NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.05.31

A Filharmónia Magyarország jóvoltából hamarosan elkezdődik a fesztiválok és nyáresti sorozatok időszaka, ahol mindenki megtalálhatja a kedvére való programot. Egyházzene, régizene, orgonaestek, muzsikáló udvarok, mesterkurzusok, kávéházi beszélgetések várják az érdeklődő közönséget.

Filharmonia1
A Filharmónia Magyarország sajtótájékoztatója
Fotó: Csákvári Zsigmond/Kultúra.hu

A május 31-én megtartott sajtótájékoztatón ismertetett változatos programkínálat jól jelzi, hogy a legszélesebb befogadóréteg megszólítása a cél.


Bubnó Tamás, a Szent Efrém Férfikar művészeti vezetője az Egyházzenei Fesztiválra utalva megjegyezte, fontos, hogy istentiszteleti keretek közt is megszólaljon ez a zene. „Bach vagy Mozart soha nem gondolt arra, hogy hangversenyteremben hangzik fel az egyházi zene” – mondta.


Különlegesség, hogy az Egyházzenei Fesztiválon órómai énekeket is hallhat a közönség.


Purcell-Korus-es-Orfeo-Zenekar-c-Nagy-Attila-Mupa-Budapest-150125_870_focuspoint_825x450
Purcell kórus és Orfeo Zenekar
Forrás: Zeneakadémia.hu

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, a Purcell kórus és az Orfeo Zenekar művészeti vezetője hangsúlyozta, hogy a június 29. és július 6. között megrendezett Régi Zenei Napok nagy múltra visszatekintő fesztivál. „Ez az egyetlen olyan esemény ma Magyarországon, ahol magas színvonalú régizenei koncertek és mesterkurzusok zajlanak párhuzamosan” – emelte ki.


A Régi Zenei Napokon fellép a Capella Savaria Zenekar, a Purcell kórus és az Orfeo Zenekar, valamint az érdeklődők találkozhatnak Für Anikóval és Becze Szilviával is.

 
Szamosi_Szabolcs__Filharmonia_Magyarorszag_Nonprofit_Kft_ugyvezeto_igazgatoja_Copy
Vashegyi György és Szamosi Szabolcs
Forrás: Csákvári Zsigmond/ Kultúra.hu

Hamar Zsolt, Liszt Ferenc-díjas karmester, érdemes művész, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál kapcsán kitért arra, hogy a nagy zeneszerzők általában újítók vagy összegzők voltak, azonban Bartókra mindkét meghatározás érvényes.


A július 12. és 21. között megrendezett eseményen a koncertek mellett levetítik Sipos József filmrendező Bartók című munkáját.


Emellett idén először különleges éjszakai programokkal várja az érdeklődőket országszerte az Orgonák Éjszakája, amely méltó nyitánya az augusztusi OrgonaPont sorozatnak.

 

Ayhan Gökhan

unitarius_templom_1

2019.09.22

A budapesti belváros egyik legfurcsább építészeti meglepetése az unitárius székház a Nagy Ignác utcában. A háromemeletes bérház Budapest szívében első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, oldalbejárata azonban már jelzi: templom bújik meg a csemegebolt felett.

Monos

2019.09.21

Alejandro Landes brazil rendező Monos című háborús drámája kapta a legjobb filmnek járó Pressburger Imre-díjat szombaton a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó gáláján.

MNSZ_Luxemburg_grofja

2019.09.21

Szeptember 21-én ünnepeljük a magyar dráma napját. Ebből az alkalomból ajánlunk néhányat az új színházi évad bemutatóiból, melyek között filmek és klasszikus nagyregények adaptációi, illetve zenés produkciók is szerepelnek.

Varázslények – Mesebeli küldetés címmel képzeletbeli kalandra hív a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szombattól látogatható kiállítása. A játék során sosem látott tájakat barangolhatunk be, miközben furfangos fejtörők és mitikus kihívások teszik próbára tudásunkat és érzékeinket. A múzeum közleménye szerint a több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló kiállítás és játék megújult látványvilággal, egyedi installációkkal, rengeteg mesés felfedeznivalóval és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat. A kiállítás november 3-ig tekinthető meg a Vajdahunyadvárában.

Függök ezen a zord élet-párkányon címmel tart szeptember 23.-án, hétfőn 18:00 órától Ady-estet a Petőfi Irodalmi Múzeumban Bogdán Zsolt Jászai Mari-díjas és kétszeres UNITER díjas Érdemes művész, az erdélyi színjátszás kiemelkedő tehetségű színművésze, a kolozsvári társulat tagja.

A Pozsonyi úti Református Templom altemplomának felújított színpadán szeptember 22-én 19 órától láthatja a közönség Pozsgai Zsolt múltidéző darabját. A Mátyás és Janus című dráma Magyarországon játszódik 1472-ben. Mátyás király régen látott hatalommá növeli az országot. És ekkor váratlanul kitör egy lázadás. Janus Pannonius, a király egyik legkedvesebb barátja és Vitéz János, aki Mátyás nevelője volt, szövetkezik ellene.

A beszélgetős, felolvasó színházzal is kiegészített sorozat a Nemzeti Galéria C épületében lesz. A szezon első estjét szeptember 24-én tartják. Az irodalmi est középpontjában az őszi, szüreti időszak és a bor áll.

Az emberi erőforrások minisztere az MTI-nek elmondta, hogy Magyarország és Montenegró szeretné megerősíteni kulturális, oktatási, egészségügyi és tudományos kapcsolatait. A mostani út előzményeként néhány hónapja az illetékes montenegrói tárcavezetők Budapestre látogattak, ahol már vázolták az együttműködési lehetőségeket. Kásler Miklós áttörőnek nevezte a podgoricai megbeszéléseit. Aleksandar Bogdanovic művelődési miniszterrel abban állapodtak meg, hogy Magyarország aktívan részt vesz a montenegrói filmipar kialakításában, valamint hogy szorosabbra fűzik a kapcsolatot az előadóművészet, a magaskultúra, a népzene, a néptánc, a fordítások és a művészcserék területén. Podgorica számít arra, hogy montenegrói-osztrák-magyar együttműködésben a közös történelmi építészeti emlékeket, kegyhelyeket, illetve az épített kulturális örökséget ápolni tudják, azaz a megóvást, a restaurálást és a fenntartási feladatokat a továbbiakban egymással összehangolnák az országok.

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

tribali

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

Szeptember 26-án 19.00-kor a MOM Kulturális Központban ad koncertet Sebestyén Márta. A műsoron felcsendülő dalok évszázadokon és népeken ívelnek át, írott forrásokból és a szájhagyomány gazdag tárházából egyaránt merítve.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma