NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2019.02.08

Interaktív, kézműves részletgazdagsággal kidolgozott 21. századi intézményként újult meg nemrég a kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely. A Kubinyi Ágoston pályázatnak köszönhetően modern körülmények között látható hatezer műtárgy az 1780-as és 1980-as évek közötti századokból. Ez a mennyiség azonban a múzeum gyűjteményének csupán tizede. Kalmár Ágnes osztályvezetővel, a kiállítás kurátorával beszélgettünk.

szorakatenuszkecskemet6217


Milyen újdonságokkal találkozhat mostanában a múzeum látogatója?

Az épületet teljesen felújítottuk, belül a kiállítótér izgalmasabb lett. Tableteken lehet tervrajzokat vagy filmeket nézni. Például Tartu múzeumának nagyon érdekes felvételein hagyományos észt népi játékokkal játszanak gyerekek. Ezen kívül vannak mozgásérzékelők, melynek hatására több látványosság működésbe lép. Fényjátékok indulnak el, 19. századi meseképek, és egy árnyszínház sziluettjei válnak láthatóvá.


szorakatenusz_3


De a látogatók lépései mozgásba hozzák a vitrinben álló műtárgyakat, melyek így minden oldalról megszemlélhetőek. Emellett a Rodolfo-gyűjtemény sejtelmes képei is életre kelnek, továbbá egy a falba épített kaleidoszkóp kezd forogni. A népek játékai gyűjtemény ihlette mechanikus beépített szerkezetek is mozgásba lendülnek, köztük egy madarat formázó egyensúly játék. Természetesen nemcsak látványosság van, játszani is lehet. A nemrég elhunyt Csete Ildikó iparművész munkája nyomán készült fűzős játékkal a ház születése körüli időszakra szerettünk volna utalni.


szorakatenusz_2


Hogyan változott a múzeum gyűjteménye az elmúlt évtizedekben?

A 80-as években még nem volt 1920 -után készült játékunk. Most már vannak egészen újnak számító tárgyaink. Például olyan, évszázados hagyományokat őrző vásári játékok, melyek az 1990-es években készültek. Jelentős szerepet kapnak az 50-60-as évek tárgyai, a kiállítás során ezeknek történeti távlatot is igyekeztünk adni. Ebben az időben sok gyerekkönyv jelent meg, nagyon népszerű volt ilyen formában például Petőfi Sándor János vitéz című műve.


szorakatenusz_4


Az 50-es években pedig szokatlan módon az Állami Pénzverőben kisvasutakat is készítettek, ezeket kiállítottuk. Az itt látható trafik játékok közül némelyik csúnyának vagy igénytelennek tűnik, ennek ellenére sokak szívének kedvesek, és szép emlékeket idéznek fel. Az idősebbik fiam nemrég megállt mellettük, és felsóhajtott, hogy ő ezeket mennyire szerette. Az 1970-es évek kelet-európai országaiban különbözőképpen másolták a német Playmobil játékait. Mindenhol más stílusban készültek. Nálunk Schenk Károly készítette nagy mennyiségben ezeket, és míg a magyarok között a történelmi témájú Playmobil figurák voltak népszerűek, például Romániában kertész alakokra volt nagy kereslet.


szorakatenuszkecskemet_1


A játékok világa minden korosztályt megmozgat. Nemcsak a saját gyerekkoruk tárgyait szeretik az emberek, töretlen az érdeklődés a régi, míves darabok vagy más nemzetek játékai iránt is. Az indonéz, a tadzsik, az észt, a mexikói, a japán, a finn, a spanyol, az olasz, a cseh vagy szlovák népi játékok közül sokféle megtalálható nálunk, és mindegyiknek vannak rajongói.


Mit árulnak el a játékok a szakértőknek arról a korról, ahonnan származnak?

A gyerekjátékok megmutathatják a gyerek helyét a társadalomban. A falusi ember játékszere más mint a városiaké. A falun élő gyerek az állatokkal együtt él. Ha például pásztorkodik, akkor az elhullajtott szőrből készít magának szőrlabdát. Játék közben rengeteget tanul a természet változásáról, az időjárásról, a munkáról, a mindennapi életről. A játékok gyakran szokásokat és szimbólumokat is őriznek.


szorakatenuszkecskemet6224


Van itt olyan tadzsik síp, melyet korábban minden család készített magának cserépből. A sárkány vagy démon alakú formák évszázadokon keresztül fennmaradtak egy vidéken. Tavasszal a gyerekek a termőföldeken keresztül szaladgáltak, és fújták a sípokat. Úgy hitték, ezzel elűzik az ártó szellemeket, és jó termést hoznak a közösségnek. Aztán az évszázadok alatt eltűnt az eredeti jelentés, és megmaradt a forma, maga a játék.


szorakatenuszkecskemet6223


A városi élet nincs ilyen szoros összefüggésben a természettel. Nézzük például a játék babát. Az 1800-as évek második felében még kemény a feje: fából, porcelánból, esetleg papírmaséból készül. Aztán a pedagógia változik, és megjelennek az 1920-30-as évek reformbabái. Ezek már puhák, hogy a gyerekek szeressenek hozzábújni. A gyerekkönyvek változása is érdekes. Kezdetben illusztráció nélkül jelentek meg. Az idő múlásával azonban az emberek rájöttek a képek hatalmas erejére. Fontos lett, hogy a gyerek ne csak tanuljon, hanem érzelmileg is kötődjön az olvasottakhoz.


szorakatenuszkecskemet6396


Úgy tapasztaltam, hogy az alkotó emberek vagy tudósok nívós játékokban gazdag környezetben nőttek fel. Nem tudok azzal maradéktalanul egyetérteni, hogy a sok játék rossz. Az nem mindegy, hogy milyen játékok ezek.


Pál Amanda

Fotók forrása: baon.hu

 

IMG_8967

2019.09.17

Baksa-Soós János a magyar zene- és művészettörténet ikonikus alakja, a KEX együttes frontembereként vált ismertté. 1971-ben Németországba disszidált, ettől kezdve Január Herceg néven alkotott a legkülönfélébb médiumokban. A Paksi Képtár kiállítása a művész alternatív világát idézi meg. Majsai Rékával, a tárlat kurátorával beszélgettünk.

Gyorgyi_Anna_VenerOrsolya

2019.09.16

Dan LeFranc Nagy vacsora című műve 2011-ben Chicago legjobb darabja volt, most pedig a Jurányi Házban mutatják be szeptember 28-án Császi Ádám fordításában és rendezésében. Az egyik főszerepet Györgyi Anna játssza. Őt kérdezte Bordás Katinka.

TereyMTICzimbalGyula

2019.09.16

Az idén júniusban elhunyt Térey János író, költő, drámaíró, műfordító minden kétséget kizáróan nagy költő volt, akinek alkotói fellépése jelentős változásokat hozott a magyar irodalomban. Szeptember 12-én a Fugában tartott, Nagy tervekkel jöttem Rosmersholmba című, Térey szándékait tükröző kötet bemutatóján minden hely megtelt.

A 700 méter hosszú híd, amelyet szinte teljes egészében kézzel, viking kori eszközöket és technikákat alkalmazva építettek, a viking infrastruktúrát és szaktudást demonstrálja. A Vikingebro nevű híd egy másolata annak az eredeti szerkezetnek, amely Kékfogú Harald, vagyis I. Harald dán király uralkodása idején, 980-ban állt a területen. A szerkezet megépítésében több mint ezer iskolás gyerek és 400 önkéntes, köztük a hagyományos viking módszereket ismerő ácsok vettek részt. A munkálatok három évig tartottak.

Drámasorozat kategóriában a Trónok harca nyolcadik évada tíz kreatív Emmy-díjat nyert el, a Csernobil című sorozat hét díjat kapott a korlátozott epizódsorozatok kategóriában, a Free Solo - Mászókötél nélkül című filmet a dokumentumfilmek között szintén hét díjjal jutalmazták. Kreatív Emmy-díjjal jutalmazták Cherry Jones und Bradley Whitford színészeket A szolgálólány meséje című drámasorozatban való vendégszereplésükét, valamint Jane Lynchet és Luke Kirbyt a The Marvelous Mrs. Maisel című vígjátéksorozatban nyújtott vendégszereplésükért. Utóbbi sorozat a vígjáték kategóriában hat díjat zsebelt be. A legjobb dokumentumfilmnek járó kreatív Emmy-díjat kapta továbbá a Michael Jackson állítólagos szexuális molesztálásait feldolgozó Neverland elhagyása című film. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az egykori árvaház helyén immár egy interaktív kiállításnak otthont adó látogatóközpont, közösségi kávézó, bolt és kertek várják a Beatles rajongóit. A területen álló eredeti, gótikus épületet 1878-ban építtette egy hajómágnás, majd 1934-ben az Üdvhadsereg vásárolta meg a wooltoni ingatlant és gyermekotthonná alakította. Az akkoriban a nagynénjével Élő fiatal Lennon mindössze pár sarokra lakott az intézménytől, ahová gyakran ellátogatott, hogy fára másszon és bújócskázzon, valamint nagy kedvence volt az árvaházban évente megrendezett nyári kerti mulatság. Évekkel később Lennon ezekből az emlékeiből táplálkozva írta meg az 1960-as évek egyik leghíresebb számát, a Strawberry Fields Forever-t. Az eredeti épületet a 70-es évek elején lebontották, és egy kisebb gyermekotthont emeltek a helyén, amely azonban 2005-ben végleg bezárt. Az Üdvhadsereg tulajdonában lévő és általa üzemeltetett új látogatóközpont, kávézó és bolt bevételeiből a szervezet Steps to Work elnevezésű programját támogatják, amely a tanulási nehézségekkel küzdő fiatalok munkába állását segíti.

A Jojo Rabbit nyerte el vasárnap a Torontói Filmfesztivál fődíját, amelyről közönségszavazás dönt. Az új-zélandi rendező második világháborús komédiája a náci Németországban játszódik, és egy 10 éves kisfiúról, Jojóról szól, akinek képzeletbeli barátja Adolf Hitler. A Thor: Ragnarok rendezője maga játssza a náci vezért a filmben, amelynek további sztárjai között van Scarlett Johansson, aki a kisfiú anyját alakítja, továbbá Sam Rockwell és Rebel Wilson is. A fiú szerepében a filmmel debütáló Roman Griffin Davis látható. Waititi filmje a kanadai filmfesztivál legfontosabb trófeáját, a közönségdíjat kapta, amely 15 ezer kanadai dollár (3,4 millió forint) pénzjutalommal jár.

A közönségszavazatok alapján a második helyet Noah Baumbach Marriage Story című válási drámája kapta Adam Driverrel és Scarlett Johanssonnal a főszerepben, a harmadik pedig Bong Dzsun Ho dél-koreai rendező Élősködők című thrillere lett, amely májusban elnyerte a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díját.

Marc Chagall színpompás képeinek megalkotásánál egész pályafutása során hű maradt nyolc festékhez, bárhová is vetődött a világban – többek között ezt állapította meg egy ötéves kutatás, amelyet az amszterdami Stedelijk Múzeum szakemberei végeztek. A kutatók a művész kilenc festményét vizsgálták meg nagyon alaposan a modern technológiai vívmányok felhasználásával. Chagall művészetében keveredtek az olyan modern művészeti stílusok, mint a kubizmus és a fauvizmus, munkáit hagyományos vászonra, de kerámiára, üvegablakra, egy operaház mennyezetére, sőt asztalterítőre is festette. Az orosz származású francia festő Vityebszkben, egy kis faluban született, onnan jutott el Szentpétervárra, majd később tovább Párizsba és New Yorkba.

Gyulán és térségében, valamint Püspökfürdőn várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében elnevezésű rendezvény, amelyen erdei koncertek, szakvezetéses erdei séták és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

Kozonseg_a_Muzsikal_az_erdon

A Next.Ape tagjai bár mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. Harcsa Veronika belgiumi székhelyű, páratlanul izgalmas, új projektje szeptember 27-én debütál az A38-on.

Október 18-án újult erővel lép fel az InStartban a The Anahit.

Itália áll a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar rendezvénysorozatának középpontjában. Az Európai Hidak szeptember 18. és 27. között várja a közönséget koncertekkel, filmvetítéssel és irodalmi esttel.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma