MANK-szentendre-Ejjel-nappal-banner-728x90px-2018-08-10

2018.08.03

Az Aranyélet című sorozat egyik betétdala a SONYA szerzeménye, első videóklipjük pedig elnyerte a Viva Comet-díjat. A formáció az elmúlt évadban az NKA Hangfoglaló Program Induló Előadói Alprogramjának egyik támogatottja volt. A posztrockot játszó formáció névadójával, Korbucz Sonya énekes-dalszerzővel beszélgettünk.

IMG_2461


Hogyan lett a nevedből egyben zenekarnév is?

Eredetileg egyetlen dal felvételére álltunk össze Dexterrel, az akkori basszusgitárosunkkal 2012 végén. Így született a Kitchenfloor, amelyhez videóklipet is készítettünk, és közben annyira ráéreztünk a közös munkára, hogy úgy döntöttünk, alapítunk egy zenekart. Érdekes volt, hogy az első koncertünk így pont egybeesett a Kitchenfloor klippremierével.


Amely elég nagy siker lett.

Szerencsénk volt. Rendkívül tehetséges, fiatal filmes gárdával forgathattunk. Mindenki szívvel-lélekkel dolgozott, aminek az eredményeként amolyan szerelemprojekt született, amely szerintem a végeredményen is jól látszik. A mai napig nagyon szeretjük azt a kisfilmet, amely ráadásul 2014-ben a Legjobb videóklip kategóriában Viva Comet-díjat kapott.


Az egyik dalotok, a Krypta pedig bekerült az Aranyélet című magyar sorozatba. Ehhez mi kellett?

A dal a második évad utolsó részének kulcsjelenetében hangzik el. Nagyon meglepődtünk, amikor felkértek bennünket, mert nem vagyunk hozzászokva az ilyesmihez. Utólag is köszönjük a lehetőséget a sorozat készítőinek. Jó dolognak tartom, hogy egy ekkora produkció mindenféle stílusú zenét felhasznál, és ezáltal lehetőséget biztosít a feltörekvő zenekaroknak.


IMG_5104


Ilyen előzmények után hogyhogy belevágtatok az NKA Hangfoglaló Program Induló Előadói Alprogramjába?

Több zenész barátom is ajánlotta a programot. Néhányan közülük a korábbi évek támogatottjai között voltak, így első kézből láttuk, hallottuk, ahogy a támogatásnak köszönhetően meg tudták valósítani a céljaikat. A SONYA melankolikusabb, keményebb posztrock zenét játszik, és bevallom, nem gondoltuk, hogy ezt a típusú zenét is támogatni fogják. Ezért számunkra óriási öröm volt, hogy a negyedik évad támogatottjai közé kerültünk.


Kiknek szól a zenétek?

A célközönségünk bárki lehet. A lényeg, hogy tudjon velünk érzelmileg azonosulni. A dalaink többségéből mély szomorúság árad, de természetesen akad emelkedettebb hangulatú is. Aki bennünket hallgat, megérezheti, hogy nincs egyedül, más is érzi azt a fájdalmat, amelyet ő, és mindig lesz kitől segítséget kérnie. Fontos, hogy fel tudjuk dolgozni ezt az érzést és ne szégyelljük. A zenén keresztül szeretnénk reményt adni.


Általában angolul énekelsz: mi ennek az oka?

Szerintem nagyon nehéz magyarul énekelni, sokszor „népdalénekes” manírt veszek fel, amikor megpróbálom, ez néha elég szórakoztató tud lenni. A magyar nagyon kifejező nyelv, néhány szóval pontosan le lehet írni egy-egy jelenséget. Az angol ezzel szemben több teret ad, az egyszerűbb szövegek is jól érvényesülnek. Nálam a zene az első, a szövegnek inkább aláfestő, kiegészítő szerepe van. Soha nem rendelném alá a dallamot a szövegnek.


_TGZ6035_1


Milyen a kapcsolatotok a Hangfoglaló Program által biztosított mentorotokkal, Szabó Áron Vasalóval?

Látásból korábban is ismertük, több barátunkkal dolgozott már együtt. Jóban vagyunk korábbi mentoráltjaival, az Ék zenekar tagjaival. A fiúk sok jót meséltek róla, így nagyon boldogok voltunk, amikor kiderült, hogy Vasaló lesz a mentorunk. Leginkább a technikai és a stratégiai kérdésekben volt segítségünkre. Tanácsot adott, hogy milyen sorrendben játsszuk fel a felvételeket, milyen időzítéssel jelentessük meg az új dalainkat. Ha adminisztrációs nehézségeink támadtak a pályázattal kapcsolatban, azokat is segített megoldani.


Vannak már emlékezetes koncertélményeitek?

Egy turné keretében márciusban Bukarestben, Brassóban és Kolozsváron jártunk. Zseniális helyeken, jól felszerelt klubokban játszottunk. A legemlékezetesebb azonban az volt, hogy a közönség a másfél méteres hó ellenére is eljött a koncertünkre, ráadásul az emberek tudatos zenehallgatóként felkészültek a zenénkből, énekelték a szöveget, táncoltak és láthatóan jól érezték magukat. Brassóban „sold out” bulit nyomtunk.


IMG_5117


Mik a terveitek a közeljövőben?

Megjelenik szeptemberben az EP-nk és a hozzá tartozó videóklip. Ezen kívül előzenekarként elkísérjük az Apey & the Pea zenekart egy 10–12 állomásból álló turnéra, az Aranyélet főcímdalának hivatalos megjelenését pedig már nagyon várjuk.


Liska Enikó
Fotó: SONYA

kaszas_kultura596-90

gettyimages_164714121_600x337_borito

2018.08.18

Roman Polański Oscar-díjas lengyel színész, film- és színházi rendező, forgatókönyvíró élete minden, csak nem egyszerű: nemcsak sikerei, hanem botrányai is látványosak. Most azonban inkább a sikerekre koncentrálunk, hiszen éppen ezen a napon, augusztus 18-án ünnepli 85. születésnapját az a filmalkotó, akinek többek között a Rosemary gyermekét és A zongoristát köszönhetjük.

D_NOE20180817022

2018.08.18
Megnyílt a 32. Mesterségek Ünnepe augusztus 17-én: a rendezvényen mintegy ezer kézműves mester és több száz fellépő mutatkozik be augusztus 17. és 20. között a budai Várban. A megnyitó keretében Kásler Miklós tíz művésznek a Népművészet Mestere-díjat, ötnek pedig a Népművészet Ifjú Mestere elismerést adta át a Budavári Palotában.

DMARC20180817012_borito

2018.08.18

Állami kitüntetéseket adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter augusztus 17-én a Pesti Vigadóban az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából. Beszédében Kásler Miklós kiemelte: augusztus 20-a „múltunk, jelenünk és jövőnk összekötő eleme, amely egyesít magában mindent, amit ma magyarnak nevezhetünk”.

Tizenkét új művész mutatkozik be a következő évadban a Szegedi Nemzeti Színházban, ahol az augusztus 20-ai héten indul el a bérletek értékesítése. Horgas Ádám főrendező az M1 aktuális csatorna augusztus 17-ei délelőtti műsorában arról beszélt, hogy az új főigazgatóval, Barnák László színész-rendezővel közösen kialakított értékrend alapján hívnak alkotótársakat, rendezőket, színészeket a színházba.

Sünispotály néven nyílt meg a mentett állatok új bemutatóközpontja augusztus 16-án a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A bemutató mentőközpontot a Holnemvolt Vár területén alakították ki 75 millió forintból, abban az eredetileg kocsiszínnek készült épületben, ahol az utóbbi évtizedben a nemrég új helyre költözött állatkerti klinika működött. A Sünispotályban az érdeklődők immár nyomon követhetik a sérült állatok gyógyulását, az emeleti oktatóteremben pedig a felelős állattartás szabályait sajátíthatják el. A Sünispotályban jelenleg többek között fecskét és denevért, fürjeket, egyéb rigófajok képviselőit, hollót, lappantyút, szalakótát, baglyot és számos más állatot gyógyítanak.

Több mint 1300 fő részesül szeptembertől művészjáradékban, amelyre a kormány a 2018. évi központi költségvetésben 780 millió forint többletforrást biztosít. A többletforrásra az igénylések magas száma miatt volt szükség. Az MMA kezdeményezésére a magyar állam a művészjáradék bevezetésével is kifejezi megbecsülését a kiemelkedő teljesítmények iránt, ennek eredményeképpen 2018-tól egyes művészeti díjak kitüntetettjei 65. életévük betöltését követően – kérelemre – élethosszig tartó, méltányos, garantált havi járadékban részesülnek.

Világhírű előadók szerepelnek a londoni West End legjobb újoncának járó díj idei jelöltjei között! A díjat, amelyet tavaly adtak át először, kilenc kategóriában osztják ki. Díjazzák a legjobb színészeket és színésznőket a szöveges és a zenés darabokban, a legjobb rendezőt, a legjobb dizájnert, a legjobb írót, a legjobb zeneszerzőt, valamint kilencedikként a legjobb újoncot a West Enden. Utóbbi kategóriában a Breaking Bad – Totál szívás című sorozatból és több nagysikerű filmből ismert Bryan Cranston mellett a jelöltek között van Aidan Turner és Kelli O’Hara is.

A Szent István-napi ünnepségek részeként az augusztus 18. és 20. között zajló, háromnapos gasztronómiai eseményt a Budai alsó rakpart Várkert Bazár előtti részén rendezik. Idén a fűszereké a főszerep, és meg lehet kóstolni Magyarország tortáját, a Komáromi kisleányt, valamint cukormentes tortáját, a Három kívánságot, illetve a Szent István-napi kenyérverseny győztes cipóit is. A Szent István-napi fehérkenyér a Várhegyi Deres lett, az innovatív kategória legjobbja egy mézalmás rozskenyér, a teljes kiőrlésűek között pedig a Hajsza névre keresztelt kenyér győzött, amely tönkölyből, rozsból és zablisztből készült. A Magyar ízek utcájában bemutatják egy-egy tájegység ételét is: a Felvidékről érkező csapat mátyusföldi káposztalevest, Csángóföld képviselői szőlőleveles töltikét, a kárpátaljaiak borscslevest és szilvalekváros fánkot készítenek. Meg lehet kóstolni roma ételkülönlegességet, a cigánykáposztát bodaggal, az alföldiek pedig pásztor ételeket és hagyományos karcagi birkapörköltet főznek. A rendezvényt számos koncert kíséri, fellép többek közötta Lóci Játszik, a Mörk, a Jetlag, Antonia Vai, az NB, az Alma zenekar, a Soulwave és az Anna and the Barbies.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit Sz. Varga Ágnes képzőművész ÜZENET ⁄szénfestmények és grafikák⁄ című kiállításának megnyitójára, melyet 2018. augusztus 1-jén, szerdán, 18 órakor tartanak a MANK Galériában.

Sz._Varga_Agnes_Uzenet_borito

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a HOMO et NATURA – Válogatás a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep gyűjteményéből című kiállítás megnyitójára, melyet 2018. július 4-én, szerdán, 18 órakor tartanak.

György Ádám zongoraművész 2018-ban már tizedik alkalommal rendezi meg zongoraakadémiáját Pomázon, a Teleki–Wattay-kastélyban, ahova a világ minden tájáról érkeznek tehetséges zongoristanövendékek. Az akadémia György Ádám szóló zongoraestjével veszi kezdetét július 2-án, majd július 11-én a növendékek és a művész közös koncertje várja a nyáresti kikapcsolódásra vágyó zenekedvelőket.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma