2014. október 23.
Célzó

_DSC4224_1856x1180

A Verkli Fesztivál ismét egy tökéletes példája volt annak, miként tud a keszthelyi kastély a város kulturális életébe bekapcsolódni – mondta el a Kultúra.hu pódiumbeszélgetésén Iski Szilvia, a Helikon Kastélymúzeum munkatársa, történész szeptember 7-én. Elmondta: hamarosan többmilliárdos pályázat segítségével újulnak meg.

interton.hu

Az országszerte népszerű Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat még november 9-ig látogatható. Észak-Alföldön Balmazújváros, Hajdúböszörmény, Hajdúszoboszló, Szolnok, Tiszaföldvár, Túrkeve és Sóstófürdő múzeumai várják az érdeklődőket.

Danubius_Music

A Danubius Music szervezésében a Musical Fesztivál eseménysorozat első koncertjét november 8-án mutatják be a Papp László Budapest Sportarénában. A fellépők között a magyar musical színészek, énekesek kiemelkedő alakjai szórakoztatják majd a nagyérdeműt. A fesztivál keretén belül felcsendülnek a musical irodalom legszebb és legismertebb dalai.

Imak_Auswitz_utan_borito-page-001

A rabbik, püspökök, egyházi gondolkodók és a kortárs művészet kimagasló személyiségei által létrejövő emlékezet-kiállítás katalógusa ezer példányban jelent meg a Luther Kiadó jóvoltából. A kiállítás a bűnbánatra, az összefogásra és a közös emlékezésre kívánja felhívni a figyelmet.

madachszinhaz.hu

Az idei évad első jubileumi előadását tartja október 25-én a Madách Színház: 200. alkalommal játsszák a Páratlan páros 2-t. Ray Cooney komédiája ezúttal azonban nem a Madách Színházban, hanem a RaM Colosseumban látható.

Világszínvonalú produkciókkal, ősbemutatókkal, újfajta partneri együttműködésekkel október 19-én este zárult a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál. Az eseménysorozat 17 napja alatt 48 helyszínen 248 program várta az érdeklődőket.

Negyvenhat előadás, köztük több magyar produkció lesz látható Bukarestben október 24-től a román Országos Színházi Fesztiválon. Beválogatták a Kolozsvári Állami Magyar Színház tavaly Romániában legjobb előadás címet kapott Viktor, avagy a gyermekuralom című produkcióját. Az erdélyi magyar színházak közül jelen lesz még a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata.

Facebook

Földindulás címmel Kodolányi János darabja kerül a köztévé adásába jövő év elején annak a sorozatnak a részeként, mely színdarabokat visz eredeti közegükben, tehát nem a színpadi környezetben a mozivászonra. A Magyar Filmhéten mutatták be október 19-én Pozsgai Zsolt rendező alkotását.

Idén februárban fogalmazódott meg először a fesztivál szervezőinek körében annak, a fiatalok számára kiírt logófilmpályázatnak az ötlete, mellyel a szervezők és résztvevők körét igyekszenek fiatalítani – mondta el Demeter István, a Szolnoki Képzőművészeti Filmfesztivál főszervezője.

Bucsi Réka animáció, Nagy Dénes dokumentumfilm, Alexander Heringer játékfilm kategóriában nyerte el a Szolnoki Képzőművészeti Filmfesztivál fődíját.

danubia1

Széles repertoárból válogatva készül a Héja Domonkos alapította Danubia Zenekar az őszi évadra. A mind itthon, mind világviszonylatban sikeres együttes most többek között Liszt, Beethoven és Schubert műveit tűzi műsorra. Az első koncertet november 2-án tartják Oliver von Dohnányi karmester vezetésével a Zeneakadémián.

Celeng Mária az egyik főszereplője az Operaház október 10-én nagy sikerrel bemutatott Mozart operájának, a Così fan tutte-nak. A kiemelkedő tehetségű fiatal szoprán énekesnőt kérdeztük a szerepről, a Jiří Menzel rendezővel való munkájáról és a közeljövő előadásairól.

Megjelent a Cseh Tamás Program két újabb pályázati felhívása, aminek keretében az NKA Zenei Kollégiuma pályakezdő, fiatal együttesek, előadóművészek előzenekarként történő élőzenei fellépéseinek elősegítését (III. alprogram), illetve a nem országos lefedettségű vagy vételkörzetű – helyi vagy kisközösségi – rádiókban és televíziókban újonnan induló, készülő vagy már futó, elsősorban magyar könnyűzenével foglalkozó műsorokat (IV. alprogram) kívánja támogatni.

_DSC4483_Copy

„Történelmi példák alapján a kulturális és kreatív szempontból felívelő korszakok a legtöbbször gazdasági sikerekhez vezetnek” – mondta Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára az ASEM (Asia Europa Meeting) kulturális miniszteri találkozón Rotterdamban.

A Miniszterelnökség Parlamenti Államtitkársága szakmai egyeztetést kezdeményezett a terület képviselőivel a nagyberuházásokhoz kapcsolódó régészeti munkák hatékonyságának érdekében. Az intézményes feladatellátás hatékonyságának növelése mellett a nemzetgazdaság szempontjából kiemelten fontos beruházások esetében lehetőséget adnának a régészeti magán-vállalkozások számára is önálló feltárások végzésére.

Lengyel-magyar komolyzenei koncerttel zárult pénteken a fennállásának 75. évfordulóját ünneplő Lengyel Intézet születésnapi programsorozata. A Zeneakadémián rendezett esten a katowicei Szymanowski Zeneakadémia szimfonikus zenekara, valamint lengyel és magyar szólisták léptek fel.

afra_janos_portre-afrajanos.blogspot.hu

Az 1992-ben alapított Gérecz Attila díjat idén Áfra János kapta az etika és az irodalom, és a szociális problémák iránt is érzékeny Glaukóma című 2012-ben megjelent verseskötetéért.

Négyszáz oldalon tizennyolc beszélgetést, mélyinterjút olvashat kortárs íróinkkal, aki kézbe veszi Ekler Andrea és Erős Kinga „Föllapozzuk egymást a szótárban” című könyvét. A Petőfi Irodalmi Múzeumban október 15-én tartott bemutatón Zsille Gábor kérdezte a szerzőket.

A legnagyobb közösségi oldalon nemrégiben elterjedt egy kezdeményezés, melynek célja a magyar költészet és a versolvasás népszerűsítése volt. Ennek kapcsán megemlíthető Balassi Bálint, a magyar költészet egyik klasszikusa, aki ma 460 éve született.

_DSC6774

Immár öt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma fenntartásában lévő múzeum anyaga érhető el az interneten keresztül, vagyis látogatható virtuálisan. A Google Art Projekt programjához mostantól kisebb közgyűjtemények is csatlakozhatnak.

Megnyitotta kapuit október 19-én a Magyar Nemzeti Múzeum Századok sátra Budapesten, a Felvonulási téren. A legmodernebb látványtechnikai megoldásokat alkalmazó gömbsátor az értékek megőrzése mellett új módszerek használatával igyekszik népszerűsíteni a múzeumot.

A holland sztárfotográfus és kísérleti filmes, Erwin Olaf első önálló magyarországi kiállítását október 26-tól a MODEM-ben láthatja a nagyközönség. A holland euro-érme tervezőjeként is ismert, számos nemzetközi kiállítást maga mögött tudó művész fotósorozataiból és videóiból mutatnak be válogatást a debreceni művészeti központban. Az első tárlatvezetést Kukla Krisztián, a MODEM igazgatója tartja a kiállításon október 26-án, vasárnap 16 órától.

A legnagyobb operettslágerek, Kálmán Imrétől Lehár Ferencig népszerű szerzők művei hangzanak el a Budapesti Operettszínház október 24-ei gálaműsorán, a magyar operett napján, amelyen a színház díjait is átadják.

Robert Cray ötszörös Grammy-díjas amerikai blues gitáros és énekes ad koncertet október 25-én a fővárosi Akvárium Klubban.

Elhunyt Bretus Mária táncművész, Liszt Ferenc-díjas, érdemes és kiváló művész, a Pécsi Balett alapító tagja, a Magyar Táncművészeti Főiskola tanára.

A fesztivál 123 filmjét az idén 10 program szekcióba sorolták. Ezek közül a három fő versenykategóriában, a nagyjátékfilmek nemzetközi megmérettetésén 9, a dokumentumfilmes szekcióban 8, a rövidfilmek között pedig 12 alkotás versenyez. A játékfilmek szekciójában, a versenykategórián kívül mutatják be a szemle egyetlen magyar filmjét, Szász Attila A berni követ című munkáját.

„Vannak utcák, vannak házak” címmel tartanak gálaműsort és emléknapot október 25-én Fodor Sándor “Neti” mérai prímás halálának 10. évfordulója alkalmából. A Fonó Budai Zeneház kiállítással, workshoppal, filmvetítéssel és táncházzal is készül.

Fazekas Csaba, aki Boldog születésnapot c. első nagyjátékfilmjével a 34. Magyar Filmszemlén 5 díjat is besöpört, és 2004-ben a forgatókönyvért megkapta a Filmkritikusok díját is, most romantikus vígjátékot forgatott.

foto_takacs_attila_swing_12

A 2014 Ybl Bicentenárium – A Magyar Építészet Éve tiszteletére országjáró programsorozat indult Ybl Miklós épített és szellemi öröksége valamint a magyar építészet népszerűsítésére. A tíz helyszínt érintő programsorozat a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával valósul meg. A programsorozat október 22-én Pécsre érkezik.

Lekerül az Orlai Produkciós Iroda repertoárjáról a nagysikerű Esőember című előadás, új filmes produkció vélhető előkészületei miatt. Ebben az évben még pár alkalommal tekinthető meg Kulka János, Nagy Ervin, Cseh Judit, Nagy Viktor, Urbanovits Krisztina és Simicz Sándor játéka a Belvárosi Színházban.

A Jazz Steps Band, a hazai swing egyik autentikus képviselője, október 18-án, a Columbus hajón mutatja be legújabb, „Budapest Swing” című albumát. A koncert különlegessége, hogy a hallgatók egy igazi 30’-as, 40’-es évekbeli jazzklub hangulat részesei lesznek, egy dinamikus, humorral fűszerezett előadás közben.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma