2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2017.04.28

Tokody Ilona világhírű lírai spinto szoprán a mai napig úgy gondolja: az operaénekes feladata, hogy a hallgatóság lelkét felemelje a zene által. Nem is meglepő, hogy a művésznő pályafutásának 40 éves jubileumi koncertjén egy tűt nem lehetett volna leejteni az Operaházban. Hogyan varázsolhatjuk a színpadra a csodát? Miért fontos mindennap énekelni? Többek között erről mesélt nekünk Tokody Ilona.

Különleges, nagy ívű pályát ünnepelt márciusban az Operaházban. Hogyan fogadta a közönség?

Csodálatos élmény volt! Ilyen telt házat nem láttam az elmúlt negyven évben. Egy tűt nem lehetett volna leejteni, és amikor besétáltam, percekig nem tudtam elkezdeni a darabot, mert akkora vastaps fogadott. Kiabálva köszöntött a közönség. Éreztem: azért jöttek el ennyien, mert szeretnek, és ez nagyon-nagyon jólesett. Én ugyanis soha nem a sikerért léptem fel. Szívből, szeretetből énekeltem mindig. A koncert után is rengetegen odajöttek, vagy írtak, felhívtak, és mind azt mondták: ez az előadás a szeretetről szólt. Érezni lehetett a közösség erejét. A zenén keresztül beszélgettünk egymással. Maga volt a varázslat!

 

Tokody_gala4_foto_Nagy_Attila


Saját szerkesztésű műsorral készült, melyben az Otello, az Aida, a Bohémélet és a Tosca híres nőalakjait is megelevenítette. Hogyan válogatta össze a műsort?

Megbeszéltük az igazgatósággal, hogy szabad kezet kapok a műsorszerkesztésben, és még azt is jóváhagyták, hogy csak a koncert előtt pár héttel adom le a műsort. Több mint három hónapig készültünk rá a férjemmel: Muskát András operaénekessel és Ács Jánossal, a Három Tenor világhírű karmesterével. Az élet úgy hozta, hogy az elmúlt 8-10 évben sokat játszottunk együtt: akár úgy, hogy ő volt a zongoristánk, akár úgy, hogy a karmesterünk, de az egész estés koncertünket most dirigálta először.

 

Azoktól szerettem volna énekelni ezen az estén, akik itt, a szívemben élnek, ezért Mozart, Verdi és Puccini nem hiányozhatott a műsorból. Az első részben kifejezetten csak Mozartot és Verdit énekeltünk. Mindenki meglepődött, hogy épp Mozarttal szeretnék kezdeni. Még Ács Jánosnak is különös volt. Ő sem ismerte ezt a koncertáriát, de amikor meghallgatott, a nyakamba ugrott és azt mondta: „Ilona, köszönöm, hogy általad megismertem ezt a gyönyörűséget, hiszen benne van az egész mozarti életmű!” A címe: Vado ma dove, amely magyarul úgy hangzik: Megyek, de nem tudom, hová. Transzcendens kérdéssel indult, és Aida duettel zárult az első rész, míg a második Tosca első felvonásbeli duettjével. A részlet így fejeződik be: „De vigyázz, legközelebb ne kék, hanem barna szemet fessél!” Ezzel búcsúztunk a közönségtől. Olyan gondolattal, amely nyitva maradt, üzenve: lesz még folytatás. Hiszen ez az előadás nem a búcsúkoncertem volt, csupán egy állomása a pályámnak. Ráadásul a Tosca első felvonása hol játszódik? Templomban. Nekem pedig az Operaház is egyfajta templom, hiszen a zene olyan, mint az imádság. Isten mindenkiben ott van, csak nem mindig figyelünk rá. A zene azonban segít elővarázsolni belőlünk a jót. A művészetnek pedig éppen ez a feladata: a jó felé vezetni az embereket.

 

Ez hatalmas és nemes küldetés, de borzasztóan nehéz is lehet.

Nagyon nagy felelősséggel jár. Éppen ezért: mi két héttel a koncert előtt lezártuk a külvilágot, már nem tanítottunk, hanem befelé figyeltünk, sétáltunk és természetesen éjjel nappal készültünk, próbáltunk Ács Jánossal a gálára. Csak a zenének éltünk. Még a televíziót sem kapcsoltuk be, hogy ne ránthassanak le a temérdek negatív hírrel.

 

Nem menekülés ez a hétköznapi problémák elől?

Nem. Aki ismer, tudja, hogy én már sokszor megmutattam: ha kell, akkor harcos és forradalmár vagyok. Bátran kiállok az igazmért, és a szakmáért is vérre megyek. Viszont a koncertemre azért jönnek el a nézők, hogy feltöltődjenek. Energiát, pozitív gondolatokat, varázslatot várnak. Viszont elvarázsolni csak úgy tudjuk őket, ha a lelkünk fent van, és a jót tudja sugározni. Ezért kötelességünk a fellépés előtt maximálisan odafigyelni magunkra.

 

Tokody_gala1_foto_Nagy_Attila


Megköszönik a nézők ezt az ajándékot?

Feledhetetlen számomra Seregi László világhírű karmester néhány szava. Még az első Bohém élet fellépésem után odajött hozzám, és azt mondta: köszönöm a tegnapi estét, mert egy hétig jobb ember lettem maga által. A zene ugyanis nemcsak a tudat és a szellem, hanem a lélek terméke is, és nekünk, énekeseknek éppen ez a feladatunk: felemelni a hallgatóság lelkét. Hogy sikerül-e, látszik a sok rajongói levélből, amit kapok. Épp a minap írta nekem egy 72 éves hölgy: meggyógyult az énekem által, mert elfeledtette vele a problémáit. A jubileumi koncert után volt, aki azt mondta: érezte, hogy neki énekeltem. Nincs ennél nagyobb ajándék, ezért érdemes folytatni a szakmát.

 

Sok interjújában elmondja, hogy a zenének gyógyító ereje van.

Valóban, hiszen ki is mutatták a zene gyógyító hatását. Olyan mint a nap: átjár és feltölt minket. Ezért szoktam tanácsolni: aki teheti, énekeljen, mert stresszoldó hatású. Viccesen meg is jegyeztem már többször: a politikusoknak is mindennap kötelezővé tenném egy-két népdal eléneklését a tanácskozás előtt. Mert ha a lélek rendben van, akkor a test is rendben lehet, és a zene segít észrevenni a ma gyönyörűségét, és megélni a pillanatot. A keleti bölcsek szokták mondani: tudjátok, hogy mi a bajotok netek, Európaiaknak? A múltban éltek és a jövőben. Nem mertek a jelenben élni, és meglátni a ma szépségét.

 

Ön könnyen ki tud kapcsolódni?

A vidéki élet erre több lehetőséget ad, és talán én is vidékről hoztam ennek a képességét. Szoktam is mondani: az a közös bennem és Verdiben, hogy mindketten vidéken nevelkedtünk: ő a Pó síkságon élte le az életét, én pedig az Alföldön laktam 18 éves koromig. Innen hoztam magammal a természet iránti csodálatot és a csönd iránti vágyat. Szükségünk van arra, hogy néha megálljunk picit, és ebben segít, hogy mi a férjemmel jógázunk, meditálunk és a keleti gyógyászattal is foglalkozunk.

 

Tokody_gala2_foto_Nagy_Attila


Amikor az interjút egyeztettük, említette, hogy tanítanak is.

Igen, a Pécsi Tudományegyetemen a Zeneművészeti Intézetben tanítunk, és vannak privát növendékeink is. Már édesapám is pedagógus volt, néptanítóként dolgozott Szegeden, és nagyon szerették. Akkoriban, gyerekként fel is merült bennem: hol találok majd olyan pályát, ahol úgy szeretnek majd, mint őt? A Jóisten végül nekem is olyan szakmát adott, melyben minden nap megélhetem a szeretetet. Nemcsak a színpadon, a nézők között, hanem tanítás közben is, amikor a tanítványok könnyes szemmel megölelnek.

 

Az apa-lánya kapcsolat a jubileumi koncerten is helyet kapott.

A legszebb apa-lánya duett Verdi Simon Boccanegra című művéből nem hiányozhatott a színpadról. A partnerem Alexandru Agache, Lukács Gyöngyi párja volt, aki világhírű Verdi-bariton. Vele nem énekeltem korábban, de arra gondoltam: miért csak azokkal léphetnék fel, akikkel már korábban együtt szerepeltem? Így a gálán ennek a premiernek is szem- és fültanúi lehettek a nézők. Amikor próbáltunk, kérdeztem Alexandrut, hogy megöleljük-e majd egymást, amikor apa-lánya egymásra találnak. Ő azt tanácsolta, hogy ne, hiszen ez egy koncert. Az előadáson azonban mégis jött és megölelt. Mindkettőnknek könnyes lett a szeme a meghatottságtól. Ezek különleges pillanatok. Szerettem volna a koncertre a korábbi külföldi partnereim közül is meghívni a hozzám közelállókat. Plácido Domingot felkértem, és örömmel vállalta is, de a naptárját nézve kiderült, hogy épp Japánban lesz akkor. José Carreras szintén boldogan jött volna, de neki is turnéja volt. Viszont mindketten küldtek nekem egy gyönyörű köszöntést, így a nézők őket is hallhatták a gálán. Úgy volt, hogy Renato Brusonnal énekelek egy duettet, hiszen vele rengeteget léptünk fel együtt, és azt mondta: ő engem annyira szeret és tisztel, hogy itt akar velem ünnepelni. Csakhogy egy nappal a koncert előtt nagyon megbetegedett a felesége, és le kellett mondania. Mécs Károly is épp Münchenben volt, de írt egy gyönyörű köszöntőt, melyet Rátóti Zoltán olvasott fel. Ha személyesen nem is, lélekben minden barátom ott volt velem a gálán.

 

Hol láthatja még Önt a közönség, milyen fellépései lesznek idén?

Épp a napokban volt dalestünk Pécsett Józsa Péter zongoraművésszel, szeptember 30-án pedig a Szegedi Püspökség szervez nagyszabású konferenciát, amely a szegedi dómban lesz, ahol engem is megkereszteltek. Ott tartunk koncertet, és egyházi darabokat énekelünk majd. Budapesten pedig október 30-án láthat majd a közönség a Vígadó nagytermében. Korábban: 3-4 évvel ezelőtt már felkért minket az Magyar Művészeti Akadémia (MMA), hogy a Vígadóban tartsunk egy koncertet. Verdi dalokat és duetteket énekeltünk a férjemmel, és Ács János kísért minket zongorán. Olyan nagy sikert aratott a műsor, hogy az Operaház felkért minket: náluk is tartsuk meg ugyanezt az estet. Mindkettő teltházas előadás volt. Sőt, a Vígadóba olyan sokan jöttek el, hogy nem is fért el mindenki a Makovecz-teremben. Idén ismét felkért az MMA, így bel canto estet tartunk majd: Rossini, Bellini, Donizetti dalokat fogunk énekelni. Mi hárman mind otthon vagyunk az olasz zenében, a férjemben olasz vér is csörgedezik. Szicíliai származású, Pécsi születésű, de az üknagypapája még Olaszországban élt.

 

Tokody_gala3_foto_Nagy_Attila


Készül egy könyv is idén a 40 éves pályafutásom kapcsán az életemről, pályámról. Valamint valószínűleg lesz mesterkurzusunk Németországban és Bécsben is. Nyáron pedig negyedik éve tanítunk majd Balassagyarmaton a Nemzetközi Muzsikustáborban. Ide is rengeteg a jelentkező, tavaly 26 fő jött el: köztük fialatok és hatvanasok is, különböző zenei képzettséggel. Én mindenkit arra bíztatok: énekeljen! Akkor is, ha nem tud tisztán dalolni. Mert az ének felszabadít és jobbak leszünk általa.

 

Wéber Anikó

Fotó: Nagy Attila

eden

2019.07.17

Bár a naptári időszámítás szerint már átléptük az év „mértani" közepét, aggodalomra semmi ok, ugyanis a maradék 6 hónapban is lesz még okunk moziba járnunk. Rengeteg izgalmas filmalkotást ígértek 2019-re mind hazai, mind nemzetközi fronton, mi pedig most arra vállalkoztuk, hogy összegyűjtjük a magyar mezőny legvártabb alkotásait.

joan--miro
2019.07.16

Az 1929-es év egyszerre volt válság és megújulás a szürrealisták számára: Max Ernst létrehozta első kollázsregényét, Salvador Dalí pedig csatlakozott a szürrealistákhoz. De szintén ekkor alakultak azok a csoportok, amelyek a Breton köréből kitaszítottakat gyűjtötte egybe. A Magyar Nemzeti Galéria új kiállítása erről a személyes és művészi ellentétekben gazdag évről mesél.

Ujvari_Milan_7

2019.07.16

„Elképesztő privilégium, hogy az ember folyamatosan fejleszteni tudja a tudását" – mondja Újvári Milán, egyike annak a tíz fiatalnak, akik idén Fülöp Viktor-ösztöndíjat kaptak. A 34 éves táncművész két évet töltött a Cirque de Soleil társulatában, körbeturnézta velük a világot, majd a szabadúszó létet választotta. Főként a Duda Éva Társulat munkáiban láthattuk, néhány éve pedig táncpegagógusként is dolgozik. Eközben pedig állandóan képezi magát.

2016 óta csaknem 360 ezer internet-felhasználó csatlakozott a kínai Nagy Fal helyreállítása érdekében életre hívott online kezdeményezéshez, együttesen több mint 45 millió jüannal (1,9 milliárd forint) támogatva a felújítást. A kampány célja, hogy tudatosítsa az emberekben a világörökség helyszínére fenyegetést jelentő tényezőket. Az eddig összegyűlt pénzből a Nagy Fal pekingi, valamint Hopej és Sanhszi tartománybeli szakaszait renoválják.

Három magyar filmet is műsorra tűzött a hatodik alkalommal megszervezett Ceau, Cinema! „zsebfesztivál”. A július 18. és 21. között Temesváron és Gottlob községben zajló szemle nyitófilmje az osztrák-német koprodukcióban készült Mademoiselle Paradis. A magyar filmek közül Szilágyi Zsófia Egy nap és Reisz Gábor Rossz versek című filmje is versenyben van, de levetítik Nemes Jeles László Napszállta című filmjét is. A vetítések több temesvári helyszínen lesznek, vasárnap pedig ingyen lehet filmet nézni Gottlob községben, amely a romániai vidéki települések közül az első, ahol felújított mozi van.

Az amforák feltehetően egy hajótöréskor kerültek a tengerbe, a hajóroncsot azonban még nem találták meg. A kutatók szerint a korinthoszi A-típusú amforák a Kr. e. 7. és 5. század közötti időszakból származhatnak. A korsókat orsó alakú test, magas nyak és a vállat a perem alatti nyaki részhez kapcsoló fülek jellemzik, és valószínűleg bort vagy olajat tároltak bennük. A lelet megtalálásának helyén tovább folytatják a kutatásokat, ha sikerül megtalálni a hajóroncsot, amely az amforákat szállította, az lehet az eddig fellelt legősibb hajó, amely az albán partoknál süllyedt el.

A körülbelül 4600 éves tört falú vagy kettős lejtésű dahsúri piramis egyike annak a két piramisnak, amelyet az óegyiptomi negyedik dinasztiát megalapító Sznofru fáraónak emeltek Dahsúrban, a Gízánál kezdődő memphiszi nekropolisz déli végénél. A másik az északra fekvő vörös piramis, az ősi Egyiptom első, teljes egészében megépült piramisa. A piramis megnyitása azt jelenti, hogy a látogatók bemehetnek a belsejében lévő két kamrába, ha vállalják a fáradságos utat a 79 méter hosszú szűk alagútban. Be lehet menni a mellette fekvő kisebb mellékpiramisba is, amely a feltételezések szerint Sznofru főfeleségének, I. Hotepheresznek épült.

A fogyatkozás, amely országszerte látható lesz, 66 százalékos, vagyis a holdátmérő mintegy kétharmada merül a Föld árnyékába, ami szabad szemmel is látványos jelenség. Holdkelte után pár perccel a félárnyék (penumbra) kezd ráhúzódni a Holdra. Ezt szabad szemmel még nem érzékelhetjük. A már látható változásra magyar idő szerint kevéssel 21 óra előtt számíthatunk. A részleges fázis 22:01-kor kezdődik, ekkor lép be a Hold széle a teljes árnyékba, majd fokozatosan egyre nagyobb terület változik vöröses-barna színűvé. A részlegesség a legnagyobb kiterjedését, 66 százalékot 23:31-kor éri el, ezután apránként, ahogy jött, le is vonul a teljes árnyék. A részleges fázis vége 00:59-kor lesz, így csaknem 3 órán át tartó jelenség várható.

Több mint hat héten keresztül könnyű- és komolyzenei koncertekkel, valamint családi programokkal várja a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ (CSAKK) a város lakosságát és a vendégeket Békéscsaba főterére, illetve a közeli központ Élővíz-csatornára nyíló stégjére.

Pribojszki_Matyas_Jumping_Matt_and_his_Combo

Július 20-án, szombaton rendezik meg a második Libegők éjszakáját; az országos rendezvényhez az idén hat helyszín csatlakozott.

Szimfonikus koncertszínházi előadáson láthatja a közönség a Légy jó mindhalálig című musicalt július 23-án és 24-én a debreceni nagyerdei színpadon. A darab élő szimfonikus zenekari kísérettel a debreceni Csokonai Színház és a Nagyerdei Szabadtéri Játékok közös produkciójában, Móricz Zsigmond születésének 140. évfordulója alkalmából kerül színre.

Július 27-én rendezik meg a 194. balatonfüredi Anna-bált, ezt megelőzően az Anna-fesztiválnak ad otthont a város, ahol prímásverseny és operagála is várja az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma