NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2019.08.22

A komolyzene olyan műfaj, amelyet a 60 év feletti, szigorúan értelmiségi körökhöz tartozó, szépirodalmon nevelkedett emberek hallgatnak – gondoltam én kamaszkoromban, és gondolja valószínűleg a legtöbb tizen- és huszonéves a mai napig. A Kaposfest ennek az ellenkezőjéről győzött meg.

kaposfest_1_002
A cseh Josef Spacek és Baráti Kristóf hegedűművész koncertje

Hiszen mi marad meg többségünkben az ének-zene órákból? Egy hitevesztett tanárnő, aki próbálja lenyomni a torkunkon Mozart és Bach klasszikusait, mi pedig nem értjük, és unottan rágcsáljuk a ceruzánk végét heti 2x45 percig. Az idén tizedszerre megrendezett Kaposfest többek között ezt az attitűdöt hivatott megváltoztatni, ám kötelező jelleg helyett élményszerű, barátságos rávezetéssel.

kaposfest_2_002
Frankl Péter zongoraművész próbál


Egy pár évvel ezelőtti beszélgetésünk során a fesztiváligazgató, Bolyki György már sikeresnek ítélte ezt a küldetést. Ahogy betolongtunk a Szivárvány Kultúrpalotába, egyértelműen látszott, hogy idén is fiatalok foglalták be az összes párnajegyet. Bár az átlagéletkor továbbra is 40 körüli, jó pár kamasz és kisgyerek ült a sorokban. „Nem igaz, hogy nem érdekli a fiatalokat a műsor. Sosem volt még probléma velük, nem hangoskodnak, tényleg leköti őket a zene” – mesélte György.


A_holland_Rosanne_Philippens_hegedumuvesz_
A holland Rosanne Philippens hegedűművész

Mi Alexei Volodin és Edith Pena előadására érkeztünk meg, akik mihelyst zongorához értek, feszült figyelem követte minden egyes mozdulatukat. A program további részében felcsendültek még Bohuslav Martinů, Dmitrij Sosztakovics művei, utóbbit egy szenvedélyes arcú, mezítlábas fiatal lány hegedülte – végig arra gondoltam, hogy akár a barátnőm is lehetne. Az esti köztudottan a „nehezebb” szekció: itt már Schumann, Brahms és Dietrick művei elevenedtek meg, hegedű, zongora, cselló és brácsa váltották egymást.

A_spanyol_Uxia_Martinez_Botana_nagybogos_
A spanyol Uxía Martínez Botana nagybőgős

Nem állítom, hogy a művek befogadása az első perctől kezdve könnyű. Nem. A másfél órás komolyzenei alkotások valódi kihívást jelentenek egy popkultúrán nevelkedett embernek, és elsőre kifejezetten fárasztóak ilyen mennyiségben. Ehhez a zenéhez folyamatos figyelem, türelem és elmélyülés szükséges, ám megéri a belefektetett energiát, és egyértelműen gazdagabb lesz az, aki időnként erre cseréli megszokott lemezeit.

kaposfest_002

És bár elsőre azt gondolnánk, ez a világ teljesen elhatárolódik az általam ismert, rockzenén nevelkedett zeneiségtől, a(z egyébként zenész) barátom érdekes összefüggésekre hívta fel a figyelmem. A koncert végére megértettem, miért hallgatott Freddie Mercury annyi klasszikust (és egyben felfedeztem annak nyomait a Queenben), de még azt is, hogy a metálzene egyes elemeit hogyan formálja mondjuk a hegedű vagy a brácsa.

kaposfest_4_002
Frankl Péter zongoraművész mesterkurzust tart

A barátom arra is rávilágított, hogy ez a műfaj más típusú zenehallgatási szokást igényel. Brahms nem az a típusú zene, ami a háttérben üvölt a laptopról főzés közben, a verze és a refrén helyett pedig inkább történetet, dramaturgiát kell keresni a művekben. Ebben nem kis szerepe volt a hangszerek legmeglepőbb kombinációinak.

kaposfest_7_002
A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertje a kaposvári református templomban

„Idén nagyon széles a paletta a művekben és az előadói apparátusokban. Ez leginkább a hangszercsoportok összeállításában mutatkozik meg, egyre sokszínűbb a repertoárunk” – árulta el Bolyki. Mint megtudhattam, az idei a fúvósok éve, ugyanis egyik korábbi fesztiválon sem volt jelen annyi közülük, mint idén. Részben ennek is köszönhető, hogy különösen elégedettek az idei évvel a szervezők.

boney_m_002
Sheyla Bonnick énekesnő a Boney M együttes koncertjén

Aki pedig a komolyzenei programok között lazítani akart egy kicsit, rengeteg lehetőség közül választhatott. A szervezők különösen nagy figyelmet fordítottak arra, hogy változatos, kellően minőségi, de egyben könnyen emészthető műsort állítsanak össze. A délelőtti és esti zenei szekciók között lovasíjász bemutatót, gasztronapot, sörkóstolót szerveztek, este csillagtúrát, stand-up bemutatót Bősze Ádámmal és Lackfi Jánossal. Utóbbi egyébként szinte már hazajár a Kaposfestre, az elmúlt években többször is színpadra lépett verseivel és egészestés műsoraival. Lackfi remekül reprezentálja azt, amit egyébként a koncertek közben is megfigyeltem: a magasművészet és a humor könnyedén megfér egymás mellett, és ízlésesen keverve remek elegyet alkothat.


Szóval, kedves húsz és harminc közötti kortársaim, ha rám hallgattok, évente legalább egy hétre érdemes kilépni a komfortzónából.

Takács Dalma

Fotók: MTI/Mohai Balázs

MNSZ_Luxemburg_grofja

2019.09.21

Szeptember 21-én ünnepeljük a magyar dráma napját. Ebből az alkalomból ajánlunk néhányat az új színházi évad bemutatóiból, melyek között filmek és klasszikus nagyregények adaptációi, illetve zenés produkciók is szerepelnek.

kovacsolas_1
2019.09.20

Hogyan lesz ma valaki kovács? Mesterség ez, vagy művészet? Hogy került egy a 17. században épült, a párizsi kommün idején leégett palota kapuja Pápára? Többek között ezeket is megtudtuk Lehoczky János kovács iparművésztől.

hattyuktava_600x346

2019.09.20

Idén újra Budapestre látogat a Moszkvai Balett: A hattyúk tavát december elején három alkalommal láthatjuk az Erkel Színházban. Csajkovszklij művét Emelianov Anatolij, a társulat alapítója, az orosz kultúra lovagja koreografálta. Interjú.

A beszélgetős, felolvasó színházzal is kiegészített sorozat a Nemzeti Galéria C épületében lesz. A szezon első estjét szeptember 24-én tartják. Az irodalmi est középpontjában az őszi, szüreti időszak és a bor áll.

Az emberi erőforrások minisztere az MTI-nek elmondta, hogy Magyarország és Montenegró szeretné megerősíteni kulturális, oktatási, egészségügyi és tudományos kapcsolatait. A mostani út előzményeként néhány hónapja az illetékes montenegrói tárcavezetők Budapestre látogattak, ahol már vázolták az együttműködési lehetőségeket. Kásler Miklós áttörőnek nevezte a podgoricai megbeszéléseit. Aleksandar Bogdanovic művelődési miniszterrel abban állapodtak meg, hogy Magyarország aktívan részt vesz a montenegrói filmipar kialakításában, valamint hogy szorosabbra fűzik a kapcsolatot az előadóművészet, a magaskultúra, a népzene, a néptánc, a fordítások és a művészcserék területén. Podgorica számít arra, hogy montenegrói-osztrák-magyar együttműködésben a közös történelmi építészeti emlékeket, kegyhelyeket, illetve az épített kulturális örökséget ápolni tudják, azaz a megóvást, a restaurálást és a fenntartási feladatokat a továbbiakban egymással összehangolnák az országok.

A Vers – mindegy kinek sorozat első videóját, amelyben az előadóművész Ady Endre Áldásadás a vonaton című költeményét szavalja el, két hét alatt több mint 120 ezren nézték meg a Facebookon. A sorozatban Lutter Imre klasszikus és kortárs költők ismert, vagy kevésbé ismert verseit egyedi hangvételben, filmes eszközökkel fűszerezve adja elő. Minden versfilmhez készül egy beszélgetés is, amelyben Lutter Imre Vlasits Barbara színésznővel osztja meg gondolatait az elmondott költeményekről.

A gyűjteménybe ezúttal egy Ikarus 211-es és egy Ikarus 280-as kerülhetett be. Az előbbi típus a 200-as típuscsalád egyetlen nagyobb szériában gyártott midibusza volt. Összesen 5650 darab készült belőlük 1974 és 1990 között; szinte kizárólag csak a hazai és az akkori NDK piacra. Az Ikarus 280-as az Ikarus Karosszéria- és Járműgyár legsikeresebb, világszerte ismert és használt városi-elővárosi csuklós busza volt. Becslések szerint az 1970-es és 1980-as években a világ csuklósbusz-gyártásának a kétharmadát ez a típus tette ki.

Október 22-én a Juan Diego Flórez, az operavilág ünnepelt előadója ad koncertet az Erkel Színházban, ahol a műfaj legismertebb áriái mellett az operettirodalom legismertebb dallamai is felcsendülnek az Operaház zenekarának kíséretében. Juan Diego Flórez hangja a tenorok és azokon belül is a „bel canto” tenorok között is ritka kincs. Kezdetben főként Bellini-, Donzietti- és Rossini-szerepek kaptak helyet repertoárjában, mostanra azonban, ahogy hangja érettebbé, előadásmódja erőteljesebbé vált, szép számmal találkozhatunk Mozart, Verdi és Puccini áriáival is.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

bitskey_psota_harmadik_csengetes

Szeptember 26-án 19.00-kor a MOM Kulturális Központban ad koncertet Sebestyén Márta. A műsoron felcsendülő dalok évszázadokon és népeken ívelnek át, írott forrásokból és a szájhagyomány gazdag tárházából egyaránt merítve.

Koncertekkel, családi, gasztronómiai és művészeti programokkal várják az érdeklődőket szeptember 27. és 28. között a Bartók Béla úton az Eleven Ősz fesztiválon, amelynek középpontjában idén a digitális kultúra áll.

Az ősz egyik legfontosabb kulturális seregszemléjénm a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon számtalan műfaj képviselteti magát a kortárs zenétől a táncművészeten és az operán át a könnyű- és világzenéig, de megjelenik a programban a dzsessz, a képzőművészet, a színház és az irodalom is szerte a főváros kulturális intézményeiben és közterein.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma