2014. július 24.
Célzó
DSC_4948
A 30. Régi Zenei Napok koncertsorozata után három különleges hangver­sennyel folytatódik július első napjaiban az idei nyár leghosszabb kulturális és zenei fesztiválja, az Eszterházi Vigasságok. A nagyszabású programsorozat a 300 éve születetett Esterházy „Fényes” Miklós hercegre, Eszterháza Tündérvilágának megálmodójára emlékezik.

csicska1

A Magyar Nemzeti Filmalap legutóbbi döntése értelmében 285 millió forinttal támogatja Till Attila Tiszta szívvel című filmjének gyártását, mely egy kerekesszékes bérgyilkos banda története. Bereczki Csaba Soul Exodus című zenés dokumentumfilmjének gyártását 150 millió forinttal támogatja a Filmalap.

Quimby

A 7. Ördögkatlan Fesztiválon augusztus 5. és 9. között fellép a Quimby, a Kiscsillag, Lajkó Félix és a Romungro fiúk is, valamint Mozartot és Beethoven Kilencedik szimfóniáját is meghallgathatják az ideérkezők. A szervezők közös énekléssel tisztelegnek a fesztivál egyik tiszteletbeli védnökének, Cseh Tamás emléke előtt is.

6001

„Nagy bűn az embernek nem odafigyelnie az álmaira” – mondta el Feldmár András a Dreampire-projekt július 23-ai megnyitóján az A38-on. A július 26-ig megtekinthető álomlabirintusban a látogatók részesei lehetnek a videón rögzített álom-elbeszéléseknek, amelyeket hol Soma Mamagésa, hol egy vörös hajú kisfiú, hol pedig egy jakartai lány mesél el.


tusvanyos

A keddtől szombatig tartó 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor gazdag programkínálattal várja az idei látogatókat. Életút-beszélgetések, könyvbemutatók, borkóstoló, táncház, filmvetítések és kézműves foglalkozások között válogathatnak az érdeklődők, valamint meghallgathatják a Quimby, a Kiscsillag és a Heaven Street Seven koncertjét is.

A Balatonfüredi Anna-bál mindig is az ország legelőkelőbb báljai közé tartozott, ahol a haza legjelesebb művészei, közéleti szereplői nyaranként találkoztak. Milyen más közeg illene jobban a nagy múltú cigányprímások és minden második évben a hagyományos népzenét játszó prímások bemutatkozásához, mint Balatonfüred, ahol idén második alkalommal kíséri Prímásverseny az Anna-bált.

Nem csak kibeszélik, hanem dalra is fakadnak a nők a rákbetegségükről. Anat Gov Happy Ending című darabjának főbb szerepeit Hernádi Judit, Margitai Ági, Bánfalvi Eszter mellett Hegyi Barbara játssza, akivel jelenlegi szerepéről beszélgettünk. A darab nyári bemutatóját július 25-én tartják a Szentendrei Teátrumban, a produkció szeptemberben a Belvárosi Színházba költözik.

mundruczo-mti

Szombat este kezdődik az Európai Filmek Fesztiválja Palicson, a válogatásba összesen nyolc magyar játékfilmet és egy rövidfilmet is meghívtak a szervezők. Hajdu Szabolcs filmrendező a vajdasági filmünnep nemzetközi zsűrijében vesz részt. A fesztiválon bemutatják a Fehér istent, amely a Cannesi Filmfesztivál Un certain regard szekciójának fődíját hozta el.

Kárpáti György Mór, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója Provincia című diplomafilmje is versenyez az augusztus 15-23. között megrendezett Szarajevói Filmfesztiválon. Az alkotás korábban a Cannesi Filmfesztivál Cinefondation szekciójában mutatkozott be a nemzetközi közönségnek.

A kertmozik atmoszférája összehasonlíthatatlan. A nyár szinte kihagyhatatlan eleme a szabadtéri filmezés, melyhez idén több fővárosi és vidéki kertmozi is lehetőséget teremt francia hangulattal, Ötvös Csöpivel és a magyar tengerrel. A változatos helyszínek között olyanokat találni, mint a Margitsziget, Óbuda, vagy akár a Balaton partja.

cserhati_zsuzsa

A ’70-es évek egyik legtöbbet foglalkoztatott énekesnője volt, a ’80-as években háttérbe került, majd mintegy másfél évtizedes kihagyás után 1996-tól Magyarország legnagyobb sikerű visszatérését mondhatta magáénak. Leghíresebb dalai között szerepelt az Édes kisfiam, a Különös szilveszter, a Hamu és gyémánt vagy a Száguldás, Porsche, szerelem című örökzöld sláger. 11 évvel ezelőtt hunyt el a nagyszerű Cserháti Zsuzsa.

Célunk megszerettetni a komolyzenét – mondta Kádár Edit, aki a Szolnoki Szimfonikus Zenekar képviseletében volt a Kultúra.hu pódiumának vendége július 18-án a Szarvasi Arborétum területén. Kádár Edittel a zenekar PARTI-TÚRA című nyári fesztiváljáról beszélgettünk.

A világhírű orgona-virtuóz énekes Rhoda Scott kapcsolata a Modern Art Orchestrával immár rendszeresnek mondható, hiszen tavaly két közös koncerttel is megörvendeztették a budapesti közönséget. Az amerikai keleti parti gospelzenéjének egyik legautentikusabb képviselője, a „mezítlábas grófnő” idén nyáron újra a magyar big band vendége, hogy elkápráztassa hallgatóit.

index

Dr. Cseri Miklós 2014. július 15-től az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának új, helyettes államtitkára. A szakember, aki kinevezése előtt csaknem húsz éven át a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója volt, új beosztásában az államtitkárság szakmai munkájáért felel majd.

Szatmár és Máramaros megyébe látogatott Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, aki felkereste Nagykárolyban Károli Gáspár szülőházát, Érdmindszenten Ady Endre gyermekkori lakhelyét, Sződemeteren pedig Kölcsey Ferenc egykori hajlékában járt.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár szeretne összeállítani egy olyan kulturális csomagot, mely a családok számára biztosítaná a kulturális javak elérését, jelenleg pedig azt gyűjtik össze, hány civil szervezet, intézmény tevékenykedik szerte az országban a kultúra területén.

index

Az idei Művészetek Völgyéből sem hiányozhat az irodalom: számos helyszínen, színes programokkal várják az érdeklődőket július 25. és augusztus 3. között a fesztiválszervezők. Lesz versimpró, kreatív írásfoglalkozás, irodalmi stand up, a költők és írók közül többek között találkozhatunk Lackfi Jánossal, Tóth Krisztinával, Bíró Gergellyel és Varró Dániellel is.

47 éve ezen a napon hunyt el Kassák Lajos, akinek neve mára egyet jelent a magyar avantgárd mozgalommal. „Jellemző, hogy azóta is viták folynak költészete körül. Ez bizonyítja, hogy élő és ható költészet” – írta munkásságáról Hegedűs Géza. Irodalmi tevékenysége mellett a képzőművészeti munkássága a mai napig jelentős.

"Különös fénye volt. Az arcának, a tekintetének, a mosolygásának, a mozdulatainak. Ezt a fényt a feje feletti glória adta, aranyozta be vele lényét. Mint a szentekét” – írta különleges személyiségéről Végh Antal. Neki köszönhetjük a magyar irodalom egyik legszebb alkotását, a Ki viszi át a szerelmet? kezdetű verset. Nagy László, Kossuth-díjas költő 89 éve ezen a napon született.

Casting_shoes_600

Anja Luithle Objektek című kiállítása szombatig tekinthető meg a Veszprémi Művészetek Háza Csikász Galériájában. A mai középgenerációhoz tartozó német művész objektjeiben, installációiban felhasználja korunk technológiai vívmányait, és alkotásaiban reflektál mind a nőiségre, mind a huszadik, huszonegyedik század élethelyzeteire.

A MANK Galériában július 29-ig látogatható a Virtuális dimenziók című kiállítás, amely a MEGA-PIXEL 2014. § 3. Digitális Alkotások Országos tárlatának 5. állomása. A kiállítás célja az elektrográfia sokszínűségének bemutatása mellett az ismeretterjesztés és a műfaj népszerűsítése. A sorozat 6. és egyben záróeseménye Kaledioszkóp címmel nyílik meg július 24-én. Kérdéseinkre Haász Ágnes, a kiállítás kurátora válaszolt.

A Magyar Nemzeti Galéria április 3-án megnyílt Derkovits-tárlata elérkezett finisszázs hetébe, amelynek keretében a szervezők különlegességekkel készülnek: a Borszerda keretében meghosszabbított nyitva tartással várják a látogatókat, míg a tárlat utolsó hétvégéjén „Derkovits ketten egy jegyért” akcióval próbálják meg a Budavári Palotába csalogatni a közönséget.

A József Attila Kör Irodalmi Egyesület hagyományos nyári irodalmi táborát kezdetekben Tatán, a 2000-es évektől pedig Szigligeten rendezte meg. Idén azonban a kastély elhúzódó átépítése miatt a tábort a JAK más helyszínre: a balatonszemesi Esély Alapítvány Ifjúsági Táborába helyezi át.

A Spirit Színház augusztus 8-án mutatja be a Godspell című, Máté és Lukács evangéliumán alapuló musicalt a Budapest Jazz Clubban. Jézus szerepében Egyházi Géza, Júdásként Torres Dani lesz látható – írja a Színház.hu.

Tarjáni Folk és Szlovák Napok címmel néptáncműsorokban bővelkedő, kétnapos gasztronómiai programsorozatot szervez Salgótarján szlovák önkormányzata és a Salgótarján Néptáncművészetéért Közalapítvány. A csütörtökön kezdődő program a július 27-i bánki országos nemzetiségi találkozó felvezetője.

A csengő és A titkos házasság című vígoperákat láthatják pénteken az érdeklődők a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Cimarosa A titkos házasság című vígoperájához kapcsolódik a 18. század egyik legsikeresebb bemutatója a bécsi Burgtheaterben, ahol a császár helyben elrendelte, hogy játsszák el újra.

Ma zár az Emlékpont Kávézóban A világégés szikrája című kiállítás, amelyen első világháborús egyenruhákat és katonaportrékat tekinthetnek meg a látogatók.

Az európai országok Quimbyjei és Tankcsapdái, azaz az adott ország legnépszerűbb csapatai lépnek fel a Sziget Fesztiválköztársaság egyik új helyszínén, az Európa Színpadon. Ez a helyszín ad majd helyet a “Nulladik” és Mínusz Egyedik” napon a kontinens feltörekvő tehetségeinek is.

58606140228061312_sziget_2013_logo_2

Verdi egyik leghíresebb, szerelemmel és szenvedéllyel átszőtt operájának szabadtéri bemutatóját 2014. augusztus 1-én és 3-án láthatják az érdeklődők. A négy felvonásos olasz mű a Magyar Állami Operaház előadásában külföldi sztárvendég főszereplésével kerül a Margitszigeti Szabadtéri Színpadra.

Jazz és opera – idén is ez a két műfaj határozza meg az Eszterházi Vigasságok szabad­téri hangversenyeit augusztus első hétvégéjén.

Az ökumenikus fatemplom felszentelésének évfordulója alkalmából háromnapos fesztivál kezdődik július 18-án a Zala megyei Magyarföldön.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma