2014. augusztus 22.
Célzó

popkids1

Idén a Mary PopKids nyerte a Nagy-Szín-Pad "tehetségmutató" versenyt, a nyereményük részeként így főszerephez jutottak a legnagyobb hazai fesztiválokon. A Sziget Fesztiválon a teltházas csütörtöki napon léphettek fel a Nagyszípadon, ahol a szakadó eső ellenére óriási hangulatot és bulit csináltak.

gyongyos1

Idén immáron a tizennegyedik alkalommal rendezték meg a Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivált Gyöngyösön augusztus 15. és 20. között. A fesztivál programjairól, hátteréről dr. Birnbaumné Pintér Mária fesztiváligazgató, a Gyöngyösi Kulturális és Közgyűjteményi Központ igazgatója mesélt.

summerfest1

Véget ért a XXI. Summerfest Százhalombattán, amely idén is számtalan programot kínált a látogatóknak 21 ország népi kultúrájának legjavából. A Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár zárórendezvényén Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár mondott beszédet.

mupaswing

Tizedszer indítja az évadot a New Orleans Swing koncertjeivel a Művészetek Palotája. A jubileumi fesztivál augusztus 29. és 31. között a célba vett stílusok közül a legmodernebbet, a névadó swinget helyezi előtérbe, megszólaltatói pedig a legkedveltebb magyar jazz-zenekarok és világhírű szólisták lesznek.

kozmedia1

Egész napos programokkal és exkluzív koncerttel várja idén is a látogatókat a Közmédia napja rendezvény. A programsorozatot harmadik alkalommal rendezi meg az MTVA szeptember 6-án a Millenárison, ahol az érdeklődők betekintést nyerhetnek a televízió és rádióműsorok készítésébe, és találkozhatnak a közmédia műsorvezetőivel is.

A 19. alkalommal megrendezendő nemzetközi néptáncfesztivál szabadtéri előadásokkal, zenekari bemutatókkal, utcazenével, nemzetközi folkestekkel, gasztronómiai bemutatókkal és gyermekprogramokkal várja az idelátogatókat. Fotógaléria

A 45. Debreceni Virágkarnevál közönség által legszebbnek ítélt virágkocsija "Kölcsey összehoz" címmel Álmosd község kompozíciója lett - jelentette be Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere augusztus 20-án este a Nagyerdei Stadionban.

fulop2

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem leköszönő rektorát, Kopek Gábort augusztustól Fülöp József váltotta a poszton. Fülöp nevéhez fűződik a nemzetközileg is számos alkalommal elismert animáció tanszék létrehozása, képzési programjainak összeállítása. 2010-től a tanszék vezetőjeként, 2011 óta pedig a MOME Médiaintézetének igazgatójaként dolgozott az egyetemen.

Már egészen korán, 11 évesen tudta, hogy színész lesz belőle, első óráit egy artistától vette, majd tehetségének hála, gyorsan haladt előre a karrierjével. Feleki Kamill, Kossuth-díjas színművész, táncos, koreográfus, érdemes és kiváló művész 106 évvel ezelőtt ezen a napon született.

Három év termését mutatja be a Magyar Filmhét, amelyet október 13. és 19. között első alkalommal rendez meg a Magyar Nemzeti Filmalap és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Magyar Filmakadémia közreműködésével.

Claude-Debussy-006

Új színt hozott a muzsika csaknem valamennyi műfajába. Az irodalmi és képzőművészeti inspiráció mellett zenéjében különös jelentőséget kap a pillanat futó benyomása, egy illat megannyi gondolattársítása. Mindehhez maga hozta létre sajátos eszközeit, munkássága Bartókra és Kodályra is hatott. Claude Debussy 152 évvel ezelőtt ezen a napon született.

Idén a Mary PopKids nyerte a Nagy-Szín-Pad "tehetségmutató" versenyt, a nyereményük részeként így főszerephez jutottak a legnagyobb hazai fesztiválokon. A Sziget Fesztiválon a teltházas csütörtöki napon léphettek fel a Nagyszípadon, ahol a szakadó eső ellenére óriási hangulatot és bulit csináltak.

A Nemzeti Kulturális Alap honlapján (www.nka.hu) megjelent a Cseh Tamás Program első pályázati felhívása. Pályakezdő előadók és zenekarok jelentkezését várják.

_DSC9263_1468x1258

A közoktatás és a kultúra területén is maradandót alkotó Kornis Gyula szobrát avatták fel Székesfehérváron augusztus 22-én. Emlékét ki akarták törölni a magyar köztudatból – mondta el Kövér László, az Országgyűlés elnöke. Kifejtette: Kornis Gyula szerint azonos a politika és a tudomány célja, az embereket kell szolgálnia, enélkül ugyanis a politika hiteltelenné válik.

A Magyar Művészeti Akadémia közgyűlésének kezdeményezésére az MMA-ról szóló törvény 2014. március 1-jével módosult; az Akadémia köztestületi tagi személyi köre a nem akadémikus köztestületi tagság megjelenésével – jogi értelemben – jelentősen kiszélesedett.

Rubik Ernő feltalálót és Kertész Imre írót a Magyar Szent István Renddel tüntette ki Áder János köztársasági elnök augusztus 20-án, az állami ünnepen a legfőbb közjogi méltóságok jelenlétében a Sándor-palotában.

Tokajirotabor

Idén először az interneten élőben is megtekinthették az érdeklődők a Tokaji Írótábor előadásait. Az augusztus 13. és 15. között tartott tanácskozás mintegy kétszáz magyar író részvételével zajlik. Irodalmi estek, megemlékezések, kiállításmegnyitó kísérik az előadásokat, melyek a rendszerváltás irodalmát, irodalom és közélet viszonyának alakulását tárgyalják.

Bár több műfajban is alkotott és rengeteget írt, valószínűleg a sci-fi rajongók körében a legnépszerűbb, hiszen olyan történetek fűződnek a nevéhez, mint a Világok harca, Az időgép, vagy a Láthatatlan ember. Izgalmas történetei és a különleges világ, amit teremtett, a filmeseket is rendszeresen megihleti. H. G. Wells 68 évvel ezelőtt ezen a napon halt meg.

Nagy jövő mögöttünk - Elhallgatva és elfelejtve mottóval rendezik meg idén a Tokaji Írótábort augusztus 13. és 15. között, ahol Bíró Zoltán, Granasztói György, Mezey Katalin, Oláh János, Pomogáts Béla, Jerzy Snopek, Vasy Géza, Lezsák Sándor, Márkus Béla, Petrik Béla, Pozsgay Imre, Tófalvi Zoltán és Tőkés László is előad majd.

kituntetes2

Augusztus 15-én nyílt meg Ifjú Mesterek Remekei címmel a Népművészet Ifjú Mesterei pályázat 2014. évi kiállítása. A tárlat szeptember 26-ig tekinthető meg a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítótermében. A Népművészet Ifjú Mesterei díjat augusztus 20-a alkalmából Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta át.

Székesfehérvári és budapesti szakemberek közösen dolgoztak azon, hogy a Seuso-kincseket Székesfehérváron állítsák ki október 4-én – hangzott el Székesfehérváron, augusztus 19-én. A tárlat január közepéig látogatható, az egyedülálló kiállítás nem vándorol tovább, jövő év elején Budapestre viszik vissza a tárgyakat.

Balatonfüredre érkezett az Ybl Miklós születésének 200. évfordulója, valamint a Magyar Építészet Éve alkalmából rendezett országjáró programsorozat, amely irodalmi összeállítással, illetve a Fővárosi Levéltár anyagából válogatott kiállítással igyekszik bemutatni Ybl Miklós hagyatékát. Füleky Zsolt építészetért felelős helyettes államtitkár elmondta, Ybl szellemiségéből a kor építészeinek is érdemes tanulnia.

Tom Cruise a Bécsi Állami Operaháznál forgatja új filmjének, a Mission Impossible ötödik részének egyes jeleneteit. A színész szerdán érkezett az osztrák fővárosba, ahol tíz napot tölt el. A forgatás augusztus 24-26-ig tart, a munkálatokat főleg éjszaka végzik. Az operában a nyári szünet miatt ebben az időszakban nincsen előadás.

Tradicionális csokoládé- és cukrászsütemény készítők ellenzik a francia egészségügyi minisztérium új tervét, amely színjelzésekkel figyelmeztetne az édességek egészségromboló hatására.

Hat ősbemutató, köztük krimikomédia, zenés romantikus játék, tragikomédia és tánc-mesejáték is szerepel a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház 2014/15-ös évadának programján.

Pozitív és negatív emberi példák felmutatásával az értékes és igényes életlehetőségekért való küzdelem, a "jó ügy" szolgálata - e gondolat mentén állt össze az évad - mondta az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatója a társulat évadnyitó ülésén.

Bejelenti igényét az állami tulajdonban lévő nyíregyházi Kállay-kúria térítésmentes átvételére a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely önkormányzata, éss az épület múzeumi közművelődési szintér lehet a jövőben.

„A Nő” körül forog a Palotanegyed Fesztivál az augusztus 22-24-i hétvégén. Világzenei koncertek, kiállítások és kézműves vásár várja a szebbik nem képviselőit és kísérőiket a belváros szívébe megrendezett ingyenes rendezvényre.

Anwar_Khan_Judit_Abraham

A nyolcvanas évek óbudai koncertjeit idézheti augusztus 19-én kedden az Európa Kiadó és a Balaton. Csakúgy mint majdnem harminc évvel ezelőtt, ezúttal is az óbudai Zichy-kastély udvarán, vagyis a Kobuci Kertben szerepel a két zenekar, Nyeső Mari fellépése után.

Folytatódik a New York Művész Páholy, a Világ Legszebb Kávéházában, ahol az improvizáció szerepét járják körbe a művészetekben, a kultúránkban, az életünkben. A meghívott vendégek a beszélgetés során vetítenek, élőben improvizálnak színjátszásban, versben és zenében is.

Zseniális szatíra és filozofikus mű Bulgakové. A Mikula Kulisa Színház Pilátus és Jézus történetének egyéni értelmezésű feldolgozásával, Pavljuk Sergei Nikolajevich rendezésében várja az érdeklődőket a Szarvasi Vízi Színházban augusztus 29-én, 20.30-tól. Zseniális rendezés, fantasztikus színészi alakítások, óriási élmény, amiért érdemes Szarvasra látogatni!

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma