2014. november 23.
Célzó
szekeresadrien2

Ha Szekeres Adriennel csak két közelgő nagykoncertjéről és zene iránti szenvedélyéről beszélgetnénk, már az is bőven kitöltene egy interjút. Ez alkalommal viszont mindenféle más kulturális témában is kifaggattuk az énekesnőt: szóba került a színház, az e-book és az életrajzi regények is.

Foto-OPH

A kortárs magyar képző- és iparművészet sokszínűségébe pillanthatnak be az érdeklődők 2014. november 21. és 2015. január 31. között a Várkert Bazár Déli palotájában. A megújult épületben a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Vizuális Művészetek Kollégiuma által meghirdetett pályázat nyertesei állítják ki alkotásaikat.

_DSC0627

Az Országos Mikulás Fesztivált idén is a Fejér megyei Nagykarácsonyban, Mikulásfalván tartják meg november 21-étől. A 19. alkalommal megrendezett fesztivál számos „mesés” érdekességet tartogat a látogatóknak: fellép az Alma zenekar, az Eszter-lánc Mesezenekar, ízelítőt kapunk a Magyar Színház Almaszósz című darabjából, a Kaláka-szerzeményekből és a Mono Manó Zenekar kedves ünnepi dalaiból is.

rackevei_250x250

Második évadát jegyzi 2014/2015-ben a Ráckevei Anna igazgató és Gemza Péter igazgató-helyettes vezette Csokonai Nemzeti Színház. Ebben a szezonban is tematikus műsorral, ezúttal a középkor tanulságait összefoglaló programmal várja a debreceni teátrum a közönséget. Ráckevei Anna kérdésünkre először az elmúlt évad tapasztalatait összegezte.

szeretik_a_banant_596x90

Nagy_Benedek_foto

Mások mellett Lovas Rozi, a Pesti Magyar Színház művésze is átvehette november 14-én a Junior Prima Díjat. A színésznő szeptemberben a Színikritikusok legígéretesebb pályakezdőnek járó elismerését is átvehette, júniusban pedig a Pécsi Országos Színházi Találkozón megkapta a legjobb 30 év alatti színésznek járó díjat.

Egressy Zoltán Június című darabját mutatta be november 15-én a Győri Nemzeti Színház Forgács Péter rendezésében. A 2007-ben publikált színdarab ősbemutatójáról, a szerzővel közös munkáról, jövőbeli tervekről kérdeztük a direktort.

Két egyfelvonásos opera premierjével, Lehár Ferenc A víg özvegy című nagyoperettjének bemutatójával és változatos év végi programokkal várja a közönséget decemberben a Szegedi Nemzeti Színház. Az esztendő a Cotton Club Singers A húszéveseké a világ című szilveszteri koncertjével zárul december 31-én.
Zsido_Filmfesztival_2

Ma kezdődik a III. Zsidó Filmfesztivál a Művész moziban. A november 23-ig tartó programsorozat megnyitóján átadják a Margitai Ági emlékének dedikált moziszéket is, amely a vetítések után a Bálint Házba kerül át. A fesztivál programjába több mint két tucat film került be: játékfilmek mellett dokumentum- és kisfilmeket láthat a közönség.

Az Etalon Kiadó Művész Filmklub című sorozatának újabb része látott napvilágot: Az olasz filmművészet remekei II., három DVD-t tartalmazó díszcsomagolásban.

Michel Gondry Animált beszélgetés Noam Chomskyval című, műfaji határokat feszegető filmjével nyílik november 19-én, szerdán 19 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínházban a tizenkettedik Nemzetközi Animációs Filmfesztivál. A 12. Nemzetközi Animációs Filmfesztivált november 19. és 23. között rendezik meg Budapesten.

Kesselyak2

Kesselyák Gergely Liszt-díjas, Érdemes Művész karmester és operarendező az M1 műsorán látható Virtuózok komolyzenei tehetségkutató verseny egyik zsűritagja. Ennek kapcsán kérdeztük versenyzésről, a klasszikus zene népszerűsítéséről, karmesteri-rendezői látásmódról.

Idén Magyarország volt a díszvendége a 33. alkalommal megrendezett Isztambuli Könyvvásárnak a TÜYAP Vásár és Konferencia Központban. A Cimbaliband Magyarország képviseletében volt jelen az eseményen és közvetlenül a nyitóbeszéd után adta elő multikulturális műsorát.

Elhunyt Csepregi Gyula, akit Magyarország "vezető szaxofonosának" tartottak. Az ötszörös Emerton díjas, kétszeres nívódíjas művész többször részesült nemzetközi elismerésben is, megkapta a Hágai Fesztivál különdíját és a finn rádió nívódíját is. Az 56 éves zenész súlyos betegség után hétfőn este bekövetkezett haláláról a Nol.hu számolt be.

galeria_artmozi21_250x250

Idén is 100 millió forint állami forrás áll rendelkezésre az art mozihálózat digitális fejlesztésének pályázati támogatására. A digitalizáció az art mozik fennmaradását jelenti, hiszen 2013. január 1-je óta a filmforgalmazók csak digitális hordozókon terjesztik a filmeket.

A kormány támogatja és kiemelt célnak tekinti a Nemzeti Kastélyprogram megvalósítását, a programban szereplő kiemelt jelentőségű, a nemzeti kulturális örökség részét képező 35 kastély fejlesztését és egységes kezelését - derül ki a Magyar Közlönyben csütörtökön megjelent kormányhatározatból.

A Kormány benyújtotta a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV törvény módosítására vonatkozó javaslatát. Az indítvány tárgyalását november utolsó hetében kezdi meg a Parlament, döntés pedig december közepén születhet.

Magyar_holokauszt

Folyamatos munkánk életben tartani minden felnövekvő nemzedék éberségét és tisztességét, hogy a holokauszt soha többet ne történhessen meg - mondta L. Simon László kedden a Magyar Holokauszt 70 - veszteségek és felelősségek című kötet bemutatóján a Tom Lantos Intézetben.

„A játékosság, az irónia, az érzelmek, a személyesség itatja át Kumpfmüller könyvének Kafka-képét is” – mondta el Nádori Lídia, a tüdőbeteg Franz Kafka utolsó szerelmének történetét leíró, Az élet gyönyörűsége című könyv fordítója. Az író, Michael Kumpfmüller október közepén járt Magyarországon a Goethe Intézet meghívására.

A magyar nyelv napját az Országgyűlés határozata szerint 2011 óta ünnepeljük november 13-án. Ezen a napon az egész ország figyelme a magyar nyelvre irányul. Díjátadókkal, tudományos előadásokkal, nyelvi vetélkedőkkel és közös versmondással várják az érdeklődőket.

nagydij_hirkep

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ névadója születésének évfordulóján megalapítja a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjat és kiírja a hozzá kapcsolódó pályázatot azon alkotók munkájának elismeréseképpen, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a magyar fotográfia területén. Pályázni jövő év áprilisáig lehet.

Az Aranyszög Társaság az év pályakezdő tervezőgrafikusának járó díjjal jutalmazta Kiss József Gergelyt. Elárulta, honnan szerzi inspirációit, mi kell ahhoz, hogy valaki jó grafikus legyen. Véleménye szerint fontos a közeg, amelyben dolgozik, munkáit pedig intenzív kutatás előzi meg.

Földi Péter Kossuth-díjas festőművész sajátos világú alkotásaiból nyílik összegző kiállítás november 23-án, vasárnap déli 12 órakor Hódmezővásárhelyen, a Tornyai János Múzeumban. A hatvan festményből és jó néhány különleges plasztikából álló tárlatot Nagy Imre művészettörténész, múzeumigazgató nyitja meg a múzeum emeletén.

Fontos kitörési lehetőséget jelent, hogy a kormány elfogadta a Nemzeti Kastélyprogramot, létrejött a Nemzeti Hauszmann Terv Bizottság, ezzel elindulhat a budai Vár rekonstrukciója, emellett új örökségvédelmi jogszabály is készül – mondta el az MTI-nek a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára.

Vendégségben Németország címmel német tematikus napot tart a közmédia november 30-án, vasárnap. Az egész napos műsorfolyamban a televíziós és rádiós csatornákon számos érdekességgel találkozhatnak a nézők és a hallgatók.

A legtöbb Grammy-jelölést kapott és tíz díjat el is nyert énekegyüttes, az amerikai Take 6 újra Budapesten koncertezik. December 2-án a Művészetek Palotájában gospelek, karácsonyi énekek, R'n'B slágerek és dzsesszörökzöldek egyaránt felcsendülnek.

Kilenc dokumentum- és játékfilmmel várja az érdeklődőket a 18. Izraeli Filmhét a budapesti Puskin moziban december 4. és 9. között.

Diótörő-fesztivállal, karácsonyi hangversenyekkel és jótékonysági programokkal várja vendégeit adventkor az Operaház.


A Trafóban Lola Arias My life after című előadása látható november 27-én és 28-án, ahhoz kapcsolódóan pedig Kovácsy Tibor, a Magyar Narancs munkatársa tart előadást Argentínáról november 28-án 18:30-tól.

foto

Komoly rendezővé érett mindenki Rachel-je! Kökényessy Ági immáron második nagyszínpados rendezésére készül az Újszínházban. Az elismert színésznő a sikeres Országjáró Mátyás király után A Toll című helyzetkomikumokban bővelkedő vígjátékban dirigálja kollégáit.

A Mai Manó Ház új kiállítása: PILLÓ Ákos | Faluvége című tárlata december 7-ig tekinthető meg.

A tradicionális roma motívumokat modern stílusjegyekkel ötvöző Romani Design Magyarország egyik legrangosabb divateseményén, a Marie Claire Fashion Days-en kapott lehetőséget arra, hogy megmutassa sokszínűségét: a Romani Design egyszerre társadalmi vállalkozás és divatmárka. Ez a sokszínűség köszön vissza a My Identity-My Freedom kollekció darabjain, ami nemcsak a közönség szívét hódította meg, de a szakmának is bizonyította, a kifutón a helye.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma