PFZ728x90
2015. június 30.

192x189_efott2015

Célzó

werkfoto2

Július 5-étől, vasárnaptól lesz megtekinthető a Magányos cédrus – Csontváry géniusza című kiállítás. A tárlat az első, amely teljes, átfogó képet nyújt Csontváry életművéből, összegyűjtve múzeumok, valamint a magángyűjtemények darabjait is. Ezt segítik a különböző installációk, interaktív eszközök és filmek is, amelyek a művész életét, munkásságát és hagyatékát mutatják be a maga egészében.

GNS2015felsotestes.1

Új, Most légy férfi nevet viselő lemezét mutatja be július 2-án a Group'n'Swing zenekar, a Várkert Bazárban. „Minden egyes lépésünkben benne van a férfi és a női energia” – meséli a közös munkáról Mihályi Réka és Magyar Bálint, akik a címadó dal klipjéről is árultak el érdekességeket.

lsimon

A Nemzeti Várprogram tervezett lefolyásáról tartott sajtótájékoztatót L. Simon László miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára június 30-án, a Miniszterelnökség épületében. Mint elmondta, 2015 és 2020 között 31 magyarországi vár felújítása valósul meg, 25 milliárdos forint költségvetésből.

campus

Idén is az ország legkomfortosabb fesztiválja címet „pályázza” meg a debreceni Campus Fesztivál, amit ráadásul egy erős programkínálat tesz majd még biztosabbá. A Nagyerdei Stadion környezetének köszönhetően a rendezvény hazai viszonylatban a legszínvonalasabb fesztiválhelyszín, ahol tavaly már több mint hetvenezren buliztak.

IETMKrakko1

11 év után újra IETM-találkozót tartanak Budapesten. A nemzetközi rendezvényre a világ minden tájáról több mint 500 előadó-művészeti szakember érkezik a magyar fővárosba november 4. és 8. között. A találkozó szakmai programjának fő témája a demokrácia, mottója pedig: „Think outside the black box”.

Idén harmadik alkalommal, július 2-12. között rendezik meg a ZAlaegerszegi KOrtárs Művészeti Fesztivált, amelynek programjában hét előadást láthat a Zalaegerszegre látogató közönség. A Kvártélyház Nyári Színház színpadán több mint egy hétig vendégeskednek független előadások. Gáspár Annával, a ZAKO Fesztivál szervezőjével, a Manna Kulturális Egyesület elnökével beszélgettünk.

„Számomra sokkal felemelőbb ezeket a sztorikat hallani, mint ha bármilyen díjat lobogtatathatnék.” Badár Sándor próbálkozóból, szóra sem érdemes művészből vasutas, színész, majd Karinthy-gyűrűvel kitüntetett humorista lett. A stand-up comedy egyik legismertebb hazai művelőjével kalandos életpályája mellett a közelgő DumaFüredi Fesztiválról beszélgettünk.

Urania

Az Uránia Nemzeti Filmszínház idén nyáron is változatos programot kínál az opera- és színházrajongók számára. Júliustól kéthetente a Metropolitan Opera korábbi sikerdarabjait vetítik, a nyári színházi válogatásban pedig a Globe Színház és a Royal Shakespeare Company előadásai kapnak helyet.

A 12. KAFF nagydíját Ducki Tomek Fürdő című rövidfilmje kapta. A 9. Európai Animációs Játékfilm Fesztivál legjobb egészestés animációja Sam Orti Megszállva című műve lett, Kecskemét város díját a lett Signe Baumane Kövek a zsebemben című debütáló animációjának ítélte a zsűri. A közönségdíjas A tenger dala, Tomm Moore Oscar-jelölt meséje.

Június 24-én ünnepélyesen megnyitották a 12. Kecskeméti Animációs Filmfesztivált, azaz a KAFF-ot, amelynek keretében életműdíjat kapott Giannalberto Bendazzi olasz animációtörténész. A fesztivál idei programjában összesen 342 alkotás szerepel, amelyeket június 28-ig tekinthetnek meg az érdeklődők.

voltfeszt20151

100 óra fesztiválozás 200 fellépővel – ezt és ennél sokkal többet kínál a 23. Telekom VOLT Fesztivál, ahol fellép idén a Motörhead, Slash és David Guetta, Fatboy Slim és John Newman, Bastille és Lilly Wood, valamint a hazai pop-rock élet színe-java a Tankcsapdától a Quimbyn át Ákosig, a Punnany Massiftól a Wellhellón át a Halott Pénzig. A VOLT művészeti fesztiválként is jelentősen erősödik: két színpadot is kortárs művészek terveztek, és további látványos installációkat és szobrokat is felállítanak a fesztiválon.

Rockrajongók, két nyelven énekelnek és pofátlanul őszinték. Megjárták a Nagy-Szín-Pad! tehetségmutató versenyt és nyertek a Cseh Tamás Programban. A koncertjeiken mindig rátesznek egy lapáttal az előző produkciójukra, de úgy gondolják: a legnagyobbakat kell felülmúlniuk. Ők a BABEL. A zenekar három tagjával, Ipolyi-Gáts Hunorral (ének), Kocsis Zoltánnal (basszusgitár) és Sidó Attilával (gitár) beszélgettünk.

Református Zenei Fesztivált tartottak június 27-én a Művészetek Palotájában. A rendezvényen dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára is tiszteletét tette, aki a 360 fős összkar vezénylésére is vállalkozott.

Hoppal_Peter_muzeumok_ejszakaja

Idén is nagy sikernek örvendett a Múzeumok Éjszakája, amelyhez június 20-án országszerte 2500 program csatlakozott. Az eddig feldolgozott adatok alapján megállapítható, hogy a tavalyi évhez képest 20 ezerrel nőtt a látogatók száma. A legtöbben a Magyar Mezőgazdasági Múzeum kiállításaira voltak kíváncsiak.

A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség az idén 23. alkalommal rendezi meg a Kárpátaljai Nyári Szabadegyetemet július 1-jétől 4-ig Felsőszinevéren. A szabadegyetemen a kárpátaljai magyar kisebbség életének időszerű kérdései, az ukrán állammal és Magyarországgal való kapcsolatai lesznek a fő témák.

Cseh Tamás nótájából idézve, „Az élő múlt” címmel tartottak konferenciát a Könnyűzenei Örökség Megőrzésének Alprogramjáról június 18-án a Várkert Bazár Testőrpalotájában. Az előadások alkalmával összegezték az elmúlt egy év eredményeit, valamint javaslatokat tettek a következő lépésekre.

czeslaw-milosz-2

1911. június 30-án, 104 éve született Czesław Miłosz Nobel-díjas lengyel költő, író, fordító és diplomata. Miłosz valószínűleg már az ötvenes évek végén is az első számú lengyel költőnek számított – vagy legalábbis az elsők egyikének. Az író 2004 augusztusában halt meg krakkói otthonában.

A pécsi székhelyű, 1993-ban alapított Jelenkor Kiadó Kft. a Libri Könyvkiadó Kft. június 26-tól tulajdonába került. A Jelenkor Kiadó ügyvezető igazgatói tisztségét – együttműködésben a Kiadó eddigi igazgatójával, Csordás Gáborral, aki a jövőben szerkesztőként és tanácsadóként vesz részt a könyvesműhely életében – mostantól Sárközy Bence, a Libri Könyvkiadó Kft. igazgatója látja el.

Békássy Ferenc író, költő, első világháborús hősi halottra emlékeztek halálának 100. évfordulója alkalmából. A Zsennyei Alkotóházban tartott ünnepségen koszorúkat helyeztek el Békássy Ferenc emléktáblájánál és sírjánál, illetve emlékező előadásokat tartottak a Kastély nagytermében.

werkfoto2

Július 5-étől, vasárnaptól lesz megtekinthető a Magányos cédrus – Csontváry géniusza című kiállítás. A tárlat az első, amely teljes, átfogó képet nyújt Csontváry életművéből, összegyűjtve múzeumok, valamint a magángyűjtemények darabjait is. Ezt segítik a különböző installációk, interaktív eszközök és filmek is, amelyek a művész életét, munkásságát és hagyatékát mutatják be a maga egészében.

A magányos cédrus – Csontváry géniusza címmel nyílik életmű-kiállítás július 5-én egyik legnagyobb magyar festőnk, Csontváry Kosztka Tivadar munkáiból a Várgondnokság Nonprofit Kft. szervezésében. A budai várban, a Honvéd Főparancsnokság épületében megtekinthető különleges tárlatról Gulyás Gábort, a kiállítás kurátorát kérdeztük.

Az Andrássy út és Vörösmarty utca sarkán álló monumentális épület a Zeneakadémia által jelenleg is használt épületek közül a legrégebbi. Ma itt található a Liszt Ferenc Emlékmúzeum, melyet a nagy zongoraművész és zeneszerző hajdani budapesti lakásában alakítottak ki. A múzeumról és a művész életéről Peternák Anna, a múzeum munkatársa adott információkat.

Az együttes két héttel ezelőtt lépett fel az amerikai Bonnaroo Music and Arts Festivalon, amelynek hangulatát videoklip formájában próbálták visszaadni. A James Marcus Haney által rendezett kisfilm nem szokványos koncertvideó: egy kis időre betekintést nyerhetünk a Bonnaroo világába is, hiszen a zenészek különböző jelmezeket magukra öltve szórakoztak a fesztiválozók köreiben.

Mozart A varázsfuvola című művének előadásával indult hétfőn este az idei Armel Operafesztivál, amelyen péntekig összesen öt produkciót láthat a közönség a fővárosi Thália Színházban. Július 1-jén, szerdán egy másik Mozart-darab, a Figaro házassága kerül színre Novák Péter első operarendezésében.

A látogatószámot megduplázva kiemelkedő sikerrel zárult a harmadik váci V4 Fesztivál és Színházi Találkozó. A Visegrádi Együttműködés országainak - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – részvételével zajló V4 Fesztivál és Színházi Találkozó 2013-ban azzal a céllal jött létre, hogy a mára erős védjeggyé váló, több száz éves múltra visszatekintő történelmi, politikai, gazdasági együttműködést a kultúra és a színház területén is meghonosítsa.

Folytatja turnéját és szombaton Washingtonban ad koncertet a Foo Fighters, annak ellenére, hogy Dave Grohl énekes nemrég bokatörést szenvedett az amerikai sztárcsapat göteborgi koncertjén. A banda június 12-én lépett fel a göteborgi Ullevi stadionban, ahol a második szám közben Grohl lezuhant a színpadról és eltörte jobb szárkapocscsontját.

Erdélyi, vajdasági és felvidéki népzenészek is részt vesznek az I. Kárpát-medencei Magyar Népzenei Találkozón a Békéscsabához tartozó Mezőmegyeren a hét végén. A rendezvényen húsznál több népzenei együttes és néptánccsoport lép fel.

MV_banner_192x189

Csok150_banner_192x189px

LGT dalok csendülnek fel szimfonikus hangszerelésben, eddig sosem hallott egyedi előadásban július 4-én, a Zichy udvarban az Óbudai Nyár kulturális programsorozat egyik csemegéjeként.

obudainyar

Keszthely - A városközpontban a Belvárosi Múzeumok újra megrendezésre kerülő nyári esték programsorozata indul, júliustól – augusztusig.


A Völsunga saga a Corvina új sorozata, az ÉSZAKI FORRÁSOK - FONTES BOREALES első kötete. A sorozatban megjelenő óizlandi sagák szájról szájra szálló, majd a 12. és 14. század között írásba foglalt történetek, amelyek korabeli eseményeket, családi történeteket beszélnek el prózában, versbetétekkel tarkítva, mondai és mesei motívumokkal átszőve, jobbára Izland benépesülésének hajdanvolt idejéből.

2002 óta minden évben összegyűlik Szolnok művészetértő és kedvelő közönsége a Szolnoki Művésztelepen a város legromantikusabb helyszínén, ahol minden egy kicsit másképp van...

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma