2014. október 25.
Célzó

_DSC4224_1856x1180

A Verkli Fesztivál ismét egy tökéletes példája volt annak, miként tud a keszthelyi kastély a város kulturális életébe bekapcsolódni – mondta el a Kultúra.hu pódiumbeszélgetésén Iski Szilvia, a Helikon Kastélymúzeum munkatársa, történész szeptember 7-én. Elmondta: hamarosan többmilliárdos pályázat segítségével újulnak meg.

_DSC6232_Copy

Gutemberg Galaxy címmel nyílt október 21-én Matzon Ákos Munkácsy-díjas művész képeiből kiállítás a TÜV Rheinland budapesti épületében. A magyar leányvállalat több kortárs képzőművészeti kiállításnak adott már helyet, a mostani apropóját pedig az adta, hogy Kölnben egy, a művész által készített könyvobjekt formájában adták át a Fenntartható fejlődésért-díját.

_DSC6508_Copy

Liszt Ferenc születésnapján, október 22-én indult a Zeneszüret fesztivál Pécsen – jelentették be a Kodály Központban. A október 22. és 26. között immár negyedik alkalommal megrendezett programsorozat izgalmas csemegét kínál a komolyzene kedvelőinek. Október 23-án a Színház téren a Duna Szimfonikus Zenekar és a Magyar Népi Együttes táncosai lépnek fel.

Magyar_Iroszovetseg

A Magyar Írószövetség székházában átadták a Gérecz Attila- és az Arany János-díjakat. "1956 a nemzeti egység élménye, mikor többek lettünk együtt, mint amire külön-külön képesek lettünk volna" - emlékeztetett beszédében Hausenblasz Dóra, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kulturális főosztályvezetője.

madachszinhaz.hu

Az idei évad első jubileumi előadását tartja október 25-én a Madách Színház: 200. alkalommal játsszák a Páratlan páros 2-t. Ray Cooney komédiája ezúttal azonban nem a Madách Színházban, hanem a RaM Colosseumban látható.

Világszínvonalú produkciókkal, ősbemutatókkal, újfajta partneri együttműködésekkel október 19-én este zárult a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál. Az eseménysorozat 17 napja alatt 48 helyszínen 248 program várta az érdeklődőket.

Negyvenhat előadás, köztük több magyar produkció lesz látható Bukarestben október 24-től a román Országos Színházi Fesztiválon. Beválogatták a Kolozsvári Állami Magyar Színház tavaly Romániában legjobb előadás címet kapott Viktor, avagy a gyermekuralom című produkcióját. Az erdélyi magyar színházak közül jelen lesz még a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata.

Facebook

Földindulás címmel Kodolányi János darabja kerül a köztévé adásába jövő év elején annak a sorozatnak a részeként, mely színdarabokat visz eredeti közegükben, tehát nem a színpadi környezetben a mozivászonra. A Magyar Filmhéten mutatták be október 19-én Pozsgai Zsolt rendező alkotását.

Idén februárban fogalmazódott meg először a fesztivál szervezőinek körében annak, a fiatalok számára kiírt logófilmpályázatnak az ötlete, mellyel a szervezők és résztvevők körét igyekszenek fiatalítani – mondta el Demeter István, a Szolnoki Képzőművészeti Filmfesztivál főszervezője.

Bucsi Réka animáció, Nagy Dénes dokumentumfilm, Alexander Heringer játékfilm kategóriában nyerte el a Szolnoki Képzőművészeti Filmfesztivál fődíját.

Danubius_Music

A Danubius Music szervezésében a Musical Fesztivál eseménysorozat első koncertjét november 8-án mutatják be a Papp László Budapest Sportarénában. A fellépők között a magyar musical színészek, énekesek kiemelkedő alakjai szórakoztatják majd a nagyérdeműt. A fesztivál keretén belül felcsendülnek a musical irodalom legszebb és legismertebb dalai.

Széles repertoárból válogatva készül a Héja Domonkos alapította Danubia Zenekar az őszi évadra. A mind itthon, mind világviszonylatban sikeres együttes most többek között Liszt, Beethoven és Schubert műveit tűzi műsorra. Az első koncertet november 2-án tartják Oliver von Dohnányi karmester vezetésével a Zeneakadémián.

Celeng Mária az egyik főszereplője az Operaház október 10-én nagy sikerrel bemutatott Mozart operájának, a Così fan tutte-nak. A kiemelkedő tehetségű fiatal szoprán énekesnőt kérdeztük a szerepről, a Jiří Menzel rendezővel való munkájáról és a közeljövő előadásairól.

_DSC4483_Copy

„Történelmi példák alapján a kulturális és kreatív szempontból felívelő korszakok a legtöbbször gazdasági sikerekhez vezetnek” – mondta Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára az ASEM (Asia Europa Meeting) kulturális miniszteri találkozón Rotterdamban.

A Miniszterelnökség Parlamenti Államtitkársága szakmai egyeztetést kezdeményezett a terület képviselőivel a nagyberuházásokhoz kapcsolódó régészeti munkák hatékonyságának érdekében. Az intézményes feladatellátás hatékonyságának növelése mellett a nemzetgazdaság szempontjából kiemelten fontos beruházások esetében lehetőséget adnának a régészeti magán-vállalkozások számára is önálló feltárások végzésére.

Lengyel-magyar komolyzenei koncerttel zárult pénteken a fennállásának 75. évfordulóját ünneplő Lengyel Intézet születésnapi programsorozata. A Zeneakadémián rendezett esten a katowicei Szymanowski Zeneakadémia szimfonikus zenekara, valamint lengyel és magyar szólisták léptek fel.

20101005_konyv

Íjgyártó István kulturális diplomáciáért felelős államtitkár október 23-án megnyitó beszédével veszi kezdetét a XVIII. krakkói könyvvásár, amelynek kiemelt vendége idén Magyarország. Lengyelország egyik legfontosabb könyvszakmai eseménye különleges bemutatkozási lehetőséget ad hazánknak. Magyarország immár másodszor áll a krakkói közönség figyelmének középpontjában.

Az 1992-ben alapított Gérecz Attila díjat idén Áfra János kapta az etika és az irodalom, és a szociális problémák iránt is érzékeny Glaukóma című 2012-ben megjelent verseskötetéért.

A rabbik, püspökök, egyházi gondolkodók és a kortárs művészet kimagasló személyiségei által létrejövő emlékezet-kiállítás katalógusa ezer példányban jelent meg a Luther Kiadó jóvoltából. A kiállítás a bűnbánatra, az összefogásra és a közös emlékezésre kívánja felhívni a figyelmet.

interton.hu

Az országszerte népszerű Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat még november 9-ig látogatható. Észak-Alföldön Balmazújváros, Hajdúböszörmény, Hajdúszoboszló, Szolnok, Tiszaföldvár, Túrkeve és Sóstófürdő múzeumai várják az érdeklődőket.

Immár öt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma fenntartásában lévő múzeum anyaga érhető el az interneten keresztül, vagyis látogatható virtuálisan. A Google Art Projekt programjához mostantól kisebb közgyűjtemények is csatlakozhatnak.

Megnyitotta kapuit október 19-én a Magyar Nemzeti Múzeum Századok sátra Budapesten, a Felvonulási téren. A legmodernebb látványtechnikai megoldásokat alkalmazó gömbsátor az értékek megőrzése mellett új módszerek használatával igyekszik népszerűsíteni a múzeumot.

Krakkó jelentős magyar emlékekkel és kapcsolatokkal rendelkezik, itt hagyományosan nagyon nyitottak a magyar kultúra értékeire. Krakkóra úgy tekintünk, mint ugródeszkára Lengyelország többi részéhez - mondta Íjgyártó István kulturális diplomáciáért felelős államtitkár, miután megnyitotta csütörtökön a 18. Krakkói Nemzetközi Könyvvásárt, amelynek idén Magyarország a díszvendége.

Bajor Gizi Szalon néven új játszóhely nyílik november végén a Nemzeti Színházban; az új színpadon Udvaros Dorottya, Voith Ági és Bodrogi Gyula estjeit láthatják a nézők az évad első felében.

Majdnem fél évszázad után került elő a még Monty Python előtti John Cleese és Graham Chapman által jegyzett Végre itt az 1948-as show (At Last The 1948 Show) című televíziós sorozat két epizódja.

A rossz idő ellenére hosszú sorokban várakoztak az emberek ma délután a budapesti Terror Háza Múzeum előtt, amely az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából ingyenesen látogatható.

Egy nagy klasszikus újragondolt változatával jelentkezik ebben az évadban a Pécsi Balett a nagyszínpadon, 2014. október 24-én 19.00 órakor a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán. Carmen történetét Vincze Balázs balettigazgató állítja színpadra.

Fazekas Csaba, aki Boldog születésnapot c. első nagyjátékfilmjével a 34. Magyar Filmszemlén 5 díjat is besöpört, és 2004-ben a forgatókönyvért megkapta a Filmkritikusok díját is, most romantikus vígjátékot forgatott.

foto_takacs_attila_swing_12

A 2014 Ybl Bicentenárium – A Magyar Építészet Éve tiszteletére országjáró programsorozat indult Ybl Miklós épített és szellemi öröksége valamint a magyar építészet népszerűsítésére. A tíz helyszínt érintő programsorozat a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával valósul meg. A programsorozat október 22-én Pécsre érkezik.

Lekerül az Orlai Produkciós Iroda repertoárjáról a nagysikerű Esőember című előadás, új filmes produkció vélhető előkészületei miatt. Ebben az évben még pár alkalommal tekinthető meg Kulka János, Nagy Ervin, Cseh Judit, Nagy Viktor, Urbanovits Krisztina és Simicz Sándor játéka a Belvárosi Színházban.

A Jazz Steps Band, a hazai swing egyik autentikus képviselője, október 18-án, a Columbus hajón mutatja be legújabb, „Budapest Swing” című albumát. A koncert különlegessége, hogy a hallgatók egy igazi 30’-as, 40’-es évekbeli jazzklub hangulat részesei lesznek, egy dinamikus, humorral fűszerezett előadás közben.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma