2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2018.03.29

Sétalovagolt itt Ferenc József és Erzsébet királyné. Egy fiatal költőnőnek itt bérelt szigetet az édesanyja, hogy maga köré gyűjthesse híres íróbarátait. Arany Jánost pedig megihlette a hely szépsége. Melyik városrészről van szó? Természetesen a Városligetről, amely a Liget Budapest Projekt keretében újul meg. Mit jelentett a 19. században a városlakóknak és a híres embereknek? Kattints és sétálj velünk!

Ilyen léptékű parkfelújítás még nem volt Magyarország történetében! A Liget Budapest Projektnek köszönhetően megújul a Városliget 100 hektáros parkja, párhuzamosan épülnek világszínvonalú múzeumok, és a már ott működő intézmények is új épületet kapnak. Emellett gyarapodik a zöldfelület is. Miért fontos mindez? Mert a parkok különös és fontos színterei életünknek. Itt tölthetünk minőségi időt családunkkal, gyermekeinkkel, párunkkal. Megpihenhetünk és elmenekülhetünk a város zaja elől. Csodálhatjuk a természetet és elmerülhetünk a művészetekben. Találkozhatunk barátokkal, alkothatunk, feltöltődhetünk, játszhatunk a fák között. Mindezt bizonyítják azok, akik a 19. században már megszerették és élvezhették a Városliget szépségeit. Itt álmodozott nagy költőnk, de itt találkoztak eszmét cserélni művészeink, politikusaink is. Minden ismert személyt nehéz volna bemutatni, de néhányukat felsoroljuk olvasóinknak.

 

ism_pc3a1va_szig_3317_12_m_1155_kcs_xl_10
A Pávasziget, melyet Flórának bérelt az édesanyja


Gazdagok alkotóhelye

Majthényi Flóra az 1850-es évek híres, ünnepelt költőnője volt, aki gazdag, nemesi család gyermekeként látta meg a napvilágot 1837-ben. Anyja, Kállay Johanna és apja, Majthényi Flórián, felvidéki nábob előkelő lányhoz méltó nevelést biztosított neki. Nyelveket tanult (összesen nyolc nyelven írt és beszélt!), fiatalon bejárta Európát, zeneszerzeményeket alkotott, leginkább mégis az irodalom érdekelte. Kiskorától verseket írt. A visszaemlékezések egy okos és művelt, de gazdag arisztokrata rokonai által elkényeztetett gyermeket festenek elénk, akit körberajongtak, és jó kapcsolatai és pénze által lehetősége nyílt a költői pályára. Híres írókat gyűjtött maga mellé, unokatestvére volt Madách Imre, pártfogója volt Szemere Pál, anyja pedig a kedvéért egy városligeti szigetet is bérelt, ahol Flóra összegyűjthette híres íróbarátait, és írásnak szentelhette hétköznapjait. A Városligetben találkozott az ünnepelt alkotókkal és beszélgetett irodalomról, versekről. A siker nem is maradt el: még tizennégy éves sem volt, amikor első verse a Hölgyfutár 1851. május 26-i számában megjelent. Ettől kezdve pedig majd minden hónapban publikált a lapban. Egyfelvonásos vígjátékait pedig a színházak is játszották: kettőt Andor Pál álnéven, míg egyet saját nevén. (Életének további részleteit elolvashatod ITT!)

 

Kis országgyűlések a parkban

Nemcsak a költészetnek, hanem a politikának is helyet adott a Városliget. A Liget Budapest Projekt oldalán írják, hogy Deák Ferencnek, a haza bölcsének Városligetben töltött délutánjai köré valóságos legendakör szövődött. Deák Ferenc az Angol Királynő szállóban vett ki lakosztályt, a nyarak egy részét pedig a Városliget környékén töltötte. „Éveken át a rokonsághoz tartozó Nedeczky családnál vendégeskedett, majd 1874–1875-ben májustól októberig a Városligeti fasorban, a Schwartz-, illetve a Deutsch-villában töltötte a nyarat. Kedvenc tartózkodási helye a Ligetben a Körönd volt, ahol egy idős 48-as honvédtől bérelte állandó székét” – olvashatjuk a ligetbudapest.reblog.hu-n. Mint írják az oldalon: valóságos udvartartás gyűlt itt köréje nap mint nap, el is nevezték Deák városligeti szeánszait „kis országgyűlésnek”.

 

Deák Ferenc gyakran ellátogatott az állatkertbe is kedvenc állatához, Kristófhoz, a barnamedvéhez. „Puritán életviteléhez Deák a közlekedés terén is ragaszkodott. Az időjárástól függően kisétált vagy omnibuszon döcögött a Ligetbe. A visszaemlékezések szerint tisztelői hiába ajánlották fel számára fogatukat. Ha tanácsot, közbenjárást akartak kérni, csak omnibuszra szállva, a köznép közé vegyülve kísérhették el. Ilyenkor az elegáns fogat üresen baktatott az utasokkal zsúfolásig teli omnibusz mögött a Városligetig” – olvashatjuk ligetbudapest.reblog.hu-n.


Arany_Janos_1914
Arany János családja körében, 1863 körül
Fotó: Wikipédia


Pihenés és lovaglás

Arany János költő is gyakran keresett menedéket a Városligetben a nagyvárosi világ forgatagával szemben. Évtizedeken át látogatta a Városligetet is. „Járom a ligetet, mely szép zöld és finom, mint tavasszal, miután a sarjut lekaszálták és felgyűjtötték” – idézi fiának írt szavait a Liget Budapest Projekt oldala. A cikkből megtudjuk, hogy az omnibuszon gyakran utazott együtt a szintén a Ligetbe igyekvő Deák Ferenccel is.

 

godollo-41
Ferenc József és Erzsébet portréja a kastély állandó kiállításán
Fotó: Papp Eszter

De kilovagolni is nagyon szerettek a városliget fái közé az arisztokraták. Gróf Széchenyi István mellett 1866-ban Ferenc József és felesége: Erzsébet is sétalovagolt a Ligetben. A Vasárnapi Újság így írt a nagy eseményről: „Ő Felségeik sétalovaglása a Városligetben. Szerdán délután 1 órakor Ő Felségeik zárt hintóban a lövöldébe kocsiztak, hol őket a városi főkapitány, Thaisz Elek fogadta. Itt már udvari lovászok vártak nyerges paripákkal, melyeken Ő Felségeik sétalovaglást tettek a Városliget lombtalan fasorai között, s a rondeau-t egyszer körüllovagolva, visszatértek a lövöldébe, hol az időközben összecsoportosult nép őket zajos éljenzéssel fogadta” – idézte a lapot a ligetbudapest.reblog.hu.

 

Erzsébet királyné nagyon szeretett hazánkban tartózkodni, igazi gödöllői lakos volt, hiszen 1867-től „hazajárt” a városba. Csaknem 2000 éjszakát aludt a Gödöllői Királyi Kastélyban, melyet koronázási ajándékként kapott a magyar néptől, és rendszeresen lovagolt parkjában is. De már 1867 előtt is sokat tartózkodott hazánkban a császárral. Részt vettek az 1866-os pesti polgárbálon is. Erzsébet piros rózsákkal, zöld levelekkel hímzett fehér estélyit vett fel. A magyar nemzet színeiben pompázó királynét ovációval fogadták a bálozók, a császári udvarban azonban nagy botrányt keltett. Erzsébet már ezzel is kimutatta a magyarok iránti szeretetét. (Ha többet szeretnél olvasni Sisi életéről és ruháiról, olvasd el KORÁBBI CIKKÜNKET!)

 

godollo-16
Lovaglóruha rekonstrukciója
Fotó: Papp Eszter

Kik jártak még a Városligetben? Ha még több híres látogatóról szeretnél olvasni, kattints a ligetbudapest.reblog.hu cikkére!

 

 

Összeállította: Wéber Anikó

Forrás: ligetbudapest.reblog.hu, Kultúra.hu

42580267_2288242904522732_6055413299015581696_o

2019.07.18

Az év egyik legjobban várt kulturális eseményének számító Művészetek Völgye reddezvényei közt a környezetvédelmi workshopoktól kezdve a zenés irodalmi programokon át a külföldi és hazai előadók koncertjéig szinte bármi megtalálható, amit egy jó fesztiváltól elvárnánk. Íme néhány.

Javor_Piroska_75_R
2019.07.18

A szentendrei ÚjMűhely Galériában Jávor Piroska: Hetvenöt címmel nyílt július 17-én kiállítás, mely a festőművésznő 2004 és 2019 között készült „születésnapi képei” mellett a tizenöt évet reprezentáló alkotásait mutatja be.

Fischl_Monika_R

2019.07.18

A Budapesti Operettszínházban az évad női főszereplőjévé Fischl Mónikát választották Fényes Szabolcs Maya című operettjében nyújtott alakításáért. A művésznő épp csak túlvan a Vidnyánszky Attila rendezésében bemutatott Csárdáskirálynőn, gőzerővel készül a Budavári Palotakoncertekre. Az ősszel a kőszínházban is debütáló örökzöld főszerepe, Vereczki Szilvia nem ismeretlen feladat a számára, hiszen 2009-es alakításáért Artisjus-díjat nyert.

Az önéletrajzi ihletésű Copperfield Dávid 1849-50-ben sorozat formájában jelent meg, és Dickens a kedvenc művének tartotta. A filmet, amelynek világpremierje a londoni fesztivál előtt, Torontóban lesz, Armando Iannucci rendezte, a főszerepet Dev Patel alakítja. A sztárszereposztásban helyet kapott Hugh Laurie, Peter Capaldi és Gwendoline Christie is. A skót rendező korábban a Sztálin halála című játékfilmmel és Az alelnök című sorozattal hívta fel magára a figyelmet. Jelenleg egy új sci-fi szatíra-sorozaton dolgozik. A Copperfield Dávidból korábban nyolc játékfilm született. Három televíziós feldolgozást is megért, legutóbb 1999-ben a BBC forgatta le Daniel Radcliffe főszereplésével, akiből később a Harry Potter-sztár lett. A 63. Londoni Filmfesztivált 2019. október 2. és 13. között rendezik meg.

Első alkalommal találtak kilencezer éves, újkőkori ekkora települést Izraelben, amely egyben az egész világon is ritkaságnak tekinthető. Az archeológusok többek között vadászathoz használt több ezer nyílhegyet találtak, favágáshoz használt fejszékre, késekre, ékszerekre, szobrocskákra, valamint elsősorban hüvelyeseket és lencsét tároló raktárakra bukkantak. Több helyiséges, élelmet tároló építményekre leltek, valamint jelentős közösségi épületekre, melyek rituális célokat szolgálhattak. A vakolt, többfelé szigetelt és padlóval ellátott kőépítmények között sikátorok vezettek, ami fejlett településtervezése utal. A megtalált tárgyak alapján már kilencezer évvel ezelőtt is kereskedelmi kapcsolatban állhattak az emberek távoli tájakkal. A fejlett raktározási technika pedig intenzív mezőgazdálkodásra is utal.

Rekordszámújelölést kapott a legrangosabb amerikai televíziós elismerésre, az Emmy-díjra a Trónok harca című sorozat nyolcadik évada. Az idén befejeződött drámasorozat ezzel megelőzte a korábbi csúcstartót, az ABC televízió New York rendőrei című sorozatát, amely 1994-ben az első évadával 27 jelölést zsebelt be. A fantasyszériának idén a Better Call Saul, a Bodyguard, a Megszállottak viadala, az Ozark, a Póz, a Succession és a Rólunk szól című drámasorozatokkal kell összemérnie erejét, míg a vígjátékszériák mezőnyében a Barry, a Fleabag, A jó hely, a The Marvelous Mrs. Maisel, a Russian Doll, a Schitt's Creek és Az alelnök csap össze. A korlátozott epizódszámú sorozatok közül a Csernobil, a Szökés Dannemorából, a Fosse/Verdon, az Éles tárgyak és a When They See Us esélyes a díjra. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az önkéntes munka különböző területeken kínál tapasztalatszerzési lehetőségeket, legyen az a beengedés segítése, a programhelyszíneken folyó munka támogatása, a kempingek vendégeinek tájékoztatása vagy a fesztivál környezetvédelmi feladatainak ellátása. Az önkéntesek napi 6 óra munkáért Sziget bérletet, napi egy melegétkezést és önkéntes pólót kapnak, valamint egy remek közösség tagjaként vehetnek részt a fesztiválon. Idén közel 100 feladatkör betöltésére várják a jelentkezőket. Jelentkezés a fesztivalonkentes.hu oldalon.

A Budapest Design Map a fővárosi designélet legátfogóbb kalauza. A térkép segítségével a város 150 izgalmas designhelyszíne kereshető fel. A feltüntetett pontok között elsősorban magyar designerek üzletei, bemutatótermei, műhelyei, galériák kaptak helyet, de szerepelnek rajta nemzetközi designbútor-forgalmazók, vásárok, speciális tanműhelyek és egyéb helyszínek is.

Palóc Hagyományéltető Napokat, benne Szent Anna tiszteletére tartott búcsút rendeznek a Nógrád megyei Balassagyarmaton péntektől vasárnapig.

paloc

Ausztrália és Madagaszkár élővilágát és kultúráját bemutató késő esti és éjszakai programokkal várják szombaton a látogatókat a Szegedi Vadasparkban. Az idén harmincéves Szegedi Vadaspark nyári rendezvényein egy-egy térség élővilágára hívják föl a látogatók figyelmét. Madagaszkár és Ausztrália abban közösek, hogy teljesen egyedülálló, endemikus élőlények fejlődtek és maradtak fenn elkülönült területükön. Az ismeretterjesztő rendezvényen ezekről a fajokról tudhatnak meg többet a vendégek.

Ismeretterjesztő előadással, középkori fegyver- és harci bemutatóval, apródiskolával, gyermekprogramokkal, táncházzal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra a szegedi ferences rendház szomszédságában a Mátyás téren július 19-20-án.

Július 19-én kezdődik a 27. Váci Világi Vigalom, a város és a Dunakanyar egyik legrangosabb kulturális eseménye. Az ingyenes fesztiválon külföldi és magyar előadók is fellépnek.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma