PFZ728x90

2016. május 3.
Célzó

_DSC5293_Copy

Új lemezét az A38 Hajón mutatja be az indie és alternatív rockot játszó Hello Hurricane, de a nyár folyamán a Szegedi Ifjúsági Napokon és a Campus Fesztiválon is találkozhatunk a srácokkal, akik sikeresen pályáztak a Cseh Tamás Program induló előadóknak szóló alprogramjában, és az így kapott támogatásból készítették az új felvételeiket. Posztós Balázst, a banda basszusgitárosát kérdeztük.

GMS_7897_kis

A Miskolci Nemzeti Színház 16 új bemutatóval készül a 2016-2017-es évadban. Opera, balett, musical, operett, magyar, angol és lengyel színdarab, görög tragédia, francia bohózat várja a közönséget. A kortárs és klasszikus drámairodalom élvonalából válogatott szövegekkel műfaji sokszínűségre, érzékenyítésre és minőségre törekednek. A színház szlogenje: Itt a helyem!

Sand_In_My_Eyes_kiserokep

Milyen lehet Szudán egy szociálpedagógus szemszögéből? Mit vesz ő észre, amely talán más fotósok előtt rejtve marad? Egy fiatal hölgy fogta magát, 30 ezer kilométert utazott és 26 ezer fényképet és 2500 tradicionális beszélgetést gyűjtött össze, hogy bemutathasson a közönségnek egy világot, kultúrát. Munkáiból az Országos Idegennyelvű Könyvtárban nyílik kiállítás.

Alexei_Volodin

Ismét Budapest vendége lesz Alexei Volodin, a svájci Anda Géza Nemzetközi Zongoraverseny 2003-as győztese. A zongoraest május 5-én este fél 8-kor lesz hallható a Zeneakadémia Nagytermében. A világhírű orosz származású zongoraművész műsora szorosan kapcsolódik William Shakespeare halálának 400. évfordulójához: a koncert műsorán a Rómeó és Júlia, a Szentivánéji álom által ihletett művek is elhangoznak.

1488230_761209353906833_534192886_n

Sikeresen lezajlottak a 2016-os Országos Diákszínjátszó Találkozók. Az idei év sajátossága volt, hogy az Országos Diákszínjátszó Egyesületnek (ODE) két esemény megrendezésére is lehetősége nyílt, így a regionális fesztiválokról továbbjutó előadások száma is majdnem megduplázódott. 

A tánc világnapját ünnepelte gálaest keretében április 29-én a Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészek Szövetsége a Művészetek Palotájában. A világnapot 1983 óta a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre születésnapján rendezik meg. Az eseményen díjakat is átadtak: többek között a Magyar Táncművészek Szövetsége szakmai elismeréseit, valamint a Fülöp Viktor-ösztöndíjat.

Számos művészember él és alkot a Bartók Béla Boulevard környékén. A kerületbe Lackfi János, illetve Karinthy Márton írók, Kiss Tibi és Balanyi Szilárd, a Quimby zenészei, valamint az On the Spot riporterei is haza járnak, és nem véletlenül. A város Kulturális Főutcája egyszerre adja meg a feltöltődést, a nagyvárosi pörgést, a kikapcsolódást és az alkotáshoz szükséges inspirációkat.

12963762_683986708370713_7249997386820792436_n

Az ifjú klasszikus zenészek részére rendezett magyar komolyzenei tehetségkutatót nemsokára világszerte átveszik, ugyanis a Virtuózok alkotói megállapodást írtak alá az Amerikai Zenei Díjak mögött álló Dick Clark Productions céggel a sikeres magyar műsor nemzetközi gyártásának jogairól – olvasható a virtuozok.hu oldalon.

Bemutatták április 25-én este Székesfehérváron Dézsy Zoltán A Seuso-kincsek története című filmjének második részét, a Seuso II.-t. A Hiemer-házban tartott premier előtt a rendező elmondta: húsz éve azon dolgozik, hogy a nyilvánosság folyamatosan értesüljön a Seuso-kincs történetéről. A 91 perces alkotást dramaturgiai elemekkel átszőtt bűnügyi riport-dokumentumfilmnek nevezte.

Fliegauf Bence Liliom ösvény című alkotásának ítélték oda a fődíjat, az Arany Olajfát az európai filmek fesztiválján, az olaszországi Leccében. Fliegauf Bence személyesen vette át a rangos díjat, amelyről nemzetközi szakmai zsűri döntött Roberto Olla, az Európa Tanács koprodukciós alapja, az Eurimages ügyvezetőjének elnökletével.

12524266_681095948659931_2674213631169527286_n

Egy hónap múlva ismét sok száz torokból csendül fel az ének Budapesten: június 4-én negyedik alkalommal rendezik meg a Kórusok Éjszakája egész estés kulturális eseményt a józsefvárosi Palotanegyedben, melynek keretében több mint 500 énekhang szólal meg 15 különböző helyszínen, 76 koncert keretében, 50 amatőr kórus közreműködésével.

Új lemezét az A38 Hajón mutatja be az indie és alternatív rockot játszó Hello Hurricane, de a nyár folyamán a Szegedi Ifjúsági Napokon és a Campus Fesztiválon is találkozhatunk a srácokkal, akik sikeresen pályáztak a Cseh Tamás Program induló előadóknak szóló alprogramjában, és az így kapott támogatásból készítették az új felvételeiket. Posztós Balázst, a banda basszusgitárosát kérdeztük.

„Nekem szívügyem, hogy a dalainkkal kiálljunk azokért az apró dolgokért, amelyek jobbá tehetnék a világot” – állítja dr. Nyilas Renáta, aki bandájával arra törekszik, hogy üzenetük eljusson a hallgatósághoz. A Cseh Tamás Program által támogatott zenekar számaiban keveredik a pop, a funky és a rock, ám nekik a pontos stílusmeghatározás helyett fontosabb a dalok hangulata.

13076943_1307696472577295_8566010204895635329_n

A Clevelandi Első Magyar Református Egyház alapításának 125. évfordulóján tartott ünnepi eseményeken Magyarország kormányát dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára képviselte, aki a nyugati világ legnagyobb magyar református katedrálisát építő közösség identitástartását méltatta.

Csaknem 10 millió forint értékű műtárgyegyüttessel bővül a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum kínálata – az „ajándékot” L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára nyújtotta át Keszthelyen április 29-én. Az esemény apropója az Amazon Ház Látogatóközpont felújítása adta, melyet szintén e napon avattak fel ünnepélyes keretek között.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma idén is pályázatot hirdet a 2016. évi Minősített Közművelődési Intézmény Cím és a Közművelődési Minőség Díj elnyerésére. A kormányzat fő célja a kulturális területen az alapellátás kiterjesztése, ezen belül a kulturális közszolgáltatások terén is tapasztalható területi egyenlőtlenségek felszámolása.

barkaonline.fcgi

A békéscsabai Bárka folyóirat a híres Tevan Kiadótól indult. Az idén 24. évfolyamába lépő lap szerkesztőinek köszönhetően máig megőrizte fiatalos arculatát, frissességét. Elek Tibor főszerkesztő és Farkas Wellmann Éva online szerkesztő mutatták be szerzőiket és új anyagaikat április 28-án a Műcsarnokban, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Élőfolyóirat sorozatának részeként.

Ma 244 éve született Novalis, a német romantika jeles képviselője. „A világot romantizálni kell. Így találjuk meg ismét az eredeti értelmét” – vallotta Schriften című írásában. Az ifjú tehetség mindössze 28 évet élt, felesége után ő is tüdővészben vesztette életét. Legjelentősebb költeményciklusát, a Himnuszok az éjszakához című művet szerelme halála ihlette.

Folytatódik a kortárs magyar irodalmat népszerűsítő mobilalkalmazás-projekt, amelyet tavaly indított el Budapest Főváros Önkormányzata, a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. és a Margó Irodalmi Fesztivál. A Hallgass, olvasó! hangoskönyv-applikáció idén is jelentkezik új felolvasásokkal: elsőként az Aegon Irodalmi Díjra jelölt tíz könyvből, valamint az Irodalom Éjszakája legjavából válogattak.

csortos_szabolcs_176933_20150806

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Művészeti Kara idén ünnepli alapításának 20. évfordulóját. A jubileumi évben számos képzőművészeti és zenei programmal mutatkozik be a kar – nem csak Pécsett. Budapesten elsőként a Műcsarnokban május 3-án nyílik az Airport Pécs – Hallgatói munkák a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Képző- és Alkalmazott Művészeti Tanszékeiről című kiállítás.

Őze Lajos-emlékkiállítást nyitottak május 1-jén Mohorán, a Tolnay Klári Emlékházban. A rendezvény vendége volt Törőcsik Mari és Lázár Kati színművész, Őze Áron, Őze Lajos kisebbik, színész-rendező fia, Csík János népzenész és Valachi Anna, Őze Lajos életrajzi könyvének szerzője.

A hazai filmszínházak május 4-től vetítik A művészet templomai című ismeretterjesztő mozifilmsorozat következő részét. A Leonardo da Vinci – A lángelme Milánóban című alkotást a 2015-ös milánói világkiállítás grandiózus életműkiállítása ihlette. A mozifilmben Pietro Marani Leonardo-szakértő, a kiállítás kurátora kalauzolja végig a nézőt.

Beethoven VII. szimfóniája és Mozart Requiemje hangzik el a Nemzeti Filharmonikusok előadásában Kobajasi Kenicsiró vezényletével május 4-én a budapesti Zeneakadémián. A zenekar örökös tiszteletbeli elnök-karnagya, a Magyar Kultúra Követe címmel kitüntetett japán karmester a bécsi klasszika két slágerét vezényli.

A mai napon, japán idő szerint május 2-án ünnepélyes díjátadóval vette kezdetét az 58. Japán Országos Kokeshi Verseny. A Shiroishiben megrendezett versenyen Tóth-Vásárhelyi Réka magyar kokeshiművész másodszor indult, és ezúttal „Öltöztetős kokeshi – szekrénnyel” című munkájával elnyerte a japán gazdasági, kereskedelmi és iparügyi miniszter díját.

Baráti Kristóf, Várdai István és Várjon Dénes május 10-i triókoncertje a jó értelemben vett maximalizmus híveinek kedvez: a világ legfoglalkoztatottabb magyar szólistái közül három kivételes kvalitású művész ad kamaraestet a Művészetek Palotájában.

Váray László és a Colombre Band elkészítette harmadik nagylemezét Ember vagyok – Audio-szelfi címmel. Már az album címe is utal a különleges hanganyagra, ugyanis elkészítették a világ első audio-szelfijét: egyszerre zenei pillanatfelvétel és mindenkihez szóló üzenet. A győri zenekar május 5-én Budapesten, május 7-én pedig Győrött mutatja be az új hanganyagot a nagyközönség előtt.

Gyulai Virágok Fesztiválja néven május 13. és 15. között rendezik meg a kibővült, mostanáig Gyulai Virágok Vasárnapja néven szervezett eseményt.

Hazánk egyik legkedveltebb klub- és fesztiválzenekara elkészítette első nagylemezét. A 2012-ben útjára indult Blahalouisiana az elmúlt években teljesen új dimenzióját nyitotta meg a hazai könnyűzenének, így igazi zenei csemege ez a megjelenés! A lemezbemutató koncert április 28-án lesz az A38 Hajón.

Blahaluisiana_Sajto_3.2

Jászberény és a Gulag címmel tart izgalmas előadást Besenyi Vendel helytörténeti kutató a Jász Múzeumban április 21-én 17 órától a Múzeumi Esték keretében. A programmal azokra a magyarokra emlékeznek, akiket a szovjet hadbíróság a második világháború után ártatlanul elítélt, majd 1955-ben Jászberényben vizsgálati fogságban tartott.

Janikovszky Éva író 2016. április 23-án lenne 90 éves. Az emlékév alkalmából ismét több esemény névadója, ihletője volt és lesz írói munkássága és személye.

Joó Géza zenés, beszélgetős műsora a következő alkalommal a Magyar Világtalálkozóhoz kapcsolódik. A talkshow-nak május 21-én és 22-én a Lurdy rendezvényközpont ad otthont.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma