PFZ728x90
2016. február 12.
Célzó
colleenbell4_560x373

Utolsó látogatóit fogadta A magányos cédrus – Csontváry géniusza című tárlat január 31-én a Budai Várban. A volt Honvéd Főparancsnokság épületében rendezett nagyszabású életmű-kiállítás a tervezettnél egy hónappal tovább tartott nyitva, és több mint százezer látogatót vonzott. A kiállított képeket a napokban kezdik visszaszállítani a kölcsönzőknek, így Pécsre is.

bucsireka2

Elkezdődött február 11-én este a 66. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale), a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja, amelyen két magyar alkotás is debütál. Bucsi Réka LOVE című animációs filmjét a rövidfilmes versenyprogramban, Fliegauf Bence Liliom ösvény című játékfilmjét pedig a Forum nevű szekcióban láthatja a közönség.

800_350_kultur3

Győrről gyakran mondják, hogy a fesztiválok és a kultúra városa. Talán ennek is köszönhető, hogy 2010-ben elnyerte a Kultúra Magyar Városa címet. A kulturális életet a Négy Évszak Fesztivál rendezvényei fogják össze. Bár már a télből kifelé igyekszünk, még számtalan koncert, rendezvény várja a látogatókat ebben az évszakban.

DSC_3234_Copy

A Várkert Bazár február 6-ai nagy sikerű farsangi mulatságáról természetesen a hagyományos farsangi fánkok sem hiányozhattak, melyek megvásárlása ezúttal jótékony célokat is szolgált: a becsületkasszából befolyt összeget látás- és mozgássérült gyermekek képzésére fordították.

mindeneger-2

„Abrakadabra macska hatalma, szörnyű, ha mágus is egyben a macska!” – Urbán Gyula híres zenés mesejátékát február 13-án nézhetik meg az érdeklődők a Velence Korzón, a Proscenion Drámaszínpad előadásában. A varázslatos recept két kanál szeretet, egy csipet jó szándék, egy marék pozitív gondolat és egy dézsányi kitartás.

Jeszenszky Endre balettmester, koreográfus, a dzsessztánc magyar műfajalapítója ma lenne 91 éves. Bár mindig is a tánc oktatása foglalkoztatta jobban, a színpadon is szép sikereket ért el. Megfordult a Szegedi Nemzeti Színházban, az Operaház együttesében, a Vígszínházban, az Állami Balettintézetben, majd a Magyar Jégrevű művészeti vezetője és a Moulin Rouge koreográfusa lett.

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház legújabb, február 12-ei nagyszínpadi bemutatóját Románia egyik legjelentősebb, formabontó színházi kísérletek tekintetében megkerülhetetlen rendezője, Radu Afrim jegyzi. Temesváron hetedszerre, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházban először rendez.

1510668_643319565770761_120072378470077554_n

Tavaly egy ország ült le a televízió elé megnézni a kis virtuózokat, akik nemcsak klasszikus zenei tudásukat mutatták be, de megszerettették a komoly zenét sok fiatallal, időssel egyaránt. A tehetségek kezét pedig nem engedik el – azóta világszerte koncerteznek. Idén lehetőséget kapnak azok is, akik a korábbi vetélkedőről lemaradtak – február 15-ig lehet jelentkezni az újabb szériába.

A Mozinet kisfilmpályázatot hirdet iskolásoknak és felnőtteknek az Évszakok című természetfilm kapcsán, amely 2016. április 14-én érkezik a magyar mozikba. Jacques Perrin és Jacques Cluzaud, a hatalmas sikerű Vándormadarak alkotóinak új filmje Európa élővilágának változását mutatja be az elmúlt húszezer évben, a jégkorszak végétől napjainkig.

Harmadik alkalommal rendezik meg június 8. és 11. között a Finnugor Filmfesztivált (FUFF), melynek programja a rövidfilmekre koncentrál. A rendezvénynek ezúttal is a dél-észtországi Tsiistre ad otthont. A filmek nevezési ideje már elkezdődött, és önkéntesek, valamint forgatókönyvírók jelentkezését is várják.

Helsinki-095

A Fischer Annie-ösztöndíjas Nyakas Orsolya tíz éve énekel, a legnagyobb, legkeményebb munka azonban öt éve kezdődött a számára, amikor felvették a Zeneakadémiára. A felvételin a szíve mélyén tudta, most dől el a sorsa. Azóta rengeteget erősödött, fejlődött. Azt szokta mondani, hogy ha az ember valamit vállal, akkor azt csinálja jól, vagy inkább ne csinálja. Ez motiválja őt a pályája során.

A tíztagú ska zenekar az új album mellé egy igazi különlegességet, méghozzá egy saját, felsőerjesztésű kézműves sört is hoz. A lemez rockosabb hangzásvilágához kiválóan passzoló szűretlen IPA-t limitált számban, külön erre az alkalomra tervezett palackban lehet majd beszerezni. A lemezbemutató szellembál február 19-én lesz a Barba Negrában.

Szolnoki Péter és Török Tamás 20 évvel a zenekar születése után ismét nagy dobásra készül. Valentin-napon az Óbudai Danubia Zenekarral kiegészült Bon Bon látja vendégül Miklósa Erikát, Dér Henit és a Fool Moon énekegyüttest a Tüskecsarnok színpadán, a rajongók, a fanok vagy csak egyszerűen a popzene és a szimfonikus zene híveinek határtalan örömére.

IMG_6729

„A 2014–2020-as EU-s fejlesztési ciklus első jelentős kulturális fejlesztési programja a tegnap meghirdetett Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás című pályázat, melynek megvalósítására hárommilliárd forintos keret áll rendelkezésre” – mondta dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár február 10-ei sajtótájékoztatóján.

„Ha nincs éneklés, ha nincs népzene, ha nincs művészeti nevelés, akkor nincs egészséges felnőtt ember” – mondta dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a XLV. Schneider Lajos Népdaléneklési Verseny és a X. Országos Népzenei Tehetségkutató Verseny népzenei konferenciájának megnyitóján.

A Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. üzemelteti 2016. februártól a hatvani Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeumot, amely uniós forrásból 2014 tavaszán nyitotta meg kapuit a felújított Grassalkovich-kastélyban. A két intézmény összehangolt működtetése új lendületet adhat a hatvani vadászati gyűjtemény fejlesztésének.

ID-10088828

Az elmúlt több mint másfél évtized magyar nyelvű irodalmi alkotásaiból nyújt széles merítést a Hitel folyóirat februári lapszáma, amelyben kortárs alkotókat kérdeztek meg az általuk legfontosabbnak ítélt, 2000 után született művekről. A leggyakrabban említett szerzők között van Ágh István költő és Szilágyi István író is.

Magyarország lesz a Tajpeji Nemzetközi Könyvvásár díszvendége 2016. február 16. és 21. között, ahol a Balassi Intézet is részt vesz. Az intézményben működő Publishing Hungary Program fókuszában a kortárs és a klasszikus magyar irodalom, valamint a könyvkultúra nemzetközi népszerűsítése áll majd.

Ötvenhárom éves korában elhunyt Kőrösi Zoltán. Az író forgatókönyvíróként is tevékenykedett, és szerkesztőként, valamint dramaturgként is dolgozott a Magyar Rádióban 1990 és 2007 között. Első novellájával 1992-ben megnyerte a Magyar Napló Örkény István-novellapályázatát.

matyi

Milyen lehetett az élet a reneszánsz Magyarországon? Hogyan éltek akkor a nemesek? Milyen ruhát hordtak, hogy étkeztek? A legtöbben szívesen visszarepülnénk egy-egy napra a 15. századba. Ezt most megtehetik azok, akik ellátogatnak a Soproni Múzeumba, amely februárban Mátyás király nyomába indul. Egészen a hónap végéig tartanak a Mátyás-napok.

Szobafestőktől, színházi díszletfestőktől tanult először, mégis már tizenhét éves korára arcképmegrendeléseket kapott. Szülei szegények voltak, ezért sokat nélkülözött, de a rajzolás mindig kiutat jelentett a hétköznapokból. Kezdetben tanulótársait, majd Katona Zsigmond és báró Kemény Simon arcképét is felvázolta. Ő volt Barabás Miklós festő, aki éppen 118 éve halt meg.

A Miskolcon született és munkásságával részben ide kötődő Ördögh László képei eddig nem szerepeltek a Herman Ottó Múzeum gyűjteményében. A művész családjának köszönhetően a Kanadából érkezett festmények által azonban ez a hiány már megszűnt. A művész nyolc festménye lelt otthonra a múzeumban.

Angela Merkel német kancellár február 12-én hivatalában fogadta George Clooney amerikai filmszínészt, a megbeszélésen menekültpolitikai kérdésekről cseréltek eszmét – közölte a kancellári hivatal.

Bruce Springsteen memoárkötete szeptemberben jelenik meg Born to Run (Futni született) címmel- adta hírül a CNN.com. Springsteen pályafutását más szerzők már sok szempontból feldolgozták, ám ezúttal a zenész maga vállalkozott arra, hogy megírja visszaemlékezéseit.

A báli kultúrát kívánja népszerűsíteni a Magyar Borok Bálja, a Menedzserbál és Díjátadó Gála, valamint a Budapesti Jogászbál, a három rendezvény szervezői ezért megalapították a Magyar Bálok Szövetségét. A három rendezvény szervezői az elkövetkezendő időszakban összehangolják szervezési, illetve kommunikációs tevékenységüket.

Dub FX, a Nouvelle Vague és a Wellhello is fellép az idei Fezenen (Fehérvári Zenei Napok) augusztus 3. és 6. között. A jubileumi, 20. Fezenen két egyenértékű nagyszínpad lesz, az egyiken a rock-metál, a másikon a könnyedebb zenei műfajok képviselői lépnek fel.

Ismert fotográfusok szegedi munkáiból nyílt kiállítás február 11-én a Tisza-parti városban, a képek tavaly nyár végén készültek a csongrádi megyeszékhelyen első alkalommal megszervezett fotóművészeti alkotótelepen.

Új klippel jelentkezik a Jónás Vera Experiment, a februári álmos téli napokat egy kis nyári, balatoni előszéllel feldobva.

11215874_918963038179678_3622795275791254645_n

William Shakespeare híres tragédiája február 12-én debütál Nádasdy Ádám fordításában a kecskeméti Katona József Színházban.

Akadálymentesített előadást tartanak látássérültek számára a Rózsavölgyi Szalonban. A minél jobb megértés miatt előadások előtt 1 órával a látássérült vendégek színpadbejáráson vehetnek részt, melynek során megismerhetik a díszleteket, kellékeket és a szereplők jelmezeit.

1947-et írunk. A világ éppen ocsúdik a borzalmakból. A csodálatos hangú, törékeny énekesnő megrázó gyermekkoron és szerelmi csalódásain túl már rég úgy hiszi, hogy minden férfi durva, és az időt leghasznosabb mulatással és ivással tölteni. Ám ekkor megjelenik Marcel Cerdan, a „marokkói bombázó”, és örökre megváltoztatja a kis francia veréb, EdithPiaf életét.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma