2014. július 31.
Célzó

eszterhaza

A 18 héten át tartó, mintegy 60 hangversenyéből álló Eszterházi Vígasságok augusztusban is tartogat meglepetéseket. Összesen 14 koncert várja a látogatókat a nyár utolsó hónapjában, köztük jazz, opera és operett is felcsendül Esterházy „Fényes” Miklós egykori lakhelyén, ahova augusztus elején a Kultúra.hu csapata is ellátogat.

kapolcs2

Mekler Norberttel, a nagyvázsonyi Vár kapitányával és Kőrösi Csabával, a Reneszánsz Várjátékot rendező és benne tevékenykedő színésszel beszélgettünk szerda délután a Kultúra.hu kapolcsi pódiumán. Izgalmas történelmi kalandjátékokról, valamint az augusztus 1. és 3. között megrendezendő Kinizsi Napokról is érdekes információkat tudtunk meg a kerekasztal-beszélgetésen.

Foto_credit_Szilagyi_Lenke_3

Az A COMPANY HUNGARY mutatja be Török Ferenc új filmjét a hazai mozikban. A Senki szigete című szuperromantikus vígjátékot 2014. október 16-tól láthatja a közönség országosan húsz-huszonöt moziban. A film középpontjában három mai fiatal története áll, őket Jakab Juli, Bánfalvi Eszter és Mohai Tamás alakítják.

tiro_a_la_kodaly_2

Kis kece lányom, Tiszán innen Dunán túl…ugye eszedbe jut a dallam is? Ha szeretnéd felidézni egy izgalmas, nyáresti program keretében, akkor sétálj fel a Várba, a Karmelita Udvarba, ahol augusztus 6-án és 13-án Kodály izgalmas zenei világa összefonódik a kortárs tánccal a Prozódia című előadásban.


_DSC3881

A Kultúra.hu roadshow-jának soron következő megállója Kapolcs, ahol elsőként a Momentán Társulat két tagjával, Bódy Gergővel és Kiskovács Attilával beszélgettünk, akik az improvizációról, a csapat erejéről és a jövőbeli generációról meséltek a Művészetek Völgyében tartott pódiumbeszélgetésen a közönségnek.

A Szentendrei Nyár a város több évtizedes múltra visszatekintő, legnagyobb kulturális rendezvénye. Igazi összművészeti fesztivál, amely június végétől augusztus végéig a művészet valamennyi műfajában változatos programot kínál az érdeklődőkek. Az előadások a nyár utolsó hónapjára is tartogatnak meglepetéseket.

Újra megrendezték a Lánchíd Nemzetközi Néptáncversenyt és a 19. Duna Karnevál Nemzetközi Multikulturális Fesztivált. A rendezvénysorozat célja a kultúrák közötti párbeszéd elősegítése, valamint határok nélküli magyar kulturális örökségünk világ és európai szintű népszerűsítése. A fesztivál ideje alatt évről évre 10-12 külföldi együttes közel 300 művésze érkezett a fővárosba.

kain_gyermekei

Gerő Marcell Káin gyermekei című dokumentumfilmjét beválogatták a világ egyik legrangosabb A-kategóriás filmes mustrájára, a 62. San Sebastian Film Fesztiválra. A fesztivál fiatal tehetségeket bemutató New Directors szekciójának programjában főleg játékfilmekkel együtt versenyez a Káin gyermekei.

Háromdimenziós moziként születik újjá az Uránia, egy új, szakmai befektető felbukkanásának köszönhetően, így már október másodikától vetíthetnek ismét a patinás házban.

Bucsi Réka Berlinálén bemutatott, többszörös díjnyertes animációs filmje csütörtöktől látható a magyar mozikban. A rendező 2013-ban végzett a MOME animáció szakán, jelenleg az Animation Sans Frontiéres (ASF) nemzetközi animációs workshop résztvevője.

korus1

A kortárs kórusművészet művelői számára kétévente teremt találkozási lehetőséget a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny. Gulyás György karnagy, főiskolai tanár alapította ezt a koncepciójában és színvonalában páratlan rendezvényt, melynek programjában kizárólag 1945 után keletkezett énekkari művek szerepelhetnek.

Megkezdődött a 11. nemzetközi Crescendo Nyári Akadémia Tokajban. A világ harminc országából több mint 300 diák jelentkezett a komolyzenei mesterkurzusokra, a világ öt kontinenséről érkeztek világhírű művésztanárok, zenészek, operaénekesek a Crescendo Nyári Akadémiára.

A Magashegyi Underground legnagyobb nyári koncertje egy modern audiovizuális élményt nyújt az arra ellátogatóknak augusztus 7-én a Budapest Parkban, este héttől. A fülnek és a szemnek egyaránt akad majd csemege a különleges estén, a banda vendége a Carbonvaris zenekar lesz.

_DSC4159

A nem kormányzati világból érkező ötletek mentén képes a kormány lebontani a kreatív ipar fejlesztése előtt álló gátakat – mondta el Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a kapolcsi Művészetek Völgyében rendezett kerekasztal-beszélgetésen, a Design Terminál udvarán július 30-án.

Az éltének 84. évében, 2014. július 25-én elhunyt, Kossuth-díjas író, szerkesztő, műkritikus és politikus az Emberi Erőforrások Minisztériumának saját halottja.

Lezárult a Városligetbe tervezett múzeumi épültekre kiírt nemzetközi építészeti tervpályázat első fordulója. A beérkező mintegy 110 műből 5 jutott tovább a második fordulóba, amely augusztus közepén indul majd. Az eredményhirdetés várhatóan decemberben lesz.

eger3

Csütörtöktől vasárnapig rendezik meg a II. Gárdonyi Géza Irodalmi Fesztivált Egerben, ahol koncertek, irodalmi műsorok és irodalmi játszóházak színesítik a programot, vasárnap pedig születésnapi kerti ünnepélyt tartanak az író házában. A gyerekprogramok során valaki még Dobó István apródjának bőrébe is belebújhat.

Ha valaki nyáron szabadságot vesz ki, és elutazik, hogy kipihenje a munka fáradalmait, általában visz magával egy jó könyvet is, amivel kikapcsolódhat. Ennek ellenére a nyár korántsem a könyváruházak és a kiadók legnyereségesebb időszaka. Sárközy Bence, a Libri Kiadó vezetője a nyári könyvvásárlási és olvasási szokásokról mesélt.

Krasznahorkai László kapta idén az America Awards irodalmi életműdíjat, amelyet 1994 óta adnak át évente az irodalmi Nobel-díj alternatívájaként - ismertette a Los Angeles-i székhelyű Green Integer irodalmi portál honlapja. Ezt a rangos elismerést korábban Peter Handke, John Ashbery és Jose Saramago is átvehette.

veszprem1

Az első világháború egy rendkívül szívszorító részletével foglalkozó kiállítás nyílik szeptember 5-én A katonai kórházak és a tábori lelkészek az első világháború alatt címmel a veszprémi Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjteményhez tartozó Piarista templomban. A kiállítás az általános ismereteken kívül kiemelten foglalkozik a két téma helytörténeti vonatkozásaival is.

Ybl-díjas építészek épületeit bemutató tablókat állítottak ki Székesfehérváron július 29-én. "Az építész 200 éves születése alkalmából rendezett Ybl Emlékév fővállalkozója Székesfehérvár lett" – mondta el a kiállítást megnyitó L. Simon László.

Véget ért a Budai Várban az első Hungarikum Hétvége, 8800 látogató volt kíváncsi első alkalommal a magyarok büszkeségeire. A megnyitón készült képet pedig sikeresen mentette meg a KÜRT Zrt., amelynek módszere szintén hungarikum. Jövőre újra megrendezik az eseményt.

A repülőtérről és más városokból is gyors elérhetőséget biztosítva bekötik a kínai gyorsvasúthálózatba a várhatóan jövőre megnyitó sanghaji Disneylandet. Az 5,5 milliárd dolláros befektetéssel épülő Disneyland ezer hektáron várja majd a látogatókat, és egy 1730 hektáros turistaövezetet is terveztek köré.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) támogatja, hogy a fővárosban minél több tematikus utca jöjjön létre, illetve a meglévők eredményesen működjenek.

Túlélők jelenlétében mutatják be pénteken Sepsiszentgyörgyön az 1944-es Úz-völgyi szovjet betörésről szóló dokumentumkötetet.

Tolnay Klári személyes tárgyait, jelmezeit, néhány fontosabb szerepét bemutató kiállítás nyílt a kétszeres Kossuth-díjas színművész születésének centenáriuma alkalmából, a csütörtökön kezdődő Hungarikum Fesztiválhoz kapcsolódva szerdán az Art Hotel Szegedben.

Folytatja a munkát a The Hateful Eight című westernjén Quantin Tarantino. A rendező, aki januárban mély csalódottsággal vette tudomásul, hogy filmje forgatókönyve kiszivárgott, és első mérgében kijelentette, hogy ezek után nem is forgatja le a produkciót, a napokban arról beszélt a The Variety értesülése szerint, hogy mégsem adja fel.

Első alkalommal 2012 nyarán rendezte meg a Szolnoki Szimfonikus Zenekar a PARTI-TÚRA – Szolnoki Szimfonikus Nyár elnevezésű fesztivált.

Group_7-214_223-10_images

Értékes adománnyal gyarapodott a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteménye. Reigl Judit Folyamat című festménye nemrég a művész Űr és extázis című, a Ludwig Múzeumban rendezett kiállításán volt látható.

Fejér Megyei Építészek Kamarája építészeti fotókiállítást rendez Ybl-díjas építészek alkotásai Székesfehérváron címmel.

A Jethro Tull legendás progresszív úttörője, Ian Anderson nemrég adta ki új stúdióalbumát, Homo Erraticus címen. A lemez egy újabb epizóddal gazdagítja a Gerald Bostock, a Thick As A Brick hősének meséjét, és a legnagyobb Jethro Tull slágerek mellett ez lesz az augusztus 23-ai budapesti koncert fő témaadója is.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma