Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2015.12.01

Jókai Anna volt a vendége a Magyar Napló-Széphalom estek sorozatának Advent előtti pénteken, ahol a közelgő ünnepről is szó esett. Az írónővel a Pinceszínház Gershwin-termének pódiumán Mezey Katalin költő, a Széphalom kiadó vezetője beszélgetett, a Lázár Balázs-Tallián Mariann színészházaspár pedig versmondással és hegedűjátékkal működött közre.

Mezey Katalin „Boldog” című versének elhangzása után megtudtuk, Jókai Annának írta a költeményt, akinek a születésnapja is volt nemrég. Az elmúlt születésnap és a közelgő Advent okán Jókai Annát az ünnepről és boldogságról kérdezte először beszélgetőtársa. Az írónő tapasztalata szerint a boldogság általában rövid ideig tart, egy kegyelmi állapot - a megpróbáltatásokban ilyenkor beáll egy szünet. Az ínséges időkben ebből táplálkozunk, hiszen ha átéltük, máskor is átélhetjük. Valójában életünk utolsó percében tudjuk megmondani, boldognak mondhattuk-e magunkat, ha az utánunk jövők úgy tekinthetnek ránk, hogy valamit tudtunk erre a világra hagyni.


JokaiAnnapodiumon


Az Advent várakozás, olyan szakrális időszak, melyben a fényt sötétség előzi meg, a természet is ezt mutatja, jég, hó, a fák pusztulása, harc a sötétség és a közelgő fény között. Elérkezik a karácsony, a gyöngyszeme annak az ünnepi sornak, melyben az életünket éljük. Ez a karácsony áldott, és nem csak a szűk családé, hanem gondoljunk az egyedül élőkre, elhagyatottakra. Meghívhatunk olyat, akinek szüksége van rá, és mindig gyújtsunk legalább egy szál valódi gyertyát.


Advent az önismeret ideje is, amikor a nem kívánt dolgok a lelkünkbe akarnak tolakodni, tudjunk rájuk nemet mondani. „Békesség a jóakaratú embereknek” – hangzik a zsoltár, Jókai Anna hozzáteszi: a rossz akaratúaknak is, ne veszekedjenek, háborúzzanak, hanem találják meg a békességet.


Mezey Katalin az est további részében alkotói világáról kérdezte az írónőt. Jókai Anna gyerekkorában kezdett írással foglalkozni, majd kamaszon abbahagyta. Amikor felnőttként, viszonylag későn újra írni kezdett, az a cél vezette, hogy a másik ember javára váljon. Hasonlóan, mint amikor olvasáskor ismerős léthelyzetekkel találkozott, és egy-egy irodalmi alkotásban kapaszkodót lelt, amit mintha Isten nyújtott volna a gödörbe, szakadékba került embernek. Ha a másik embernek is fáj, muszáj segíteni. Nem ihlet, hanem ún. létszomj vezeti, hogy leírja, esztétikai formába öntse a saját léttapasztalatait. Kegyelem, hogy meg tudja fogalmazni, írni.


TallianMhegedul


Jókai Anna most készülő memoárjában részletesen leírja pályáját, melynek emlékezetes állomása 1998, amikor Ne féljetek című regényét közölte. Akkor azt gondolta, több regényt már nem ír, és ezt igazolta a mű sikere, amely húsz feletti  kiadást ért meg. Mégis megváltoztatta szándékát, legújabb: Éhes élet című regényében a boldogságra éhes emberről próbált írni. Az írónő egyben óv a pénz-, hatalom-, és szenvedélyéhségtől, a sikerhajszolástól. Pénzre szükség van, hiszen munkánkért jár, de fontos a mérték, ne uralja életünket. A világban való létezés nem csak fizikai síkon zajlik – figyelmeztetett az írónő. Eszmélése pillanatától kezdve isten alakú éhség van az emberben, mert belső létünk az isteni léthez közeli, s ezt az istenalakú hiányt be akarjuk tölteni. Esendők vagyunk, de van remény, hogy valamire ráébredhetünk, míg itt vagyunk. Legújabb regénye pozitív fordulattal végződik, összeáll egy kedvező szituáció, és valami megváltoztatható a világban. József Attilához hasonlóan Jókai Anna tanítani akar, felrajzolni egy olyan világképet, mely a szenvedő embernek segítségére lehet, hiszen sok ember keres valamit, amibe kapaszkodhat.


Mezey Katalin megjegyezte, igazán rossz, gonosz alakok, mint Bulgakov Mester és Margaritájában a Sátán, Jókai Anna regényeiben nem találhatók. Küzdő emberek a figurái, akik eltévesztik az irányt, felelőtlenségből ártanak egymásnak. Jókai Anna megerősítette, az ilyen figurák nála a vesztesek, és valójában sajnálja a mai gonoszokat, ezért nem tudja ábrázolni. Olyan megtévesztő mai fogalmakra hívta fel a figyelmet, mint a nyitottság, politikai korrektség, feminizmus. A nyitottság hangoztatásával ne csináljunk csapóajtót a lelkünkből, de az irgalom számára legyünk nyitottak. A politikai korrektség nevében ki nem mondható szavak helyett a szavakat szeretettel, megbecsüléssel, érzéssel használjuk, a túlhajtott feminizmus jegyében pedig nem fordulhat elő, hogy a nő számára a férfi nem fontos.


JokaiAkonyvek


Az est során Tallián Mariann hangulatos hegedűszólóját hallhattuk a beszélgetések kereteként és végül Lázár Balázs köszöntötte egy-egy csokor virággal Jókai Annát és Mezey Katalint. Az írónő a pódiumbeszélgetés után nagyszámú érdeklődőnek dedikált köteteiből: Éhes élet (regény), Válaszoltam (interjúk), A Hit kapuja (beszélgetések Korzenszky Richárddal).


Csanda Mária

ek3

2019.06.18

Lee Olivér saját zenekarával, az ékkel robbant be a köztudatba, azonban az elmúlt években már számtalan más produkció kapcsán is hallhattuk a nevét. A Trillion és a Szeder mellett egyszálgitáros műsorát is egyre többen hallgatják, mellyel most az izraeli közönség előtt is bemutatkozhat. Interjú.

papucskeszites

2019.06.17

Augusztus 17-20. között 33. alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A Budavári Palotában szervezett, hajdani vásárok hangulatát idéző fesztivál idei díszvendég Japán, kiemelt témája pedig a lábbelikészítés lesz.

Ady_Endre_a_debreceni_jogasz_R

2019.06.17

Ady Endre Zilahról hozta az első szerelem emlékét. Kincs Gyula barátságát. Életre szóló kapcsolatokat diáktársaival. A nótázást. A bort is itt kedvelte meg. S a nőket. Mi kell még?

Az Ismerős Arcok idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi alkalomból egy vadonatúj videoklipben újragondolva, szimfonikus kísérettel jelentették meg a Nélküled című emblematikus dalukat, amely az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképe lett. Június 22-én a Barba Negra Trackben adnak születésnapi nagykoncertet.

Küszködik és teremt címmel Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóinak teljes szövegét 12 fiatal színésznő olvassa fel június 19-én Budapesten, a Pozsonyi úti Amikor Galériában. A naplók 12 év történetét mesélik el, 1935-től 1946-ig, így minden színésznőre egy év, nagyjából száz oldal jut. A felolvasások reggel 10 órakor kezdődnek, és délután 17 óráig folyamatosan zajlanak.

Paul Gauguin egy 17 éves korában készített akvarellét árvereztek el június 16-án a franciaországi Montbazonban. Az akvarell egy vízparton álló svájci hegyvidéki faházat ábrázol és egy Svájcban élő francia iparmágnás vette meg 80 ezer euróért, aki az interneten licitált. A francia posztimpresszionista festő kézjegyével ellátott képen a dátum 1865. július 2-a, tehát ez Gauguin első ismert rajza, amelyet tussal és vízfestékkel készített. A 39,5x25 centiméteres képet az orleans-i császári líceum professzora, Charles Pensée irányításával készítette a művész.

Június 16-án Jens Harzer német színésznek adták át Bécsben a gyémántokkal kirakott Iffland-gyűrűt. A több mint két évszázados múltra visszatekintő, egész életre szóló kitüntetést nem zsűri ítéli oda, hanem mindenkori viselője nevezi meg végrendeletében utódját mint „a német nyelvű színjátszás legjelentősebb és legérdemesebb művészét". A februárban elhunyt Bruno Ganz svájci színész 23 éven át viselte a vasból készült, 28 apró gyémánttal és féldrágakövekkel kirakott ékszert, és ő nevezte ki Harzert utódjául.

Bulgáriában, a szmoljani Nagy László Emlékházban Ki viszi át a szerelmet. Hommage à Nagy László címmel június 18-án nyílik állandó kiállítás. A tárlatot a Bolgár Köztársaság kulturális minisztere, Boil Banov, az esemény védnöke nyitja meg.

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

Peller-Szendy

Koncertek, színházi előadások, filmvetítés, kézműves vásár és hajótúra is várja június 18. és 22. között az immár tizennegyedik Szolnoki Tiszavirág Fesztivál látogatóit. A fesztivál a város szívében nyitja meg a szolnoki nyári rendezvények sorát.

Az A38 tetőteraszán kéthetente jelentkező koncertsorozatban 2019 legizgalmasabb és legeredetibb hazai dalszerzőit faggatják ki meghatározó könyvélményeikről, kedvenc szerzőikről és a sorok közti gondolataikról.

Tíz színpadi előadással és új programokkal várja a közönséget a Pécsi Nyári Színház június 20. és augusztus 11. között.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma