KON2014_banner_728x90px-KulturHu

2014. szeptember 22.
Célzó

_DSC4224_1856x1180

A Verkli Fesztivál ismét egy tökéletes példája volt annak, miként tud a keszthelyi kastély a város kulturális életébe bekapcsolódni – mondta el a Kultúra.hu pódiumbeszélgetésén Iski Szilvia, a Helikon Kastélymúzeum munkatársa, történész szeptember 7-én. Elmondta: hamarosan többmilliárdos pályázat segítségével újulnak meg.

20140920_1539

A 11. Jameson Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál Ünnepélyes Díjátadó gáláján átadták a fesztivál díjait és a világhírű operatőr, Zsigmond Vilmos is átvette a CineFest – életműdíjat.

Hary

Kocsis Zoltán vezényli a Zeneakadémia szeptember 29-ei estjét, a Zuglói Filharmónia együttesét, mely Dvořákot és Brahmst is megszólaltatja. A felkérésre rögtön igent mondott Háry Péter, Brenton Langbein-díjas fiatal csellóművész, a Dvořák csellóverseny szólistája, akit az előadásról, eddigi pályájáról kérdeztünk. „Egy zenekari muzsikus életében a szólózási lehetőség nem minden nap adatik meg. Főleg nem olyan helyszínen, mint a magyar zenei élet egyik leghíresebb fellegvára, a Zeneakadémia nagyterme.”

Ady_Endre_felujitott_szulohaza2

Átadták Ady Endre felújított szülőházát, valamint az 1877 és 1919 között élt költő személyes tárgyait és családi ereklyéit őrző emlékmúzeumot szeptember 20-án a romániai Érmindszenten.

A projekt a nyíregyházi Jósa András Múzeum és a szatmárnémeti Szatmári Múzeum által indított Cult-Tour program keretében valósulhatott meg.

holle2

Magyar nyelven, a pozsonyi Nová Scéna színházban játsszák szeptember 22-én a szarvasi Cervinus Teátrum és a Békéscsabai Jókai Színház közös produkcióját, a Holle anyó című családi musicalt. Az ismert Grimm mese feldolgozásával készült darabot tavaly mutatta be a szarvasi Cervinus Teátrum és azóta is folyamatosan játsszák.

A Fővárosi Nagycirkusz Budapesten már elérte a nagy áttörést, sikerült a néhány évvel ezelőtti nézőszámot megsokszorozni: a magyar közönség ismét a cirkusz felé fordult, a műfaj egyre népszerűbb. Kriza Zsigmond, a MACIVA ügyvezető igazgatója elmondta, szeretnék, ha országszerte még többen megismernék a látványos műfajt, ezért vidéki mini turnéra indultak.

Újabb hagyományok kerültek fel a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére: az egri fertálymesterség élő hagyománya, a Kossuth-kultusz ceglédi hagyománya, a magyarszombatfai fazekasság, a selmeci diákhagyományok, a balatonendrédi csipkekészítő hagyományok – hirdették ki szeptember 19-én. A magyar hagyományőrzés mintapéldái a Kulturális Örökség Napjai (KÖN) rendezvényen is megmutatkoznak a Vákertben található Budapest Modell előterében, a Kultúra.hu programja mellett. A bejelentéssel megnyílt a KÖN, melyhez idén 600 program csatlakozott.

negy_magyar_film

Finnország legnagyobb nemzetközi filmfesztiválja, a szeptember 18-án kezdődőtt és 28-ig Helsinkiben rendezett „Szerelem és Anarchia” című szemlén négy magyar alkotást láthat a közönség.

Nagyszabású retrospektív program a 62. San Sebastián-i Nemzetközi Filmfesztiválon; a műsoron a Moszkva tér, a Hukkle, a Kontroll, a Fekete kefe, a Johanna és a Pál Adrienn című kiemelkedő magyar alkotások.

A budapesti Művész moziban futó SZEMREVALÓ fesztivál szeptember 25. és október 3. között futó filmjeiben az erőteljes érzelmeké lesz a főszerep. A közönség többek között láthat majd komédiát és tragikomédiát, valamint archetipikus történeteket is.

Martoncomp_carousel_HU

Vörös Szilvia nyerte meg az I. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny 15 ezer euróval járó nagydíját. Az első díjat a román Alexandru Aghenie kapta, második az ukrán Tetyana Zsuravel lett, a harmadik helyen a lengyel Marcelina Beucher végzett. A közönségdíjat Tetyana Zsuravel vehette át.

Sikeresen, teltházas koncertekkel és programokkal nyitotta meg a koncertszezont a Budapesti Fesztiválzenekar és a Művészetek Palotája. A Bridging Europe – Európai Hidak fesztivál jövőre is folytatódik. Németország után 2015-ben egy kisebb, ámde nagyon gazdag kulturális örökséggel rendelkező országé lesz a főszerep.

Tizenegy énekes, köztük egy magyar, Vörös Szilvia jutott be az I. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny szombati döntőjébe - tájékoztatták az MTI-t a verseny szervezői csütörtök késő este.

_DSC5639_1551x1271

Meglepő fotókat láthatnak azok, akik a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatóságába látogatnak el szeptember 20-án a Kulturális Örökség Napjai rendezvény alkalmából – mondta el Krucsainé Herter Anikó főigazgató.

Fiataloknak szóló weboldal indult a holokauszttal kapcsolatos gondolatok megosztására Mi közöd hozzá? címmel a holokauszt-emlékév programsorozatának részeként.

Makovecz Imre munkásságát értékelő konferenciát rendezett a Kós Károly Egyesülés csütörtökön a Pesti Vigadóban, ahol a napokban zárul a neves építész "…összekötni az eget és a földet…" című életmű-kiállítása.

Seuso_kincsek

Hajdú Éva egykori miniszteri biztos, újságíró A Seuso-kincs című kötetét mutatták be szeptember 17-én Budapesten, az Örkény Könyvesboltban. A római eredetű műkincs hét darabja tavasszal került vissza Magyarországra, egy ideig az Országházban állították ki őket, október 4-től pedig Székesfehérváron láthatja a közönség január közepéig.

„Ne csak a fényt csodáljuk, az árnyékot is gondozzuk és védjük meg a tehetséget önmagától" Bagdy Emőke mesélt tehetséggondozásról, nevelésről, a szülők, a pedagógusok és a pszichológusok együttes munkájának fontosságáról A tehetség kibontakozása című könyve kapcsán.

A 2011-ben első ízben megrendezett, minden addigi elképzelést felülmúló, nagy sikerű “100 Thousand Poets for Change” a világ eddigi legnagyobb költészeti eseménye, melyen költők, írók, zenészek és más művészeti ágak képviselői lépnek fel – költészeti művekkel. Szeptember 27-én ismét a világ minden pontján a költészet áll a figyelem fókuszában.

Vaszary_villa

Művészet és művészek az első világháborúban címmel nyílik új kiállítás október 4-én a balatonfüredi Vaszary Galériában. A tárlat az első világháborúval összefüggésben született képzőművészeti alkotásokból egy jelentős, kb. 80 darabból álló festmény és grafikai válogatást tárna a közönség elé, mely január 4-ig látogatható.

A Kecskeméti Katona József Múzeum szakrális gyűjteményéből nyílt tárlat a Klebelsberg Kultúrkúriában. A Számvetés – szakrális, keresztény, vallásos és egyházi művészet, illetve keresztény ikonográfia a kortárs magyar művészetben című kiállítást Dr. Hoppál Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára nyitotta meg szeptember 17-én.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár nyitotta meg a Nemzeti Múzeum új, A Kárpát-medence a Karoling-korban és a honfoglalás korában című kiállítását szeptember 17-én. Az ünnepélyes megnyitón köszöntőt mondott az intézmény főigazgatója, Dr. Csorba László, a különleges hangulatról a Szent Efrém Férfikar gondoskodott.

A Magyarországot ért 1944-45-ös légitámadásokról nyílik kiállítás október közepén a hódmezővásárhelyi Emlékpontban – közölte Árva László, a közgyűjtemény szakmai főtanácsadója szeptember 22-én.

A lyoni Lumiere Filmfesztiválon lesz A tolonc című, idén százéves magyar némafilm felújított változatának nemzetközi premierje. Az Oscar-díjas Kertész Mihály által rendezett, Jászai Mari főszereplésével forgatott filmet a Magyar Filmhéten mutatják be először.

Mr. Klausz nyerte a Ki Mit Tube vasárnap esti döntőjét. Magyarország első YouTube-on zajló tehetségkutatóján a tiszaújvárosi előadóra szavazott a legtöbb netező. Egy hónap alatt a Ki Mit Tube-ot hétmillióan nézték, az előadókra 80 ezer szavazat érkezett.

Számtalan kóstolható kávé, barista párbaj, latte art bemutatók és vezetett kóstolások várják a közönséget a Kávé napja elnevezésű rendezvényen szeptember 28-án a budapesti NU Bor és Bisztronómiában.

Zen- és teaceremónián vehetnek részt az érdeklődők szeptember 24. és 26. között Budapesten, a Koreai Kulturális Központban. A rendezvényen szakértők mutatják be a koreai teaceremónia művészetét, illetve hagyományos koreai teákat és üdítőket ízlelhetnek meg a látogatók.

Hogyan hat a tér és az idő az érzékelésre? Vajon mi minden válhat láthatóvá egy mozgó „megfigyelődoboz” 4m x 4m méretű ablakán keresztül?

PLACCC_2014

Alonso Alegria Kötélen a Niagara felett című művét szeptember 27-én mutatják be a Thália Színházban. Caroling szerepében Gáspár Kata lesz, Blondint pedig Salinger Gábor játsza majd.

Ötödik fal / Fifth Wall

M0 – Műcsarnok / Kunsthalle Budapest

2014. szeptember 27. – november 2.

Világszínvonalú dalokkal, az év egyik legkülönlegesebb lemezével találkozhat az, aki meghallgatja az öttagú budapesti Anton Vezuv Into The Sea című első albumát. A dalszerző-énekes Sztív köré épülő, angol nyelven éneklő zenekar finom, éteri, szívhez szóló, emlékezetes dalokat csempész a hallójáratokba. A lemez néhány dalát a korábban a Portisheaddel, az Oasisszel és Robbie Williamsszel dolgozó angol hangmérnök, Rupert Coulson keverte.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma