PFZ728x90
2015. július 31.
Célzó

cstpmv1

Július 28-án a Kultúra.hu sátorban, a Művészetek Völgyében ismét a Cseh Tamás programról folyt a társalgás: Bajnai Zsolt, a Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégium vezetője Horváth Lászlóval, a Fonó Budai Zeneház ügyvezető igazgatójával, és Sápi Zsófival, a Cseh Tamás Programiroda vezetőjével beszélgetett az NKA új könnyűzenei programjáról.

Foto-Farkas_Vivien_Naomi_Photography

„A klasszikus zene nem egy elavult és unalmas dolog” – vallja Hámori Máté karmester, az Óbudai Danubia Zenekar művészeti vezetője, akit az aktuális koncertektől és a komolyzenét az ifjúság számára népszerűsítő törekvéseiről kérdeztünk.

paper-towns-poster

Július 30-án érkezik a magyar mozikba a Papírvárosok című film Nat Wolff és Cara Delevingne főszereplésével. A Papírvárosok John Green azonos című regényét dolgozza fel: akárcsak az amerikai író korábban filmvászonra álmodott young adult-könyvét, a Csillagainkban a hibát, ezt is a GABO Kiadó jelentette meg Magyarországon. A történetről Gázsity Milát, a kötet fordítóját kérdeztük.

cstpmv1

Július 28-án a Kultúra.hu sátorban, a Művészetek Völgyében ismét a Cseh Tamás programról folyt a társalgás: Bajnai Zsolt, a Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégium vezetője Horváth Lászlóval, a Fonó Budai Zeneház ügyvezető igazgatójával, és Sápi Zsófival, a Cseh Tamás Programiroda vezetőjével beszélgetett az NKA új könnyűzenei programjáról.

 

vamkisasszony_foto4

Ismét ősbemutatóra készül a Manna: augusztus 2-án látható Zsámbékon Harangi Mária rendezése, A vámkisasszony. Kállai R. Gábor díjnyertes novelláját a közönség az Ifjúsági Házban tekintheti meg. A monodráma ötlete Czifra Krisztina színésznőé.

Még három napig, július 31-ig lehet szavazni az idei Kaszás Attila-díj jelöltjeire. Kiss Mari? Kristán Attila? Mészáros Tibor?

Karneváli hangulat veszi kezdetét Magyarország legvadregényesebb játszóhelyén július 31-én. Az ExperiDance Szenvedélyem, Velence című produkciója újra élettel tölti meg a Fertőrákosi Barlangszínház hatalmas sziklaormait.

Philip-Seymour-Hoffman-1000-x-1000-1

Philip Seymour Hoffman egyike volt azoknak a színészeknek, akit rengeteg filmben láthattunk kiemelkedőt alakítani, neve mégis lassan ivódott be a köztudatba. A 2014 februárjában elhunyt, Oscar-díjas művész ma lenne 48 éves.

Elindult Almási Réka (Team Building) rendező legújabb tévéfilmje, a Tranzitidő forgatása a Pilisi Parkerdőben. A dráma és a misztikus film határán egyensúlyozó csavaros történetben egy simlis vállalkozó küzd az életéért, lét és nemlét határmezsgyéjén.

Horváth Lili Szerdai gyerek című magyar-német koprodukcióban készült játékfilmjét választották a nemzetközi filmfesztiválon Karlovy Varyban a Nyugattól Keletre (East of the West) című versenyszekció legjobb alkotásának. A fiatal rendező első játékfilmjét a filmkritikusokból álló FEDEORA zsűri is díjazta a közép-európai térség legnépszerűbb filmünnepén. Horváth Lili Fehér Károlynak, a film producerének kíséretében a díjat - a Kristályglóbuszt - személyesen vette át a július 11-i, szombat esti záróünnepségen Karlovy Varyban. "A közönség szeretetét a bemutató óta folyamatosan lehetett érezni.

palyab

A Momentán Társulat legújabb improvizációs darabját tárja a közönség elé Kapolcson, amelynek július 27-i főhőseként Palya Beát választották. A játék lényege, hogy az adott szereplő életét és stílusát spontán szituációk generálásával, humorosan mutassák be.

A Campus Fesztiválon a Nemzeti Kulturális Alap és a Cseh Tamás Programiroda által szervezett kerekasztal-beszélgetések keretében Sápi Zsófia vendége volt a Quimby billentyűse, Balanyi Szilárd, valamint menedzserük, Podlovics Péter. A téma elsősorban az előzenekarok támogatására vonatkozó alprogram volt, valamint felmerültek a pályázat fejlesztését elősegítő javaslatok is.

A Hagyományok Háza, a Fonó Budai Zeneház és a Kobuci Kert idén először állt össze, hogy a Művészetek Völgyében közös Folkudvart működtessenek. Július 27-én a Kultúra.hu első kapolcsi pódiumbeszélgetésén a téma a népzene volt: Horváth László, a Fonó Budai Zeneház ügyvezető igazgatója és Rosonczy-Kovács Mihály népzenész azt is elmondta, mitől is egyedülálló a Folkudvar.

_DSC4788_Copy

Kapolcsra, a Művészetek Völgyébe is ellátogatott a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) pályázati felhívásait ismertető programja. A sikeres jelentkezéshez vezető útról ezúttal Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke és Pataki András, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója beszélgetett Vizkeleti Andrea főtanácsossal.

A magyar gyűjteménygyarapítás történetében egyedülálló kezdeményezés a Magyar Nemzeti Bank Értéktár Programja, amelynek keretében értékes magyar alkotások hazahozatalával gyarapítják a múzeumok műkincsvagyonát. A program első másfél évéről Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke, az Értéktár Program vezetője és Baán László, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója tartott sajtótájékoztatót július 27-én.

Új műhelyházat és próbacentrumot kap a Magyar Állami Operaház az Erkel Színházzal egyetemben – derült ki a július 27-én tartott sajtótájékoztatóból, ahol dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, valamint Ókovács Szilveszter, az intézmény főigazgatója részletezte a várhatóan 2017 nyaráig lezajló beruházásokat.

bpkicsi

1866. július 28-án, 149 éve született Beatrix Potter, angol író, illusztrátor, természettudós. Az írónő gyermekkönyvei révén vált híressé: írásainak állatfőhősei izgalmas és tanulságos kalandokba keverednek, melyeket a mai napig szívesen olvasnak gyermekek és felnőttek egyaránt. Nyúl Péter megalkotójának fordulatokban bővelkedő életéről Miss Potter címmel film is készült.

Eötvös Loránd leginkább tudományos tevékenységéről, a torziós inga feltalálásáról, vallás- és közoktatási miniszteri tevékenységéről, illetve a hegymászáshoz fűződő szeretetéről ismert. 16 évig a Magyar Tudományos Akadémia elnöke volt, illetve ő alapította meg a Mathematikai és Physikai Társulatot. Az egyik legrangosabb magyar egyetem Eötvös Loránd nevét viseli, aki a mai napon született 167 éve.

Az Országos Széchényi Könyvtár a Múzeumok Éjszakája keretében mutatta be először Ady Endre Májusi zápor után című versének eredeti kéziratát. A mű előkerülése irodalomtörténeti jelentőséggel bír, keletkezésének homályba vesző körülményei pedig érdekes kérdéseket vetnek fel. Ezeket a témákat is érintette Baróthy Zoltán, a könyvtár kézirattárának munkatársa az OSZK által szervezett tárlatvezetésen.

_DSC1542

Tíz év kényszerszünet után újra elindul a Tour de Hongrie: az 1925-ben útjára indított kerékpárverseny Szombathelyen veszi kezdetét, a résztvevők pedig az ötödik etap végén a Várkert Bazárnál érik el a célt. A szervezők azt remélik, hogy a program Magyarország imázsának fejlesztéséhez is hozzájárul majd.

A Műcsarnok 2015 nyarán Szlovén kapcsolat összefogó címmel négy kiállítást nyit meg. A szlovén festészetet bemutatóhoz – időben a középkortól napjainkig ívelően, különböző kulturális környezetben, mégis közös történelmi térben alkotó, művészi hatásukban, fogadtatásukban egyaránt fontos három művész – Aquila János, Zala György és Jože Plečnik tárlata társul.

Cseh-Morvaországból a 18. század első felében Óbudára betelepülő zsidó kereskedőcsalád a Zichyek hívására érkezett Óbudára. 1787-ben az itteni Arany-hegy után veszik fel a Goldberger nevet, hogy aztán ezzel a névvel, több mint kétszáz éven át sikerre vigyék a magyar textilipari termékeket szerte a nagyvilágban.

Kiírta a pályázatot a Katona József Színház, a Radnóti Miklós Színház, a Centrál Színház és a József Attila Színház ügyvezető igazgatói posztjára a Fővárosi Önkormányzat, a megbízatások ötéves időtartamra szólnak.

A K-pop, azaz a koreai pop legnagyobb csillagai, köztük Psy, valamint egyéb koreai hírességek, történelmi személyek és sportolók viaszmásait vonultatja fel az újonnan nyílt szöuli Grevin Museum.

Viseletbe öltözöttek felvonulása, ételkóstoló, kiállítás és népzenei koncert is várja az érdeklődőket a július 31-én kezdődő Bukovinai Találkozások XXVI. Nemzetközi Folklórfesztiválon.

A tavalyi sikeres projekt folytatásaként idén is megszervezi a Budapestet száz szóban bemutató akciót a Mindspace nonprofit szervezet. Azoknak az írásait várják, akik szívesen megfogalmaznák a fővárossal kapcsolatos érzéseiket, élményeiket, benyomásaikat egy közösségi akció keretében.

Hat telt házas vetítésen több mint kétezren látták a Budapesti Francia Intézet idei szabadtéri filmválogatását a Corvintetőn, augusztus 4-én ezért egy ráadásvetítés során az elmúlt évek legnézettebb francia vígjátékát, az Életrevalókat (Intouchables) is műsorra tűzik.

MV_banner_192x189

A „legendás” Máté–Horvai-osztály sorozata, az AlkalMáté Trupp 2015 nyarán is folytatódik: most Dömötör Andrásé lesz a főszerep. A bemutatót július 30-án 20:30-kor tartják a Jurányi Házban.

alkalmate_A3_domotorandris

A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ is csatlakozott a hódmezővásárhelyi önkormányzat kárpátaljai óvodaépítési kezdeményezéséhez: június 25-én 18 órai kezdettel nemzetközi jótékonysági néptáncgálát rendeznek a kultúrközpont színháztermében. A belga, bolgár, lett és román együttesek fellépésére ‑ házigazdája a vásárhelyi Árendás Néptáncegyüttes ‑váltott belépőket a beregszászi járásban fekvő Mezővári község új óvodájáért indított adománygyűjtésre fordítják.

A többi fiatalhoz hasonlóan Quentin Coldwater sem hisz a varázslatokban egészen addig, míg egy zártkörű és titkos egyetem hallgatója nem lesz New York egy eldugott részében. Lev Grossman trilógiájának első része már olvasható magyarul.

Az álomtündér varázslatos meseregény kicsiknek és nagyoknak arról, hogyan győzi le a félelmeit egy kislány az álomtündér segítségével.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma