728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2019.07.17

Bár a naptári időszámítás szerint már átléptük az év „mértani" közepét, aggodalomra semmi ok, ugyanis a maradék 6 hónapban is lesz még okunk moziba járnunk. Rengeteg izgalmas filmalkotást ígértek 2019-re mind hazai, mind nemzetközi fronton, mi pedig most arra vállalkoztuk, hogy összegyűjtjük a magyar mezőny legvártabb alkotásait.

senki

1.
Éden
Kocsis Ágnes korunk egyik népbetegségének gondolatát vitte tovább, és vetítette azt ki a szélsőségekig: a főszereplő, Éva mindenre allergiás, ezért szkafanderben éli az életét, teljes elszigeteltségben. A rendező az Origónak elárulta, hogy a film két fő témája az emberi magány és a figyelem, ami ideális esetben feloldozást hozhat a szeretet hiányára. Kocsis filmjében kevésbé ismert színészek szerepelnek, a horvát Lana Baric mellett a belga Daan Stuyven zenészt és a Magashegyi Underground egyik tagját, Bocskor Salló Lórántot kérte fel a forgatáshoz.
Neked ajánljuk, ha: olyan filmet szeretnél nézni, amin még napokon át gondolkozhatsz.

eden

2. Hét kis véletlen
Gothár Péter utoljára 16 évvel ezelőtt rendezett filmet. Most úgy döntött, idén visszatér, és bedob valami igazán merészet. A beharangozó szerint egyrészt különleges filmnyelv létrehozására vállalkozott, másrészt elsőéves (!) diákjaira bízta a film vizuális koncepciójának kidolgozását. A Hét kis véletlen – nem meglepő módon – hét váratlan családi sztorit dolgoz fel, a főszerepeket Rezes Judit és Mészáros Máté játsszák.
Neked ajánljuk, ha: unod a klasszikus forgatókönyveket, és kíváncsi vagy a jövő filmrendezőinek látásmódjára.

10

3. Senki nem megy sehova // FOMO
A FOMO – azaz „fear of missing out" – a Z-generáció egyik meghatározó fogalma, éppen úgy, mint azok a bizonyos házibulik, ahol a kamaszok percek alatt elvesztik veszély- és felelősségérzetüket. Ez a két téma inspirálta Hartung Attila filmjét. A sztorit még hitelesebbé teszi, hogy Hartung amatőr szereplőket, többek között egy YouTubert (Csipesz) és a Deep Glaze banda frontemberét (Yorgos Goletsas) kérte fel a főszerepekre, támaszkodva a srácok valós élményeire.
Neked ajánljuk, ha: nem sokkolt eléggé a Projekt X, akkor majd ez fog!

20410285_1291787_884e1f510bc422485631c5df4e79d4f2_wm

4. Mesék a zárkából
Kétségkívül az év egyik legizgalmasabb és legformabontóbb alkotása Visky Ábel filmje, aki börtönbüntetésüket töltő apák és otthon várakozó gyermekeik kapcsolatát dolgozza fel. Az apukák meséket írnak, amikből mesefilmek készülnek – ezekben a főszerepet pedig gyermekeik játsszák. Mivel „kreatív dokumentumfilmről" van szó, egyrészt reális képet kaphatunk a szétszakított családok mindennapjairól, másrészt beléphetünk egy fiktív valóságba, amiben szabadon alakítható mesevilággal próbálják pótolni a szülők azt, ami kimarad csemetéik életéből. Figyelem! Mindenképp vigyél magaddal egy 100-as zsepit a moziba.
Neked ajánljuk, ha: magától értetődőnek veszed, hogy bármikor megölelheted a szüleidet.

111

5. Valan
Bagota Béla pszichokrimijében egy nyomozó viszontagságait követhetjük végig, amint egy gyerekkereskedelmi botrány részleteit deríti fel. Bár Magyarországon kevés hasonló műfajú film aratott eddig áttörő sikert, a Valant már most nagy érdeklődés övezi, az év egyik legvártabb filmjeként emlegetik. A trailer mindössze 40 másodperc, ám azt egyértelműen láthatjuk, hogy rettegést keltő hanghatásokból és havas tájakból nem lesz hiány.
Neked ajánljuk, ha: évente újranézed a Fargót és a True Detective-et, és most már valami újra vágysz.

valan

6. Siess haza, vár a mama
Kilóg a sorból Hajdú Eszter alkotása, ugyanis ő az LGT egykori gitárosa, Barta Tamás életét dolgozza fel egy dokumentumfilmben. Barta a Hungáriában kezdte pályafutását, ezt követően társult Presserékhez, majd 1974-ben disszidált Los Angeles-be, ahol aztán öngyilkosságot követett el. A rendezőnő a Szeretlek Magyarországnak elárulta, hogy édesanyja Tamás anyukájának fogadott lánya volt, így éveken keresztül egy lakásban éltek, testközelből ismerte a zenészt. Ebből arra következtethetünk, hogy a történet egyszerre lesz dokumentarista és roppant személyes.
Neked ajánljuk, ha: a könyvespolcod Rocklexikonoktól roskadozik, és imádtad a Fortepan-kiállítást.

Hajdu_Eszter_x_Siess_haza_var_a_mama

Kulcsszavak:

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

parasztbecsulet_bajazzok_4

2019.08.24

A Budapesti Nyári Fesztivál igazi komolyzenei különlegességének ígérkezett a Parasztbecsület és a Bajazzók egyfelvonásos operák bemutatója. Szerelem, féltékenység, megcsalás és megcsalatás, vagyis párkapcsolati drámák állnak mindkét mű középpontjában, melyeket rendkívül élethűen, emberközeli módon ábrázolnak.

nepessy_noemi_R

2019.08.23

A Budapesti Történeti Múzeumot április óta Népessy Noémi vezeti. A Vármúzeumot, a Kiscelli Múzeumot, az Aquincumi Múzeumot, valamint a Budapest Galériát felölelő intézmény vezetője korábban az Óbudai Múzeum igazgatójaként ért el sikereket. Elképzeléseiről, terveiről, múzeumkoncepciójáról beszélt a Magyar Múzeumok Online-nak.

Selejtesek

2019.08.23

A Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál, melyet idén augusztus 24. és szeptember 15. között tartanak, a világ egyetlen nemzetközi, roma színházakat központba állító fesztiválja. A rendezvényen több európai országból mutatkoznak be roma társulatok és produkciók Az előadásoknak az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér és az RS9 Színház Vallai kertje ad helyet.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója lesz az új filmügyi kormánybiztos szeptember 1-jétől – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. Gulyás Gergely azt mondta, Káel Csaba alkalmas arra, hogy eleget tegyen a kormánybiztosi feladatok ellátásának a Müpa vezetése mellett is. A miniszter úgy fogalmazott, az Andy Vajna halálával keletkezett űrt próbálják betölteni.

A térség a caral civilizáció fontos központja volt, a kultúra mintegy ötezer éve virágzott az Andokban. Az egyik kőtáblán, amelyet egy szertartásokra használt épületben találtak a Vichama régészeti lelőhelyen, egy béka és egy emberfej látható. Az andoki civilizációban a béka a vizet, az emberfej az esőzésre váró embert jelenti. Egy közelben talált másik kőképen négy emberfej látható, amelyeket kígyók vesznek körbe. A kőképeket egy olyan időszakban készíthették, amikor ínség sújtotta a térséget.

Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje nyerte el a Szarajevói Filmfesztivál emberi jogi díját csütörtök este. A legjobb dolgokon bőgni kell című filmért az alkotók, Grosan Cristina rendező és Stalter Judit producer a szarajevói fesztivál szakmai programja, a CineLink Work in Progress 50 ezer euró értékű utómunkadíját nyerték el, amely a Post Republic stúdió felajánlása. Az első magyar egészestés animációs dokumentumfilm, Csáki László Kék Pelikán című alkotásának filmterve a Best Pack&Pitch díjat kapta meg. Mikulán Dávid és a Nagyi projektet jegyző Révész Bálint Kix címmel készülő dokumentumfilmtervét a Docu Talent program zsűrije díjazta. Kőrösi Máté Dívák című alkotása a 2000 eurós pénzdíjjal járó Cat&Docs elismerést kapta meg, míg Dér Asia és Haragonics Sára Egy nő története munkacímű alkotása a DOK Leipzig, a rangos lipcsei dokumentumfilm-fesztivál díját nyerte el.

A múmiát 129 évvel ezelőtt ajándékozták a Michingani Állami Egyetemi Múzeumnak. A kecsua nyelven Nustának (hercegnő) hívott hajdani kislány teste kitűnő állapotban maradt fenn, fekete copfjait mintha frissel fésült hajból fonták volna, kezei kis tollakat markolnak. Szénizotópos vizsgálatokkal megállapították, hogy a múmia a 15. század második feléből származik, ami megerősíti a feltételezést, hogy a kislányt Kolumbusz Kristóf érkezése és a spanyol hódítás előtt temették el.

Egy ódon svájci házban találtak rá a világhírű regényhez készült rajzokra, melyeket maga Antoine de Saint-Exupéry készített. Egy dohos szagú irattartó rejtette a „kincseket”, az egyiken a jóllakott kígyó látható, amely felfalt egy elefántot, de a felnőttek kalapnak látják, továbbá szerepel a légipostapapírra készült vázlatokon a kis herceg és a róka is. A mappában volt egy szerelmes levél is, amelyet Saint-Exupéry feleségének írt. A rajzok meglepően jó állapotban vannak, de egyelőre nem tudni, hogy bemutatják-e őket a nyilvánosságnak, és ha igen, akkor mikor.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

astmain_1922074b

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

A jövő szombatig tartó rendezvényen hatvan helyszínen több mint kétszáz koncerttel, színházi előadással, filmvetítéssel és kísérőprogrammal várják a közönséget.

A gyönyörűen felújított, a XIX. század végén épült Egyedi-palotában működő Benczúr Ház Kulturális Központ megújult műsorkínálatával a budapesti kulturális élet egyik izgalmas színterévé vált. A Postakürt Alapítvány által működtetett helyszín hiánypótló és izgalmas produkcióknak, színházi előadásoknak, koncerteknek és táncházaknak ad otthont.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma