PFZ728x90
2015. augusztus 29.
Célzó
dob46ab_1_250x250

A Kulturális Örökség Napjai keretében szabadon látogatható lesz az a Dob utca és Klauzál tér sarkán álló épület is, ahol Seress Rezső töltötte utolsó éveit. A házról és az ott lakó egykori hírességekről kérdeztük N. Kósa Judit várostörténészt, újságírót, aki a nagyközönségnek szeptember 20-án mutatja be az ingatlant.

PIM-BT-logo-new3kicsi

A Budapest Transzfer Nemzetközi Irodalmi Fesztiválnak köszönhetően ősszel Budapesten is néhány napig főszerephez jut a város életében az irodalom. A rendezvényre számos jelentős hazai és külföldi író és vendég érkezik azzal a céllal, hogy változatos programokkal, minél sokoldalúbban mutassák be az irodalom aktuális trendjeit és vélhető tendenciáit.

AJatekkeszito2015

Új köntösben, új dalokkal, még több fordulattal, egyedi látványvilággal várja a kicsiket és a nagyokat A Játékkészítő című zenés akciómese újraálmodott változata, mely december 26-án, 27-én, 28-án és 29-én lesz látható a SYMA Rendezvényközpontba. A régi szereplők mellett újak is felbukkannak, a Játékkészítőt pedig idén Stohl András alakítja.

nb-a-th

Hamarosan ismét a Napoleon Boulevard-ral szállhat Budapest: az együttes szeptember 19-én, szombaton a „Mindenki menjen a PeCsába” fesztiválon lép fel a Városligetben, a PeCsa Napozóréten. A Júlia nem akar a földön járni, a Szállj velem és más slágerek mellett elhangzanak majd dalok legújabb nagylemezükről, a Világfaluról is. Vincze Lilla énekesnővel beszélgettünk.

Budapest_Jazz_Orchestra_KULTKIKOTO_3

Fináléjához érkezett a balatonföldvári KULTKIKÖTŐ tizedik évada. Augusztus 28-án és 29-én fergeteges zenével és humorral koronázzák meg a nyarat, a közönséget a L’art pour l’art Társulat estje mellett a Budapest Jazz Orchestra koncertje és Szilas Miklós mesés, zenés előadásával várják. A közönség nagyot kacaghat Boborjánon és Besenyő Pista bácsin, valamint együtt énekelheti a múlt század slágereit Fehér Adriennel és Mujahid Zoltánnal.

Augusztus 27-én új évadának készülő előadásait mutatta be a Dumaszínház társulata a budapesti Aria Hotelben. A humoristák – többek között Kormos Anett, Kőhalmi Zoltán, a Szomszédnéni Produkciós Iroda és Litkai Gergely – önálló estjeikből adtak ízelítőt, de a műfajokat keverő, kísérletező, Fügével közös darabokról is árultak el részleteket.

Szeptember 5-én újra népzenészek lepik el a szentendrei Skanzent, tíz portán húsz zenekar húzza majd s emellett tánccsűr, muzsikáló vonat, gyermek- és családi programok, borkóstolás, rendhagyó tárlatvezetések, koncertek, este 19 órakor pedig a Magyar Állami Népi Együttes gálaműsorára várják a látogatókat.

puskin3

A Puskin, a Toldi, a Tabán és a Művész Mozi különleges színfoltjai Budapestnek, és igazi filmszínházi hangulatot kínálnak az ötödik művészeti ág remekei mellé. „Valamennyi intézményünknek jól behatárolható törzsközönsége van, ismerjük az ízlésüket, igyekszünk kedvükben járni” – fogalmazott Répás Ágnes, a Budapest Film Zrt. kommunikációs vezetője, aki bemutatta nekünk az artmozi-hálózatot.

Csupán egyetlen napjuk lesz a jelentkezőknek, hogy bizonyítsák tehetségüket és bekerüljenek abba a mentorprogramba, amelynek célja, hogy fiatal forgatókönyvíróknak teremtsen lehetőséget az érvényesüléshez. A TV sorozat szektor kiemelkedő sztárjai között ma már elvitathatatlan helyük van a vezető íróknak és a showrunnereknek, ám ez egy zárt világ, ahová nem egyszerű bejutni.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház idén is levetíti a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál díjnyertes filmjeit. Szeptember 6-án három egészestés európai alkotás mellett látható lesz a 12. KAFF nagydíját elnyert Fürdő, a legjobb rövidfilmnek bizonyult Mese, és további 11 díjazott kisfilm is.

Waves_Bratislava_2015_graphickicsi

A Pozsony és Bécs által egy időben megrendezett éves Waves Music Festival & Conference célja, hogy egyfajta ugródeszkaként szolgáljon az exportképes zenei formációknak. Szeptember 30-tól október 4-ig mindkét fesztivál a legígéretesebb feltörekvő neveknek kínál lehetőséget nemzetközi karrierjük elindításához. A Waves Central Europe missziója, hogy Közép-Európa zenei platformjává váljon.

Itzhak Perlman, az ünnepelt hegedűvirtuóz idén tölti be hetvenedik életévét. Az ünnepi év alkalmából a Warner Classics Itzhak Perlman: The Complete Warner Recordings címmel jelenteti meg 77 lemezen a művész 59 albumát. A szeptemberben érkező kollekció Perlman több mint harminc évét, az EMI és a Teldec kiadók számára készített hangfelvételeit fogja össze egyetlen ünnepi kiadásban.

Művészet és Mámor címmel idén harmadik alkalommal kerül sor Szentendre város borfesztiváljára augusztus utolsó hétvégéjén, a X. Szentendre Éjjel-Nappal Fesztivál keretében.

leveltar

A Magyar Nemzeti Levéltár, Salgótarjánban található Nógrád Megyei Levéltárának új épületét augusztus 28-án adják át. A 230 millió forintos támogatásból megvalósuló beruházásról és az intézmény szolgáltatásairól Gusztiné Dr. Toronyi Judit igazgató számolt be.

Kocsis Zoltán Kossuth-díjas zongoraművész, zeneszerző és karmester vezetésével, Monika Cerovcec szoprán, valamint a horvát közszolgálati televízió és rádió (HRT) filharmonikusainak közreműködésével zárták a Dubrovniki Nyári Játékok programsorozatát. A magyar kormányt Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára képviselte a rendezvényen.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Budai Várban átadta a Népművészet Mestere díjakat. A díjazottak közt van énekes, táncos, furulyás, szűrhímző, szíjgyártó, csont-, szaru- és fafaragó is. A miniszter az ünnepségen elmondta: Magyarország és a magyarok számára a népművészet, a népi kultúra különös jelentőséggel bír.

apol

135 éve született Wilhelm Albert Vladimir Apollinaris de Kostrowitzky, azaz Guillaume Apollinaire. A szürrealizmus kifejezést megalkotó költő szüntelenül új verstani és nyelvtani meglepetésekkel hökkentette meg olvasóit és kritikusait. A lengyel, svájci és olasz gyökerekkel rendelkező Apollinaire-t Baudelaire óta a még újabb modern költészet kezdeteként és példaképeként tartják számon Franciaországban.

Hoppál Mihály mítoszkutató volt az ötletgazdája az idei Tokaji Írótábor témájának, ahol a mítoszok kultúrában betöltött szerepéről, hős-meséinkről, és hétköznapi hősökről is szó esett. Mint az idei előadásokon elhangzott, az írók is lehetnek olyan közösségmegtartó emberek, mint régi korok sámánjai.

Dr. Csatári Bence történésszel, újságíróval, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tudományos kutatójával, az ELTE és a Balassi Intézet oktatójával beszélgettünk legújabb, „Az ész a fontos, nem a haj” címet viselő kötetéről, amely a Kádár-rendszer könnyűzenei politikájának témáját dolgozza fel. Emellett a Cseh Tamás Programmal kapcsolatos célkitűzések is szóba kerültek.

_DSC0310_Copy

Pogány Gábor Benő szobrászművész Aba-Novák Vilmos festőről és grafikusról készült alkotását augusztus 26-án L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára és Dr. Cser-Palkovics András polgármester avatta fel Székesfehérvár belvárosában.

Lechner Ödön neve összeforrt az Iparművészeti Múzeummal és a szecesszióval. A múlttal való szakítás igényét felvető stílust ő tovább gondolta, munkáiban vegyítette a magyar és a távol-keleti díszítőelemeket. A 170 éve született Lechnert Ybl Miklós és Steindl Imre mellett a legnagyobb építészként tartják számon.

Örökség és újítás – kortárs magyar kézműves remekek címmel nyílt kiállítás a Várkert Bazárban, amely a hagyományos motívumokat és tárgyakat feldolgozó népművészek alkotásait mutatja be. A szervezők a tárlatról augusztus 26-án tartottak sajtótájékoztatót, itt bemutatták a megújult Páva védjegyet is.

Szeptember 17-én a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban mutatja be MÉSZ című második kötetét Závada Péter. Az esten a költő-rapper új verseiből olvas fel, beszélgetőtársa Balajthy Ágnes és Lapis József kritikus, irodalomtörténész, szerkesztő lesz.

Idén 26. alkalommal rendezik meg a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivált szeptember 5-én és 6-án. Az eseménysorozaton koncertek is várják a közönséget, fellép Szabó Balázs Bandája, az Ocho Macho és a Kelemen Kabátban is.

Augusztus 28-án jelentette meg új nagylemezét a népszerű oxfordi rockegyüttes, a Foals. A What Went Down című album a zenekar negyedik LP-je, a brit zenészek legutóbb 2013-ban álltak elő új koronggal.

Taylor Swift ötödik, Tour című lemezét mutatja be szerte a világon, koncertjeinek egy pontján pedig kedvenc zenészeit invitálja a színpadra. Los Angelesben a Jóbarátok sztárjával, Lisa Kudrow-val énekelte el a sorozat emblematikus betétdalát.

Mads Mikkelsen, a Hannibal után a Doctor Strange című Marvel-filmben alakíthat újra gonoszt. A 2016 novemberében mozikba kerülő alkotást Scott Derrickson rendezi, Mikkelsen ellenfelét Benedict Cumberbatch játssza majd.

Ínyenc csemegéket kínál a kultúra kedvelőinek szeptember első hétvégéjén a Zsolnay Fesztivál. A Zsolnay Kulturális Negyed szellemiségéhez igazodó összművészeti fesztiválon bár fontos szerep jut a zenének, legalább ilyen súllyal lesz jelen a színház, az újcirkusz, a tánc, az irodalom vagy éppen a képzőművészet.

zsolnay_fesztival

A Csimota Könyvkiadó (a Móra Kiadói Csoport tagja) 2014 májusa óta több értékteremtő kötetet is megjelentetett különleges, egyre népszerűbb támogatói programjában. Ezúttal egy különleges, hiánypótló kötettel várják a mecénások támogatását.

Augusztus 28-án The Sound of Arvo Pärt címmel jelenteti meg a Warner Classics az észt zeneszerző zenekari-, kamara- és kórusműveiből összeállított válogatást. Arvo Pärt műveit a háromlemezes kiadáson honfitársai szólaltatják meg: Paavo Järvi vezényletével az Észt Nemzeti Szimfonikus Zenekar, Tõnu Kaljuste karmesterrel pedig az Észt Kamarazenekar adja elő azokat.

A hódmezővásárhelyi festőiskola legendás művészeinek és kiválóságainak alkotásaiból nyílik kiállítás Vásárhelyi doyenek címmel augusztus 28-án Budapesten, az Art IX-XI. Galériában. A tárlatot Nagy Imre művészettörténész, a Tornyai János Múzeum igazgatója nyitja meg a Bartók Béla úti kiállítóhelyen.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma