728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2019.08.01

Strandolvasmánynak lenni nem épp hálátlan feladat. Ha Varlam Salamov vagy Szolzsenyicin túl nagy falatnak ígérkezne a forróságban, adunk néhány tippet, mit érdemes magunkkal vinni a görög tengerpartra vagy a Balaton mellé.

Lackfi_Janos2016
Lackfi János
Forrás: 777blog.hu

Lackfi János: Minden napra egy sztori

Alig van év, hogy Lackfi János író, költő, műfordító, tűzoltó, katona és vadakat terelő juhász ne ajándékozná meg az olvasót újabb kötettel, hogy azzal együtt heverjen a fa árnyéka alá terített törülközőn a tengerparton. A Milyenek a magyarok? szerzője legfrissebb, Minden napra egy sztori című kötetében az év minden napjára jut egy-egy történet: groteszk és abszurd, Lackfitól megszokott stílusban tálalva, tehát groteszken és abszurdan.

 

1658844


Még az élet szürke pillanatai között egyensúlyozó hétköznapi hősöket is érheti valami váratlan meglepetés: például leszedik a fogsort a fáról, elteszik befőttnek, kicsi cukorral és fluoriddal ízesítve. Az apró és szerethető életigazságokból jócskán kijut az olvasónak.


Helikon Kiadó, 2019


Nemes Péter: Amerigo

„Ha a Mindenható szobrásszá változtatna, Arp szemét kérném tőle, Moore rajzkészségét, és azt az erőt, ami Tot hüvelykujjában van” – fogalmazta meg Pablo Picasso a Fehérvárcsurgón született, rövid időn belül világhírnévre szert tett Amerigo Tot művészről.


Nemes Péter szobrász, tervezőgrafikus interjúkból, közvetlen ismerősök visszaemlékezéseiből és egyéb dokumentumokból rekonstruálta, ki is volt a 20. század egyik legizgalmasabb művésze, majd egyes szám első személyben megírta az életrajzát, jól követhető, szépirodalmi igényű stílusban.


760256F

 

A könyvben a század legfontosabb művészeit érintő történetek mellett olvashatunk még Lénárd Sándorról vagy a Rómában töltött évekről, művészi fejlődésről is.


Európa Kiadó, 2019


Csillag PéterAdy stoplisban – Klasszikus magyar írók a futballról

Csillag Péter nagysikerű, a Nemzeti Sportban megjelenő cikksorozata alapján összeállított kiadvány huszonöt jelentős magyar író futballról alkotott véleményét, gondolatait dolgozta fel. Ritkán hallott történetekre derül fény: kevesen tudják, hogy az idén száz éve elhunyt Ady Endre 1899-ben Debrecen első csapatában focizott, hogy József Attila az Aranycsapat-edző Sebes Gusztáv édesapjáról mintázta Csoszogi, az öreg suszter halhatatlan alakját.


statements_1276642

 

Az sem köztudott, hogy Rejtő Jenő a nászútját szakította meg azért, hogy le ne maradjon az olasz-magyar mérkőzésről. Ilyen és ehhez hasonló történeteket kínál a könyv: focisztorik írószemmel, nem csak focirajongóknak.

 

Jaffa Kiadó, 2019


Balázs Imre József és Daray Erzsébet: Kolozsváros – Irodalmi kalauz

Ha létezhet olyan város, ami azonnal magával ragadja a látogatót, akkor Kolozsvár több szempontból is az. Kulturális sokszínűsége és semmivel össze nem téveszthető atmoszférája az egyik legizgalmasabb térséggé avatja Közép-Európában.


A Daray Erzsébet és Balázs Imre József szerkesztésében megjelent Kolozsváros című kötet a kortárs magyar irodalom kulcsfiguráitól a tehetséges fiatalokig közöl írásokat a városról: versek, regény- és novellarészletek tárják fel előttünk a misztikus Kolozsvárt.

 

kolozsvaros


Ugyanúgy találni a könyvben írást a nemrég elhunyt Térey Jánostól, Balla Zsófiától, Láng Orsolyától, Visky Andrástól, mint Horváth Benjitől vagy André Ferenctől. A kötet átlapozása után hova máshova, mint a kulturális kínálatokban nyáron is bővelkedő Kolozsvárra vágyunk.


Jelenkor Kiadó, 2019


Ayhan Gökhan

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

Tolcsvay1_R

2019.08.25

Az augusztus 20-ai rendezvények sokakat vonzanak, így nem árt, ha időben találunk olyan helyet, ahonnan gyönyörködhetünk a tűzijáték látványában anélkül, hogy nagy tömegben kellene feszengenünk. A Budapesti Nyári Fesztivál megoldást kínált erre: akik jegyet váltottak az Új Magyar Rapszódia – Magyar Mise elnevezésű koncertre, a maradandó zenei élmény mellett kényelmes székekben ülve, kivetítőn követhették a szünetben a tűzijátékot.

PMSZ_2

2019.08.25

Rancsó Dezső színművész kapta idén az Agárdy-emlékláncot a Pesti Magyar Színház társulatának szavazatai alapján. Sándor Erzsi portréja.

kavarga_R

2019.08.25

Dmitrij Kavarga a poszthumán művészet emblematikus képviselője: monumentális, ugyanakkor részletgazdag szobrai, kinetikus szerkezetei és interaktív installációi az antropocentrizmus kríziséről szólnak. A szentendrei MűvészetMalomban kiállított műveinek legfontosabb állítása: újra kell gondolnunk az emberi létezés alapvető kérdéseit, különben az emberiség saját magát fogja megsemmisíteni.

Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója és Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke kapta meg idén a Tony Curtis-díjat. Az elismeréseket a Fényes Napok rendezvénysorozat keretében adták át a mátészalkai Zsinagógában tartott ünnepi rendezvényen. A tanács programjának fókuszában idén a 73. születésnapját ünneplő Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező állt.

A díjat tavaly hozta létre a Magyar Hollywood Tanács olyan személyiségek elismerésére, akik a filmes hagyományok ápolásáért, a fiatal nemzedékek számára továbbörökítéséért önzetlenül tevékenykednek. A díj átadása szimbolikus is volt, hiszen a helyszín Tony Curtis szüleinek városa, Mátészalka volt.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

Egy spanyol történész az amszterdami Társadalomtörténeti Nemzetközi Intézetben (IISH) 1939 óta heverő fadobozokban több mint 500, a spanyol polgárháborút megörökítő fotó negatívjára bukkantak. A Nemzeti Munkásszövetség (CNT) 1939 áprilisában csempészte ki Barcelonából az archívumot, amely egy hosszú út után –kitérőkkel Párizsban, valamint Harrogate és Oxford városaiban – 1947-ben érkezett meg az IISH-ba. A dobozokban több mint 500 olyan fotó negatívja lett meg, amelyet a spanyol polgárháború alatt, 1937 és 1938 között készített az akkor még Deutsch Kati néven dolgozó fotós. Spanyolországba érkezve Deutsch a CNT és az Ibériai Anarchista Föderáció (FAI) külső propagandaszolgálatához szegődött.

Szeptemberben mutatják be A csizmadia, a szélkirály és a nyúlpásztor esete című darabot, amelyet Nagy Orsolya írt és Markó Róbert rendezett. Kolozsi Angéla A libapásztorlány című meséjét Kuthy Ágnes rendezésében láthatjuk, a Papucsszaggató királykisasszonyok című előadást pedig Láposi Terka állítja színpadra. Az Óriásölő Margaret című darabot írója, Gimesi Dóra rendezi majd. A teátrum vasárnap tartja évadnyitó családi rendezvényét. Az Idesüss a figurásra! című programsorozatra a Nagytemplom mögötti Emlékkertben várják az érdeklődőket.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Ostrea_peregrina

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma