15_eves

2009.06.05
Gaál Tamás
A színjátszás és a színművészet kortalan, de az nem túl gyakori, hogy valaki 80 évesen (szerződtetett tagként) fellépjen a világot jelentő deszkákra. Arányi Adrienn, a Budapesti Operettszínház művésze egy hónapban ezt többször is megteszi, és június 5-én betölti a nyolcvanadik életévét. INTERJÚ
 
- Hogyan lett a két háború között gyerekszínész?
 
- Anyám színésznő akart lenni, és elhatározta, hogy ha leánya születik, színészi pályára lép majd. Táncolni, akrobatikázni taníttatott, Lakner Artúr Gyermekszínházában és a Rádió gyerektársulatában játszottam. Ezek mellett hangjátékokban szerepeltem olyan művészekkel, mint Bajor Gizi, Csortos Gyula. Igazi szerepálmom sosem volt, mindig fegyelmezett voltam, a rám bízott feladatot a legjobb tudásom szerint játszottam el. Életemben szerepet nem kértem és nem adtam vissza!
 
- Milyen emlékei vannak a Színművészetiről, él még valaki az osztálytársak közül?
 
- Csak egy évet végeztem, 1949. szeptember 1-jén, a színházak államosításakor a Bányász Színházhoz kerültem, és a stúdió elvégzése után '54-ben kaptam diplomát. Csupa jó és szép emlékem van a főiskoláról. "Sztárosztályba" jártam, osztálytársam volt Hacser Józsa, Horváth Teri, Szemes Mari, Psota Irén, Váradi Hédi, Soós Imre. A fiúk közül sajnos már senki sem él, a lányok közül is csak Hacser és Psota.
 
- 1962 óta a Budapesti Operettszínház (korábban Fővárosi Operettszínház) tagja. Hogy került a társulathoz?
 
- Áthelyezéssel, miután 14 évig vidéki utazótársulatoknál (Bányász, Déryné) játszottam, mindent elkövettem, hogy kőszínházhoz kerüljek, és a kisfiamat nevelhessem. Bródy Tamás meghallgatott, Szlovák László igazgató szerződtetett, én pedig a főszerepek után epizodista lettem.
 
- Szerintem prózai színháznál hangosabb sikereket ért volna el. Nem vágyódott soha máshová?
 
- Nagyon boldog voltam a kis szerepeimmel, amelyekkel nagy sikereket arattam, és a társulat olaszországi vendégjátékai alkalmával én lehettem az olasz nyelvű narrátor. Hűséges természet vagyok, nem akartam az Operettből elszerződni.
 
- Óriási egyéniségekkel játszott együtt. Ha csak egyet lehetne választani, ki lenne az?
 
-  Legyen kettő. Latinovits Zoltánnal A kutya, akit Bozzi úrnak hívtak című darabban léptem fel. A premieren, amikor Latinovits színre lépett, a publikum hatalmas ovációval fogadta. A tapsvihar már-már tüntetésnek hatott! A másik Bessenyei Ferenc. Először a My Fair Ladyben volt közös jelenetünk, majd a Hegedűs a háztetőnben, ahol tekintetével segített és öntötte belém a lelket. A premierre küldött virágjában a következő szöveg volt: "Látod, Adrikám, így kell a társulat fölé emelkedni!"
 
- Arra utalt, hogy ebben az előadásban ön több méter magasban repült és énekelt Fruma Sáraként? Engem a nézőtéren a frász kerülgetett, nem félt?
 
- Nem, mert a Feri szemével olyan kontaktusban voltam, hogy ő nemcsak erejét, hanem a tehetségét is belém sugározta!
 
- Ki a kedvenc rendezője?
 
- Vámos László. Mélységes és meleg emberi barátság fűzött hozzá, a mai napig gyászolom és siratom. Borzasztóan hiányzik egyénisége, modora, tudása és tisztessége színházi életünkből.
 
- A mai fiatal rendezők (Alföldi Róbert, Béres Attila, Somogyi Szilárd) is szívesen dolgoznak önnel.
 
- Mint említettem, hűséges típus vagyok, 47 éve az Operettnél, de még soha ilyen megbecsülésben, tiszteletben és szeretetben nem volt részem színháznál. Úgy vélem, hosszú élettapasztalattal a hátam mögött, hogy ez a vezetőségtől is függ. Direktorom, Kerényi Miklós Gábor - aki már 25 évvel ezelőtt is rendezett - nemcsak a koromat, a tehetségemet is elismeri. Ezt csak megköszönni lehet. A fiatalok a nagy-nagy korkülönbség ellenére is barátként elfogadtak, egyenrangúnak tekintenek, szeretnek és vigyáznak rám.
 
- A jubileum kapcsán lesz ünnepség?
- Hogy a színházamban lesz-e, fogalmam sincs, viszont a MASZK-ban arról, aki ilyen öreg, mint én (a kerek szülinaposokkal egyetemben) úgynevezett babazsúron megemlékeznek.
 
- Milyen ajándékot szeretne kapni születésnapjára?
 
- Hogy a fiam egészséges legyen, mert én hiszek a csodákban!
 
 

KAD_Kultura_596x90_002

2013.02.19
Varga Livius gyerekkora óta hollywoodi színésznek készül, és elmondása szerint sosem volt nagy „felvételiző-császár”. A színművészetire nem került be, az állatorvosin pedig a szóbeli felvételire sem ment el. A Quimby egyik alapítója végül pszichológiából szerzett diplomát az ELTE-n. Ha valami nem tetszett neki a világban, vagy az adott rendszerben, akkor a metaforákat hívta segítségül és szavakba öntötte, ami zavarta.
 
2013.02.18
A kísérleti film a filmkészítés margóján helyezkedik el, azt is mondhatnánk, hogy a hagyományos mostohagyereke. Lichter Péter régóta foglalkozik experimentális művek készítésével, mellette az ELTE Doktori Iskolájában írja disszertációját. A kísérleti filmmel kapcsolatos szinonimák helytelen használatáról, nézői előítéletekről és elvárásokról, valamint izgalmas kémiai kísérletekről beszélgettünk.
2013.02.11
Az Uránia Filmnapokat február első hétvégéjén rendezték meg először. A Filmszínház igazgatójával, Bakos Edittel beszélgettünk a programsorozat céljáról, sikeréről, és az 53 magyar film országos turnéjáról.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Kínai Nemzeti Opera előadása szeptemberben lesz a budapesti Erkel Színházban. A történet Kína északi részén, a 20. század elején játszódik, ahol a főhősök a harcművészet elsajátítását követően a Pekingi Opera színházi társulatánál találják meg saját útjukat, ám a sors és végzet közbeszól, így az útjaik elválnak. A színpadon megelevenedik az élet és a halál, a szerelem és a gyűlölet, valamint a küzdelem a színpadi csillogás eléréséért.

Leonardo közismerten hosszú idő alatt fejezte be képeit. A Sziklás madonnán két periódusban is dolgozott, 1491 és 1499 között, majd 1506 és 1508 között. Egy korábbi, 2005-ben elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy eredetileg más pózban akarta megfesteni a madonnát, de további változtatásokra nem derült fény. A legújabb technológiának köszönhetően sikerült újabb vázlatot is felfedezni a festékréteg alatt, a tárlat látogatói most ezt is megismerhetik.

A zsiráfborjú augusztus 15-én jött a világra, az állatorvos és a gondozók több mint két órán keresztül segítették Ganzit, az anyaállatot a nehéz, ám végül sikeres ellésben. Az egészséges borjú több mint másfél méter magas, súlya 50-60 kilogramm körül van. A kis zsiráf egyelőre a zsiráfházban tölti napjait, a látogatók csak később láthatják Magyarország legnagyobb, mintegy kéthektáros Afrika-szavanna kifutójában szélesszájú orrszarvúk, zebrák, struccok és antilopok között.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

egy

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma