Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2017.04.12

Kivételes író, akinek hat év börtön után hét nap szabadság jutott. Gérecz Attiláról és ’56 hőseiről emlékeztek meg a Magyar Írószövetség székházában április 11-én, a költészet napján, amikor fényfestés borította az épületet.

_D0A0840_Copy


A Magyar Írószövetségben a költészet napja alkalmából izgalmas épületfestészeti programot tartottak. A Bajza utcai székház falára egész este az 1956-os emlékévhez kapcsolódó remek animációt vetítettek, amelyet a nemzetközi ismertségű Bordos László Zsolt képzőművész készített. A közönséget Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke köszöntötte, majd L. Simon László költő, országgyűlési képviselő beszélt legfőképp Gérecz Attila munkásságáról és hősiességéről.

 

„– Verset írok sorsod művészetéről.
Űzöm az Élőt, míg Lélekké sérül.
Ha megmintázom – mindannyi halott!
De mit én öntök köréjük: a forma,
olyan lesz, mintha Isten szobra volna!
– Dalolom Őt, Aki nyomot hagyott.”

 

_D0A0775_Copy


A versrészletet L. Simon László idézte Gérecz Attila Sorsod művészete című verséből, melyet 1956 márciusában Márianosztrán, a fegyházban írt. „A Magyar Írószövetség székházában találkozott Gérecz Attila író rabtársaival 1956. október 2-án, amikor a forradalom kiszabadította őt a Kozma utcai gyűjtőfogházból, és itt véglegesítette Tamási Áron a rabságból szabadult írók fölhívását a nemzethez, amelyet a rádióban is felolvastak” – mondta az országgyűlési képviselő. Isten Gérecz Attilának kivételes sorsot és regényes életet adott, reméli, egyszer magyar nagyjátékfilm is készül belőle. A polgári keresztény családi háttér, a hadiapród múlt, a hadifogság vagy a sport adta hit mind-mind kellett ahhoz, hogy a sok, igazságtalanul börtönben töltött év – hiszen 1950 és 1956 között ült börtönben – ne törje meg testben és lélekben, sőt a szabadságharc kivételes személyiségévé váljon. A letartóztatott Gérecz Attilát hazaárulással vádolták, és el is ítélték, de még így is szerencsés volt, társait ugyanis kivégezték. Az ifjú tehetség a börtön kegyetlen kínjaiból az írásban találta meg a kiutat. Kivételes tehetségéből, amelyet a füveskerti írók is felismertek, a világ sajnos csupán két-két és fél évet kapott.

 

_D0A0840_Copy


Gérecz Attila 1956-ban maga is szembeszállt az elnyomással, ráadásul, ahogy Petőfi Sándor, ő is ceruza helyett fegyvert ragadott. Hat év börtön után azonban csupán hét nap szabadság jutott neki: 1956. október 30-án kiszabadította a forradalom, november 7-én pedig egy szovjet tankról leadott gépfegyversorozat végzett vele. „Így lett Gérecz Attila kivételes tehetségű költőből igazi történelmi jelentőségű személy, ’56 hősi halottja” – mondta L. Simon László. Hozzátette: itt van azonban köztünk csodálatos költészetével, Goethe vagy Rilke soraival, akiknek műveit még börtönéveiben fordította. Nemzeti közösségünk kizárólag a kultúrának köszönheti fennmaradását – állapította meg, és fontos szerinte, hogy 40 év kommunizmus után ismét merjünk egymás szemébe nézni.Takács Erzsébet

Fotó: Csákvári Zsigmond

Nikola_Tesla_Mind_from_the_Future

2019.06.17

Szakmai körökben nem szokás kedvelni az olyan kiállításokat, amelyek látványosak, szemet gyönyörködtetők, mert az a gyanú vetül rájuk, hogy szépelegnek. Szerintem azonban szükséges és fontos, hogy egy kiállítás vizuálisan is izgalmas és érdekes legyen, hiszen csak így képes igazán hatni és megmaradni a látogató emlékezetében. A szeptember 1-ig látogatható Tesla – Mind from the Future biztosan nem lesz könnyen felejtős.

01_szebeni

2019.06.16

Szebeni András számtalan elismerést begyűjtött az elmúlt 50 évben: otthonában sorakozik Balogh Rudolf-díj, Magyar Újságírók Országos Szövetségének Aranytoll-díja, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze elismerés is. Ezek mellé nemrég megkapta a Capa Központ által 2018-ban alapított Fotóriporteri Életműdíjat is. Az ő képeiből mutatunk be néhányat.

open-book-1428428_1280

2019.06.15

A kilencvenedik Ünnepi Könyvhét idén sem múlja alul a minden évben megszokott magas színvonalat, a gyerekkönyvektől a szépirodalmi műveken át a könnyed nyári olvasmányokig bárki megtalálja a neki megfelelőt. Nézzük, milyen hat szépirodalmi könyvet ajánlunk az idén is gazdag termésből.

A MúzeumDigitár virtuális kiállítással támogatta az Év Kiállítása 2019 pályázat díjazottjait. A nyertes Szent István Király Múzeum Vonalba zárt történetek (Réber László grafikusművész kiállítása) című állandó kiállításáról készült kedvcsináló itt, a különdíjas Gödöllői Királyi Kastély Múzeum ZÁR(OL)VA – Egy kastély titkos élete, 1950–1990 című időszaki kiállítás digitális változata itt tekinthető meg.

A Himnusz megzenésítésének és a Hunyadi László című opera bemutatójának 175., valamint a várfürdő fennállásának 60. évfordulója alkalmából felavatták a vidéki Magyarország első teljes alakos Erkel Ferencszobrát vasárnap délelőtt a Gyulai Várfürdő parkjában. A korábbi kastélyparkban a kiváló zeneszerző rengeteg időt töltött, a környezet inspirálta művészetét.

A 69 éves spanyol rendező az 1980-as években kezdte pályafutását. Legismertebb filmjei között szerepel az Asszonyok az idegösszeomlás szélén, a Mindent anyámról és a Volver. Legutóbbi, Fájdalom és dicsőség című filmjét a cannes-i filmfesztiválon mutatták be. A produkció főszerepét alakító Antonio Banderas a legjobb színész díját kapta. A velencei filmfesztivált augusztus 28. és szeptember 7. között rendezik meg.

A mexikói kormány azzal vádolja a Carolina Herrera divatházat, hogy Resort 2020 nevű kollekciójában mexikói kulturális motívumokat használt fel. A mexikói kormány új tervében szerepel, hogy az őslakos közösségek megkapják a jogot arra, hogy kultúrájuk elemeiről maguk rendelkezzenek, hogy megakadályozzák „hagyományos művészetük plagizálását". A Carolina Herrera szóvivője szerint a divatház elismeri, hogy a kollekciót „a kultúra gazdag színei és művészi technikái" inspirálták.

A régóta kihalt trilobitára a Kenguru-szigeten találtak rá, csupán 30 kilométerre Ausztrália partjától. A trilobiták vagy háromkaréjú ősrákok mintegy 270 millió éve haltak ki. Az újonnan felfedezett faj a Redlichia rex nevet kapta. Harminc centiméteresre is megnőtt, ezzel ez a kabriumi robbanás legnagyobb trilobitafaja, melyet Ausztráliában találtak. A Redlichia rex példányait a Dél-Ausztrália Múzeumban mutatják majd be.

Tíz színpadi előadással és új programokkal várja a közönséget a Pécsi Nyári Színház június 20. és augusztus 11. között.

stephen-sachs-valodi-hamisitvany-original-129282

Harmadszor rendezi meg a PAD Utcafesztivált Debrecenben a b24 Galéria június 19. és 21. között. A három nap alatt többek között pop-up kiállítással, színielőadással, felolvasásokkal, filmvetítésekkel és koncertekkel várják az érdeklődőket.

15. alkalommal rendezi meg a Győri Balett a magyar hivatásos táncegyüttesek legnagyobb országos seregszemléjét: a Magyar Táncfesztivált, melyen a néptánctól a kortárs táncokon át a klasszikus balettig szinte valamennyi műfajban kínálnak előadásokat hazai és nemzetközi társulatok közreműködésével.

Több hónapon át tartó előadás- és beszélgetéssorozattal idézi meg Budapesten a száz éve elhunyt Csontváry Kosztka Tivadar művészetét a Csontváry Emlékműterem és Műhely Kulturális Egyesület. A június 19-én kezdődő sorozaton neves szakemberek tematikus előadásai vezetik végig az érdeklődőket a festő életútján, szakmai és személyes megközelítésből egyaránt.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma