Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.05.31

A Filharmónia Magyarország jóvoltából hamarosan elkezdődik a fesztiválok és nyáresti sorozatok időszaka, ahol mindenki megtalálhatja a kedvére való programot. Egyházzene, régizene, orgonaestek, muzsikáló udvarok, mesterkurzusok, kávéházi beszélgetések várják az érdeklődő közönséget.

Filharmonia1
A Filharmónia Magyarország sajtótájékoztatója
Fotó: Csákvári Zsigmond/Kultúra.hu

A május 31-én megtartott sajtótájékoztatón ismertetett változatos programkínálat jól jelzi, hogy a legszélesebb befogadóréteg megszólítása a cél.


Bubnó Tamás, a Szent Efrém Férfikar művészeti vezetője az Egyházzenei Fesztiválra utalva megjegyezte, fontos, hogy istentiszteleti keretek közt is megszólaljon ez a zene. „Bach vagy Mozart soha nem gondolt arra, hogy hangversenyteremben hangzik fel az egyházi zene” – mondta.


Különlegesség, hogy az Egyházzenei Fesztiválon órómai énekeket is hallhat a közönség.


Purcell-Korus-es-Orfeo-Zenekar-c-Nagy-Attila-Mupa-Budapest-150125_870_focuspoint_825x450
Purcell kórus és Orfeo Zenekar
Forrás: Zeneakadémia.hu

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, a Purcell kórus és az Orfeo Zenekar művészeti vezetője hangsúlyozta, hogy a június 29. és július 6. között megrendezett Régi Zenei Napok nagy múltra visszatekintő fesztivál. „Ez az egyetlen olyan esemény ma Magyarországon, ahol magas színvonalú régizenei koncertek és mesterkurzusok zajlanak párhuzamosan” – emelte ki.


A Régi Zenei Napokon fellép a Capella Savaria Zenekar, a Purcell kórus és az Orfeo Zenekar, valamint az érdeklődők találkozhatnak Für Anikóval és Becze Szilviával is.

 
Szamosi_Szabolcs__Filharmonia_Magyarorszag_Nonprofit_Kft_ugyvezeto_igazgatoja_Copy
Vashegyi György és Szamosi Szabolcs
Forrás: Csákvári Zsigmond/ Kultúra.hu

Hamar Zsolt, Liszt Ferenc-díjas karmester, érdemes művész, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál kapcsán kitért arra, hogy a nagy zeneszerzők általában újítók vagy összegzők voltak, azonban Bartókra mindkét meghatározás érvényes.


A július 12. és 21. között megrendezett eseményen a koncertek mellett levetítik Sipos József filmrendező Bartók című munkáját.


Emellett idén először különleges éjszakai programokkal várja az érdeklődőket országszerte az Orgonák Éjszakája, amely méltó nyitánya az augusztusi OrgonaPont sorozatnak.

 

Ayhan Gökhan

Kantorok

2019.06.18

1958 óta ítélik oda a Balázs Béla-díjat a magyar filmszakma kiemelkedő szakembereinek. Idén nyolc filmes vehette át a díjat, köztük Nádorfi Lajos operatőr, akinek Kántorok című filmjét az Uránia Nemzeti Filmszínház június 11-én vetítette a díjazottak munkásságát bemutató sorozatban.

balett

2019.06.18

16 bemutató, 56-féle repertoárdarab, összesen 404 előadás. Az Opera művészei az Erkel Színházon és a próbaüzemben megnyílt Eiffel Műhelyházon kívül további három fővárosi helyszínen, 25 vidéki és 13 külhoni magyarlakta településen, valamint 9 külföldi nagyvárosban fordultak meg Dél-Koreától az Egyesült Államokig. Június 17-én az évzáró Csillagóra gálaesten az évad legkiemelkedőbb művészi teljesítményeit jutalmazták.

ek3

2019.06.18

Lee Olivér saját zenekarával, az ékkel robbant be a köztudatba, azonban az elmúlt években már számtalan más produkció kapcsán is hallhattuk a nevét. A Trillion és a Szeder mellett egyszálgitáros műsorát is egyre többen hallgatják, mellyel most az izraeli közönség előtt is bemutatkozhat. Interjú.

Ezüsttárgyak a történelmi Magyarországról címmel a 16. századtól a 20. század fordulójáig tekinti át a magyarországi ezüstművesség történetét a BÁV június 18-tól ingyenesen megtekinthető kiállítása. A tárlat a mindennapi használati eszközöktől a liturgikus tárgyakon át a gyűjtői ritkaságokig a legnagyobb ötvösmesterek virtuóz alkotásait vonultatja fel. A tizenkét jelentős hazai gyűjteményből származó, csaknem 150 alkotás reprezentatív képet ad a történelmi Magyarország 16. és 20. század közötti ötvösművészetéről.

Kőszínházi és független társulatok, valamint egyéni művészek nevezését is várja idén a Kaleidoszkóp VersFesztivál, amelyet október 16. és 20. között rendeznek meg a Váci Dunakanyar Színházban. A fődíj egymillió forint. Versszínházi előadásokkal június 30-ig, versmondással és versfilmekkel szeptember 30-ig lehet nevezni. A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása, valamint a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. A programokat idén is színesítik majd verszenei koncertek, de lesznek étteremszínházi előadások, ifjúsági produkciók és performanszok is.

Az Ismerős Arcok idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi alkalomból egy vadonatúj videoklipben újragondolva, szimfonikus kísérettel jelentették meg a Nélküled című emblematikus dalukat, amely az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképe lett. Június 22-én a Barba Negra Trackben adnak születésnapi nagykoncertet.

Küszködik és teremt címmel Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóinak teljes szövegét 12 fiatal színésznő olvassa fel június 19-én Budapesten, a Pozsonyi úti Amikor Galériában. A naplók 12 év történetét mesélik el, 1935-től 1946-ig, így minden színésznőre egy év, nagyjából száz oldal jut. A felolvasások reggel 10 órakor kezdődnek, és délután 17 óráig folyamatosan zajlanak.

Paul Gauguin egy 17 éves korában készített akvarellét árvereztek el június 16-án a franciaországi Montbazonban. Az akvarell egy vízparton álló svájci hegyvidéki faházat ábrázol és egy Svájcban élő francia iparmágnás vette meg 80 ezer euróért, aki az interneten licitált. A francia posztimpresszionista festő kézjegyével ellátott képen a dátum 1865. július 2-a, tehát ez Gauguin első ismert rajza, amelyet tussal és vízfestékkel készített. A 39,5x25 centiméteres képet az orleans-i császári líceum professzora, Charles Pensée irányításával készítette a művész.

A magyar klasszikus zene, népi zene és cigányzene legkiválóbb művészei együtt lépnek fel a Budai Vigadóban június 23-án.

unnamed_1

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

Koncertek, színházi előadások, filmvetítés, kézműves vásár és hajótúra is várja június 18. és 22. között az immár tizennegyedik Szolnoki Tiszavirág Fesztivál látogatóit. A fesztivál a város szívében nyitja meg a szolnoki nyári rendezvények sorát.

Augusztus 17-20. között 33. alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A Budavári Palotában szervezett, hajdani vásárok hangulatát idéző fesztivál idei díszvendég Japán, kiemelt témája pedig a lábbelikészítés lesz.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma