2014. október 1.
Célzó

_DSC4224_1856x1180

A Verkli Fesztivál ismét egy tökéletes példája volt annak, miként tud a keszthelyi kastély a város kulturális életébe bekapcsolódni – mondta el a Kultúra.hu pódiumbeszélgetésén Iski Szilvia, a Helikon Kastélymúzeum munkatársa, történész szeptember 7-én. Elmondta: hamarosan többmilliárdos pályázat segítségével újulnak meg.

pindrochcsaba3

Pindroch Csabát kikérdeztük, hogy mit jelent számára a kultúra: mit szeret olvasni, milyen filmeket néz, jár-e múzeumba, és melyek a kedvenc úti céljai. Mesélt arról is, hogy jelenleg min dolgozik, mit gondol a magyar filmekről, és miért nem vállalna szerepet egy sorozatban.

Download.aspx

Megalakult a Kulturális Alapellátás Kerekasztala húsz szervezet képviselőinek részvételével szeptember 30-án Budapesten azzal a céllal, hogy a minőségi kultúra minél szélesebb rétegeket érjen el Magyarországon. A kerekasztal elnöke Hoppál Péter kulturális államtitkár.

prima-primissima

Már szavazhat a közönség az idei Prima Primissima díj jelöltjeire, az sms-ben elküldött voksokat december 4-ig várják a szervezők. A Prima Primissima díj célja a magyar értelmiség szellemi eredményeinek megőrzése, a hazai tudomány, művészet, kultúra és sport fejlesztésének erősítése.

mane2

A Pécsi Nemzeti Színházban rendezik meg a VIII. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót október 1. és 5. között. A produkciók idén először láthatók Pécsett: a városban vendégeskedik például a Győri és a Pécsi Balett, de számos ingyenes programmal is várják az érdeklődőket.

Avar István és Sztankay István helyére Bitskey Tibort és Cserhalmi Györgyöt választották a Nemzet Színészei köz – hozták meg a döntést szeptember 29-én. A Nemzet Színésze cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott.

Urbán Gyula meséje nyomán Egerek címmel mutatnak be zenés mesejátékot a Nemzeti Színházban. A debreceni Csokonai Nemzeti Színházzal, a Békéscsabai Jókai Színházzal és a tatabányai Jászai Mari Színházzal együttműködésben létrejövő nagyszínpadi előadás Tóth Géza rendezésében először október 11-én látható.

_DSC6132_Copy

Torontóban mutatták be Hajdu Szabolcs legújabb filmjét, a Délibábot. Pozitív volt a fogadtatás, de nem számít töretlen sikerre a rendező, hiszen speciális filmről van szó. Több külföldi bemutató után novemberben érkezik Magyarországra a film, addig is egy már évekkel ezelőtt kezdett forgatása befejezésén dolgozik és színházban is rendez. A Kultúra.hu-nak elmondta: a sztori untatja, nem szereti az áldialógusokat, amikkel általában találkozunk a filmekben.

Jó hangulatú fesztivál zajlott, fontos volt, hogy szinte minden filmet elkísérte valamelyik alkotója, és a vetítések után lehetett velük beszélgetni - értékelte hétfőn az MTI-nek az előző nap zárult budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált (BIDF) Gelencsér Gábor filmesztéta, a szemle nemzetközi zsűrijének tagja.

„Talán leginkább a szülő-gyerek kapcsolatról van mondanivalója, a mintakövetésről, a lázadásról, az elfogadásról, arról, hogy nemcsak érdemes, hanem szükségszerű kiállni saját magunkért” – fogalmazta meg az Utóélet című film üzenetét Zomborácz Virág rendező, aki más érdekességeket is megosztott velünk a filmmel kapcsolatban.

10690061_939087842771495_7968490019298943518_n

Óriási érdeklődés mellett mutatták be az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) az ott talált Mozart-kézirattöredéket pénteken, a Kutatók éjszakáján.

Szeptember 22-én járt le a Cseh Tamás Program első alprogramjának – első hangfelvétel készítése – határideje, melyre 200 pályázat érkezett be a Nemzeti Kulturális Alaphoz.

Különleges programot kínál a Nemzeti Színház az idei évadában. Nemcsak a komolyzenét kedvelők találhatnak kedvükre való koncertet, hanem a blues műfaj szerelmesei is. Földes László, közismertebb nevén Hobo egy koncertsorozattal készült 70. születésnapja alkalmából, kiderítettük a részleteket a Nemzeti Színház sajtótájékoztatóján.

Magyar_Allami_Operahaz

"A kivételes művészet általában kivételes épületekben talált otthonra. Ezek közül is kiemelkedik Ybl Miklós remeke, a budapesti Operaház, amely a palota és a templom sajátos keveréke, az európai szellem öntudatának jelképe"- nyilatkozta Dr. Hoppál Péter az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára szeptember 27-én.

Az idei Év Tájháza díjat a Baranya megyében található hosszúhetényi tájház nyerte. Az elismerést Dr. Cseri Miklós, az EMMI kultúráért felelős helyettes államtitkára adta át az Országos Tájháztalálkozón a tavalyi Év Tájháza díjas Cigándi Falumúzeumban.

Háromszáz millió forinttal növelte meg a kormány a Várkert Bazár fejlesztésére rendelkezésre álló európai uniós forrást. Az összeg felhasználásáról az állami tulajdonú projektgazda, a Várgondnokság Nonprofit Kft. gondoskodik majd.

doncsevnka1

Az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozat annak idején azért indult útjára, hogy a könyvtárakat népszerűsítse. A szervezők idén minden eddiginél változatosabb programokkal, október 13. és 20. között várják az érdeklődőket, melyekről Ramháb Mária, Dr. Fodor Péter, Biró Albert és Doncsev András, az NKA alelnöke tartott sajtótájékoztatót szeptember 29-én.

"Az ember azt gondolná, hogy nem változhat át 13 éves lánnyá, pedig olyan ijesztően mélyen merültem el benne, hogy úgy éreztem, ő valahogy mégis én vagyok" - mondta az MTI-nek Dragomán György, akinek a napokban megjelenő legújabb regénye a Máglya, a 13 éves Emma hangján szólal meg.

Könyvbemutatók, irodalmi játékok és zenés programok is várják az érdeklődőket október 18-án az Olvasás éjszakáján, amelyet második alkalommal rendeznek meg számos helyszínen, Budapesten és vidéken. Divatbemutató, írók és DJ-k párbaja, mesélés, süti sütés, szabadulós játékok és kiállítások is színesítik a programkínálatot.


_DSC6932

Változatlan forrás mellett generált több látogatót a Múzeumok Éjszakája idén. Hiába vettek azonban részt minden eddiginél többen a Múzeumok Éjszakája programjain, a 2014-es rendezvény a közbeszerzések rákfenéjének áldozatául esett.

Gárdonyi Géza műve, az Egri csillagok az egyik legfontosabb emberi érték, az egyik legfontosabb keresztény erkölcsi parancs, a hűség regénye. A hűség pedig elválaszthatatlan a hazaszeretettől - mondta L. Simon László szeptember 28-án Gárdonyi Géza szobrának avatóünnepségén Egerben.

Nincs még egy olyan terület, mely az elmúlt tíz évben a múzeumpedagógiához hasonló fejlődésen ment volna át, amit számos program, felújított intézmény bizonyít – mondta Cseri Miklós kultúráért felelős helyettes államtitkár szeptember 29-én. A jövőben rendszeresítik az egyeztetéseket a múzeumpedagógusok és a köznevelésért felelős tárca között.

Az Aulea Produkció és a Kulcsár Noémi Tellabor bemutatja Tennessee Williams: A vágy villamosa című darabjának kortárstánc adaptációját. A Lőrinc Katalin, Csere Zoltán, Lázár Eszter és Grecsó Zoltán főszereplésével készülő előadás október 10-én és 11-én 20 órától látható a MU Színházban.

"Művészet és művészek az első világháborúban" címmel nyílik kiállítás október 4-én szombaton 11 órakor a balatonfüredi Vaszary Galériában.

Finta József építész rajzaiból nyílt kiállítás a Vigadó Galériában. Az utazási emléke-ket és a budapesti terveket, épületváz-latokat felvonultató tárlat szeptember 27. és november 9. között látogatható. A kiállításhoz az MMA katalógust jelentetett meg.
Somogyi Győző Kossuth-díjas festőművész, grafikusművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának életmű-kiállítása október 4-től november 23-ig tekinthető meg a Vigadóban, ahol két emeleten, összesen három teremben lesznek láthatók a művész életművének meghatározó alkotásai.

Horváth Krisztina magyar származású táncosnő és koreográfus, aki Németországban alkotta meg életművét, Susanne Linke és Pina Bausch pályatársaként, most a MOHA - Mozdulatművészek Házában lép fel. Itt tartja legfrissebb darabjának, a Nachtschwärmer című előadásnak magyarországi bemutatóját október 4-én.

A jövő hónapban három kiállítás nyílik a MODEM-ben: az Art Moments Fesztivál keretében tudományos ismeretterjesztő szertárrá varázsolja egy hónapra a MODEM harmadik emeleti kiállítóterét Asztalos Zsolt. A Két hidrogén közösbe adta elektronjait című tárlatot 2014. október 4-én 17 órakor Gerber Pál nyitja meg.

Birkas_Akos_Feher_negyzet_2009_olaj_vaszon_160x240_cm_Foto_Tihanyi-Bakos_Foto_Studio

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében világhírű zenészek lépnek fel a Fonóban. Október 3-án a Samsara Quartet és Jyotsna Srikanth hegedűművész koncertezik. Az Eastwing Betyárvilág című lemezét október 18-án mutatja be, majd Emilia Amper és zenekara ad koncertet.

Pápai Zsanett énekesnő és zenekara, a Jazzin' the Box október 2-án az Opus Jazz Clubban ad koncertet.

A Jazzy Live műsor popikonok jazz parafrázisait, jazz standardeket, groove, hip-hop és electro műfajokat szólaltat meg beatboxalapokkal kísérve.

„A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély turisztikai fogadóközpontjának fejlesztése” című KDOP-2.1.1/B-12-2012-0007 azonosító számú projekt célja egy olyan, a Károlyi-kastélyhoz kapcsolódó többfunkciós turisztikai fogadóközpont kialakítása, amely az idegenforgalmi szezonban és a szezonon kívül is igénybe vehető.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma