2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2019.07.09

Idén új udvarok nyílnak a Művészetek Völgyében: először lesz például ArtPorta, amelyen az önkifejezés különböző művészi formáit ismerhetjük meg. A MANK udvarán mindenki megvalósíthatja az álmait, felszabadíthatja kreatív energiáit. A portán a művészet kikerül a galéria falai közül és elérhető közelségben jut a Völgy látogatóihoz. Vizkeleti Andreával, a MANK ArtPorta udvargazdájával beszélgettünk.

_D0A3890_Copy
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond/


Taliándörögdön debütál a MANK Artporta, ahol az alkotóművészeté lesz a főszerep. Milyen látvány fog dominálni ezen az új udvaron?

A fesztiválon való részvételünk célja, hogy a látogatókat közelebb hozzuk a kortárs művészetekhez, és, hogy megmutassuk a MANK sokoldalúságát, a mai magyar kulturális intézményhálózat egyik legszerteágazóbb tevékenységű szervezetét. Éppen ezért a kortárs képzőművészeti alkotások és előadások mellett népszerűsíteni fogjuk a szintén hozzánk tartozó Könnyűzenei Szolgáltató Iroda révén, a Hangfoglaló programban résztvevő feltörekvő zenekarokat is, valamint Cseh Tamás legendás alakját is megidézzük az ArtPortán. Természetesen mindezek mellett nem titkolt célunk a MANK székhelyének otthont adó város, Szentendre művészeti életének bemutatása is.


A helyszín, ahová várjuk a látogatókat, nagyon izgalmas: Taliándörögdön épp a Csigabusz megállója melletti óvoda udvarán leszünk. Ez a tér teli van kézzel készített játékokkal, így az ide érkező már eleve egy játszótérbe csöppen bele, és ez már segíti, hogy mozgósítsa kreatív, játékos énjét, amit mi szeretnénk előhívni programjaink által.


_D0A9643_Copy
Vízkeleti Andrea, a MANK ArtPorta udvargazdája


Az egyik fontos hívószó az alkotás: miket lehet itt készíteni?

Minden nap lesznek vezetett művészetpedagógiai foglalkozások, amely során a hozzánk látogatók – akár gyerekek akár felnőttek – fiatal művészek segítségével készíthetik el a műveiket. Továbbá a környezettudatosság jegyében újrahasznosított alapanyagokból lehet létrehozni divatékszereket, fülbevalókat, karkötőket, nyakláncokat vagy akár különféle használati tárgyakat. Ezeken a programokon szabadon engedhetik a résztvevők a kreativitásukat, a völgylakók akár két program között is betérhetnek a Portára kézműveskedni, hiszen itt egészen másféle energiákat mozgósíthatnak, mint egy zenei programon vagy más foglalkozásokon.


És nemcsak klasszikus értelemben vett kézműves programokkal, de más művészeti ágat bemutató workshopokkal is készülünk: például különféle fotográfiai technikákat is el lehet sajátítani az udvarunkban. Többek között olyan fogalmakat lehet megismerni és kipróbálni mint a camera obscura vagy a különféle kollódiumos eljárások, amelyeket az 1850-es években használtak. Nagyon különleges programnak ígérkezik ez is!


_D0A3935_Copy
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond/


Hogyan változik a művészethez való hozzáállás azáltal, hogy az a galéria falai közül kikerül az „életbe”? Mire számítotok, mennyire lesz másfajta a befogadás?

Azt gondolom, hogy egy szabadabb környezetben sokkal bátrabban mernek az emberek önmaguk lenni, sokkal kevésbé ijednek meg a bennük rejtőző alkotó éntől és sokkal nyitottabban állnak a művészethez is. Ha a helyszín oldottabb, akkor nagyobb az esély arra is, hogy az adott személy közvetlenebb viszonyt alakít ki a kortárs művészettel.

Programjainkkal azt a gondolatot szeretnénk elültetni, hogy a művészet az életünk szerves része, ezek a művek segíthetnek minket az utunkon.


Ha már befogadás: az Artporta egyik fontos programja lesz a Nézőképző, azok a művészettörténeti előadások, amelyek segítik a kortárs művészet befogadását is. Miben lesz másabb, mint egy hagyományos művtöris tanóra?

Olyan oldott hangulatú előadásokat lehet majd meghallgatni, amelyeken Benyovszky-Szűcs Domonkos festőművész, az Értsd a Kortárst! kurzusok vezetője és Cserhalmi Luca esztéta fogják bevezetni az érdeklődőket a kortárs művészet rejtelmeibe. Persze nem kell semmilyen ördöngösségre gondolni, ezeknek az előadásoknak éppen az a célja, hogy mindenki számára értelmezhetővé, közérthetővé tegyék a kortárs művészetet. Hogy kicsit szűnjön a félelem vagy a távolságtartás vele szemben.


_D0A9991_Copy
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond/


Minden nap délután 16 órától lesznek az előadások, ahol a kortárs művészet egy igen széles spektrumát ismerheti meg a résztvevők. Például lesz egy előadás a konceptuális művészetről és annak hatásáról, egy a street art kapcsán, egy olyan, ami az emlékezet kortárs jelenségével foglalkozik. Olyan érdekességekről is lehet hallani majd, mint a fény lehetőségei a kortárs képzőművészetben, szó lesz az élményalapú befogadásról, a minimalizmusról és a kortárs képzőművészetben megjelenő világvége hangulatról is.


Az előadók ügyelnek rá, hogy az alkalmak minden korosztály számára kompatibilisek legyenek, és akár kötetlen beszélgetés formájában, akár vezetett kérdésekkel be lehet kapcsolódni a beszélgetésekbe.


_D0A9620_Copy
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond/


A művészethez való „közel kerülés” egy másik formája lehet az is, ha az adott személy élőben találkozik az alkotókkal. Az Artportán is lesznek közönségtalálkozók, több előadó is ellátogat az udvarba. Kikkel és milyen formában lehet összefutni?

A Hangfoglaló programnak köszönhetően minden nap 17.30-tól a Völgyben fellépő zenekarokkal, frontemberekkel beszélget Horváth Gergő műsorvezető, könnyűzenei szakember. Ezeken a beszélgetéseken az indulástól a „nagyszínpados” fellépésekig tartó rögös út rejtelmeibe lehet bepillantást nyerni: a többféle életút, az egyes sikertörténetek inspirálóan hathatnak más emberek számára is.


Az ArtPortán az Esti Kornél tagjaival, Babé Silával, a Meg Egy Cukorkával, a Szabó Benedek és a Galaxisok tagjaival lehet majd találkozni vagy autogrammot kérni, de itt lesz még a Ricsárdgír, a BELAU, Dánielfy Gergő és az Utazók, a Konyha és FRENK is.


babe_sila_v2
Babé Sila
Fotó: Kecskés Márton


A MANK gondozza Cseh Tamás örökségét is. Milyen formában lesz jelen a Völgyben a Cseh Tamás Archívum is?

Bizony, megtisztelő számunkra, hogy mi mutathatunk be egy kis szeletet ebből a hatalmas örökségből. Lesz egy babzsákos, bekuckózós része az Artportának, ahol egész nap Cseh Tamásé a főszerep: régi felvételeket, koncertfilmeket lehet megnézni, hallgatni. Sőt művészeti udvar lévén, Cseh Tamás grafikáiból készült képeslapokkal is kedveskedünk az ide látogatóknak.


Készültök egy igazán izgalmas játékkal is.

Igen, játékos műgyűjtésre hívjuk az érdeklődőket hat másik udvar segítségével. A Cirque du Tókertben, Harcsa Veronika Udvarában, a Kaláka Versudvarban, a LEMangURIÁban, a Momentán udvarában és a Művészetek Zöldjében különleges szobrokat, képzőművészeti alkotásokat, kortárs installációkat kell keresni. Arra kérjük a völgylakókat, hogy legalább hárommal szelfizzenek, majd az elkészült képet töltsék fel a Facebookra vagy az Instagramra a műalkotás mellett található hashtageket használva. Ezt követően, ha ellátogatnak hozzánk, a MANK ArtPortára, olyan nyereménnyel jutalmazzuk a résztvevőket, amivel később is tudnak alkotni, hazavihetik magukkal a Völgy élményét, hangulatát.


_D0A3982_Copy
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond/


Vagány kezdeményezés a Street Art-nak keresztelt program is, amely során az ArtPortán elhelyezett táblára bárki nyomot hagyhat. Milyen alkotás fog készülni?

Ez még számunkra is meglepetés, hiszen a völgylakók teljesen szabad kezet kapnak a technikát és a formai megvalósítást illetően is. A tábla mellé többféle eszközt és technikát is kikészítünk, így mindenki szabadon kibontakoztathatja a kreativitását vagy leírhatja a gondolatait. Biztosan lesz olyan, aki inkább rajzol, de olyan is, aki szöveget hagy maga után. Nincs rossz megoldás, az a cél, hogy itt mindenki megmutathassa magát. A műgyűjtő játéknak egyébként ez lesz a végállomása, arra számítunk, hogy a szelfizéseket követően még inkább kedvük lesz a látogatóknak, hogy nyomot hagyjanak.


Ezenfelül lesz még egy különleges flashmob is. Mi lesz ennek a menete?

A Művészetek Völgyével közösen pályázatot írtunk ki a Völgy totemállatának, a csigának az újragondolására, óriás formában való létrehozására.. A nyertes művész a Völgy kezdetére elkészíti ezt a munkát a Cirque du Tókertben. Ez a totemállat lesz a flashmob kiindulópontja is: a Völgy utolsó napján egy közös alkotásra hívunk mindenkit a GigaCsiga köré. Itt délután négy órakor kezdődően mindenki lefesti, lerajzolja ezt a műalkotást, olyan stílusban és olyan technikával, amihez éppen kedve lesz. Ezzel próbáljuk hangsúlyozni, hogy mindenki lehet alkotó, mindenkiből válhat művész. A közös alkotás élményének átélése a cél._D0A3853_Copy
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond/


Lesz egy speciális nap is az ArtPorta életében: szombaton zajlik majd az Úton van a Cziffra Központ elnevezésű program.

Valóban, különleges nap lesz. Arra gondoltunk, hogy míg fővárosi helyszínén le nem táborozik és ünnepélyesen meg nem nyílik a központ, addig utaztassuk a leendő programjaikat. Ezúttal tehát Taliándörögdre érkezik a Központ, és egész napos színes forgataggal várja az érdeklődőket. Roma művészeti csoportok mutatkoznak be, látványos attrakciókkal találkozhatunk. Azt szeretnénk elérni, hogy az érdeklődők közelebb kerüljenek a sokszínű roma kultúrához. Egy közösségi esemény lesz ez, ahol meg lehet ismerkedni a cigány kultúra örökségével és értékeivel, valamint kortárs jelenével.


10 órától a Romani Design kézművesfoglalkozásokat szervez majd délután 4 órától direkt erre a napra készült tematikával indítjuk a Nézőképző előadást, Roma nők a művészetben címmel, amelyet Horváth Kristóf, „Színész Bob”, a Tudás Hatalom társulat alapítójának rendhagyó irodalomórája követ. A programokat este egy szakmai beszélgetés zárja, amelyen Horváth Gergő a Snétberger Zenei Tehetségközpont oktatóival és tanítványaival, valamint a leendő Cziffra Központ művészeti tanácsadó testületének tagjaival a roma tehetséggondozásról diskurál.


_D0A9975_Copy
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond/


Azt látjuk, hogy elég mozgalmasak lesznek a portán a nappalok, de érdemes napnyugta után is betérni ide?

Persze! A már említett Cziffra-nap kivételével minden este 7 órától filmklubot szervezünk, amelyen Lévai Balázs új, zenés, „majdnem" dokumentumfilmjét, a Pécsi szálat lehet megnézni. Mindenkit szeretettel várunk, aki egy kis nyugalomra, chill hangulatra vágyik a pörgős este előtt.


Kocsis Katica


Játék! Aki helyesen válaszol az alábbi kérdésre, páros napi belépőt nyerhet a Művészetek Völgyébe! Részletek a Facebookon!


Mi a neve a Völgy totemállatának?


A) BigaCsiga

B) CsigaBiga

C) GigaCsiga

hatarokon_at_010_R

2019.07.19

„Nem létezhet olyan helyzet, hogy a fotóriporteri szerep megelőzze az emberséget. Nincs az a kép, amiért megérné egy másik ember életét kockáztatni” – mondja a több háborús zónában járt Bielik István Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas fotóriporter. Túlélőkről készült fotósorozatáról, a képhez való viszonyáról és a humánum fontosságáról is mesélt nekünk.

_D0A0681_Copy
2019.07.19

1969. július 20. Ezen a napon landolt az Apollo-11 a Holdon: Neil Amstrong és Edwin „Buzz” Aldrin sétája az emberi civilizáció egyik fontos mérföldköve, az emberiség egyik legnagyszerűbb tudományos eredménye volt. Erre az eseményre emlékezik a Vasarely Múzeum Holdmúzeum 1969 című kiállítása, amelyen Vasarely néhány izgalmas kompozíciója is látható.

sziget_anno_R

2019.07.19

Világhírű zenei ikonok, extrém öltözetek és a szeretet forradalma: a Sziget fesztivál idén 27. évfordulóját ünnepli, és természetesen most is elképesztő produkciókkal várják a bulizni vágyókat augusztus 7-től.

Az Európai Űrügynökség vezetője speciális örökségvédelmi státuszt és védettséget biztosítana a jövőbeni látogatók és Hold-missziók által okozott károktól a Nyugalom tengerén annak a helynek, ahol 50 éve, 1969. július 21-én az első ember a Holdra lépett.

Paul McCartney musicalt ír Az élet csodaszép című 1946-os filmből. A 77 éves zenész először dolgozik színpadi musicalen, Frank Capra fekete-fehér filmdrámáját dolgozza át, amelyben egy öngyilkosjelöltet megment az őrangyala. A musical 2020 végén debütálhat Bill Kenwright producer szerint, aki korábban a Blood Brothers és a József és a színes, szélesvásznú álomkabát című musicaleket vitte el a londoni West Endre. A musical szövegkönyvén a Billy Elliot és Elton John életrajzi filmje, a Rocketman forgatókönyvírója, Lee Hall dolgozik, a dalszövegeket McCartneyval együtt írják.

A július 24. és 27. közötti szakmai konferencián mintegy kétszáz hazai szakember vesz részt. A négynapos országos szakmai találkozó fő témái között szerepelnek a várostervezés és örökségvédelem időszerű feladatai, a nép építészettel, benne a kastély- és várprogrammal összefüggő kérdések, a természetvédelem és a nemzeti parkok haza helyzetének áttekintése. A találkozó keretében tartják meg a Város- és Faluvédők Szövetségének közgyűlését a Református Kollégium Oratóriumában, a résztvevők emellett kirándulásokon ismerkedhetnek meg Debrecen, a bihari térség, Hajdúböszörmény és Hortobágy természeti és épített értékeivel.

Eddig nem ismert összecsapásra utalnak azok a leletek, amelyeket a csatamezőn, a szövetséges erők egykori tábori kórházának helyszínén először végzett ásatásokon tártak fel a régészek. Waterloonál Napóleon francia serege ütközött meg a szövetséges brit, németalföldi, német és porosz csapatokkal. Az egykori tábori kórház helyszínén amputált végtagok maradványaira bukkantak, továbbá puskagolyókat és egy francia ágyúgolyót is találtak. A szakértők szerint az amputációkat az egykori Mont-St-Jean tábori kórház orvosai végezték.

Kilencvenéves korában elhunyt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a New York-i New School for Social Research professor emeritusa. Fő kutatási területe az etika és a történetfilozófia volt. Pályája kezdetén munkáit a marxizmus és az újbaloldali gondolkodás jellemezte, később inkább posztmodern szempontból értelmezte az etikát és a modern világot, új megközelítési lehetőségeket kínált fontos társadalomelméleti problémák megoldásához. Magyarul megjelent munkái közül kiemelkedik A reneszánsz ember (1967), a Portrévázlatok az etika történetéből (1976), Az igazságosságon túl (1987), A történelem elmélete (2001), A „zsidókérdés" megoldhatatlansága (2004). 1998-ban Bicikliző majom címmel jelent meg interjú-önéletrajza, 2009-ben Rózsa Erzsébet monográfiát írt róla Se félelem, se keserűség címmel.

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

zene-balassagyarmat-2019

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma