NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2017.08.26

Megsokszorozta a kormány 2015-ben a kis falvak kulturális normatíváját, amely jövőre tovább emelkedik – mondta el Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár augusztus 25-én a Bőköz Fesztivál megnyitóján. A három falu: Tésenfa, Szaporca és Kémes által szervezett fesztiválon kiállítások, könnyűzenei koncertek és gasztronómiai finomságok, összesen 110 program várja a látogatókat augusztus 27-éig.

_D0A0300_Copy

A kevesebb mint 200 fős Szaporca korábban 210 ezer forintot költhetett kultúrára egy évben, a polgári kormányzat döntése alapján azonban most minden falu legalább 1,2 milliót fordíthat ugyanerre a célra. A növekedéssel összesen 1800 kistelepülés növelhette a kultúrára fordítható állami forrását, amely jövőre tovább emelkedik, mintegy 1,8 millióra – jelentette be az államtitkár. Emellett a kistelepülések ma már alkalmazhatnak egy-egy, az állam által fizetett közfoglalkoztatottat, akinek feladata, hogy a kultúrán keresztül fogja össze a helyi közösséget.

_D0A0447_Copy


„A fesztivál szervezését megelőzően megnéztük, hogy hasonlít-e az Ormánság például a kapolcsi fesztiválhelyszínekhez, az erdélyi kalotaszegi világhoz vagy a drávaközi, horvátországi magyar falvak miliőjéhez. Rájöttünk ugyan, hogy nem, de éppen ez adja a különlegességét” – fogalmazott Hoppál Péter. Arra, hogy miért van szükség a hasonló programok szervezésére, az Ormánság kényszerű Csipkerózsika-álmát hozta fel az államtitkár. Kákicsi Kiss Géza, az Ormánság írója 1937-ben készült nagy szociográfiájában a térség lejtmenetéről ír, egyúttal feltárja, milyen nagy gazdagság birtokosa ez a terület. Ezt a sokszínűséget szeretné megmutatni a második alkalommal megtartott fesztivál. „Olyan értékeket tudunk a közönség elé tárni, amelyek eredete még felfejthető: a hímzőkultúrát, a fakazettás templomokat, a tájnyelvet, a térség népdalkincsét és épített kulturális örökségét.”

 

_D0A0430_Copy


A szervezők különleges helyszíneken – köztük a szaporcai Ős-Dráva Látogatóközpontban is – várják a fesztiválra látogatókat. Az idei díszvendég az Ormánság szülötte, a decemberben 70. életévébe lépő Szatyor Győző szobrászművész, akinek három kiállítása is nyílik a fesztiválon.


_D0A0632_Copy


A rendezvényeken fellép többek között Varnus Xavér, Szirtes Edina Mókus, a Kaláka, a Hagyományok Háza és Pápai Joci zenekarával, és már látható volt a Boban Marković Orkestar, valamint a Besh o droM, illetve a fesztiválon jártak a Nemzeti Színház ifjú művészei: Vidnyánszky Attila rendezésében a szaporcai Hétöles tónál adták elő a János vitézt.


_D0A0215_Copy


Kiállítással és folyamatos vetítéssel jelentkezik Szaporcán a Cseh Tamás Archívum: a tárlat a művész pályája mellett azokat a kortársakat is bemutatja, akikkel a zenész együtt dolgozott. A különböző életszakaszokat feltárva a ’60-as évekkel indulunk, hogy bepillantsunk a képzőművész Cseh Tamás életébe, aki akkoriban rajztanárként dolgozott. Még ugyanebben az évtizedben kezdetét vette a bakonyi indiánjáték.

 

A kronologikus sorba rendezett fényképeken a zenész tordasi gyerekkora elevenedik meg, majd a Villányi és a Bartók Béla úti lakásban töltött évekről láthatunk fotókat. Szerepel továbbá egy teljes, eredeti lemezgyűjtemény, amely az Archívumból érkezett a kiállításra. Hangulatfestésként több plakát tekinthető meg, és egy 24 képből álló sorozat is látható a ’80-as évek elején készült Frontátvonulás című előadásról, valamint megismerhetjük Cseh Tamás kortársait, munkatársait is: közös fotókon tűnik fel például Jancsó Miklós és Bereményi Géza.

 

Egy csaknem háromórás videóösszeállítás is látható a kiállításon, amely egy 1974-es, műegyetemi koncertfelvétellel indul, megnézhető egy pécsi Jóslat-előadás a ’80-as évekből, végül pedig a Századik éjszaka előadása a Katona József Színházból. A felvételek között Cseh Tamás híres költőkkel való kapcsolatáról, valamint katonadalairól hallhatunk.Takács Erzsébet

Fotó: Csákvári Zsigmond

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

unitarius_templom_1

2019.09.22

A budapesti belváros egyik legfurcsább építészeti meglepetése az unitárius székház a Nagy Ignác utcában. A háromemeletes bérház Budapest szívében első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, oldalbejárata azonban már jelzi: templom bújik meg a csemegebolt felett.

Monos

2019.09.21

Alejandro Landes brazil rendező Monos című háborús drámája kapta a legjobb filmnek járó Pressburger Imre-díjat szombaton a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó gáláján.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

A Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ba csütörtök éjjel álarcosok hatoltak be, megkötözték az idős tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre beecsült zsákmánnyal távoztak. A kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. Az 1656 és 1661 között épült pompás kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

Varázslények – Mesebeli küldetés címmel képzeletbeli kalandra hív a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szombattól látogatható kiállítása. A játék során sosem látott tájakat barangolhatunk be, miközben furfangos fejtörők és mitikus kihívások teszik próbára tudásunkat és érzékeinket. A múzeum közleménye szerint a több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló kiállítás és játék megújult látványvilággal, egyedi installációkkal, rengeteg mesés felfedeznivalóval és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat. A kiállítás november 3-ig tekinthető meg a Vajdahunyadvárában.

Függök ezen a zord élet-párkányon címmel tart szeptember 23.-án, hétfőn 18:00 órától Ady-estet a Petőfi Irodalmi Múzeumban Bogdán Zsolt Jászai Mari-díjas és kétszeres UNITER díjas Érdemes művész, az erdélyi színjátszás kiemelkedő tehetségű színművésze, a kolozsvári társulat tagja.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma