2014. december 22.
Célzó

csonkabandi1

Csonka Andrással szóba került minden, ami kultúra: kedvenc könyveitől kezdve a megható filmeken át Michael Bublé koncertjéig. Mesélt aktuális színházi szerepeiről, arról, nem gondolt-e még rá, hogy felhagyjon a szabadúszással, de azt is elárulta, hogy valamilyen formában a zenélés is visszatérhet az életébe.

kantus

Lezárult novemberben a Debreceni Református Kollégium Kántusának jubileumi éve, ebből az alkalomból CD-t is jelentetett meg az énekkar az évfordulót megnyitó koncert műsorából. Berkesi Sándor Liszt-díjas karnaggyal a Kántus 275 éves múltjáról, a reformáció zenei örökségéről, az énekkar zenei életben betöltött szerepéről is beszélgettünk.

_DSC8266_Copy

Megnyílt a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Vármúzeumának megújult állandó kiállítása, valamint új bejáratot avattak a Királypincében pénteken. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta: az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) támogatásával megvalósult palotatörténeti kiállítás a középkor időszakát mutatja be.

Kepkivagas

Lechner, az alkotó géniusz címmel nyílt kiállítás az Iparművészeti Múzeumban, az építész halálának századik évfordulója alkalmából. A tárlatot 2015. május 31-ig láthatja a közönség. Cselovszki Zoltánnal, a múzeum főigazgatójával beszélgettünk.

szeretik_a_banant_596x90

NagyvaradTE01

A Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttesének művészeti igazgatója szerint titkos álmuk valósulhat meg január 10-én, amikor is a Szolnoki Szimfonikus Zenekar felkérésére kiemelt vendégei lesznek a Zenekar nagyszabású újévköszöntő produkciójának, a „Világcirkusz” – tánckoncertnek.

Bánffy Miklós művét állítja színpadra Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színházban: az Isten ostora című előadást december 19-én mutatja be a teátrum. Az előadáshoz kapcsolódva a teátrum decemberben szakmai konferenciát rendezett, emellett a színház melletti Zikkuratban, Illúzió és tükröződés - a Naplegendától a Nagyúrig címmel kiállítás látható.

Harmadik alkalommal rendezik meg a Thália Színházban a Humorfesztivált 2015. február 11. és 15. között, melynek mottója most is változatlan: főszerepben a nevetés. Az öt nap alatt összesen 11 produkciót tekinthetnek meg az érdeklődők, a darabok válogatásában ezúttal a Kultúrbrigád és Laboda Kornél rendező, dramaturg vett részt.

irani1

Az iráni filmnapok keretében november 9. és december 28. között minden vasárnap este 18 órától filmbemutatón vehetnek részt az érdeklődők, amelyek a magyar közönség körében eddig igen kedvező visszhangra találtak. December 21-én a 'Megcsókolni a holdat című filmet láthatják az érdeklődők.

A Les Arcs European Film Festival koprodukciós fórumán Pálfi György, Nagy V. Gergő és Ruttkay Zsófia A hang (The Voice) című filmterve elnyerte az Arte legjobb filmtervnek járó díját. Pálfiék filmtervét 26 projekt közül találták a legjobbnak.

Art filmek forgalmazására, illetve art mozik szakmai tevékenységének támogatására pályázatot hirdet az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A pályázat keretösszege 64 millió forint, a beadási határidő 2014. december 20. A vissza nem térítendő támogatás felső határa mindkét esetben 2-2 millió forint.

BJO

A Budapest Jazz Orchestra és Tóth Vera december 20-án tartja karácsonyi koncertjét a Honvéd Kulturális Központ színháztermében. Délután és este is színpadra állnak, vendégként Mujahid Zoltán lép fel velük.

Lajkó Félix mindig is egy volt a lélekre különleges érzékenységgel ható zenészek közül, közvetítőként használva hangszereit önmaga és a külvilág között. A művész 40. születésnapja apropóján lép fel a Lajkó Félix maraton koncertsorozaton 2014. december 19-től 2015 februárjáig.

A francia sanzon legismertebb előadója még mindig reneszánszát éli. Hányattatott sorsáról már négy film készült, legutoljára 2007-ben, Marion Cotillard Oscar-díjas alakításával. Hazánkban is él a Piaf-emlékezet: a Belvárosi Színházban Vári Éva önálló estje, míg a Centrál Színház Edith és Marlene című előadása adózik az énekesnő emlékének.

_DSC7981_Copy

Jövő évi költségvetése terhére a Vadex Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. jelentős forrást biztosít, hogy kilátó épülhessen a velencei Bence-hegyen. Az építészeti pályázatokat február 16-ig várják, az első három helyezett között összesen egymillió forintot osztanak ki.

Az emberi erőforrások minisztere megbízásából Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár döntött az art mozik digitális fejlesztésére kiírt pályázat nyerteseiről. A pályázat keretösszege 100 millió forint. A digitális fejlesztésre tízen pályáztak, a jelentkezők mindegyikének megítélte a támogatást a kultúráért felelős államtitkár.

Csaknem 1800 településen növekszik jövőre a kulturális kvóta – mondta el Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a Nemzeti Művelődési Intézet országos hálózatának évértékelő tanácskozásán tartott beszédében, december 17-én.

tolnay_klari_2

Müller Péter estje a nagyszabású, több mint hatvan országos és határainkon túli rendezvényt magában foglaló idei Tolnay Klári Centenáriumi Emlékév záróakkordjaként, annak hivatalos lezárásaként várja az érdeklődő közönséget december 18-án 18 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínház Dísztermében.

A Magyar Nemzeti Levéltárban december 15-én adják át a Szovjet Írószövetség magyar vonatkozású levéltári iratairól készített digitális másolatokat. A Moszkvai Magyar Levéltári Intézetet 2001-ben hozták létre, hogy koordinálja és segítse az Oroszországban folyó magyar történettudományi kutatásokat.

Bán Mór Hunyadi-sorozatának hetedik kötetét december 12-én mutatják be a budapesti Alexandra Pódiumon. A félhold tündöklése című regény Hunyadi János sorsdöntő várnai hadjáratát állítja a cselekmény középpontjába. A hetedik kötet egyetlen esztendő, 1444 történéseire koncentrál.

Fekete_Gyorgy_portre

„A Magyar Művészeti Akadémia dolga nemcsak az, hogy a belső életét széppé és tartalmassá tegye, hanem hogy azoknak a tagozatoknak, amelyeket működtet, a gondjaival foglalkozzék, és olyan javaslatokat adjon a döntéshozóknak, amelyek által az adott terület előrébb juthat” – meséli a művészeti tagozatokról Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke.

Naphimnusz 2006-2014 címmel nyílt kiállítás a Nemzetközi Velencei-tavi Symposion szervezésében december 17-én a FUGA Budapesti Építészeti Központban. A január 18-áig látogatható kiállítást L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára nyitotta meg.

Kezdetét vette az ókori Gorsium település területén elhelyezkedő Gorsium Régészeti Park és Szabadtéri Kiállítás fejlesztése. A beruházás várhatóan 2015 nyarára készül el – ismertették Székesfehérváron, a Hiemer-házban december 17-én tartott sajtótájékoztatón. A Tácon elhelyezkedő romterület hazánk egyik legjelentősebb római kori történelmi emléke.

A Karamazov testvérek című előadást mutatja be a Radnóti Színház vasárnap; Dosztojevszkij regényének új színpadi adaptációját Morcsányi Géza dramaturg készítette, a darab Valló Péter rendezésében látható.

Nyolcvanöt éves korában elhunyt Lantos Ferenc Kossuth-díjas festőművész, grafikus és művészetpedagógus, Pécs díszpolgára, akinek életművét állandó kiállítás mutatja be a pécsi Vasváry-házban - adta hírül a bama.hu hírportál.

A magyar Vadak és a Nyolcak művészcsoport alkotói esetében rekordot jelentő összegért, 72 millió forintért kelt el Márffy Ödön egy festménye a Kieselbach Galéria szombat esti aukcióján, amelyen mintegy 240 tételt árvereztek el Budapesten, a Hotel Marriottban.

A közönség szavazatai alapján Lugosi Dániel Ali klarinétos nyerte a közmédia komolyzenei tehetségkutató műsora, a Virtuózok 12 millió forintos fődíját a pénteki fináléban.

Komolyzenei koncerteket, opera-, balett- és színházi előadásokat vetít az Uránia Nemzeti Filmszínház az ünnepek alatt - áll az MTI-hez eljutatott közleményben.


A félévszázados jubileumra a Kossuth-díjas művész nagyon személyes lemezt készített, amely az ünnepekre a Fonó gondozásában jelenik meg.

mindennapi.hu

Hisz az Útnak vége nincs soha...
Tolkien Nap 2015
2015. január 3. 9:00 - 18:30
Uránia Nemzeti Filmszínház

A Villányi Úti Esték sorzatban évek óta hazánk legnevesebb előadói tartanak előadásokat a Móricz Zsigmond mellett a Villányi úton. A megtekinthető előadók listája rendkivül reprezentatív. Müller Péteretől, Szendi Gáboron ár Paulinyi Tamásig a szakma leismertebb neveivel találkozhatnak a sorozatokon a jegyvásárlók.

A Werk Akadémián mutatják be 2014. december 11-én 18 órakor Linor Goralik Barbie, az igazi szőkenő című kötetét. A könyvbemutatón Réz András vezetéséve, dr. Forgács Attila, Lakatos Márk, Németh Juci és Réz Anna beszélgetnek a Barbie-jelenségről.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma