15_eves

2015.12.01

Jókai Anna volt a vendége a Magyar Napló-Széphalom estek sorozatának Advent előtti pénteken, ahol a közelgő ünnepről is szó esett. Az írónővel a Pinceszínház Gershwin-termének pódiumán Mezey Katalin költő, a Széphalom kiadó vezetője beszélgetett, a Lázár Balázs-Tallián Mariann színészházaspár pedig versmondással és hegedűjátékkal működött közre.

Mezey Katalin „Boldog” című versének elhangzása után megtudtuk, Jókai Annának írta a költeményt, akinek a születésnapja is volt nemrég. Az elmúlt születésnap és a közelgő Advent okán Jókai Annát az ünnepről és boldogságról kérdezte először beszélgetőtársa. Az írónő tapasztalata szerint a boldogság általában rövid ideig tart, egy kegyelmi állapot - a megpróbáltatásokban ilyenkor beáll egy szünet. Az ínséges időkben ebből táplálkozunk, hiszen ha átéltük, máskor is átélhetjük. Valójában életünk utolsó percében tudjuk megmondani, boldognak mondhattuk-e magunkat, ha az utánunk jövők úgy tekinthetnek ránk, hogy valamit tudtunk erre a világra hagyni.


JokaiAnnapodiumon


Az Advent várakozás, olyan szakrális időszak, melyben a fényt sötétség előzi meg, a természet is ezt mutatja, jég, hó, a fák pusztulása, harc a sötétség és a közelgő fény között. Elérkezik a karácsony, a gyöngyszeme annak az ünnepi sornak, melyben az életünket éljük. Ez a karácsony áldott, és nem csak a szűk családé, hanem gondoljunk az egyedül élőkre, elhagyatottakra. Meghívhatunk olyat, akinek szüksége van rá, és mindig gyújtsunk legalább egy szál valódi gyertyát.


Advent az önismeret ideje is, amikor a nem kívánt dolgok a lelkünkbe akarnak tolakodni, tudjunk rájuk nemet mondani. „Békesség a jóakaratú embereknek” – hangzik a zsoltár, Jókai Anna hozzáteszi: a rossz akaratúaknak is, ne veszekedjenek, háborúzzanak, hanem találják meg a békességet.


Mezey Katalin az est további részében alkotói világáról kérdezte az írónőt. Jókai Anna gyerekkorában kezdett írással foglalkozni, majd kamaszon abbahagyta. Amikor felnőttként, viszonylag későn újra írni kezdett, az a cél vezette, hogy a másik ember javára váljon. Hasonlóan, mint amikor olvasáskor ismerős léthelyzetekkel találkozott, és egy-egy irodalmi alkotásban kapaszkodót lelt, amit mintha Isten nyújtott volna a gödörbe, szakadékba került embernek. Ha a másik embernek is fáj, muszáj segíteni. Nem ihlet, hanem ún. létszomj vezeti, hogy leírja, esztétikai formába öntse a saját léttapasztalatait. Kegyelem, hogy meg tudja fogalmazni, írni.


TallianMhegedul


Jókai Anna most készülő memoárjában részletesen leírja pályáját, melynek emlékezetes állomása 1998, amikor Ne féljetek című regényét közölte. Akkor azt gondolta, több regényt már nem ír, és ezt igazolta a mű sikere, amely húsz feletti  kiadást ért meg. Mégis megváltoztatta szándékát, legújabb: Éhes élet című regényében a boldogságra éhes emberről próbált írni. Az írónő egyben óv a pénz-, hatalom-, és szenvedélyéhségtől, a sikerhajszolástól. Pénzre szükség van, hiszen munkánkért jár, de fontos a mérték, ne uralja életünket. A világban való létezés nem csak fizikai síkon zajlik – figyelmeztetett az írónő. Eszmélése pillanatától kezdve isten alakú éhség van az emberben, mert belső létünk az isteni léthez közeli, s ezt az istenalakú hiányt be akarjuk tölteni. Esendők vagyunk, de van remény, hogy valamire ráébredhetünk, míg itt vagyunk. Legújabb regénye pozitív fordulattal végződik, összeáll egy kedvező szituáció, és valami megváltoztatható a világban. József Attilához hasonlóan Jókai Anna tanítani akar, felrajzolni egy olyan világképet, mely a szenvedő embernek segítségére lehet, hiszen sok ember keres valamit, amibe kapaszkodhat.


Mezey Katalin megjegyezte, igazán rossz, gonosz alakok, mint Bulgakov Mester és Margaritájában a Sátán, Jókai Anna regényeiben nem találhatók. Küzdő emberek a figurái, akik eltévesztik az irányt, felelőtlenségből ártanak egymásnak. Jókai Anna megerősítette, az ilyen figurák nála a vesztesek, és valójában sajnálja a mai gonoszokat, ezért nem tudja ábrázolni. Olyan megtévesztő mai fogalmakra hívta fel a figyelmet, mint a nyitottság, politikai korrektség, feminizmus. A nyitottság hangoztatásával ne csináljunk csapóajtót a lelkünkből, de az irgalom számára legyünk nyitottak. A politikai korrektség nevében ki nem mondható szavak helyett a szavakat szeretettel, megbecsüléssel, érzéssel használjuk, a túlhajtott feminizmus jegyében pedig nem fordulhat elő, hogy a nő számára a férfi nem fontos.


JokaiAkonyvek


Az est során Tallián Mariann hangulatos hegedűszólóját hallhattuk a beszélgetések kereteként és végül Lázár Balázs köszöntötte egy-egy csokor virággal Jókai Annát és Mezey Katalint. Az írónő a pódiumbeszélgetés után nagyszámú érdeklődőnek dedikált köteteiből: Éhes élet (regény), Válaszoltam (interjúk), A Hit kapuja (beszélgetések Korzenszky Richárddal).


Csanda Mária

KAD_Kultura_596x90_002

tanc_dijatado_2

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket és díjakat adott át augusztus 16-án a Pesti Vigadóban. A díjazottak közül dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténészt, szerkesztőt, ifj. Zsuráfszky Zoltán táncost és Bolvári Andrásné pingáló művészt többek között pályájukról, a néphagyomány fontosságáról is kérdeztük.

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

Korniss_szeki_asszony

2019.08.18

Megnyílt Korniss Péter Változások című fotókiállítása szombaton a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban. A kiállításba beválogatott, 1967 és 2017 között készült fényképek az elkerülhetetlen változást mutatják be.

A legjobb produkciókat és színházi teljesítményeket is díjazzák.a VIII. Magyar Teátrumi Nyári Fesztivál gáláján. Az augusztus 19-én Szarvason zajló rendezvényen köszöntőt mond Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

A kiállítást augusztus 27-én, 18 órakor nyitja meg Dr. Faludi Julianna szociológus a budapesti Mai Manó Házban. A tárlaton kiállít Sergey Prokudin-Gorsky, Balogh Rudolf, Biró Dávid, Eperjes Ágnes, Liz Nielsen és Bill Sullivan. A Három szín című kiállítást október 6-ig láthatják az érdeklődők.

A két színész Joshua Michael Stern rendező filmjében, az After Exile-ben játszik együtt. Stern nevéhez fűződik a Steve Jobsról szóló életrajzi dráma, a Jobs, valamint a Graves című televíziós sorozat is. Az új mozifilm főhőse (LaBeouf) a történet szerint éppen a börtönből szabadul, ahol rablás és emberölés miatt volt, és – szintén börtönviselt, alkoholista – apjával (De Niro) igyekszik megmenteni öccsét az övékéhez hasonló életúttól. Az igaz történeten alapuló film forgatását októberben kezdik.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Zsolnay Örökségkezelő nyárbúcsúztató ingyenes fesztiválját augusztus 23. és 25. között tartják immár nyolcadik alkalommal a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

molnar-jacqueline-kiallitasa-biciklismadarak

Ma van a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passiójának ingyenes szabadtéri előadása az esztergomi bazilika előtt.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma