2015. április 25.
Célzó

_DSC6955_Copy

Sikeres és népszerű festő volt Csók István, akinek életét derűje, életszeretete mellett saját művészetével való küzdelme is végigkísérte. Erős megfelelési vágya mellé a kitűnni vágyás párosult, persze minderről azért beszélhetünk nyíltsággal, mert köztudott, Csók István kisujjában volt a festészet – rajzolódott ki a festőről szóló kerekasztal-beszélgetésből, melyet a Várkert Bazárban rendeztek meg április 8-án.

Kerekes_Peter

Szeret példázatokban beszélni, mindenütt barátságokat köt, keresi a kihívásokat, szinte a létező összes sportot kipróbálta már, és most három évnyi szerkesztő-riporteri tevékenység után a kamera másik oldalán láthatjuk viszont a márciusban indult Petőfi TV műsorvezetőjeként: ő Kerekes Péter.

horvath3

„A Petőfire nemcsak felületként tekintünk, hanem világnézetként, életérzésként” – mondja Horváth Gergely. A Petőfi Rádió és TV felelős szerkesztője szerint nem baj, ha a zenekarok petőfis dalokat szeretnének írni, csak maradjanak hitelesek. Noha megvált az általa létrehozott Kultúrfitnesztől, vasárnapi lelki gyakorlataiban továbbél a műsor szellemisége. Horváth Gergellyel beszélgettünk a Petőfi TV-ről, a petőfiségről és mindenről, ami zene. INTERJÚ

Pittner_Oliver_Tajkep

Régóta várt tárlat megnyitóján vehettek részt ma a meghívottak a Magyar Nemzeti Galériában: Sors és Jelkép címmel az erdélyi képzőművészet átfogó bemutatása tekinthető meg a Galériában április 24-től augusztus 23-ig. A kiállítás az első világháború utáni és a rendszerváltás közötti időszakot dolgozza fel eddig sosem látott gazdagságban.

 

12duhosember

Szinte a meghirdetés napján, lábon elkelt az összes jegy a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Nemzeti Színház közös produkciója, a Tizenkét dühös ember budapesti Játékszín-i vendégjátékára. Pedig többségében nem is profi színészek játsszanak benne, hanem ügyész, bíró, matematikus, újságíró, helytörténész, egyetemi hallgató. Vajon mi a siker titka a Szegeden is telt házakkal futó előadásnak?

Bizet Carmenje meglehetősen jól tartja magát: a hölgy ugyanis épp 140 éves, ha életkorát 1875. március 3-ától, a párizsi ősbemutatótól számítjuk. A Kecskemét City Balett Barta Dóra koreográfiájában most elkészítette az opera saját változatát a démoni nő, a femme fatale alaptípusáról, megtartva a darab eredeti főszereplőit és konfliktusait.

A Nem a Messiás című oratorikus vígjátékot, ami a Monty Python csoport Brian élete című filmjét dolgozza fel, sztárszínészek előadásában láthatja a közönség a Budapest Sportarénában május 31-én. Hajdu Steve két szerepet is játszik: egy politikai aktivistáét és egy júdeai közemberét. Most a filmhez való kötődéséről és szerepeiről kérdeztük.

szlzs_mtva2

Márciusban megújult a közmédia: tematizálták a csatornákat, bővült a portfólió. A kulturális műsorok tekintetében is szélesedett a kínálat, az eddig is nagy sikerrel futó műsorokat pedig - Virtuózok, Fölszállott a páva - szintén folytatják. A régi és új produkciókról, a Petőfi TV-ről, valamint a Kossuthkifliről Szabó László Zsolt vezérigazgatóval beszélgettünk.

A színpadi produkciók közvetítéseire és kultfilmek újrabemutatására specializálódott Pannonia Entertainment forgalmazásában újra a mozikba került az 1988-as Drágán add az életed. Budapesten a Corvin moziban ünnepélyes díszbemutató keretében tudhatott meg többet a közönség a nyolcvanas évek egyik legsikeresebb akciófilmjéről.

A fiatal francia rendezőnő, Lucie Borleteau első nagyjátékfilmje, a Fidelio – Alice utazása nyerte a 22. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Hullámtörők díját. A Borislav Andjelic vezette háromtagú zsűri különdíjat ítélt a finn J.-P. Valkepää Megléptek című alkotásának. Idén a közönségdíjat Taika Waititi és Jemaine Clement új-zélandi filmje, a Hétköznapi vámpírok kapta.

 

Mediakonferencia

Április 23-a a Design Terminálban a Felsőoktatási Médiakonferencia napja volt. Délután kettőtől az immár tizennegyedik alkalommal megrendezett eseményen a zenéé volt a terep: először a Cseh Tamás Program menedzsmentjéről, jövőjéről, majd a Borsodi Kingdom of Hegyalja, azaz a megújult Hegyalja Fesztivál kommunikációjáról és arculatáról hallgathattak előadásokat az érdeklődők.

Idén 50 éves a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, hátuk mögött megszámlálhatatlan bérletes koncerttel, tánckoncerttel, külföldi turnéval és vendég fellépővel való közös produkcióval. A zenekar élén Izaki Maszahiro japán karmester áll, aki épp idén 20 éve, hogy első helyezést ért el a Magyar Televízió VIII. Nemzetközi Karmesterversenyén Csajkovszkij V. (e-moll) szimfóniájával.

„A jazz örök út” – vallja Illényi Katica Liszt Ferenc-díjas és érdemes hegedűmész, akivel az ankarai koncert felkérését megelőző, június 7-én a MOM Kulturális Központban tartandó Jazzy Violin című műsoráról beszélgettünk. A művésznő új szenvedélyéről, a theremin nevezetű hangszerről és nyári koncertjeiről is árult el érdekességeket.

_DSC1115_Copy

Kihirdették a Bence-hegyi kilátó ötletpályázatának nyerteseit április 23-án a Várkert Bazárban. A beérkezett 156 pályaműből tíz dicséretben, kettő pedig kiemelt dicséretben részesült. A pénzjutalommal is járó első három helyezést L. Simon Lászlótól, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkárától és a Bíráló Bizottság elnökétől vehették át a díjazottak.

Tizenöt héten át 110 fellépő művésszel és 50 hangversennyel várja a zenekedvelő közönséget a megújuló Esterházy-kastélyban tartandó Esterházi Vigasságok fesztiválsorozat – derült ki a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón április 23-án a Várkert Bazárban.

Szakmai munkacsoportok létrehozásáról döntött mai ülésén a Nemzeti Hauszmann Terv Társadalmi Testülete (Hauszmann Bizottság) a Várkert Bazárban tartott harmadik ülésén. Mindezek mellett szó esett a Várhegy barlangrendszeréről és a Várnegyed lehetséges közlekedésfejlesztési irányairól is.

konyvfeszt1

Félszáz kiváló külföldi és félezer hazai és határon túli magyar íróval találkozhat a 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál közönsége a következő négy napban - mondta el a rendezvény megnyitóján Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Átadták az Örkény István drámaíró ösztöndíjakat április 22-én a Bajor Gizi Színészmúzeumban. Idén Baráth Katalin, Bartók Imre, Lázár Balázs, Székely Csaba és Urbán Nóra kapta az elismerést, amelyet Dr. Hóvári Jánostól, a MANK főigazgatójától vehettek át.

A hazai néprajzi kutatásban hosszú hagyománya van a sámánizmus kutatásának: Hoppál Mihály néprajzkutató, professor emeritus munkássága nagyban hozzájárult a téma itthoni és külföldi népszerűsítéséhez. Műveinek külföldi megjelenéseiről, kutatóútjairól faggattuk őt, hogy legalább egy rövid interjú erejéig mi is betekinthessünk a sámánok világába.

IMG_7255

Különleges kiállításnak ad otthont mától a Magyar Nemzeti Galéria. Egyedülálló módon először Magyarországon mutatkozik be Kínán kívül Qi Baishi festő életműve A természet igézete című, retrospektív kiállítás keretében. A 110 alkotásból álló tárlat ünnepélyes megnyitóját április 23-án tartották a Budavári Palotában, a közönség pedig mától tekintheti meg a keleti műveket.

„Mindig öröm volt számomra azon gondolkodnom, hogy ez vagy az a mestermű miért is tetszik nagyon” – olvashatjuk Füst Milán gondolatát feleségével, Helfer Erzsébettel közös műgyűjteményének kiállításán. A Budapesti Tavaszi Fesztivál eseményeként meghirdetett A mester én vagyok című tárlat április 17-től látható a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum újabb izgalmas kezdeményezéssel jelentkezik: az iconuu elnevezésű közösségi installáció az április 25-én 18 órakor megrendezendő megnyitót követően egészen június 30-ig várja a látogatókat. Hogy mi is pontosan az iconuu? Egy új, online kommunikációs felület és közösségi hálózat.

Április 26-án mutatják be a budapesti Radnóti Színházban Tasnádi István Spam operett című darabját Rudolf Péter rendezésében, a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) programjában.

A kortárs magyar képzőművészet sokféleségéről kíván átfogó képet adni a Műcsarnok Itt és most című kiállítása; az április 25-től 205 alkotó munkáit bemutató tárlat a Magyar Művészeti Akadémia által elindított Nemzeti Szalon sorozatba illeszkedik.

Különleges ősbemutatót tart május 8-án a Sárik Péter Trió: a zenekar a Várkert Bazár Rendezvénytermében Jazz improvizációk Beethoven művekre címmel ad koncertet, amelyről koncertfelvétel készül.

Közvetlenül ötvennél is több, közvetve viszont mintegy háromszáz tájház mutatja be késő őszig tartó programjait a hétvégi tájházak napja rendezvényen. Az eseményhez csatlakozó intézmények országszerte kedvezményes vagy díjmentes belépőkkel várják a vendégeket, és szakvezetéssel mutatják be a népi emlékeket őrző kiállításokat, az egykori falusi, tanyasi életmódot felidéző gyűjteményeket.

A 31. Nemzetközi Dixieland Fesztivált rendezik meg Salgótarjánban április 29. és május 3. között. Az öt napon 14 koncertet hallgathatnak meg a fesztivál látogatói, köztük számos szabadtérit. A Benkó Dixieland Band születésnapi koncertet ad Salgótarjánban.


Ásókkal és gereblyékkel felszerelkezve rohamozzák meg a Margitszigetet a budapestiek, akik az év legszínesebb Guinness-rekord felállítására készülnek. Ha szereted a virágot, akkor ott a helyed április 25-én a Margitszigeten, hogy te is részese legyél a több mint 12 ezer egynyári virág elültetésének.

DSC_2024

Ebru kiállításra várják az érdeklődőket 2015. április 15-től.

Csuromvíz – Egy kisiskolásoknak szóló regény (a Szandra és a 3. b sorozat első része), ahol a főhős nem varázslényekkel küzd, nem az óceánon túl éli rózsaszín ünnepnapjait, hanem itt, köztünk, hol torokfájós, hol boldogságos mindennapjait mutatja be. A Csuromvízben minden adott, hogy nagy kedvenc legyen a 7 évesnél idősebb lányok körében.

Április 9-től limitált vetítéssorozat keretében újra mozivásznon látható a Die Hard széria első része, az 1988-as Drágán add az életed! Budapesten a Corvin Mozi legnagyobb termében és országszerte a megyeszékhelyek többségén vetítik az akciómozik etalonját, 4K minőségben digitálisan felújítva.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma