Antonio_Banderas._Foto_de_Marino_Scandurra

December 2-től hat napon át a spanyol film kiemelkedő alkotásaival találkozhatnak a nézők az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az idei Spanyol Filmhét a kortárs alkotások mellett Antonio Banderas életművére koncentrál, akit idén életműdíjjal tüntetett ki a Spanyol Filmakadémia.

muzsikahangja3

Robert Wise 50 éve bemutatott nagysikerű musicalét állítja színpadára a Pesti Magyar Színház. A muzsikai hangja 2015. november 27-28-29-én teltházas hármas premierrel indul útjára.

lovei_tunde_advent

Adventi gyertyagyújtással, Angyalok Karával és a Diótörővel indul az Adventi Ünnep a Bazilikánál november 27-én. Advent első vasárnapján pedig Belváros-Lipótváros polgármestere, Szentgyörgyvölgyi Péter köszönti majd a vásárba érkezőket.

 

Parizs_Ejjel_c_Posztos_Janos_Mupa

Tavalyi nagysikerű turnéjának folytatásaként ismét Franciaországban lép színpadra a Recirquel. Az első magyar újcirkusz társulat november 27-én, pénteken mutatja be a Müpával közös, Párizs éjjel című produkcióját a francia fővárosban.

A kortárs magyar táncművészet meghatározó alakja, Frenák Pál vehette át a Moholy-Nagy Díjat Fülöp József rektortól a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem ünnepségén. A rendezvényen Zsótér László Ferenczy Noémi-díjas tervezőgrafikusnak professor emeritus címet adományozott az egyetem.

Újabb állomásához érkezett a Müpa semmihez sem hasonlító, összművészeti sorozata, a Bábel-est. December 3-án a groteszk áll majd az est és a művészek fókuszában. A zenészeket a Tudósok és a Zuboly képviseli, a táncot a Radioballet duója hozza el, az irodalmi szcénából pedig Garaczi László lesz vendégünk. Az est házigazdája pedig az abszurd humor hazai nagykövete, Galla Miklós.

DeadLens_Pictures

A DeadLens Pictures november 25-én, a Nők Elleni Erőszak Megszüntetésének Világnapján publikálta legújabb kisfilmjét „Champion” címmel, amellyel fel kívánják hívni erre a globális problémára a nézők figyelmét. A csapat időről időre tesz közzé valamely, elhallgatott társadalmi jelenségre reflektáló rövidfilmet.

Woody Allen idén ünnepli 80. születésnapját. Ebből az alkalomból az Uránia Nemzeti Filmszínház műsorára tűzi életművének öt kiemelkedő filmjét. A vetítéssorozatot december 1-jén az Annie Hall nyitja, a filmet magyar szinkronnal, 35mm-es filmszalagról vetítik.

Decemberben érkezik az HBO Europe támogatásával és az Éclipse Film közreműködésével készített díjnyertes, egész estés dokumentumfilm, a Reményvasút! A Trencsényi Klára által készített alkotás első fesztivál szereplésén elnyerte az 58. Lipcsei Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál Next Masters szekciójának Arany Galamb díját.

harmonia_garden

A Krúdy-negyed évzáró eseménysorozatán ismét különleges kulturális és gasztronómia élményekkel lehetnek gazdagabbak az ide látogatók. Gyerekeket és felnőtteket egyaránt várnak december 4. és 6. között a Kiskorona utca – Korona tér – Mókus utca – Tanuló utca környékén.

Jazz, rock és népzene egy színpadon, határok nélkül, improvizatív elemekkel fűszerezve vérbeli muzsikusoktól november 27-én a Gólyában a Porteleki-Tärn-Pärnoja Trió tálalásában, majd másnap reggel a Lumenben, este pedig Szegeden.

Egyre nagyobb érdeklődés övezi Béres Alexandra és az Alma Együttes idén megjelent közös kiadványát, a Bűvös Mesetornát. A nyolcvan oldalas interaktív mesekönyvet és a hozzá tartozó 70 perces, zenés DVD-t a gyermekek és szülők egyaránt örömmel forgatják. A szakmai részletekről és a mozgás megkedveltetéséről Béres Alexandrát kérdeztük.

balassi

Intézményközi együttműködési megállapodást kötött a Balassi Intézet és a madridi Complutense Egyetem november 24-én a spanyol fővárosban.

Az előző négy évhez hasonlóan idén is százmillió millió forint állami forrást biztosít a települési önkormányzati tulajdonú, fenntartású, vagy települési önkormányzati támogatóval rendelkező art mozik digitális fejlesztésére a költségvetés. Az egy összegű, vissza nem térítendő támogatás felső határa pályázatonként 20 millió forint.

Zrínyi Miklós–Szigetvár 1566 emlékévvé nyilvánítja a kormány a 2016-os évet. 2016. szeptember 7-én lesz a szigetvári vár ostromának, Zrínyi Miklós várkapitány és serege hősies helytállásának 450. évfordulója.

konyvbemutato_nmi2

Egyedülálló történelmi albumot mutattak be november 26-án a Budai Vigadóban. A Csak előre, édes fiam… című, a Nemzeti Művelődési Intézet gondozásában, másodkiadásban megjelent kötetet Hermann Attila és Szanyi Miklós szerezte.

Mindegyik Balassi-misén a Misztrál együttes szolgált zenével, idén sem lesz ez másként. Ezúttal a soproni Julianeum énekkar ad zenei kíséretet a formációnak. A Balassi érmeket átadja:Rieger Tibor, M.S. mester-díjas, Szent Márton-díjas szobrászművész, valamint Molnár Pál újságíró, a Balassi Bálint- emlékkard alapítója.

Simicskó István honvédelmi miniszter mutatta be a Hadikrónika című, második világháborúról szóló dobozkönyvet a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent kiadvány egyedülálló formában ismerteti a háború magyar vonatkozású eseményeit.

Ifipark_palyazat_szorolap_A5-1

Az NKA Cseh Tamás Program és a Szerencsejáték Zrt. pályázatot hirdet Egy estém az Ifiparkban… címmel. A szervezők december 23-ig várják a Budai Ifjúsági Parkkal kapcsolatos visszaemlékezéseket. A legjobb történetek beküldői különleges tárgyjutalomban részesülnek, sőt, írásaik bekerülhetnek a Volt egyszer egy Ifipark… című kiállítás katalógusába is.

Győrbe érkezett a Csók István születésének 150. évfordulója alkalmából összeállított vándorkiállítás anyaga. A kiállítást, melyet Grászli Bernadett művészettörténész, múzeumigazgató nyit meg, november 26-tól a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban tekinthetik meg az érdeklődők.

Kiállítással készül a Kaposvári Egyetem Művészeti Kar KB Galériájába, melynek megnyitója november 24-én 17 órakor lesz. A kiállítást megnyitja Dr. Hatos Pál a Kaposvári Egyetem Művészeti Kar dékánja.

A komáromi Magyarock Dalszínház Don Bosco - Gyermeke fénye című előadása mellett keresztény témájú filmvetítések, beszélgetések valamint kiállítás és könyvvásár is várja az érdeklődőket a Keresztény Film- és Könyvnapok idei programsorozatán december 12. és 14. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban Budapesten.

Csavargódal címmel tart életműkoncertet a Bojtorján együttes november 30-án a Müpában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Az 1868. december 1-jei alapítására emlékezik kedden a nyíregyházi Jósa András Múzeum.

December 11-én búcsúztatják a november 23-án elhunyt Kisfalussy Bálint színművészt, dalszerzőt, táncdalénekest. A művésztől 11 órakor a budafoki temetőben vesznek végső búcsút.

A legendás tenor, Plácido Domingo művésztársai lesznek Mága Zoltán hegedűművész sztárvendégei az újévi koncerten: Mario Frangoulis görög tenor, Michaela Oesta amerikai szoprán és a kárpátaljai születésű magyar operacsillag, Georgina von Benza szórakoztatja a közönséget.

Szaszvar_banner_192x189px_01

A Krúdy-negyed évzáró eseménysorozatán ismét különleges kulturális és gasztronómia élményekkel lehetnek gazdagabbak az ide látogatók. A Kiskorona utca – Korona tér – Mókus utca – Tanuló utca által határolt területen működő, kultúrával és gasztronómiával foglalkozó intézmények 2013 óta kínálnak közösen is programlehetőséget – ez alkalommal december 4-én, 5-én és 6-án.

harmonia_garden

Barbra Streisand legnagyobb slágerei csendülnek fel december 6-án a Budapest Kongresszusi Központban, a Stúdió 11 és három gyönyörű hangú énekesnő, Náray Erika, Polyák Lilla és Szulák Andrea tálalásában.

November 29-én délután 3 órától az SZFE Ódry Színpadán a ZENE150 című zenés délutánon a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Színház- és Filmművészeti Egyetem közös, zenés színházi alkotásaiból láthat a közönség két nagyszerű produkciót, Mátyássy Szabolcs és Lustyik Ákos kompozícióit, melyeket 2014 tavaszán diplomamunkaként mutattak be a Zeneakadémián.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma