IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2009.06.05
Gaál Tamás
A színjátszás és a színművészet kortalan, de az nem túl gyakori, hogy valaki 80 évesen (szerződtetett tagként) fellépjen a világot jelentő deszkákra. Arányi Adrienn, a Budapesti Operettszínház művésze egy hónapban ezt többször is megteszi, és június 5-én betölti a nyolcvanadik életévét. INTERJÚ
 
- Hogyan lett a két háború között gyerekszínész?
 
- Anyám színésznő akart lenni, és elhatározta, hogy ha leánya születik, színészi pályára lép majd. Táncolni, akrobatikázni taníttatott, Lakner Artúr Gyermekszínházában és a Rádió gyerektársulatában játszottam. Ezek mellett hangjátékokban szerepeltem olyan művészekkel, mint Bajor Gizi, Csortos Gyula. Igazi szerepálmom sosem volt, mindig fegyelmezett voltam, a rám bízott feladatot a legjobb tudásom szerint játszottam el. Életemben szerepet nem kértem és nem adtam vissza!
 
- Milyen emlékei vannak a Színművészetiről, él még valaki az osztálytársak közül?
 
- Csak egy évet végeztem, 1949. szeptember 1-jén, a színházak államosításakor a Bányász Színházhoz kerültem, és a stúdió elvégzése után '54-ben kaptam diplomát. Csupa jó és szép emlékem van a főiskoláról. "Sztárosztályba" jártam, osztálytársam volt Hacser Józsa, Horváth Teri, Szemes Mari, Psota Irén, Váradi Hédi, Soós Imre. A fiúk közül sajnos már senki sem él, a lányok közül is csak Hacser és Psota.
 
- 1962 óta a Budapesti Operettszínház (korábban Fővárosi Operettszínház) tagja. Hogy került a társulathoz?
 
- Áthelyezéssel, miután 14 évig vidéki utazótársulatoknál (Bányász, Déryné) játszottam, mindent elkövettem, hogy kőszínházhoz kerüljek, és a kisfiamat nevelhessem. Bródy Tamás meghallgatott, Szlovák László igazgató szerződtetett, én pedig a főszerepek után epizodista lettem.
 
- Szerintem prózai színháznál hangosabb sikereket ért volna el. Nem vágyódott soha máshová?
 
- Nagyon boldog voltam a kis szerepeimmel, amelyekkel nagy sikereket arattam, és a társulat olaszországi vendégjátékai alkalmával én lehettem az olasz nyelvű narrátor. Hűséges természet vagyok, nem akartam az Operettből elszerződni.
 
- Óriási egyéniségekkel játszott együtt. Ha csak egyet lehetne választani, ki lenne az?
 
-  Legyen kettő. Latinovits Zoltánnal A kutya, akit Bozzi úrnak hívtak című darabban léptem fel. A premieren, amikor Latinovits színre lépett, a publikum hatalmas ovációval fogadta. A tapsvihar már-már tüntetésnek hatott! A másik Bessenyei Ferenc. Először a My Fair Ladyben volt közös jelenetünk, majd a Hegedűs a háztetőnben, ahol tekintetével segített és öntötte belém a lelket. A premierre küldött virágjában a következő szöveg volt: "Látod, Adrikám, így kell a társulat fölé emelkedni!"
 
- Arra utalt, hogy ebben az előadásban ön több méter magasban repült és énekelt Fruma Sáraként? Engem a nézőtéren a frász kerülgetett, nem félt?
 
- Nem, mert a Feri szemével olyan kontaktusban voltam, hogy ő nemcsak erejét, hanem a tehetségét is belém sugározta!
 
- Ki a kedvenc rendezője?
 
- Vámos László. Mélységes és meleg emberi barátság fűzött hozzá, a mai napig gyászolom és siratom. Borzasztóan hiányzik egyénisége, modora, tudása és tisztessége színházi életünkből.
 
- A mai fiatal rendezők (Alföldi Róbert, Béres Attila, Somogyi Szilárd) is szívesen dolgoznak önnel.
 
- Mint említettem, hűséges típus vagyok, 47 éve az Operettnél, de még soha ilyen megbecsülésben, tiszteletben és szeretetben nem volt részem színháznál. Úgy vélem, hosszú élettapasztalattal a hátam mögött, hogy ez a vezetőségtől is függ. Direktorom, Kerényi Miklós Gábor - aki már 25 évvel ezelőtt is rendezett - nemcsak a koromat, a tehetségemet is elismeri. Ezt csak megköszönni lehet. A fiatalok a nagy-nagy korkülönbség ellenére is barátként elfogadtak, egyenrangúnak tekintenek, szeretnek és vigyáznak rám.
 
- A jubileum kapcsán lesz ünnepség?
- Hogy a színházamban lesz-e, fogalmam sincs, viszont a MASZK-ban arról, aki ilyen öreg, mint én (a kerek szülinaposokkal egyetemben) úgynevezett babazsúron megemlékeznek.
 
- Milyen ajándékot szeretne kapni születésnapjára?
 
- Hogy a fiam egészséges legyen, mert én hiszek a csodákban!
 
 

lukoviczky

2013.02.19
Varga Livius gyerekkora óta hollywoodi színésznek készül, és elmondása szerint sosem volt nagy „felvételiző-császár”. A színművészetire nem került be, az állatorvosin pedig a szóbeli felvételire sem ment el. A Quimby egyik alapítója végül pszichológiából szerzett diplomát az ELTE-n. Ha valami nem tetszett neki a világban, vagy az adott rendszerben, akkor a metaforákat hívta segítségül és szavakba öntötte, ami zavarta.
 
2013.02.18
A kísérleti film a filmkészítés margóján helyezkedik el, azt is mondhatnánk, hogy a hagyományos mostohagyereke. Lichter Péter régóta foglalkozik experimentális művek készítésével, mellette az ELTE Doktori Iskolájában írja disszertációját. A kísérleti filmmel kapcsolatos szinonimák helytelen használatáról, nézői előítéletekről és elvárásokról, valamint izgalmas kémiai kísérletekről beszélgettünk.
2013.02.11
Az Uránia Filmnapokat február első hétvégéjén rendezték meg először. A Filmszínház igazgatójával, Bakos Edittel beszélgettünk a programsorozat céljáról, sikeréről, és az 53 magyar film országos turnéjáról.

Mától egy héten át magyar filmeket, mintegy 200 alkotást vetítenek a budapesti a Corvin Moziban. A televíziós forgalmazású filmek – tévéfilm, kisjátékfilm, dokumentumfilm, ismeretterjesztő film, animációs film és televíziós sorozatok – ingyenesen, a mozifilmek 500 forintos áron tekinthetők meg. A nézők április 25-én éjfélig adhatják le voksukat az elmúlt év legjobb filmjére a filmhéten bemutatott alkotások közül. Részletek itt.

Nyolcállomásos erdélyi turnéra indulnak május 11-én a Fölszállott a páva című tehetségkutató műsor versenyzői. A fellépők között van Kacsó Hanga, a 2014-es évad énekes szólista kategórianyertese, a Jászság Népi Együttes, a 2012-es és 2018-as évad táncegyüttes kategóriájának győztese és a Tokos zenekar is, amely 2014-ben ugyancsak kategórianyertes volt a zenekarok között. A turné Hargita megye nyolc településére látogat el.

A Fragonard-gyár új parfümmúzeumában a látogatók mintegy 400 parfümmel, és az illatszerek európai történetével is megismerkedhetnek. A múzeum a dél-franciaországi Grasse városában található világhírű parfümgyáré, amelyet hagyományos parfümkészítő művészetéért 2018-ban az UNESCO is felvett a kulturális világörökségi listájára. Míg régen az erős illatokat elsősorban temetési szertartások, később pedig a testszag elfedésére használták, a középkortól kezdve a parfüm már a luxusterméknek számított. Bár az egyház sokáig rossz szemmel nézte az illatosítást, a keresztes hadjáratokról visszatérők is sok egzotikus parfümöt, olajat hoztak magukkal Európába, új illatokkal gazdagítva a kínálatot. A 18. századtól az erős illatok kifinomultabbá váltak, ám még a 20. század elején is nehéz illatok hódítottak a mai ízléshez képest.

Előadó-művészeti tevékenységű nonprofit céget hoztak létre az ősszel elindult pásztói színház alapítói, köztük Kautzky Armand. A Balassi Bálint Színház Nonprofit Kft. másik két tulajdonosa Katona Attila zeneszerző és Katona József díszletfestő iparművész. A színházalapítást a 9 ezres kisváros kezdeményezte. Az előadások a művelődési házban zajlanak majd.

A budapesti Nemzeti Színház repertoárján is szereplő Ady-estjével vendégszerepel a kolozsvári színházban Földes László Hobo. A föltámadás szomorúsága című verses-zenés összeállítás április 24-én, szerdán 17 és 20 órától tekinthető meg a színház Stúdiótermében.

Április 28-án, a tánc világnapja alkalmából izgalmas programoknak ad otthont a Trip Hajó: lesz improvizációs jam Wondawulf közreműködésével, játékos kortárstáncház, fotókiállítás és milonga bemutató is.

Duda_Eva_Tarsulat_Tanc_

Május 25. és június 2. között negyedik alkalommal rendezik meg a Zsidó Művészeti Napokat (Zsimü) Budapest meghatározó kulturális helyszínein.

Antonín Dvořák nagyszabású h-moll gordonkaversenyét tűzi műsorra a Pannon Filharmonikusok zenekar április 27-én a pécsi Kodály Központban. A gordonkairodalom egyik legjelentősebb darabját Alexander Buzlov orosz csellóművész szólaltatja meg.

M/Ámor vagy amit akartok címmel, a Shakespeare-komédiák sajátos dramaturgiáján alapuló vígjátékot mutat be a Terminál Workhouse fiatal alkotókból álló csapata a Kós Károly Művelődési Házban április 23-án, kedden 19 órakor.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma