2014. október 31.
Célzó

_DSC4224_1856x1180

A Verkli Fesztivál ismét egy tökéletes példája volt annak, miként tud a keszthelyi kastély a város kulturális életébe bekapcsolódni – mondta el a Kultúra.hu pódiumbeszélgetésén Iski Szilvia, a Helikon Kastélymúzeum munkatársa, történész szeptember 7-én. Elmondta: hamarosan többmilliárdos pályázat segítségével újulnak meg.

molnarpiroska2

Van, akit Molnár Piroska játéka a klönböző színházak színpadán, van, akit a mozivásznon, és van, akit a Munkaügyek című humoros sorozatnak hála, a tévéképernyőkön bűvöl el. A színésznő most elárulta, hogy mi az, ami őt elbűvöli: színházról, irodalomról, filmekről és első színházi élményéről beszélgettünk vele.

detipicasso

November 8-án a Deti Picasso és a Meszecsinka lép fel a Fonóban. Utóbbi bejárta Európát, turnézott az Egyesült Államokban, Kanadában és Oroszországban is. A Deti Picasso Moszkva első számú örmény rock zenekara már-már budapestinek mondható, hiszen az alapítók hét éve itt élnek.

Maga_Zoltan-Carnegie_Hall-Facebook

Magyarországot és a magyar kultúrát is népszerűsítő önálló show-műsort készít Mága Zoltán hegedűművésszel az Egyesült Államok legnagyobb közszolgálati televíziótársasága, a Public Broadcasting Service (PBS) televízió.

IMG_62441846038729

„Alkotásom célja a tánc segítségével mély érzelmek, hangulatok kifejezése, melyek segítenek "megéreztetni" a nézővel a valóban "legbelül" átélt élményeket, tapasztalatokat” - nyilatkozta művészetéről Tókos Attila. A Junior Prima-díjas táncos a kezdetekről, tanulmányairól, törekvéseiről és jelenlegi munkáiról mesélt.

Miután Őze Áron mandátuma lejárt, hárman pályáztak a Pesti Magyar Színház igazgatói posztjára: Őze Áron mellett Salamon Suba László és Zalán János. A bíráló szakmai bizottság az utóbbi pályázatát találta a legjobbnak, így Zalán János kezdheti meg a munkát január 1-jén. Beadott pályázatáról, terveiről, és az őt ért kritikákról beszélgettünk vele.

A Vígszínházban számos főszerepet játszó színész nem rég a színház új bemutatójában, A Mester és Margaritában is színpadra lépett, és már nagyon várja, hogy a Kossuthkifli első vágott verzióját megnézze. Interjú

Orson_Welles-nytimes

Jövő májusban bemutatják Orson Welles soha meg nem jelent utolsó filmjét: a The Other Side of the Wind című alkotás helyreállított és több évtized után befejezett változatát a legendás filmrendező születésének 100. évfordulójához igazítva fogják a nagyközönség elé tárni.

A magyarországi mozik október 30-tól játsszák Richard Lester Egy nehéz nap éjszakája című filmjének felújított változatát. A népszerűsége csúcsán lévő Beatles egy napját bemutató alkotást 1964-es premierjének ötvenedik évfordulójára újították fel digitálisan. Az Egy nehéz nap éjszakáját 1964. július 6-án mutatták be Londonban, és két Oscar-jelölést is kapott.

Kiváló helyszínekkel operál a Senki szigete, Török Ferenc legújabb filmje, melyet összesen 40 moziban kezdtek el játszani, az első hétvégén pedig 3218-an ültek be rá. Kifejezetten szerette a Senki szigetével kapcsolatos munkákat Molinár István, aki a Senki szigete című film helyszíneit is megtalálta. „Kedvencem a csajok lakása volt” – árulta el.

_DSC7148_Copy

Nyolc napon keresztül hallgatják meg az NKA pályázati felhívására jelentkezett zenekarokat az Akváriumban, ahol a zsűri egyik tagjaként Unger Balázs, a Cimbaliband tagja is értékelte a csapatokat. Elmondta: ha a bandák ügyesen sáfárkodnak a Cseh Tamás Program által megkapott lehetőségekkel, szerinte jó esélyekkel indulnak a zenei pályán.

Emléknapot szerveznek a Pannon Filharmonikusok Radnóti Miklós halálának 70. évfordulója alkalmából: a hangversenyt, filmvetítést, irodalmi beszélgetést és kiállítást is magába foglaló eseménysorozatot november 9-én Pécsett, a Kodály Központban rendezik meg.

A fúziós jazz egyik legkiválóbb aktív csapata, a Yellowjackets két alapítója, Russel Ferrante és Jimmy Haslip lép fel a Művészetek Palotájában október 28-án. Ők a közreműködői László Attila és Ferenc Németh frissen megjelent, Bridges of Souls című lemezének.

DesignTerminal

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a költségvetési törvény csütörtökön benyújtott tervezete szerint 2015-ben mintegy 38,3 milliárd forintot költhet kulturális célokra.

Pécsen a közelmúltban és a jövőben is kiemelt figyelmet és törődést kapnak a török kori műemlékek - mondta a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek abból az alkalomból, hogy szerdán török tematikus napot tart a közmédia.

„Történelmi példák alapján a kulturális és kreatív szempontból felívelő korszakok a legtöbbször gazdasági sikerekhez vezetnek” – mondta Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára az ASEM (Asia Europa Meeting) kulturális miniszteri találkozón Rotterdamban.

Kaledioszkop_VersFesztival-Facebook

Sopronban rendezik meg Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléjét, a 15. Kaleidoszkóp VersFesztivált november 11. és 16. között. A jubiláló és országosan egyedülálló rendezvény idei különlegessége, hogy az eseménysorozat keretében külön fesztiválokkal emlékeznek a magyarországi holokausztra és a 25 éve elhunyt Ratkó József költőre.

Jótékonysági árverésen keresnek nevet regényszereplőiknek neves írók, az érdeklődők november 20-ig online is licitálhatnak. A Halhatatlanság Aukció (Immortality Auction) elnevezésű kezdeményezés keretében bárki megvásárolhatja magának a jogot, hogy a neve szerepeljen a regényekben.


„Kaptam már több díjat is, de ez volt a csúcs, amikor egy élet tevékenységét jutalmaz­ták. Talán azonban magánál a díjnál is többet ért az a mosoly és csillogás, amely azoknak a szeméből áradt felém, akiket tanítottam” – fogalmazott Wacha Imre.

Olah_Tibor__Szellem_es_lelek_1

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) Fotóművészeti Tagozatának elnöke, S. Faragó Gyöngyi mesélt a tagozat létrejöttéről, tevékenységéről, céljairól, illetve a jelenleg megtekinthető kiállításairól és jövőbeni terveiről.

A magyar vidéki zsidóság kultúráját mutatja be műtárgyak, fotók és dokumentumok segítségével a Néprajzi Múzeum október 29-én, a holokauszt emlékév keretében nyílt új, időszaki tárlata. A Kő kövön - Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából című tárlat 2015. május 31-ig látogatható.

A történelmi emlékezet problematikáját vizsgálja a Fotóhónap2014 Fesztivál, amelynek október 29-ei nyitórendezvényén Szamódy Zsolt Olaf, a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnöke elmondta, hogy elsősorban az archívumokra fókuszálva, a kortárs fotóművészet alkotásainak tükrében járják körbe a témát a november 30-ig tartó eseményen.

Haikuíró versenyt hirdetett és a japán kultúrát bemutató családi napot rendez a japán kultúra napja, november 3-a alkalmából a szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központ.

Denevéreket véd a készülő Batman-film sztárja. Ben Affleck egy detroiti denevérvédő csoport videójában hívta fel a figyelmet az emlősfaj megőrzésének fontosságára.

A budapesti Átrium Film-Színházban vendégeskedik a Vörösmarty Színház A fösvény című előadásával október 31-én. A főszerepben Hirtling István látható, Hargitai Iván rendezésében.

A Délvidéki Magyar Színjátszás napja alkalmából október 29-én mutatták be a szabadkai Népszínház Jadran Színpadán az Újvidéki Színház Csárdáskirálynő című előadását, amit a Pataki-Gyűrű díjátadó gálaestje követett. Vicei Natália Jászai Mari-díjas színművész, kapta a legrangosabb vajdasági színházi elismerést.

A műfaj egyik legfantáziadúsabb képviselője, a háromszoros Grammy-díjas szaxofonos, Branford Marsalis november 4-én saját zenekarával érkezik a Művészetek Palotájába. A koncerten a kvartett legutóbbi, kiemelkedően sikeres Four MFs Playin’ Tunes című albumáról válogatnak, de az improvizáció és a jazzhagyományok előtti tisztelgés sem marad el.


Az országgyűlés 2011-ben november 13-át a magyar nyelv napjává nyilvánította azzal a céllal, hogy lehetőséget teremtsen arra, hogy évente egyszer a közfigyelem hivatalosan is ráirányuljon a szellemi-kulturális örökségünk és nemzeti identitásunk alapját jelentő magyar nyelvre. Tavaly Balatonfüred, Kecskemét, Debrecen és Nagyszalonta közösen indította útjára azt a városok összefogásával szerveződő rendezvénysorozatot, amelyhez az idén már Gyula is csatlakozik.

Fazekas Csaba, aki Boldog születésnapot c. első nagyjátékfilmjével a 34. Magyar Filmszemlén 5 díjat is besöpört, és 2004-ben a forgatókönyvért megkapta a Filmkritikusok díját is, most romantikus vígjátékot forgatott.

A 2014 Ybl Bicentenárium – A Magyar Építészet Éve tiszteletére országjáró programsorozat indult Ybl Miklós épített és szellemi öröksége valamint a magyar építészet népszerűsítésére. A tíz helyszínt érintő programsorozat a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával valósul meg. A programsorozat október 22-én Pécsre érkezik.

Lekerül az Orlai Produkciós Iroda repertoárjáról a nagysikerű Esőember című előadás, új filmes produkció vélhető előkészületei miatt. Ebben az évben még pár alkalommal tekinthető meg Kulka János, Nagy Ervin, Cseh Judit, Nagy Viktor, Urbanovits Krisztina és Simicz Sándor játéka a Belvárosi Színházban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma