2015. október 5.

Szaszvar_banner_192x189px_01

Célzó

pokorniz4

Pokorni Zoltán egyike volt a Kaszás Attila-díj alapítóinak, amelyet idén már nyolcadik alkalommal vehetett át az erre legérdemesebbnek tartott színész. Az interjúban a díj idáig vezető útján kívül szóba került minden más is, ami kultúra: többek között dán művészfilmekről, Wagner-operákról, kötelező olvasmányokról és a Tilos az Á pincéjében tartott koncertek hangulatáról beszélgettünk.

01

Izgalmas mesterség-bemutatókkal, filmvetítésekkel, tárlatokkal valamint gyermekeknek is szánt interaktív játékokkal várja az érdeklődőket a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár a Múzeumok Őszi Fesztiválja alkalmából rendezett programsorozaton.

Herczku_BRL_2

Izgalmasan telnek a mindennapok Herczku Ági háza táján, a World Music Charts Europe élmezőnyébe is bekerült új lemezének dalait itthon és a nagyvilágban is már számos helyre elvitte, tanít és tanul az ELTE-n, közben készül a WOMEX-re, amelynek keretében október 24-én a Müpában lép fel a Bandával.

oszitarlatlazar2

Hatvankettedik alkalommal nyílt meg az Őszi Tárlat Hódmezővásárhelyen, amelynek fődíját, a Tornyai-plakettet idén Gaál József képzőművész vehette át Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztertől és Almási István polgármestertől.

Crespo_Rodrigo

„Színházunk egyik fő erőssége, hogy nagyon jól tudunk csapatban dolgozni” – vallja Crespo Rodrigo színész, a tatabányai Jászai Mari Színház, Népház ismételten megválasztott igazgatója, aki az elmúlt évek tapasztalatairól, jövőbeni terveiről és a teátrum friss premierjeiről is beszámolt.

A 100 szóban Budapest kiállítással nyílik pénteken a 24. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, amely 17 napon keresztül több tucat helyszínen várja a kortárs művészet rajongóit. Október 2. és 18. között a főváros olyan világsztárokat lát vendégül, mint az orosz hegedűművész-karmester, Szergej Krilov, Tõnu Kaljuste, az Észt Filharmónia Kórusa és a Tallinni Kamarazenekar.

Balance címmel október harmadikán mutatja a Fővárosi Nagycirkusz legújabb műsorát, amely nevéhez méltón az egyensúly és a harmónia tematikájára épül. A hónapban több más újdonságra is lehet számítani, például az Adj arcot a művésznek! elnevezésű programra, de visszatér a hagyományos Parádé is.

hajnali_laz

Frissen került a boltokba Gárdos Péter Hajnali láz című könyve, melyben saját szülei találkozásának és szerelmének történetét írta meg, kettejük ötven év után előkerült levelezése alapján. A világsikert aratott könyvet eddig harminc nyelvre fordították le, a belőle készült film pedig - Piti Emőke, Schruff Milán, Máté Gábor, Gyabronka József, Kovács Lehel, Gila Almagor és Scherer Péter főszereplésével - december 17-én kerül a hazai mozikba.

Edward Snowden ügyétől zengett bő két évvel ezelőtt a sajtó, amely nyomán a botrány a közelmúlt társadalomtörténetének talán az egyik legnagyobb port kavaró hírévé vált. Azóta megjelent Glenn Greenwald A Snowden-ügy című könyve, amely Oliver Stone-t is megihlette.

2015. szeptember 29-én kedden este, a világpremierrel egy időben mutatják be a hazai filmszínházak is Roger Waters A fal című filmjét, amely több síkon kibontakozva idézi meg a kultikus The Wall album dallamait.

_DSC7819_Copy

Október 2-án, a Budapest Music Expo keretein belül ismertették a Cseh Tamás Program eddig elért eredményeit, döntéseit valamint jövőbeli elképzeléseit. Az előadók Bajnai Zsolt, a Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumának vezetője és L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára voltak.

Frissek, lendületesek és piszkosul tehetségesek. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint legelső, nemrég megjelent albumuk, a That’s What’s Up. A korongon, mely a Cseh Tamás Program támogatásával jelenhetett meg, 11 szám kapott helyet, ezek közül két dalban vendégénekesek – Sena az Irie Maffiából és KRSA a PASO-ból – is közreműködnek. Az új lemezről Sánta Dani dobos mesélt nekünk.

Saját zeneszakmai kívánalmainak kielégítésére fesztiválkórust alapít a Pannon Filharmonikusok együttese. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága és a pécsi városvezetés által támogatott együttes Dobos László és Vass András művészeti vezetésével dolgozik majd. Az alapítás pontos dátuma 2015. október 1-je, vagyis a Zene világnapja.

keszthely2

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter avatta fel Keszthelyen a felújított Festetics-mauzóleumot. A Helikon Kastélymúzeum a Miniszterelnökség által biztosított mintegy 175 millió forint támogatás felhasználásával valósította meg az építmény rekonstrukcióját.

Szeptember 30-án adták át a Doba-somlóvári Erdődy-kastély kertjét. A történeti park rekonstrukciója az első üteme volt annak a beruházásnak, amely a kastély és környezete felújítását, rendbetételét célozza meg.

Számos fejlesztés és erődrendszeri rekonstrukció előtt áll a Budavári Palota nyugati felén elhelyezkedő Csikós udvar. A megújulásra készülő épület tanulmánytervét szeptember 30-án, a Várkert Bazárban prezentálták a sajtó számára, amelynek folytatásaként a szakma képviselői konzultáltak.

margofeszt1

A kortárs irodalom legjavából válogatva jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál „őszi különkiadása” október 8-10. között. A 25 éve elhunyt Ottlik Gézára emlékezeik Parti Nagy Lajos, Garaczi László és Cserna-Szabó András, jön a Nobel-díjra is esélyes román író, Mircea Cărtărescu illetve a norvég Hilde Østby és rendhagyó irodalmi szerzői estekkel jelentkezik Darvasi László, Térey János és Závada Péter is.

Benedek Elek, a nagy erdélyi meseíró szeptember végén született. Az évforduló közeledtével a népmese kulturális jelentőségéről, a mesemondás fontosságáról, az ehhez kapcsolódó gyakorlati elképzelésekről és programokról tartottak sajtótájékoztatót a Hagyományok Házában a támogató intézmények képviselői szeptember 29-én.

Szeptember 25-én, péntek este mutatták be Térey János legújabb, A Legkisebb Jégkorszak című regényét a Fugában. A szerzővel és Szilasi László író, irodalomtörténésszel a kötet szerkesztője, Nagy Boglárka beszélgetett.

Varkert_bazar

A Várkert Bazár is csatlakozott a 24. alkalommal megrendezett CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál helyszíneihez: októberben hat kortárs zenei koncertre kerül sor a Multifunkcionális rendezvényteremben, a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében.

Október elsején az R3 Art Gallery falai között nyitották meg H. Jancsó Kata Alkímia című kiállítását. Az eseményen felszólalt Cseh Boglárka, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. kommunikációs igazgatója, valamint maga az alkotó is beszélt műveiről.

A Mátra Múzeum is bekapcsolódott a szeptember 18. és november 15. között tartó Múzeumok Őszi Fesztiválja országos rendezvénysorozat programjai közé. Az intézményben várostörténeti kiállítással, sétával és nyílt nappal várják az érdeklődőket.

Még négy Transformers-mozifilm készül - a rajongókat a Hasbro örvendeztette meg a jó hírrel.

Különleges estet tartanak az Erkel Színházban Szinetár Miklóssal és énekes sztárvendégeivel október 11-én, vasárnap.

Balogh Zsolt Balázs Béla-díjas filmrendező, egyetemi tanár kapta az erdélyi Filmtettfeszt idei életműdíját, a Sárga Csikó Díjat.

Az erdélyi Pusztakamaráson (Camarasu) október 4-én vasárnap felavatták a falu nagy szülöttének, Sütő Andrásnak a felújított emlékházát.

Tévéfilm készül a Halálos fegyver című 1987-es akciófilmből, amelyből a Fox tévétársaság végül teljes sorozatot szeretne.

Magnas_Miska_banner_192x189_03

A kétszeres César-díjas forgatókönyvíró, Thomas Bidegain (A próféta, Rozsda és csont) hamarosan Budapestre látogat rendezői debütálása, a Cowboyok okán. Az idei Cannes-i filmfesztiválon Arany Pálmát nyert alkotása, a Deephan - Egy menekült története is érkezik a magyar mozikba.

Les_Cowboys_6_CAntoine_Doyen_kisebb

Változatos programsorozattal készül a Hadtörténeti Intézet és Múzeum a Múzeumok Őszi Fesztiválja alkalmából. Mind a felnőtt- és gyermekközönséget emléksétákra, mesterségek bemutatóira, kiállításokra és előadásokra invitálják.

Az idén 150 éves születésnapját ünneplő Színház- és Filmművészeti Egyetem Ódry Színpadán, a Zene Világnapján, október 1-én 15 órától egykori hallgatói énekelnek dalokat, magyar népdalokat, más népek dalait szólóban, duettekben, együttesekben.

Idén 150 éves a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem. Miquèu Montanaro és a Vents d'Est 1997-es Ballade pour une mer qui chante vol. 3. című zenei albumát dolgozzák fel az egyetem Ódry Színpadán, témánk pedig a nagy karnevál, az élet, annak minden szépségével, fájdalmával, humorával és kegyetlenségével. Nem véletlenül választották alapul ezt a zenét – nagyon komplex, földrészeket és kultúrákat kapcsol össze. Aki hallgatja, érzi, hogy milyen sokszínűek vagyunk, mennyire különbözőek, és mégis mennyi közös van bennünk, mennyi esendőség, erő és gyöngédség, szerelem, függetlenül attól, hogy hol születtünk, hol élünk, milyen nyelvet beszélünk.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma