2018.08.07

A The Mabon Dawud Republic jelenleg Magyarország egyetlen afrobeat zenekara. A változó létszámú, 10–12 főből álló formáció eredetileg egy emlékestre állt össze, majd az NKA Hangfoglaló Program Induló Előadói Alprogram támogatottjai közé kerültek, ami zenekarrá kovácsolta a csapatot. Hock Ernő, az együttes egyik alapító tagja mesélt az indulásáról és a jelenlegi terveikről.

mabon4


Fiatal, alig egyéves zenekar vagytok. Hogyan indultatok?

Eredetileg egy emlékest miatt álltunk össze. Bognár Szabolcsnak, az együttes billentyűsének támadt egy ötlete 2017 márciusában, hogy tartsuk meg Magyarországon is a Felabration című emlékkoncertet, amely Fela Kuti nigériai zenész, emberi jogi aktivista, az afrobeat egyik megteremtője előtt tiszteleg. A megemlékezést a világ számos nagyvárosában, többek között New Yorkban, Londonban, Párizsban, Osakában és Nigériában, több helyszínen már a ’90-es évektől kezdve, minden évben megrendezik Fela Kuti születésének évfordulóján. Azóta valóságos brand lett az eseményből, a Felabration név pedig licenszköteles. A közép-kelet-európai térségben ez volt az első Felabration. A koncert „sztárvendége” Dele Sosimi volt, aki a ’80-as években együtt játszott Fela Kutival és jelenleg az Egyesült Királyságban él. Mindeközben jelentkeztünk az NKA Hangfoglaló Program Induló Előadói Alprogramjára, és a támogatott zenekarok közé kerültünk. A programnak jelentős szerepe van abban, hogy zenekarrá váltunk és a Felabrationtől függetlenül is létezünk.


Különleges, hiánypótló zenét játszotok.

Régóta szerettem volna olyan zenekart, amely funk és afrobeat zenét játszik. Nyolc-kilenc évvel ezelőtt a The Qualitonszal játszottunk afrobeatet, de azóta ez a stílus hiánycikk a magyar zenei palettán.


mabon3


Mozgalmas volt az idei évetek, túl vagytok egy ghánai utazáson, több koncerten és nemsokára megjelenik az első EP-tek.

Először februárban stúdióztunk, két számot rögzítettünk, és ki is hoztuk egy hétinches bakelitlemezen. A lemezbemutató koncertünk június 28-án volt a Gólyában. Ősszel fog megjelenni egy EP-nk, amelyhez már felvettük az anyagokat, csak az utómunkálatok vannak hátra. A közös munkát nehezíti, hogy mindenki játszik ezen kívül más zenekarban is. A fellépések és a stúdiófelvételek sok szervezést igényelnek, de mindenkinek fontosak, ezért összehozzuk. Hatszámosra tervezzük a lemezt, ebből három számban ghánai énekesek és zenészek is hallhatóak lesznek. A zenekar áprilisban kijutott Ghánába, a Hungarian Cultural Weekre. Nagy élmény volt, hogy Pat Thomas énekessel és zenekarával próbáltunk napokig, majd volt egy közös fellépésünk is. Az összes stúdiófelvétel egy napra sűrűsödött be a helyi zenészekkel és énekesekkel. Mi a zenekarral délelőtt tizenegy órára mentünk a stúdióba. Pat Thomas délután négy körül érkezett, meghallgatta az alapokat, amelyeket írtunk, majd gyorsan írt rá szöveget és fel is énekelte. Nem hittünk a szemünknek. Egyébként én is úgy gondolom, hogy nem kell heteket-hónapokat ülni egy dalon, a spontaneitás hozzá tartozik ehhez a zenei stílushoz. Megvannak a lefektetett alapok, de azon belül van szabadság.


Honnan ered a zenekar neve?

A Mabon Dawud egy fiktív, számomra kissé misztikus név, amely mögé nagyon sok mindent el lehet rejteni. Először a The Qualitons zenekarral használtuk, amikor 2012-ben készítettünk egy három számos felvételt, amelyen egy etióp vendégénekes hallható. Időközben a The Qualitons stílusa valamelyest megváltozott, az akkori kiadónk viszont fel szerette volna használni egy válogatáson az egyik dalt, amelyiken az etióp úriember énekelt. A stílusváltozás miatt nem szerettük volna, ha a dal a The Qualitons zenekar neve alatt lát napvilágot, ezért The Mabon Dawud név alatt jelentettük meg, és később ezt a nevet használtuk fel a The Mabon Dawud Republic megalapításakor.


mabon1


Mik a terveitek, terveztek újra pályázni az NKA-hoz?

Még az előző pályázati időszak alatt nyertünk egy külföldi turnépályázatot is, amelyet ősszel tervezünk megvalósítani. Ausztriába megyünk két különböző helyszínre. Alapjában véve bármelyik pályázat nagy segítség, ha azt érzed, hogy egy helyben rostokolsz és ki szeretnél mozdulni valamerre. Zsúfolt őszünk lesz, megjelenik az EP-nk, amelyről már beszéltünk, október 20-án pedig jön az idei Felabration.


Liska Enikő:
Fotó: The Mabon Dawud Republic

jelenet_az_eloadasbol

2018.10.19

Ne bámuljanak már! – inkluzív színház születik címmel készült dokumentumfilm, amelynek bemutatója október 19-én, 19 órakor lesz a Premier Kultcaféban. A film egy színházi előadás készítését mutatja be, azonban ebben a produkcióban egyenrangú partnerekként játszanak együtt ép értelmű és értelmi fogyatékossággal élő színésznők. INTERJÚ

cs9
2018.10.19

Csernus Tibor festői világába, alkotói módszereibe vezeti be a látogatót a Csernus és a Montmartre Egy műterem titkai című kiállítás, amely október 19-től a Várkert Bazár Testőrpalotájában látható. A tárlat számos dokumentumot, fotót, makettet, újságkivágást is felvonultat a hagyatékból, továbbá betekintést nyújt a festő műtermébe is.

DSZZS20181018001

2018.10.19

Az ember tragédiáját mutatja be a Nemzeti Színház október 19-én. A Madách Imre műve alapján készült, arénaszerű térben megvalósuló látványos előadást Vidnyánszky Attila rendezte, akit a jó és a rossz közötti szabad választás lehetősége foglalkoztatott. Az előadásban az Úr Sinkovits Imre hangján szólal meg.

Száz fiatal és középgenerációs művész nyert el három évre szóló ösztöndíjat a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) idén első alkalommal meghirdetett pályázatán. A kilenctagú bizottság nyáron döntött a győztes pályázatokról. Az MMA költségvetéséhez rendelt forrásból szeptember 1-jétől, havi bruttó kétszázezer forinttal támogatott alkotókat Vashegyi György, az MMA elnöke köszöntötte október 18-án a Pesti Vigadóban. A program keretében keletkező művek végcélja nem az íróasztal fiókja vagy az archívum lesz, hanem kiállítások, koncertek, előadások, könyvbemutatók sora hoz majd terveik szerint „áttörő pezsgést” a kortárs magyar művészeti életbe. Az ösztöndíjat a következő két évben szintén 100-100 alkotó nyerheti el.

Átadták a Gyulai Várszínház idei nívódíjait a Nemzeti Színházban a Székely János Napok programsorozata keretében a Caligula helytartója című előadás előtt október 19-én. A Sík Ferenc-díjat Béres László rendező vehette át Venczel Péter és Orbán János Dénes Búbocska című ördögmusicalének kiemelkedő színvonalú megrendezéséért. A Havasi István-díjat Szász János rendezőnek ítélték oda Székely János Caligula helytartója című drámájának kiemelkedő színvonalú, a Gyulai Várat alkotó módon bejátszó megrendezéséért. Az Őze Lajos-díjat Tege Antal színművésznek, rendezőnek adták át Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott című darabjában nyújtott kiemelkedő színművészi teljesítményéért és a Shakespeare Fesztiválon diákszínjátszók által előadott utcaszínházi produkció megrendezéséért.

Erős női karaktereket bemutató három európai alkotás versenyez az Európai Parlament (EP) Lux filmdíjáért, a filmeket novembertől vetítik Európa minden országában. Benedikt Erlingsson, az Izlandi amazon rendezője energetikus és életigenlő filmet készített egy zenetanárnő és környezetvédelmi aktivista kettős életéről. A szerb Mila Turajlic A másik oldal című dokumentumfilmje egy család történetén keresztül mutatja be az ország demokráciáért folytatott küzdelmét. Az osztrák Wolfgang Fischer, a Styx rendezője pedig a menekültválságot dolgozza fel egy vitorlázónő morális vívódását követve. Magyarországon az Uránia moziban lehet megnézni a filmeket, a Styxet november 7-én, A másik oldalt november 8-án, az Izlandi amazont november 9-én. A győztes filmet az EP-képviselők választják ki, de a nézők is szavazhatnak 2019. január 31-ig a Lux filmdíj honlapján. A nyertest novemberben jelentik be.

Egész évben működő befogadó színház alakult Magyarpolányban. A Pajtaszínház első előadása Márai Sándor és Hamvas Béla írásaiból készült A magány változatai október 22-én lesz a Soproni Petőfi Színház és a Forrásszínház koprodukciójában. Február végéig tíz produkciót tűztek műsorra nyolc társulat előadásában: a nézők láthatják egyebek mellett a Soproni Petőfi Színház Rejtő, a megejtő című szilveszteri kabaréját, a Fabók Mancsi Bábszínháztól az Amikor betér az égi király című produkciót, a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színháztól pedig Szigligeti Ede Liliomfi című vígjátékát.

Szerelmes regénnyel jelentkezett Temesi Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja. A 49/49 című kötetet október 17-én mutatták a Petőfi Irodalmi Múzeumban Budapesten. A kötetbemutatón Temesi Ferenc elmondta: a regény egy olyan szerelem története, amely egy rövid kamaszkori diákszerelemként kezdődik, majd csupán negyven év elteltével teljesedik be. Főhőse az 1949-ben született Márk és Ilona. A regény ennek megfelelően két idősíkon, a 60-es évek végén és a 2010-es években játszódik – fűzte hozzá az író, megjegyezve, hogy mindkét szál 49-49 fejezetre tagolódik. Temesi Ferenc elárulta azt is: jelenleg egy filmterven dolgozik, ám régóta foglalkozik egy másik regénnyel is, amelyben minden tudása benne lesz, amit csak férfi íróként a nőkről tudhat.

Jenei Szilveszternek van mit mesélnie, hiszen ötven éve van a pályán gitárosként, énekesként, zeneszerzőként. Több legendás zenekar tagja volt, 300 dalt komponált, nyolc arany és három platinalemez lóg a szobája falán. Most, 70. születésnapja alkalmából egy rendhagyó koncert keretében újra átélhetjük vele az elmúlt évtizedek sikerét sztárvendégek részvételével a Stefánia Palotában október 13-án, 19 órától.

szilveszter3

Idén hatodik alkalommal rendezik meg a Szentendrei Jazz- és Borfesztivált, amely szeptember 28. és 30. között várja a látogatókat Szentendrén. A történelmi belváros sétálóutcáján, a Fő téren és a belvárosi házak udvaraiban az ország minden borrégiójából érkező borászatok várják az érdeklődőket, valamint számtalan borszakmai és kulturális program, köztük jazzkoncertek, séták és kiállítások is.

Rekord nyári látogatottságot könyvelhet el alkotóházaiban a MANK Nonprofit Kft. A Szigligeten, Zsennyén, Kecskeméten, Hódmezővásárhelyen, Mártélyon és Galyatetőn található hat alkotóházban inspiráló alkotásra nyílik lehetősége a művészeknek, de az épületek egyre több szakmai rendezvény helyszínéül is szolgálnak.

A múzeumi és könyvtáros szakma a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében sokat tesz azért, hogy csökkenjen a korai – azaz a végzettség nélküli – iskolaelhagyók aránya, javuljon a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzete, erősödjön a fiatalok társadalmi integrációja, csökkenjen a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők száma. A nemes célok elérése érdekében a két kulturális szakterület három éven át tartó programot indított 2017 februárjában.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma