PFZ728x90

nemulass-16logo

„A koncertekre mi mindig úgy megyünk, hogy akkora bulit csapunk, amekkorát csak tudunk. Természetesen egy koncert kimenetele nem csak rajtunk, hanem a közönség befogadóképességén, a hangosításon és mindenféle pillanatnyi lelkiállapoton is múlik. Ezért is zenél az ember, a közösségi élmény és az "együtt alkotás" miatt” – vallja a Nemulass zenekar, akik a Cseh Tamás Program nyertesi között szerepelnek.

eva_preview__MG_4471

„A témák nagyon változatosak, egyvalami közös bennük: az a flow szerű, semmihez nem hasonlítható élmény, amikor az ember zenét ír. Van, amikor nagyon akarsz, de nem jön össze, mert nem nyílt meg az Ég, ami elengedhetetlen, mert persze a mi zenénk is, mint minden zene, az éteri világból táplálkozik” – meséli a dalszerzésről György László, A HÁROM zenekar frontembere.

rudnyanszky_kastely-wikipedia

A magyar késő-barokk építészet kiváló alkotása, a nagytétényi Száraz-Rudnyánszky kastély évről-évre a tavasz legszebb havában, májusban virágdíszbe öltözve várja vendégeit. Idén Pünkösd hétvégéjén a kastély „Bútorművészet a gótikától a biedermeierig” című bútortörténeti kiállításának míves asztalait Katona Anna mester virágkötő az adott korok stílusához igazodó virágalkotásai öltöztetik ünnepi díszbe.

 

_DSC8875

Idén jubileumi évfordulót ünnepel a POSZT Fesztivál. A 2001-ben létrehozott esemény mára a magyar színházi élet meghatározó találkozási pontjává vált, nemcsak a szakma, hanem a közönség számára is. A versenyprogram mellett idén is kiemelt figyelmet kapnak az off-programok, amelyek többek között a 150 éves Színház- és Filmművészeti egyetemre, valamint a háttérszakmákra fókuszálnak.

Korunk legismertebb gondolkodói vitáznak technológia és ember viszonyáról június 4-6. között Budapesten. Ötven külföldi előadóval, köztük világsztárokkal jön az első Brain Bar Budapest fesztivál. A rendezvény három napja alatt tizenkét különböző helyszínen zajlanak majd a programok, a fesztiválon több mint harminc zenei produkció is helyet kap.

„A gyermekkorban kell megalapozni a társadalmi érzékenységet” vallja Aranyos Ágota néptáncos, tánc- és drámapedagógus, aki a Garabonciás Gyermekegyüttes életéről és új, az Állatmesék nevet viselő projektjükről számolt be, amelyet a MOL Gyermekgyógyító Programja is támogat.

Genesis3

Május 21-től látható a hazai mozikban a legendás progresszív rock és popzenekar, a Genesis hiteles történetét bemutató zenés dokumentumfilm. Az eredetileg a BBC számára készült, négy évtizedet átfogó alkotás magyar felirattal kerül a mozivásznakra, Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Művész Moziban vetítik.

18 filmmel versenyez az Arany Pálmáért Nemes Jeles László filmrendező filmje, a Saul fia. A cannes-i Fesztiválpalota 2300 férőhelyes Lumiere nagytermében teltház előtt mutatták be a hivatalos versenyprogram egyetlen kelet-európai és egyetlen első filmjeként az auschwitzi koncentrációs táborban játszódó magyar alkotást. Az Arany Pálma díj kiosztása és a záróünnepség május 24-én lesz Cannes-ban.

Május 13-án vette kezdetét immár 68. alkalommal a cannes-i filmfesztivál. A fődíjra, az Arany Pálmára 19 film esélyes, amelyek közül május 24-ig kell nyertest választania a zsűrinek. Utóbbinak idén először két elnöke van: Joel és Ethan Cohen rendező- és testvérpáros. Egy magyar alkotás, Nemes Jeles László Saul fia című drámája is a legesélyesebbek között van.

kepguru.hu

Három hónap alatt hat helyszínen 432 mini koncert várja a turistákat és a budapestieket minden hétvégén egy új kezdeményezésnek köszönhetően. Budapest emblematikus helyszínein Pünkösd és Nagyboldogasszony napja között felcsendülő koncertekről az ötletgazdák és a megvalósítók tartottak sajtótájékoztatót a Magyarság Házában május 21-én.

Idén negyven éves az EFOTT, vagyis az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója, melynek – történetében negyedszer – Velence ad otthont július 14. és 19. között – derült ki a május 21-ei sajtótájékoztatón. A fesztivál házigazdája az Animal Cannibals lesz.

Elkészült a tropical, indie és jungle rock elemeket vegyítő Fran Palermo régóta várt első LP-je! A lemezbemutató koncert május 22-én lesz az A38 hajón.

Collegium_Hungaricum_Wien-facebook

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Balog Zoltán emberi erőforrások miniszterének döntése értelmében két új intézetvezető kezdheti meg munkáját a Balassi Intézet bécsi, illetve berlini intézetének élén Molnár Mária művészettörténész, szakíró és Kopek Gábor fotográfus-médiaművész, egyetemi tanár személyében.

Huszonnyolcmillió forint pályázati keretösszeggel támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma a nyilvános magánlevéltárként bejegyzett egyházi levéltárak költségvetését.

Moys Zoltán, A Kárpátok bércei című film alkotója nyerte a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm-fesztivál Kárpát-medencei Alkotói Díját. A 2015. május 14-17. között zajló rendezvény mottója a „Természetvédelem, környezetvédelem, biodiverzitás, élhető vidék” volt, fő célja pedig a környezettudatosság erősítése.

krasznahorkai

Krasznahorkai László újító szellemű magyar írónak ítélték oda kedd este az idén hatodik alkalommal kiosztott Nemzetközi Man Booker-díjat a londoni Victoria és Albert Múzeumban tartott díjkiosztó gálán. A díjat korábban olyan neves alkotók nyerték el, mint John Maxwell Coetzee, Salman Rushdie vagy Yann Martel.

Május 19-én mutatta be Papp István Szemek a láncban – Játszmák a magyar állambiztonság történetében című második önálló kötetét. A Jaffa Kiadó gondozásában kiadott könyv a történész már megjelent, átdolgozott, valamint korábban még nem publikált írásait fogja egybe. A szerzővel Ablonczy Bálint történész, újságíró beszélgetett.

Nagyváradon tartják nyelvészek, írók, nyelvtörténészek részvételével a 13. Anyanyelvi konferenciát. A május 15-i előadásoknak a Partiumi Keresztény Egyetem adott otthont.

_DSC6674_Copy

Szentendrére látogatott új, Helyszellem elnevezésű tárlatával a Verebes György festőművész vezette Szolnoki Művésztelep. A találkozót Dr. Hóvári János főigazgató, Dr. Lengyel Györgyi közigazgatási államtitkár és Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere üdvözölte május 20-án a MANK Galériában.

Több mint 20 fővárosi és közel ugyanennyi vidéki helyszín kínál erdélyi tematikájú programot az egy hónap múlva, június 20-án megrendezendő Múzeumok Éjszakáján. Az ország legnagyobb kulturális rendezvényén idén lehetett először egy kiemelt tematikához kapcsolódóan programot szervezni, és így csaknem félszáz, erdélyi témájú eseménnyel találkozhatnak majd ezen az éjszakán a látogatók.

„Babba Mária bekerekíti az életet” - idézte Petrás Máriát Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke kiállítást megnyitó beszédében, utalva arra: Szűz Mária kultusza nem csak az országhatárokon belül, de Erdélyben és Moldvában is elevenen él. A Várkert Bazárban megnyitott Boldogasszony kiállítás ötvenöt magyar művész Mária-témájú alkotását mutatja be a jubileumi Mária-év, a Szűz Mária-szobor ötszáz éves évfordulója alkalmából.

Már-már elfeledett hagyományokat, a Dél-Alföldhöz kapcsolódó népszokásokat elevenítenek fel pünkösd hétvégéjén az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkban.

Negyvenegy produkciót mutatott be az ország kilenc alap- és középfokú művészeti iskolájából érkezett több mint 250 növendék az ötödik alkalommal megrendezett Szolnoki Táncművészeti Fesztivál és Koreográfus Versenyen az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban május 22-én.

Audiovizuális előadás készült a Jake Smiles álnéven publikáló szerző 1 trip című regényéből.

Négy héttel meghosszabbítja Lechner, az alkotó géniusz című tárlatának nyitva tartását az Iparművészeti Múzeum (IMM), a szecessziós palota tervezője előtt tisztelgő kiállítás így június 28-ig lesz látogatható.

Teátristák „nagy játékosok" címmel nyílik két évszázad színházi alkotóit bemutató kiállítás a POSZT kísérőprogramjaként, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával június 5-én Pécsen, a Nádor Galéria Nagytermében.

MV_banner_192x189

Operettszinhaz_Mozart_Kultura_hu_banner_192x189px

A Szép volt fiúk! című közérzeti kabaré, a klasszikus „Pesti kabaré” alapjaira épít, és a tapasztalt komédiások mellett megjelennek a fiatal korosztály képviselői is.

Nadas_kabare_plakat_kis_meret

Május 30-án, szombaton 9. alkalommal segítik agysérültek rehabilitációját bringázással Móron, az Ezerjó hazájában a Móri Karika jótékonysági túrán.

Nem kell jósnak lenni ahhoz, hogy előre lássuk: a dal és a klip minden kétséget kizáróan az idei nyár egyik legnagyobb slágere lesz. Garancia erre az alkalmi alkotó csapat, az utóbbi idők legsikeresebb két produkciója, a Wellhello és a Halott Pénz, illetve a javarészt a Telekom VOLT Fesztiválon játszódó videóklip, amely sokak számára az év legboldogabb pillanatait idézi.

Az idei nagy visszatérő Borsodi Kingdom of Hegyalja megtalálta a tokaji bulik méltó himnuszát. A modern és fiatalos hangzást megtestesítő Saverne formáció legújabb dala, a Carry on az elektronikus stílusok különleges keverékével hódítja meg a fesztivál közönségét. A meglepő és egyedi vizuális megoldásokat kedvelő együttes igazi zenei csemegét ígér a rajongóknak.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma