NFZ_XII.10-16-ig_782x90-borowicz

2018.08.07

A The Mabon Dawud Republic jelenleg Magyarország egyetlen afrobeat zenekara. A változó létszámú, 10–12 főből álló formáció eredetileg egy emlékestre állt össze, majd az NKA Hangfoglaló Program Induló Előadói Alprogram támogatottjai közé kerültek, ami zenekarrá kovácsolta a csapatot. Hock Ernő, az együttes egyik alapító tagja mesélt az indulásáról és a jelenlegi terveikről.

mabon4


Fiatal, alig egyéves zenekar vagytok. Hogyan indultatok?

Eredetileg egy emlékest miatt álltunk össze. Bognár Szabolcsnak, az együttes billentyűsének támadt egy ötlete 2017 márciusában, hogy tartsuk meg Magyarországon is a Felabration című emlékkoncertet, amely Fela Kuti nigériai zenész, emberi jogi aktivista, az afrobeat egyik megteremtője előtt tiszteleg. A megemlékezést a világ számos nagyvárosában, többek között New Yorkban, Londonban, Párizsban, Osakában és Nigériában, több helyszínen már a ’90-es évektől kezdve, minden évben megrendezik Fela Kuti születésének évfordulóján. Azóta valóságos brand lett az eseményből, a Felabration név pedig licenszköteles. A közép-kelet-európai térségben ez volt az első Felabration. A koncert „sztárvendége” Dele Sosimi volt, aki a ’80-as években együtt játszott Fela Kutival és jelenleg az Egyesült Királyságban él. Mindeközben jelentkeztünk az NKA Hangfoglaló Program Induló Előadói Alprogramjára, és a támogatott zenekarok közé kerültünk. A programnak jelentős szerepe van abban, hogy zenekarrá váltunk és a Felabrationtől függetlenül is létezünk.


Különleges, hiánypótló zenét játszotok.

Régóta szerettem volna olyan zenekart, amely funk és afrobeat zenét játszik. Nyolc-kilenc évvel ezelőtt a The Qualitonszal játszottunk afrobeatet, de azóta ez a stílus hiánycikk a magyar zenei palettán.


mabon3


Mozgalmas volt az idei évetek, túl vagytok egy ghánai utazáson, több koncerten és nemsokára megjelenik az első EP-tek.

Először februárban stúdióztunk, két számot rögzítettünk, és ki is hoztuk egy hétinches bakelitlemezen. A lemezbemutató koncertünk június 28-án volt a Gólyában. Ősszel fog megjelenni egy EP-nk, amelyhez már felvettük az anyagokat, csak az utómunkálatok vannak hátra. A közös munkát nehezíti, hogy mindenki játszik ezen kívül más zenekarban is. A fellépések és a stúdiófelvételek sok szervezést igényelnek, de mindenkinek fontosak, ezért összehozzuk. Hatszámosra tervezzük a lemezt, ebből három számban ghánai énekesek és zenészek is hallhatóak lesznek. A zenekar áprilisban kijutott Ghánába, a Hungarian Cultural Weekre. Nagy élmény volt, hogy Pat Thomas énekessel és zenekarával próbáltunk napokig, majd volt egy közös fellépésünk is. Az összes stúdiófelvétel egy napra sűrűsödött be a helyi zenészekkel és énekesekkel. Mi a zenekarral délelőtt tizenegy órára mentünk a stúdióba. Pat Thomas délután négy körül érkezett, meghallgatta az alapokat, amelyeket írtunk, majd gyorsan írt rá szöveget és fel is énekelte. Nem hittünk a szemünknek. Egyébként én is úgy gondolom, hogy nem kell heteket-hónapokat ülni egy dalon, a spontaneitás hozzá tartozik ehhez a zenei stílushoz. Megvannak a lefektetett alapok, de azon belül van szabadság.


Honnan ered a zenekar neve?

A Mabon Dawud egy fiktív, számomra kissé misztikus név, amely mögé nagyon sok mindent el lehet rejteni. Először a The Qualitons zenekarral használtuk, amikor 2012-ben készítettünk egy három számos felvételt, amelyen egy etióp vendégénekes hallható. Időközben a The Qualitons stílusa valamelyest megváltozott, az akkori kiadónk viszont fel szerette volna használni egy válogatáson az egyik dalt, amelyiken az etióp úriember énekelt. A stílusváltozás miatt nem szerettük volna, ha a dal a The Qualitons zenekar neve alatt lát napvilágot, ezért The Mabon Dawud név alatt jelentettük meg, és később ezt a nevet használtuk fel a The Mabon Dawud Republic megalapításakor.


mabon1


Mik a terveitek, terveztek újra pályázni az NKA-hoz?

Még az előző pályázati időszak alatt nyertünk egy külföldi turnépályázatot is, amelyet ősszel tervezünk megvalósítani. Ausztriába megyünk két különböző helyszínre. Alapjában véve bármelyik pályázat nagy segítség, ha azt érzed, hogy egy helyben rostokolsz és ki szeretnél mozdulni valamerre. Zsúfolt őszünk lesz, megjelenik az EP-nk, amelyről már beszéltünk, október 20-án pedig jön az idei Felabration.


Liska Enikő:
Fotó: The Mabon Dawud Republic

KosaFerencRjpg

2018.12.12

Életének 82. évében szerdán elhunyt Kósa Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, volt országgyűlési képviselő, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja. Pályájának legmeghatározóbb alkotása a Sára Sándorral és Csoóri Sándorral közösen készített Tízezer nap, mely a legjobb rendezés díját nyerte el az 1967-es cannes-i nemzetközi filmfesztiválon.

_D0A8370_Copy

2018.12.12

A Kodály-program idei, hárommilliárd forintos kerete után jövőre újabb két és fél milliárd forint áll az iskolák rendelkezésére, hogy lecseréljék évtizedek alatt megkopott hangszerállományukat. Hétvégén a szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskolában ünnepi hangversenyt szerveztek a hangszerátadás köré, az eseményen a kultúráért felelős államtitkár is jelen volt.

Mentomelleny1_R
2018.12.12

Mentőmellény címmel nyílt meg kedden a Derkovits-ösztöndíjasok bemutatkozó kiállítása Pécsett. Az Emberi Erőforrások Minisztrériumának ösztöndíja a hazai fiatal képzőművészek legrangosabb elismerése. A Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériája harmadik alkalommal fogadja be a tárlatot, melyen 26 művész alkotása szerepel.

Napsugaras tornyok címmel Sándy Gyula építész munkásságát bemutató kiállítás nyílt a rimaszombati Gömör–Kishonti Múzeumban. Sándyt szoros szálak fűzték a településhez, egyik első munkájaként az egykori Koháry utcában egy gazdasági épületet alakított át lakóházzá és az ő nevéhez fűződik a helyi református templom tornyának átépítése. Alkotásai számos szlovákiai városban, Rimaszombat mellett Breznóbányán és Kassán is megtalálhatók.

Az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche lesz a 69. Nemzetközi Berlini Filmfesztivál, a Berlinale zsűrijének elnöke. Binoche a világ egyik nemzetközileg legismertebb színésznője. Több mint 70 filmben játszott és ő az első európai színésznő, aki a berlini, a velencei és a cannes-i filmfesztiválon is díjat nyert. A Berlinalét 2019-ben február 7. és 17. között rendezik meg.

A múzeumot szeptember 2-án porig rombolta a tűz, és a világ egyik legrégebben működő intézményének 20 millió darabból álló gyűjteménye szinte teljesen elpusztult a lángokban. Az eddig megtalált darabok között szerepel több, brazíliai indián nyíl, egy perui váza és egy prekolumbiánus temetési urna. A kutatók októberben a 11 500 évvel ezelőtt élt, Luzia néven ismert női fosszilis koponya darabjait is megtalálták. Ez volt az egyik legnépszerűbb látványosság a múzeumban.
Továbbra sem tudni, mi okozta a tüzet. A katasztrófa óta jelentős nemzetközi támogatás érkezett a múzeum megmentésére.

A kép- és hangmásolatok készítésére alkalmas eszközök árába beépülő jogdíj januártól 41 kategóriában csökken. A CD-knél például 15 százalékkal, a DVD-knél 18-25, a pendrive-oknál 15-31,5 százalékkal, a zenelejátszóknál 25 százalékkal lesznek alacsonyabbak az alapjogdíjak. A tabletek, külső háttértárolók és a szórakoztatóelektronikai eszközökbe integrált tárolóegységek jogdíja nem változik jövőre, ebben a körben két éve volt díjcsökkentés.

Pesti Emma vajdasági festőművész alkotásait mutatja be az a kiállítás, amely szerdán nyílik a budapesti Forrás Galériában. A képek visszatérő motívuma a táj, de nem szokványos értelemben: a művek látványalapúak, de erősen elvonatkoztatottak.

Mucsi János koreográfus, érdemes művész közel negyvenéves alkotói-pedagógusi munkássága előtt tiszteleg az Amazonok, Danaidák című jubileumi portréműsor, melyet a Hagyományok Házában tartanak december 16-án.

amazonok_danaidak

A nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonos, idehaza és külföldön is népszerű fúvós, Borbély Mihály előadóművészként és zeneszerzőként egyaránt a magyar jazz egyik meghatározó figurája. Kvartettjét, a Borbély Műhelyt az ezredforduló táján alakította meg. A csapat csütörtökön lép fel a Budapest Music Centerben.

Lengyel esttel, benne Chopin műveivel és a virtuóz hegedűs Wieniawski polonézével indul az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Nemzetek zenéje című új kamarakoncert-sorozat december 13-án. A folytatásban lesz spanyol-argentin, francia, magyar és orosz zenés est is.

Jótékonysági koncertet szervez az Erdélyi Magyar Népzenészek Egyesülete és a Hagyományok Háza erdélyi hagyományőrző népzenészek megsegítésére. December 12-én az Üsztürü zenekar, Nyitrai Marianna, a Magos zenekar, valamint Mihó Attila és barátai lépnek fel a Budai Vigadóban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma