2009.06.05
Gaál Tamás
A színjátszás és a színművészet kortalan, de az nem túl gyakori, hogy valaki 80 évesen (szerződtetett tagként) fellépjen a világot jelentő deszkákra. Arányi Adrienn, a Budapesti Operettszínház művésze egy hónapban ezt többször is megteszi, és június 5-én betölti a nyolcvanadik életévét. INTERJÚ
 
- Hogyan lett a két háború között gyerekszínész?
 
- Anyám színésznő akart lenni, és elhatározta, hogy ha leánya születik, színészi pályára lép majd. Táncolni, akrobatikázni taníttatott, Lakner Artúr Gyermekszínházában és a Rádió gyerektársulatában játszottam. Ezek mellett hangjátékokban szerepeltem olyan művészekkel, mint Bajor Gizi, Csortos Gyula. Igazi szerepálmom sosem volt, mindig fegyelmezett voltam, a rám bízott feladatot a legjobb tudásom szerint játszottam el. Életemben szerepet nem kértem és nem adtam vissza!
 
- Milyen emlékei vannak a Színművészetiről, él még valaki az osztálytársak közül?
 
- Csak egy évet végeztem, 1949. szeptember 1-jén, a színházak államosításakor a Bányász Színházhoz kerültem, és a stúdió elvégzése után '54-ben kaptam diplomát. Csupa jó és szép emlékem van a főiskoláról. "Sztárosztályba" jártam, osztálytársam volt Hacser Józsa, Horváth Teri, Szemes Mari, Psota Irén, Váradi Hédi, Soós Imre. A fiúk közül sajnos már senki sem él, a lányok közül is csak Hacser és Psota.
 
- 1962 óta a Budapesti Operettszínház (korábban Fővárosi Operettszínház) tagja. Hogy került a társulathoz?
 
- Áthelyezéssel, miután 14 évig vidéki utazótársulatoknál (Bányász, Déryné) játszottam, mindent elkövettem, hogy kőszínházhoz kerüljek, és a kisfiamat nevelhessem. Bródy Tamás meghallgatott, Szlovák László igazgató szerződtetett, én pedig a főszerepek után epizodista lettem.
 
- Szerintem prózai színháznál hangosabb sikereket ért volna el. Nem vágyódott soha máshová?
 
- Nagyon boldog voltam a kis szerepeimmel, amelyekkel nagy sikereket arattam, és a társulat olaszországi vendégjátékai alkalmával én lehettem az olasz nyelvű narrátor. Hűséges természet vagyok, nem akartam az Operettből elszerződni.
 
- Óriási egyéniségekkel játszott együtt. Ha csak egyet lehetne választani, ki lenne az?
 
-  Legyen kettő. Latinovits Zoltánnal A kutya, akit Bozzi úrnak hívtak című darabban léptem fel. A premieren, amikor Latinovits színre lépett, a publikum hatalmas ovációval fogadta. A tapsvihar már-már tüntetésnek hatott! A másik Bessenyei Ferenc. Először a My Fair Ladyben volt közös jelenetünk, majd a Hegedűs a háztetőnben, ahol tekintetével segített és öntötte belém a lelket. A premierre küldött virágjában a következő szöveg volt: "Látod, Adrikám, így kell a társulat fölé emelkedni!"
 
- Arra utalt, hogy ebben az előadásban ön több méter magasban repült és énekelt Fruma Sáraként? Engem a nézőtéren a frász kerülgetett, nem félt?
 
- Nem, mert a Feri szemével olyan kontaktusban voltam, hogy ő nemcsak erejét, hanem a tehetségét is belém sugározta!
 
- Ki a kedvenc rendezője?
 
- Vámos László. Mélységes és meleg emberi barátság fűzött hozzá, a mai napig gyászolom és siratom. Borzasztóan hiányzik egyénisége, modora, tudása és tisztessége színházi életünkből.
 
- A mai fiatal rendezők (Alföldi Róbert, Béres Attila, Somogyi Szilárd) is szívesen dolgoznak önnel.
 
- Mint említettem, hűséges típus vagyok, 47 éve az Operettnél, de még soha ilyen megbecsülésben, tiszteletben és szeretetben nem volt részem színháznál. Úgy vélem, hosszú élettapasztalattal a hátam mögött, hogy ez a vezetőségtől is függ. Direktorom, Kerényi Miklós Gábor - aki már 25 évvel ezelőtt is rendezett - nemcsak a koromat, a tehetségemet is elismeri. Ezt csak megköszönni lehet. A fiatalok a nagy-nagy korkülönbség ellenére is barátként elfogadtak, egyenrangúnak tekintenek, szeretnek és vigyáznak rám.
 
- A jubileum kapcsán lesz ünnepség?
- Hogy a színházamban lesz-e, fogalmam sincs, viszont a MASZK-ban arról, aki ilyen öreg, mint én (a kerek szülinaposokkal egyetemben) úgynevezett babazsúron megemlékeznek.
 
- Milyen ajándékot szeretne kapni születésnapjára?
 
- Hogy a fiam egészséges legyen, mert én hiszek a csodákban!
 
 
2013.02.19
Varga Livius gyerekkora óta hollywoodi színésznek készül, és elmondása szerint sosem volt nagy „felvételiző-császár”. A színművészetire nem került be, az állatorvosin pedig a szóbeli felvételire sem ment el. A Quimby egyik alapítója végül pszichológiából szerzett diplomát az ELTE-n. Ha valami nem tetszett neki a világban, vagy az adott rendszerben, akkor a metaforákat hívta segítségül és szavakba öntötte, ami zavarta.
 
2013.02.18
A kísérleti film a filmkészítés margóján helyezkedik el, azt is mondhatnánk, hogy a hagyományos mostohagyereke. Lichter Péter régóta foglalkozik experimentális művek készítésével, mellette az ELTE Doktori Iskolájában írja disszertációját. A kísérleti filmmel kapcsolatos szinonimák helytelen használatáról, nézői előítéletekről és elvárásokról, valamint izgalmas kémiai kísérletekről beszélgettünk.
2013.02.11
Az Uránia Filmnapokat február első hétvégéjén rendezték meg először. A Filmszínház igazgatójával, Bakos Edittel beszélgettünk a programsorozat céljáról, sikeréről, és az 53 magyar film országos turnéjáról.

A kimagasló színvonalú településfejlesztési munkájáért járó Hild János-díjat pénteken adta át a Magyar Urbanisztikai Társaság a XII. kerület képviselőjének, Pokorni Zoltán polgármesternek a Hegyvidéki Urbanisztikai Konferencián.

Felháborodást keltett Horvátországban az oktatási minisztérium döntése, mely szerint lekerült az ajánlott olvasmányok listájáról Anne Frank naplója. Csütörtökön mintegy háromezren írták alá azt a petíciót, amelyben az iskolai programba való visszahelyezését követelik. A kezdeményezők úgy vélték: a holokauszt olyan téma, amelyet nem lehet mellőzni a horvát irodalmi oktatásban. A hovát oktatási miniszter a háziovasmányok listájának újragondolását ígéri.

A Magyar Írószövetség február 18-án, Jókai Mór születésnapján ünnepli a magyar széppróza napját. 18 órakor az Írószövetség klubtermében Mezey Katalin Kossuth-díjas író, az MMA irodalmi tagozatvezetője és Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke nyitja meg a rendezvényt. Az Irodalmi Magazin Jókai-számát a szerkesztők: Kondor Péter János, Molnár Krisztina és Lipp Mónika Mária mutatják be. Az év novellái 2019 című antológiát Erős Kinga kritikus, a könyv szerkesztője, valamint Bíró Gergely író, a Magyar Napló főszerkesztő-helyettese ismerteti. Közreműködik: Turi Bálint színművész és a Másik Oldal zenekar.

Narkisszosz, a görög mitológia szerint a víztükörben megpillantott képmásába beleszerető vadász portréját ábrázoló, rendkívül jó állapotban fennmaradt freskóra bukkantak egy Pompejiben folyó feltáráson. A freskó egy ókori pompeji ház átriumát díszítette. A képet abban a házban találták, ahol tavaly a görög mitológia egy másik részletét, a Léda és a hattyú történetét ábrázoló ókori freskót tártak fel, emellett tucatnyi üvegedényt, nyolc terrakotta vázát és egy bronztölcsért is találtak egy lépcső alatt. A ház feltehetően egy gazdag kereskedőé volt. Pompejit a Vezúv kitörése pusztította el az 1. században.

A Budavári Örmény Nemzetiségi Önkormányzat Pepi, Pali meg a harmonika ördöge címmel vidám mulatságot tart zenével, örmény gasztronómiai kóstolóval a Márványmenyasszony Étteremben február 17-én 16.00-kor. A XII. Örmény Nemzetiségi Napon közreműködik Kilyén Ilka színművész, dr. Tarján Balázs c. egyetemi tanár, Benkő Péter, Rusz Milán, Várady Mária színművészek és Lakatos Miklós prímás. A belépés díjtalan.

A KÉP-ÉLMÉNY kiállításhoz kapcsolódva újabb beavató tárlatvezetésen vehetnek részt a látogatók – a projektben szereplő fotográfusok közül öt alkotóval – a Capa Központban, február 18-án 18.00-kor. A workshopsorozat Múlt-jelen-jövő foglalkozásának keretében tíz magyar fotográfus működött együtt gyermekotthoni gondoskodásban élő fiatalokkal, hogy létrehozzanak adott témában legalább három fotót.

Kep-elmeny

Múzeumpedagógusok rangos szakmai rendezvényét tartják 2019. február 18-án, hétfőn a fertődi Esterházy-kastélyban.

Filmvetítéssel kezdődik vasárnap a Cziffra György Fesztivál, amely február 25-ig klasszikus zenei koncertekkel, improvizációs esttel, hangszerbemutatóval és báresttel is várja a közönséget.

Szombaton és vasárnap összesen négy koncert várja a közönséget a budapesti Festetics Palotában az MVM Koncertek – A Zongora című sorozat minimaratonján.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma