2014. április 25.
Célzó

dunaworkshop3_2013.12.07-300x192

Idén június 5. és 14. között rendezik meg a POSzT-ot, amelyen a Miskolci Nemzeti Színház két előadással is jelen lesz. Georg Büchner Woyczek című kegyetlen, és az emberi lélek mélységeit feltáró előadását Béres Attila rendezésében láthatja a pécsi közönség. Az előadás színpadra állításáról, a küzdelemről és a színészekkel való közös munkáról kérdeztük a rendezőt.

echologo

ta

A Művészetek Palotájában ma a Mimikri és a Tavaszi áldozat című előadást tekinthetik meg, amelyet a Szegedi Balett művészei keltenek életre. Míg a Mimikri című előadásban a keleti és a nyugati zenei világ ütköztetése fogalmazódik meg, addig a Tavaszi áldozatban az áldozathozatal fogalmának a 21. századi ember szemszögéből való újraértelmezését kísérlik meg az alkotók.

bnk

Ma startol a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison, amelynek mérlege már most figyelemre méltó: 9 teremben összesen 380 program zajlik, valamint 500 magyar és határon túli szerzővel találkozhatnak. Az idei könyvfesztiválon a 100 éve kitört világháborúról, a berlini fal 25 évvel ezelőtti lebontásáról és Magyarország 10 éve történt EU csatlakozásáról is megemlékeznek. A rendezvény díszvendége Sofi Oksanen és Törökország lesz.

konyvbemutato

A Nemzeti Örökség Intézete április 23-án szerdán mutatta be a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében A Salgótarjáni utcai zsidó temető című albumát, amelyet Radnainé Dr. Fogarasi Katalin, az intézet elnöke és a könyv felelős kiadója, illetve Dr. Csorba László a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója méltatott. Az eseményen Zoltai Gusztáv, a MAZSIHISZ ügyvezető igazgatója is részt vett.


mt162ope401

82 éve, 1932-ben tartották Kodály Zoltán Székelyfonó című daljátékának ősbemutatóját Budapesten, a Magyar Állami Operaházban. Ez a zeneszerző második színpadi műve, tulajdonképpen egy hatalmas népdalfüzér, amelynek különlegessége az volt, hogy a magyar népdalt az élettel szerves egységben mutatta meg.

Bodrogi Gyula, Király Levente, Szabó Győző és Gálvölgyi János is szerepet kapott a Szegedi Szabadtéri Játékok idei operaprodukciójában. A címszerepet Homonnay Zsolt alakítja. Kodály Zoltán Háry Jánosa izgalmas, a műfaj hagyományait tiszteletben tartó, egyben újra is értelmező koncepcióban kerül színre.

Április 22-én, kedden délután meghozták döntésüket a Nemzet Színészei: Szabó Gyula helyére Gera Zoltán Kossuth–díjas művészt választották meg. A Nemzet Színésze és a Nemzet Színésznője címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek.

uffalovid

Hatvanadik alkalommal rendezik meg a nemzetközi filmvilág egyik legnagyobb rövidfilmes seregszemléjét, az Oberhauseni Rövidfilm Fesztivált. Idén két magyar film is részt vesz a fesztiválon: Horváth Viktor Uffalo Steez-nek forgatott videoklipje (Wassup) és Lichter Péter No Signal Detected című kísérleti filmje.

Húszéves jubileumát ünnepli idén a Lengyel Filmtavasz, amely ez alkalomból különösen gazdag programmal, a közelmúlt legjobb, legsikeresebb lengyel filmjeivel várja a közönséget április 24. és 30. között a hagyományos budapesti helyszínen, a Művész moziban. A filmeket lengyel nyelven, angol felirattal, magyar hangalámondással vetítik.

Országosan elismert színművészek szerepelnek Paczolay Béla Bátrak című megindító rövidfilmjében, amely azért készült, hogy a figyelmet a még mindig betegséggel küzdő gyerekekre irányítsa. Az alkotás a daganatos és krónikusan beteg gyerekek élményterápiás kezelésével foglalkozó Bátor Tábor Alapítvány felkérésére készült.

beremenyi

A könnyűzenei kategóriákban a debreceni Campus Fesztivál, a Romhányi Áron-Pély Barnabás szerzőpáros, Váczi Eszter és Lerch István, a komolyzene szereplői közül Huszár Lajos, a magyarnótaszerzők közül Balogh Sándor kapta meg idén az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület díját szerdán Budapesten. Bereményi Géza könnyűzenei szövegírói életműdíjban részesült.

Május 2-án az utóbbi évek egyik legerőteljesebb improvizatív csapata lép fel a 24. Mediawave Együttléten. A vajdasági Mezei Szilárd brácsással kiegészült Grencsó Kollektíva 3 évvel halála után idézi meg a nagy mester, Szabados György korai korszakának legfontosabb darabjait.

Új könnyűzenei fesztivállal bővül a hazai paletta, melyet Eger mellett, a festői szépségű Losonczy völgyben tartanak május 16-18. között. A fesztiválszezon nyitórendezvényén felvonul a hazai zenei élet krémje, de családi programokkal, piknikhangulattal és kertmozival is készülnek a szervezők.

artpool

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma hozzá kíván járulni ahhoz, hogy az Artpool Művészetkutató Központ hosszabb távon is kiszámítható módon működhessen. Ennek érdekében kész elfogadni a Központ által a magyar állam felé tett felajánlást, és lépéseket tenni a gyűjtemény állami tulajdonba vételére, majd azt egy országos közgyűjtemény részeként tovább működtetni.

Az igazi tehetség, ahogy Pogány Gábor Benő is, önálló vizuális világot teremt, az absztrakció igényével lép fel, de a felismerés örömét is nyújtja – méltatta a művészt L. Simon László április 23-án, a Stefánia Palotában tartott kiállítás-megnyitóján. A tárlaton kisplasztikák, azok megvalósult másainak fényképei, a kertben pedig több köztéri szobor kapott helyet.

Több mint 150 millió forintos kiegészítő támogatást nyújt az Emberi Erőforrások Minisztériuma a fenntartásukban lévő múzeumok működtetéséhez. A megadott határidőig a Magyar Államkincstár összesen 36 önkormányzat kérelmét továbbította, közülük a rendeletben rögzített szakmai feltételeknek mindösszesen 19 kérelem felelt meg.

meszarosjanos

A Múzeumok Éjszakájának mintájára szervezték meg először két évvel ezelőtt a Kis Könyves Éjt, amelynek keretében a független könyvesboltok kerülnek előtérbe. Idén április 25-én délutántól éjfélig várják Budapesten és más vidéki helyszíneken az érdeklődőket. Az egyik alapítót, Mészáros Jánost, a Két Egér Könyvesbolt vezetőjét kérdeztük a kezdeményezésről.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sárkányos Gyerekkönyvtárában 2014. április 26-án ismét ünnepélyes keretek között rendezik meg a Sárkányos Mesenapot, ahol Dávid Ádám harmadízben ölti magára Meseország királyának palástját.

Az angol nyelvű drámaírás egyik legnagyobb alakja. Azon kevés szerző közé tartozik, aki mind a komédia, mind a tragédia műfajában számos maradandó művet tudott alkotni. Hamletet – első tragédiája hősét – többször emlegetik világszerte, mint bármely más Shakespeare-alakot. William Shakespeare 450 évvel ezelőtt ezen a napon született, majd 52 évvel később ugyanezen a napon halt meg.

modem2_b

Eltűnt Csontváry Kosztka Tivadar Éjszakai jelenet kápolnával és alakokkal című alkotása, valamint Nemes Lampérth József Táj című tusrajza a MODEMből. Kukla Krisztián, a MODEM igazgatója csütörtök délután közleményben erősítette meg, hogy a MODEM Modern Debreceni Nonprofit Kft. a múlt héten feljelentést tett a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságon két festmény eltűnésének ügyében. Az intézményben elvégzett leltározáskor ugyanis kiderült, hogy a két mű nem található a műtárgyraktárban.

A fotóművészet szerelmesei számára lehet különleges élmény a Szerb Kulturális Központ április 23-án, este fél hétkor nyíló fotókiállítása, mely a FIAP-díjas Zoran Boldorac munkáit mutatja be. A fotósorozat egy páratlan, mély barátságról mesél, mely ló és lovasa között létezik már évszázadok óta.

Születésnapi kiállítással ünneplik a 40 éves Rubik-kockát az Egyesült Államokban. A New Jersey-i Liberty Science Centerben létrehozott tárlatot, amely később a világ számos más országában is látható lesz, Áder János köztársasági elnök és Rubik Ernő nyitja meg április 24-én, csütörtökön. Az amerikai kiállítással egy időben Magyarország is megemlékezik a Rubik-kocka 40. születésnapjáról.

A lovagkor elevenedik meg szombaton Száron, ahol a Vértes Történelmi Hagyományőrző Ifjúsági Egyesület tart tavaszi fegyvermustrát, fegyvernök- és apródpróbát.

Magyarországi szerb egyházművészeti tárgyakból nyílt kiállítás a moszkvai Rubljov múzeumban szerdán. A Rubljov múzeumban június nyolcadikáig látható XVIII. és XIX. századi ikonok és egyházi kegytárgyak a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye szentendrei múzeumának és a pécsi szerb ortodox gyűjteménynek a darabjai.

Szeptemberre elkészül a bátaszéki Nagyboldogasszony templom új toronysisakja, amelyet a régi, életveszélyessé vált épületrész helyett emelnek. A költségekhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Pécsi Egyházmegye 30-30 millió forinttal járul hozzá, és eddig csaknem 20 millió forint adomány gyűlt össze.
A 9. craiovai nemzetközi Shakespeare-fesztiválon vendégszerepel a Silviu Purcarete rendezte Ahogy tetszik című előadással a budapesti Nemzeti Színház csütörtökön.

Várdai István gordonkaművésszel lép fel április 28-án, hétfőn a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara az Operaházban. Várdai István az esten Dubrovay László csellóversenyét játssza, melynek ősbemutatója mindössze egy hónapja volt - olvasható az Operaház szerdai közleményében.


Negyedik alkalommal rendezik meg a Vérteslovas Kemencés Fesztivált, mely egy aktív, gazdag tartalmú családi nap, aprókat és nagyokat szórakoztató, koncertekkel, mesejátékkal, népi mesterségekkel, egész nap suttogó lovaglással, helyben sütött házias étkekkel, roppanós kürtőskaláccsal, kemencés lángossal… Miután a fesztivál egy csodás jeles napra esik, így az édesanyáknak külön meglepetéssel készülünk!

bungee_trambulin

A Mini Terminál soron következő műhelyfoglalkozásán feltalálók és leleményes tervezők bőrébe bújnak a gyerekek. A program alapjául a Rubik játékok szolgálnak, minden a fejtörők, logikai játékok, találmányok jegyében zajlik most vasárnap a Design Terminálban.

A József Attila Kör számos programmal várja az érdeklődőket a Könyvfesztivál ideje alatt.

A Villányi úti Konferenciaközpontban májusban három érdekes előadást is meghallgathat a közönség. Május 8-án Lackfi János, 15-én Aczél Petra, 22-én pedig Réz András avatja be hallgatóit a kommunikáció varázslatos világába.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma