Antal zenetudós szerint – végső üzenete: Ember, légy jó! Ezt a művet is hallhatjuk Mozart Három német tánca és Mendelssohn e-moll hegedűversenye mellett a Concerto Budapest előadásában december 16-án a Müpában.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma