2014. szeptember 3.
Célzó

verkli1

Verkli muzsikától lesz hangos Keszthely szeptember első hétvégéjén! A Nemzetközi Verkli Fesztiválra Svájcból, Németországból, Lengyelországból, Csehországból, Franciaországból és Magyarországról érkezik több mint 40 zenegép és zenész, hogy vidámsággal töltse meg az utcákat.

_DSC8927_1971x1306

A székesfehérvári Koronázási Ünnepi Játékokban koreográfusként vett részt Majoros Róbert, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti vezetője, koreográfus, aki együttesével idén a Fölszállott a páva vidéki hagyományőrzés különdíját hozhatta el. A siker eredményeként másfélszer annyi felkérést kapnak mint korábban. Fehérváron beszélgettünk vele.

opera1

Megtartotta évadnyitó társulati ülését a 130. évfordulóját ünneplő Operaház szeptember 1-jén. Ókovács Szilveszter, az Opearház főigazgatója, illetve a vezetőség többi tagja értékelte az elmúlt év eredményeit, és felvázolták, hogy milyen tervekkel készülnek a 2014/15-ös évadra. Az eseményen az elmúlt évadban nyújtott teljesítményekért kiérdemelt díjakat, elismeréseket is átadták.

leveltar1

A nemzetközi összehasonlításban is nagyon jól működő intézmény – Budapest Főváros Levéltára – nyilvános kiállítóhelyén folyamatosan bemutatja legérdekesebb dokumentumait a nagyközönségnek. A BFL főigazgatója, Dr. Kenyeres István szakavatottként kalauzol a főváros múltját őrző Teve utca 3-5 szám alatti modern épületben.

dsc0409

A holokauszt 70. évfordulójára - ennek keretében Radnóti Miklós halálára - és a Fischer Annie-centenáriumra is emlékeznek a Zsidó Nyári Fesztiválon, mely vasárnap vette kezdetét, és gazdag zenei, irodalmi, színházi, filmes és képzőművészeti programokkal várja az érdeklődőket szeptember 7-ig.

Elkezdődött a mintegy négyszáz zenei, színházi és egyéb kulturális programot felvonultató 13. Vidor Fesztivál Nyíregyházán. "A vidámság és derű országos seregszemléje" negyvennégy helyszínen, Nyíregyházán és húsz kistelepülésén zajlik szeptember 6-ig. A programok kilencven százalékát ingyenesen látogathatja a közönség.

A Gózon Gyula Kamaraszínház történetének eddigi legnagyobb vállalkozására készül. Szeptember 6-án musical ősbemutatót tartanak a rákosmenti teátrumban. Az ’56 csepp vér szerzőpárosának, Horváth Péternek és Mihály Tamásnak legújabb zenés játéka az EZ VAN, a Canterbury mesék történeteinek felhasználásával készült.

613365_1

A galaxis őrzői és a Tini nindzsa teknőcök kasszasikerei ellenére Hollywood gyönge nyarat zárt: a mozikasszák bevétele nyolcéves mélypontra esett vissza. Tizenhárom év után először nem került moziba olyan film a nyáron, amely Észak-Amerikában átlépte volna a 300 millió dolláros jegyeladást. A vérszegény nyári forgalom a szerény filmeknek tudható be, amelyek nem fogták meg a közönséget.

A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál 11. alkalommal szeptember 12. és 21. között várja a hazai és nemzetközi filmbarát közönséget, filmes szakembereket, alkotókat és a filmszakma összes szereplőjét Miskolcon. Számos workshop és mesterkurzus is színesíti majd a szakmai programokat a hazai és külföldi filmszakma elismert alkotóinak részvételével.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával. szeptember 2. és 7. között rendezik meg a BuSho (Budapest Short) Nemzetközi Rövidfilm Fesztivált, amelyet Balatoni Monika, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős államtitkára, az esemény fővédnöke nyit meg kedden este a Puskin Moziban. Az eseményen köszöntőt mond M. Tóth Géza, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora, a tavalyi zsűri elnöke.

113

Vadonatúj tehetségkutató indul ősszel az M1 műsorán. A Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató műsorba három korcsoportból várták a hangszeres fiatalok jelentkezését. A műsor a klasszikus zenei tehetségek bemutatását célozta meg, azzal a küldetéssel, hogy minél szélesebb rétegekkel ismertesse és szerettesse meg a komolyzenét.

Véget ért a nyár, ami azt jelenti, hogy a Quimby is befejezi a nyári szezont, méghozzá egy látványos koncerten, ami a Budapest Parkban kap helyet szeptember 6-án szombaton. A fellépés különlegessége, hogy ezen az estén lesz látható először a megújult vizuális háttéranyag, ami minden eddiginél egyedibbre sikerült.

Verkli muzsikától lesz hangos Keszthely szeptember első hétvégéjén! A Nemzetközi Verkli Fesztiválra Svájcból, Németországból, Lengyelországból, Csehországból, Franciaországból és Magyarországról érkezik több mint 40 zenegép és zenész, hogy vidámsággal töltse meg az utcákat.

_DSC0874_1894x1210

Az előadóművészet támogatási rendszerének felülvizsgálatát, az előadóművészeti törvény módosítását, valamint az előadóművészet területén foglalkoztatottak javadalmazásának rendezését is szeretnék napirendre venni - mondta el Hoppál Péter az országos színházi évadnyitón.

Évadnyitó estet tartottak a Polgárok Házában augusztus 26-án, méghozzá különlegeset, hiszen az intézmény idén ünnepelte tízedik születésnapját. Az ünnepi esten köszöntőt mondott Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Hende Csaba honvédelmi miniszter, Kubatov Gábor, a Polgárok Háza igazgatója, László Tamás országgyűlési képviselő és Jókai Anna írónő.

A Magyar Művészeti Akadémia közgyűlésének kezdeményezésére az MMA-ról szóló törvény 2014. március 1-jével módosult; az Akadémia köztestületi tagi személyi köre a nem akadémikus köztestületi tagság megjelenésével – jogi értelemben – jelentősen kiszélesedett.

_DSC1621_1923x1132

Őszköszöntő és Diákcsemege családi fesztivállal indult a 2014/2015-ös tanév, melyet augusztus 31-én az újbudai Bikás parkban tartottak meg. A Kultúra.hu gyermekirodalommal foglalkozó beszélgetésén elhangzott: a legkisebbek kedvéért hamarosan olvasáspromóciós programot indít a Móra Kiadó.

Kemenczky Judit kivételes tehetségű és nehezen besorolható művész volt: költő, képzőművész, orientalista, a Fölöspéldány művészeti csoport egyik alapítója. A Parnasszus folyóirat irodalmi estjén idézték fel művészetét pályatársai: Györe Balázs, Temesi Ferenc, Ladik Katalin, Papp Tibor.

A 85. Ünnepi Könyvhét alkalmából jelentették meg a 85 kortárs magyar író címet viselő különleges díszdobozt, mely Burger Barna fotóportréiból áll. A fotók képeslapszerűek: az egyik oldalon van a fénykép, a másikon pedig az írás, amit Tarján Tamás irodalomtörténész készített.

_DSC1035_1766x1306

A zsűri még júliusban meghozta döntését az Ybl Bicentenárium tiszteletére általános iskolásoknak meghirdetett rajzpályázata kapcsán, a Várkert Bazár augusztus 29-i megnyitóján pedig ki is hirdették az eredményt, és átadták a díjakat. A munkákat a Várkert Bazárban meg is tekintheti a közönség.

Hatvanezer látogatója volt augusztus utolsó hétvégéjén a Várkert Bazárnak. Az érdeklődőket nemcsak a megújult és kibővített épületegyüttes, a neoreneszánsz kertet, de hat különböző kiállítás, a Nemzeti Táncszínház produkciói és számtalan szabadtéri kulturális rendezvény is várta.

Fotóutca Fesztivál néven közös rendezvénysorozatot szervez október 9. és 12. között a Nagymező utcában a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ és a Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház. A program célja, hogy közelebb hozza a látogatókhoz a fotográfiát.

Az elmúlt évadban 101 ezer néző látta a kecskeméti Katona József Színház előadásait - mondta Cseke Péter, a színház direktora kedden, amikor megnyitotta a 119. évadot. A műsorterv szerint 361 előadás valamint 9 egyéb előadást láthatott közönség, a felnőtt és az ifjúsági bérletesek száma megközelítette a 17 ezret.

Az új szezonban elsőként Vörösmarty Mihály 1830-ban írt drámai költeményét, a Csongor és Tündét mutatják be Kiss József rendezésében a szolnoki Szigligeti Színházban.

Bronislaw Komorowski lengyel államfő indítja el szeptember 6-án a varsói Szász Kertben az idei "nemzeti olvasási akciót." Idén Henryk Sienkiewicz híres trilógiáját fogják Lengyelország-szerte nyilvánosan olvasni.

Szász Attila filmje, A berni követ nyerte a Montreal World filmfesztiválon az elsőfilmes kategória Bronz Zenit díját. Montrealban utoljára 13 évvel ezelőtt kapott magyar film elismerést, akkor Sopsits Árpád Torzók című filmjét díjazták.

Örömzenével készül a 100 Tagú Cigányzenekar a Zeneakadémián adandó vasárnapi koncertjére. A sikerdarabok mellett izgalmas meglepetéseket is ígérnek olyan vendégfellépők társaságában, mint a Sabbathsong Klezmer Band, valamint Lendvay József és Roby Lakatos hegedűművészek.

Harmincöt országban adott négyszáz előadás és 500 ezer néző után a Pasión de Buena Vista produkció 2014-ben visszatér Európába, ahol mindig is népszerűek voltak, és ennek az élménynek a magyar nézők is részesei lehetnek október 13-án a Papp László Budapest Sportarénában.

pasion

Az új évadban hét bérletsorozat 36 koncertje közül választhat a közönség. Emellett számos bérleten kívüli koncertre is várják az érdeklődőket, és folytatódnak gyermekprogramok is.

Amy Winehouse dalainak swinges feldolgozásával: a Swinging Amy koncerttel vár Szűcs Gabi és zenekara szeptember 7-én, vasárnap este 20:00 órától a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Szórakoztató, szívbe markoló, a jazz és a swing legszebb hagyományait vegyítő zenei csemegével kedveskednek a nézőknek.

A Parti Túra szolnoki nyári koncertsorozat a grandiózus XIX. Regionális Katonazenekari Fesztivállal zárul augusztus 29-én, 18,30 órakor. A különböző katonazenekarok mellett a látogatók hallhatják a Szolnoki Szimfonikus Zenekart és a világszerte egyedülálló 40 fős Budapest Honvéd Férfikart is.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma