2014. április 20.
Célzó

dunaworkshop3_2013.12.07-300x192

Idén június 5. és 14. között rendezik meg a POSzT-ot, amelyen a Miskolci Nemzeti Színház két előadással is jelen lesz. Georg Büchner Woyczek című kegyetlen, és az emberi lélek mélységeit feltáró előadását Béres Attila rendezésében láthatja a pécsi közönség. Az előadás színpadra állításáról, a küzdelemről és a színészekkel való közös munkáról kérdeztük a rendezőt.

echologo

batortabor

Országosan elismert színművészek szerepelnek Paczolay Béla Bátrak című megindító rövidfilmjében, amely azért készült, hogy a figyelmet a még mindig betegséggel küzdő gyerekekre irányítsa. Az alkotás a daganatos és krónikusan beteg gyerekek élményterápiás kezelésével foglalkozó Bátor Tábor Alapítvány felkérésére készült.

husvet

Idén is színes programokkal: koncertekkel, állatsimogatóval és táncházzal is várják a Budavári Húsvéti Sokadalom látogatóit április 19. és 21. között, ahol fellép a Balkán Fanatik, a Ghymes és Szalóki Ági is. Ópusztaszeren életre kel a skanzen, lesz húsvéti locsolkodás és megtartják a Szeri Húsvétot is.

Tn12

Április 19-én, szombaton mutatja be a Madách Színház legújabb, Tanulmány a nőkről című musical comedy-jét. A hatvanas évek egyik legsikeresebb magyar vígjátékának színpadi adaptációja a nosztalgiát idéző kor slágereit és a jelen népszerű színészeit egyaránt felvonultatja. A darabot Szente Vajk rendezte.


Tihanyi

Nem csak a nézők készülnek nagy lelkesedéssel a Mamma Mia! szuperprodukcióra, a munkafolyamat már a Madách Színházban is elkezdődött. A Szirtes Tamás rendezésében készülő produkcióhoz Tihanyi Ákos készíti a koreográfiát, amely elmondása szerint „modern retró” lesz. Bérletek még kaphatók a hetedik előadásra.

A Kerekasztal Színházi Nevelési Központ szervezésében valósul meg a Mai Mesék című konferencia, amelyet április 30. és május 2. között rendeznek meg a Marczibányi Művelődési Központban. Hajós Zsuzsa, a konferencia egyik szervezője mesélt a rendezvény koncepciójáról, a színházi nevelésről és a nyitó előadás, A széttört korsó mibenlétéről.

Az Európai Unió támogatásával jött létre az EXCEPT művészet-pedagógiai eseménysorozat, amelynek legfontosabb feladata az, hogy a művészet segítségével próbálnak meg hátrányos helyzetű fiatalokon segíteni. A hat ország közreműködésével létrejött projektben az alkalmazott színházi nevelés mellett workshopokat tartottak és nyári egyetemet is szerveznek.

Grace-Monaco-Kidman

Huszonnyolc országból 49 alkotást, köztük öt elsőfilmet és 15 női rendező munkáját választott be a 67. cannes-i filmfesztivál hivatalos programjába Thierry Frémaux művészeti igazgató a közel 1750 nevezés közül, a filmek közül 18 versenyezhet a mustra fődíjáért, az Arany Pálmáért - jelentették be a szervezők.

Háromnapos majálissal, Szabados emlékesttel és ingyenes Duna-parti programokkal várja a látogatókat a 24. Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlét a komáromi Monostori Erődben, április 29. és május 3. között. Fókuszban a Felvidék, de jönnek zenészek a világ számos országából, valamint a Szerelempatak című film szereplői közönségtalálkozón is részt vesznek!

Szőcs Petra Kivégzés című rövidfilmje indul a Cannes-i Filmfesztivál rövidfilm programjában az Arany Pálmáért. Kárpáti György Mór Provincia című rövidfilmjével a „Cinéfondation” szekcióban, a filmfőiskolák legjobbjainak versenyében mutatkozhat be a filmvilág elsőszámú nemzetközi fórumán, amelynek elnöke Abbas Kiarostami iráni rendező lesz.

pap1

Lemezbemutató koncertet tart a 2012-es Fölszállott a páva című műsor győztese, a Parapács zenekar. A Bëbocsātlak című albumot először a Hagyományok Házában hallhatja majd a közönség, április 24-én este hétkor. A dalokban közreműködik Bastyúr Bertalan, Éva és Anna zenész adatközlők Szepsiből, valamint Agócs Gergely, Pál István „Szalonna” és Kubinyi Júlia is.

Április 19-én, este 20 órától Csejtei Ákos, a Budapest Jazz Orchestra kiváló tenor szaxofonosának művei hangzanak el a Budapest Jazz Club-ban. Az ő ötlete alapján kerül bemutatásra egy izgalmas koncertprogram, ”A hidak városa” címmel. A nagyzenekari szvit Budapest hídjairól ihletett kompozíció, mely megszólalásában magába foglalja a hidak építészeti jellegzetességeit, formáját, hangulatát.

A Kossuth-díjas, legendás zenekar hetedik stúdiólemezén dolgozik. A lemezbemutatóra a minden évben ünnepszámba menő, tavaszi nagykoncerten kerül sor a Művészetek Palotájában április 23-án a Budapest Folk Fest keretében. A különleges zenei anyagot – talán a következő évek slágereit – először a Müpában hallhatja a közönség.

018

Több mint 150 millió forintos kiegészítő támogatást nyújt az Emberi Erőforrások Minisztériuma a fenntartásukban lévő múzeumok működtetéséhez. A megadott határidőig a Magyar Államkincstár összesen 36 önkormányzat kérelmét továbbította, közülük a rendeletben rögzített szakmai feltételeknek mindösszesen 19 kérelem felelt meg.

A február 28. és március 2. között megrendezett és sikeresen lezajlott Kultúrházak éjjel-nappal országos rendezvénysorozat értékelte Hammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár április 16-án az EMMI Akadémia utcai épületének Tükörtermében. Az eseményen a program részeként meghirdetett pályázatok díjátadó ünnepségére is sor került.

„A tehetség akkor mutatkozik meg a maga valójában, ha a teremtő munka mellé elhivatottság is társul. Míg egy díj az elvégzett munka jutalma lehet, egy ösztöndíj a megelőlegezett bizalom” – mondta el Halász János kultúráért felelős államtitkár a 2014. évi állami ösztöndíjak átadásán április 14-én, hétfőn a Műcsarnokban.

marquez3

Elhunyt Gabriel Garcia Marquez kolumbiai író - közölték csütörtökön családjához közel álló források. Márquezt súlyos betegeskedés után csütörtökön érte a halál Mexikóban. A 100 év magány és a Szerelem a kolera idején nagyszerű írója 87 éves volt.

A Hadik Irodalmi Szalon április 23-ai estjén a Szegedy-Maszák család történetét, munkásságát helyezi a középpontba. A generációkat bemutató esemény vendége lesz Szegedy-Maszák Marianne újságíró, aki a Csókolom a kezét! című kötetét is bemutatja hazánkban, valamint Szegedy-Maszák Mihály irodalomtörténész, Szegedy-Maszák Zsuzsanna művészettörténész és Csorba László történész.

A Magyar Írószövetség Versek Szódával elnevezésű rendhagyó irodalmi sorozatának alapvető célja, hogy a kortárs irodalmat közelebb hozza az érdeklődő, színházba járó közönséghez. A sorozat legutóbbi főszereplője Kiss Judit Ágnes József Attila-díjas költőnő volt, akivel Mikos Ákos rádióriporter beszélgetett életútról, alkotásról, és az est folyamán fény derült arra is, a költőnő milyen tehetséges zenész is.

arstmodem

Goda Gábor társulata április végén a MODEM-ben hoz létre egy helyspecifikus előadást, egy különleges kiállítás-performanszt. Az előadás április 26-án és 27-én is 19 órakor kezdődik. Az esti előadások kiegészítő eseményeként napközben dráma- és múzeumpedagógiai foglalkozásokat terveznek középiskolásoknak a Kompánia Színházi Társulat múzeum- és drámapedagógusával.

„Nagyon szokatlan kiállításnak gondolom az Igazmondókat, mert esztétikai kérdésekkel egyáltalán nem foglalkozik, vizuálisakkal viszont nagyon is erősen” – mondta el Paksi Endre Lehel, az Igazmondók kiállítás kurátora, akit az egri Kepes Központban futó tárlatról kérdeztünk e-mailben. A június 15-ig megtekinthető tárlaton Bada Tibor, feLugossy László és Gyarmati Zsolt munkái is láthatóak.

2001-ben alakult meg a kArton Galéria, Kozma Péter tulajdonos vezetésével. A fő cél a karikatúra és a képregény műfajának, alkotóinak megismertetése volt, hisz az alapító úgy gondolta, ezek méltánytalanul nem kapnak megfelelő figyelmet a képzőművészet területén. Benkő Zsuzsa, a galéria vezetője mutatta meg a modern alkotásokat, és válaszolt a kérdéseinkre.

Nicole Garcia francia színésznő, rendező, forgatókönyvíró lesz a legjobb elsőfilmnek járó Arany Kamera-díj zsűrijének elnöke a 67. cannes-i filmfesztiválon.

Egressy Béni zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmából 10 ezer forintos címletű ezüst emlékérmét és 2 ezer forintos címletű rézötvözetű emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Életének 69. évében, hosszú betegség után szerdán Budapesten elhunyt Kerekes Gábor Balázs Béla-díjas fotográfus, érdemes művész.

Winkler Barnabás vehette át a műemlékvédelmi Forster Gyula-, Horváth Ferenc pedig a régészeti örökségvédelemért járó Schönvisner István-díjat a műemléki világnap alkalmából, pénteken a Belügyminisztériumban (BM).

Idén is több budapesti üzlet részvételével rendezik meg szombaton a lemezboltok napját (Record Store Day), amelyet világszerte több mint harminc ország mintegy ezer boltjában tartanak meg. A nemzetközi rendezvénysorozat idei nagykövete Chuck D, a Public Enemy rappere.


Mixtape from the Striped Room címmel jelenteti meg legújabb albumát a Hippikiller, amely azon túl, hogy április 19-étől a szokásos online felületeken (iTunes, Deezer, Spotify) is elérhető lesz, nem sokkal később limitált példányszámban kazettán is közreadja a lemezen hallható felvételeit.

Hippikiller_feat_BoZaN_2_ok

A nagy érdeklődésre való tekintettel és arra, hogy már telt házas az eredetileg meghirdetett koncert, a Budapest Bár még egy lemezbemutatót tart ugyanaznap a teljes szereplőgárdával, 2014. április 27-én délután 4 órai kezdettel az A38-as hajón.

Öt helyszínen lesz Folk delicatess 2014. április 21. és 27. között.

A szolnoki szimfonikusok pénteki koncertjén hamisítatlan spanyol hangulat várja a közönséget, ugyanis a zenekar ez alkalommal Spanyolhon hangulatát varázsolja a koncertterembe, és nem is akármilyen darabokkal!

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma