LisztFerencKamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar jazzműfajban lép fel április 2-án: tavaszi koncertsorozatának következő hangversenyén Harcsa Veronika énekesnővel és Varga Gábor klarinétművésszel ad koncertet a Budapest Music Centerben. Gershwin-és Pieranunzi-dalokat, Nino Rota és Peter Warlock műveit mutatja be az együttes.

gyulaivar

A Gyulai Várszínház 52. évadában is megtalálható minden, a komoly tragédiától a könnyed vígjátékon át, a kortárs táncig és a jazzig. Gedeon József, a Várszínház igazgatója sajtótájékoztatón ismertette a gyulai nyár június 26-tól augusztus 9-ig tartó programját, ahol minden nap lesz valamilyen előadás, és három ősbemutató is várja a közönséget.

hadtorteneti1_Copy

Kétfordulós történelmi vetélkedőt rendezett a Budavári Önkormányzat és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum az első világháború kitörésének centenáriuma alkalmából. A versenyt lezáró gálaműsort és az ünnepélyes eredményhirdetést március 26-án, csütörtökön tartották a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Márványtermében.

curtain

A Gobbi Hilda-díjat Papp János színművésznek, a pályakezdő színészek elismerését szolgáló Soós Imre-díjat Mikola Gergelynek és Molnár Áronnak, a Hevesi Sándor-díjat pedig Bagossy László, Szakács Györgyi és Urbán András rendezőknek ítélték idén. Az elismeréseket a Thália Színházban a színházi világnap alkalmából szervezett ünnepi rendezvényen vették át ma este a díjazottak.

Élménnyel telt ház szlogennel hirdette meg Rátóti Zoltán, a kaposvári Csiky Gergely színház igazgatója a 2015/16-os évadot. A repertoár összeállításakor minden generációra gondoltak. Az operettől, a vígjátékon és gyerekdarabokon át a musicalig széles a paletta. Az évad szenzációjának számít a Jézus Krisztus Szupersztár Bozsik Yvette rendezésében.

A színházi előadás, az élő, jelen idejű előadó-művészeti alkotás, a pillanat művészete semmi mással nem helyettesíthető. A magyar kormány elkötelezett a színházi kultúra mellett, büszke arra, hogy hazánk évtizedek óta az európai színjátszás élvonalához tartozik, és számít a színházi intézményekre annak a célkitűzésének a megvalósításában, hogy a minőségi kultúrát minél szélesebb rétegek számára elérhetővé tegye.

ur1

A Pannonia Entertainment jóvoltából újra a mozivászonra kerülő filmklasszikusok március 2-án bemutatott gyöngyszeme Stanley Kubrick 2001: Űrodüsszeia című alkotása volt. A díszvetítést egy izgalmas kerekasztal-beszélgetés előzte meg, amelyen Németh Attila, Gyárfás Gábor, Elsässer Klaudia és Farkas Bertalan vettek részt.

Az amerikai független film legnagyobb hatású rendezője, színésze, forgatókönyvírója a Ponyvaregénnyel írta be magát a filmtörténelembe, amit aztán olyan filmek követtek, mint a Kill Bill első és második része, a Sin City, a Becstelen Brigantik és a Django elszabadul. Quentin Tarantinót köszöntjük 52. születésnapján.

Április 10-18. között öt helyszínen várja a közönséget a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. Idén 34 nemzet 52 alkotását 8 szekcióba osztva hozza el a Titanic a magyar fővárosba, 8 film vetekszik majd a Hullámtörők díjért. A fesztivál idei kínálatát új programigazgató, a dán Allan Sorensen válogatta.

profilkep_vn_Copy

A Cseh Tamás Program keretében zenetörténeti beszélgetéssorozat indul, Azok a régi csibészek címmel, amelynek első állomása március 31-én, az Akvárium Klubban lesz. A beszélgetés résztvevői Csatári Bence történész, Poós Zoltán író, Trunkos András, a Rolls Frakció frontembere és Boros Lajos, rádiós műsorvezető lesznek. A sorozatról a Cseh Tamás Program könnyűzenei alprogramját koordináló Vass Norberttel beszélgettünk.

Szörényi Levente idén ünnepli 70. születésnapját, ennek alkalmából a Zeneakadémián különleges koncertet szerveznek a tiszteletére. Az idei év azért is különleges a számára, hiszen újra bemutatják a legendás rockoperát, az István, a királyt, méghozzá az 1983-as ősbemutató helyszínén, a Királydombon.

Bíró Eszter március 28-i koncertjén mindent megmutat abból, amiből előadó-művészete táplálkozott az elmúlt években, sőt, régi dalai mellett ezen az estén újak is helyet kapnak. Az énekesnő a Művészetek Palotájában újra zongorához ül, vendégeként pedig Keresztes Tamás színművész is színpadra lép.

Rodosto2015Janoskoszoruz_060

II. Rákóczi Ferencre emlékezett születésének 339. évfordulója alkalmából március 27-én a Rodostói Török-Magyar Baráti Társaság, Erdogan Erken, Magyarország rodostói tiszteletbeli főkonzulja és Dr. Hóvári János, a MANK főigazgatója.

A moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeumban megrendezett Munkácsy-kiállítás megnyitójával március 30-án megkezdődött az Oroszországi Magyar Kulturális Napok rendezvénysorozata. A június 30-ig tartó magyar kulturális napok keretében Moszkván kívül Oroszország több nagyvárosában is rendeznek kiállításokat és zenei programokat.

Cselekvő közösségek Önfenntartó társadalom címmel tartottak országos stratégiai konferenciát március 30-án a Nemzeti Művelődési Intézetben. Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár a kulturális alapellátás kérdéseiről szólt. A cél, hogy minél több helyen aktív közösség formálódjon. Azonban nemcsak a kultúra szempontjából, a gazdaság oldaláról is fontos a közvetítés – hívta fel a figyelmet.

kisch

A világ „a száguldó riporter”-ként ismerte: ő volt a tökéletes zsurnaliszta, a modern oknyomozó újságírás első évtizedeinek legnagyobb alakja, akinek cikkeiből, írói módszereiből és etikájából ma is leendő újságírók tanulnak. Egon Erwin Kisch németül alkotó cseh író, újságíró 67 évvel ezelőtt a mai napon halt meg szülővárosában, Prágában.

Turi Tímea negyedik, A dolgok, amikről nem beszélünk című verseskötete az elmúlt év őszén jelent meg – saját elmondása szerint valójában a második kötetének tekinti, hiszen az első kettőt jóval fiatalabb korában írta. A Magvető Kiadó szerkesztőjeként is tevékenykedő költő, író, újságíró a kortárs irodalomról, a szerkesztői munka nehézségeiről és örömeiről, valamint a líra és a vers aktuális helyzetéről is kifejtette meglátásait.

Sandra Buljanovic vehette át a tavaly alapított és idén első alkalommal átadott Sava Babic Műfordítói Emlékdíjat Navracsics Tibortól, az elismerés fővédnökétől március 20-án a balatonfüredi Hamvas-napok megnyitóján.

Radiomuzeum3

Ez a múzeum három szervezet - az egykori MTV, az MR, és az MTI, melyek 2011-ben történt összevonásából létrejött az MTVA - eszközgyűjteményére alapozva mutatja be technikatörténeti kiállítás keretében az audiovizuális eszközök magyarországi fejlődését.

Hat kreatívipari vállalkozás került be a Design Terminál második mentorprogramjába. A szakmai zsűri döntése alapján a Do3D, a Dori Tomcsányi, a Paprikum, a Studio Nomad, az AP Faktura és a November vehet részt a féléves szakmai tanácsadáson. A mentorprogram szakmai stábjának munkáját összesen 10 mentor és szakmai tanácsadó segíti.

A napraforgókról a művészetkedvelőknek gyakorlatilag előbb jut eszébe Vincent van Gogh, mint maguk a növények. Az alkotónak nem csak a csendéletei, önarcképei és tájképei is méltán váltak híressé. Kora - mint ahogy az sok más festőnél is jellemző- nem értette meg, mára azonban a Gachet doktor arcképe című műve elnyerte a világ második legdrágábban eladottja címet. A holland posztimpresszionizmus legnagyobb alakja 162 éve ezen a napon látta meg a napvilágot.

Április 4-én érkezik a belváros szívébe, az Akvárium Klubba Tiga, de aznap a hazai szcéna legmenőbbjei is fellépnek: itt lesz Karanyi, Beta, és Seress is.

Chochol Károly több mint hatvan éve fotózza Budapestet néha lírai, gyakran ironikus, máskor tárgyilagos megörökítői szemlélettel. Az idén, a kerek, a nyolcvanadik születésnap jó ösztönzést adott a már nagyon is aktuális visszatekintéshez. Így aztán a Budapest Galéria falain zömmel még soha sem publikált műveket mutat a közönségnek. Chochol Károly az ismerői, tisztelői számára is meglepetéseket tartogat. Nyiva: 2015. április 18–május 10-ig a BTM Budapest Galériában.

A Kaland a dzsungelben kiállítás és óriástársasjáték a tavaszi szünetben, illetve a húsvéti ünnepek alatt meghosszabbított nyitva tartással, rengeteg érdekességgel, izgalmas játékkal és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat a Vajdahunyadvárban.

Külföldi pop- és rockzenészek dalainak digitális terjesztésére vonatkozó megállapodást írt alá a német BMG és a kínai Alibaba vállalat, mellyel két és félmillió új zeneszám és szerző válik legálisan hallgathatóvá a kelet-ázsiai országban.

Lajkó Félix hegedűművész-zeneszerzőnek ítélték oda a szerbiai Avantgárd Hagyománya-díjat az idén. Az indoklás szerint a díjjal a vajdasági magyar Lajkó Félixnek a zene iránti elkötelezettségét, odaadását, nem mindennapi szenvedélyét ismerik el.

Jótékonysági virágárusítás, óriási köztéri installáció és közösségi programok várják az érdeklődőket a húsvét előtti hétvégén a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. szervezésében megvalósuló ünnepváró rendezvényen a Városháza parkban.

tojas_press

Janikovszky Éva-estet rendeznek április 23-án az IBS Színpadán. A produkció 2013-ban - az írónő halálának 10. évfordulója alkalmából - hatalmas sikerrel debütált a Katona József Színház Sufnijában, majd ismét sikerrel vizsgázott 2014-ben a Marczi Közösségi Tér nagy színháztermében. 2015-ben a nézők kérésére ismét együtt ünnepeljük Janikovszky Éva születésnapját ezzel a képzeletszínházi előadással: "A lemez két oldala" című produkcióban HORVÁTH LILI és PIKALI GERDA kelti életre az írónő halhatatlan asszonyfiguráit.

A ORIENT-show egy nagy utazás, virtuóz zenében, táncban, dalban elmesélve. Európai népek zenei- és tánckultúráját felvillantó könnyed utazás, de sokkal több is annál. Az előadás március 25- én, 26- án, és 27-én este hétkor lesz látható a Művészetek Házában, Gödöllőn.

A RÉKE (Régi Épületek Kutatóinak Egyesülete) szakmai estet tart a FUGA Budapesti Építészeti Központban. Rozmann Viktor építész-művészettörténész tart előadást.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma