Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2016.08.16

Ismét egy magyar hollywoodi világhíresség előtt tisztelegtek augusztus 14-én a Magyar Hollywood Túra 2016 projekt soron következő rendezvényén, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tolcsván. A községben született 1879. január 1-jén a hollywoodi filmgyártás ikonja, a világ egyik legnagyobb filmstúdiója, a 20th Century Fox alapító atyja: Fuchs Vilmos, azaz: William Fox.

A SzirmayWaldbott-kastély adott otthont az exkluzív megemlékezésnek, amelyet a 25. Zempléni Fesztivál eseményeként rendeztek meg a Panoráma Világklub és Tolcsva Község Önkormányzatának támogatásával. Bokor Balázs nagykövet, volt Los Angeles-i főkonzul, a Magyar Hollywood Túra igazgatója a nagyszámú közönség előtt kifejtette, hogy a projekt célja a Magyarországról elindult, magyar gyökerekkel rendelkező hollywoodi világhírességek emlékének megőrzése. Mindehhez a 2009-ben megjelent könyve, Az én Hollywoodom szolgáltatja az alapot.

 

gdgdg


Számtalan magyar származású világhíresség véste be magát a hollywoodi filmtörténelembe. Mindannyijukra büszkének kell lennünk. Emléküket ápolnunk kell, nem szabad szerénynek lennünk, amikor rögzítjük Hollywood történelmének és sikereinek jelentős magyar tartalmát. Ezeknek a világhírességeknek a példáját a fiatal nemzedékek előtt is magasra kell emelnünk. Bokor Balázs hangsúlyozta, hogy Fuchs Vilmos kilenchónapos korában került New Yorkba, ahol 21 évesen meg is alapította első cégét, és 1908-ban már a Broadwayen volt mozija, amelyet hamarosan újabbak követtek.

 

Hollywoodba költözött, 1915-ben pedig megalapította a Fox Film Corporationt. Számos magyar színészt, filmírót és ötletembert alkalmazott. Kiváló üzletember volt. Ő találta ki a „sztár” fogalmát, amely világszerte nagy hatással volt az emberek gondolkodására, viselkedésére, öltözködésére. Nem a filmeket és írójukat, hanem a bennük szereplő sztárokat reklámozta. Futószalagon gyártotta az újabb és újabb filmcsillagokat, 1929-re pedig a világ mozijainak egyharmada a Fox Film Corporation tulajdonába került. A 20th Century Fox a mai napig a világ egyik legnagyobb filmstúdiója. Fuchs Vilmos nevét, történetét, eredményeit és örökségét hordozza magában.

 

A projektigazgató aláhúzta, hogy a filmmogul emlékének igazi ápolását a szülőhelyén is meg kellene végre oldani, hiszen a mai napig nem sikerült szülőházából emlékmúzeumot létrehozni. Úgy vélte, hogy ehhez civil erőfeszítésekre van szükség, amelyben a projekt hatékonyan részt vállalna.

 

panel


A rendezvény művészvendégei Bollók Csaba, Salamon András filmrendezők, Ubrankovics Júlia és Csere Ágnes színésznők voltak. A 2000-ben Balázs Béla-díjat kapott Bollók Csaba eddigi legnagyobb hivatalos sikeréről, a 2007-es Filmszemlén fődíjat kapott Iszka utazásáról beszélt. Az alkotás világpremierjét a Berlinale fesztiválon tartották, majd 2009-ben ezt a filmet nevezte Magyarország az Oscar-díjra. Feleségével és alkotótársával, Csere Ágnes színésznővel felelevenítették az Oscar-jelölés folyamatát és azt a lobbitevékenységet, amelyet az Oscar-díj kapcsán a siker érdekében folytatni kell.

 

A pár és Salamon András egyaránt azt hangsúlyozta, hogy nagyon fontos a múlt eredményeinek és sikereinek emléke, de a mai filmes világban az összefogás, a szakmai együttgondolkodás játszik alapvető szerepet. Salamon András felhívta a figyelmet arra, hogy akárcsak Fuchs Vilmos idejében, ma is nagyon nagy a külföld, a nemzetközi értékek iránti érdeklődés és a külföldi országokhoz való vonzódás. Saját filmje, a 2004-ben készült Getno is az újrakezdés nehézségeit taglalta. Salamon András a célok elérésének, a vágyak teljesülésének fontosságát emelte ki.

 

A Los Angelesben és Budapesten, „kétlaki” életet élő Ubrankovics Júlia színésznő Fuchs Vilmos kapcsán is azt tartotta fontosnak, hogy annak, aki valóban nemzetközi színtéren szeretne dolgozni, meg kell felelnie a külföldi környezet igen nagy elvárásainak. Az amerikai mozi- és televíziós filmekben játszó színésznő a 2009-es Filmszemlén elnyerte a legjobb színésznőnek járó elismerést Bacsó Péter Majdnem szűz című filmjének főszerepéért.

 

A sikeres rendezvény tovább erősítette azt a célt, hogy a Magyarországon méltánytalanul kevés figyelmet kapó hollywoodi magyar ikonokról minél több szó essen és példájuk ösztönző erőként működjön, különösen a fiatal nemzedéknél.

 

A Magyar Hollywood Túra következő állomása augusztus 26-án Mátészalkán lesz, ahol az egykor a városban született magyar szülők világsztárrá vált gyermekéről, Tony Curtisről emlékeznek meg a Fényes Napok Fesztivál keretén belül.

Roma_nok_kultura_banner_002

Magritte_R

2019.06.26

Mások mellett Salvador Dalí, Joan Miró, René Magritte, Pablo Picasso és Alberto Giacometti munkáin keresztül, csaknem 120 festményt, grafikát, szobrot, fotót, filmet és dokumentumot felvonultva mutatja be a szürrealista mozgalom történetének egyik fordulópontját a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) péntektől látható időszaki kiállítása.

kafarnaum

2019.06.26

A szív áll középpontjában az Uránia Nemzeti Filmszínház nyári sorozatának. Az utóbbi néhány év alkotásaiból válogatott, június 28. és július 28. között vetített filmekben a szereplők viszonyait és életük történéseit erős érzelmek határozzák meg, az őket érintő fordulatok pedig „szívtájékon” érik el a nézőket.

EmlekAlomKutyaVilag__3

2019.06.26

Kőszegi Edit, az Emlék–Álom–Kutya–Világ című kiállítás kurátora dokumentumfilmesből lett a roma képzőművészet egyik fő gyűjtője és gondozója. A szentendrei MANK Galéria tárlatában gyűjteményének kialakulásáról és jelentőségéről is beszélgettünk. Interjú.

A müncheni Lajos-Miksa Egyetem és a Tübingeni Egyetem tudósai vezette nemzetközi kutatócsoport kémiai elemzése alapján 99 helyi vagy Athénból importált kerámiaedényt vizsgált az időszámítás előtti 500 körüli időszakból. A kutatás során nem csak olyan élelmiszerek maradványaira bukkantak, mint az olívaolaj vagy a tej, hanem felfedeztek – valószínűleg főzésre is használt – borra, valamint kölesből készült sörre utaló nyomokat.

A Louvre-ban látható, az Algri nők lakásukban című festményéhez készített előtanulmány egy keleties stílusú, élénk színekben pompázó olajkép, amely csütörtöktől a párizsi Mendes Galériában tekinthető meg. A kép másfél éve került elő egy magángyűjtő lakásából. Eredetiségét egy kutatómunka igazolta, amely keretében végzett röntgensugaras átvilágítás azt is kimutatta, hogy az algíri nőkhöz készült tanulmányt Delacroix egy másik, ülő öregembert madárral ábrázoló képre festette rá. A festmény július 11-ig látható a párizsi galériában, ezt követően várhatóan külföldi turnéra viszik.

A július 12. és 14. között zajló rendezvényen lesz karnevál, koncertek, főzőverseny és légi bemutató is. Fellép a Hooligans, a Punnany Massif, a Republic, a ManGoRise, a Halott Pénz, a Kelemen Kabátban és a Budapest Bár és több más művészeti együttes. A legnagyobb érdeklődéssel kísért program minden évben a halászléfőző-verseny.

A közel 4000 négyzetméteres területen az egykor virágzó athéni negyed életébe nyerhetnek betekintést a látogatók: az ókori fürdők, kutak, műhelyek és használati tárgyak a klasszikus, a római és a bizánci kori mindennapokat elevenítik fel. Az 1997 és 2004 között feltárt maradványok – melyek között egy gazdag athéni polgár hatodik században épített, vízvezetékkel és csatornarendszerrel ellátott háza is látható – eddig csak részben voltak elérhetőek a múzeum látogatói számára.

Az európai történelem egyik leghíresebb összecsapása után nem maradt fenn temető. A szakemberek azt remélik, hogy az egykor legalább hatezer sebesültet ellátó, mezőgazdasági épületekből „alakult” kórház felfedi majd a csata alatti és az azt követő időben zajló, életek megmentésére utaló erőfeszítések nyomait. A kórházban a felcserek és az orvosok érzéstelenítés nélkül műtöttek, végtagokat amputáltak, sebeket varrtak be.

Dupla jubileum a Kaláka életében: 40. alkalommal lesz Egerben Kaláka Fesztivál, ahol az idén 50 éves együttes is fellép.

kalaka

Először nyitják meg a nagyközönség előtt az erdélyi Kutyfalván (Cuci) levő Degenfeld-kastélyt, ahol szombaton egész napos családi rendezvényt tartanak. Az udvarház méretű, jó adottságokkal rendelkező, klasszicista stílusú Maros megyei ingatlant eddig csak azok láthatták belülről, akik a szocialista időszakban az épületben dolgoztak.

A zenés programok több mint másfél évszázados múltra tekintenek vissza a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Idén hét koncert várja a közönséget a Zenés Állatkerti Esték sorozatban július 3. és augusztus 14. között szerdánként. Az 1910-es években az Állatkertnek saját szimfonikus zenekara is volt, a következő évtizedben pedig a Magyar Rádió az első koncertet az Állatkertből sugározta, ahogyan azt az LGT is megénekelte a Szól a rádió című slágerében.

A fiatal tehetségek támogatása és a rendszerváltozás 30. évfordulója áll a váci VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó középpontjában, melyet immár hetedik alkalommal rendeznek meg július 4. és 7. között a Duna-parton.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma