15_eves

2017.04.12

Kivételes író, akinek hat év börtön után hét nap szabadság jutott. Gérecz Attiláról és ’56 hőseiről emlékeztek meg a Magyar Írószövetség székházában április 11-én, a költészet napján, amikor fényfestés borította az épületet.

_D0A0840_Copy


A Magyar Írószövetségben a költészet napja alkalmából izgalmas épületfestészeti programot tartottak. A Bajza utcai székház falára egész este az 1956-os emlékévhez kapcsolódó remek animációt vetítettek, amelyet a nemzetközi ismertségű Bordos László Zsolt képzőművész készített. A közönséget Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke köszöntötte, majd L. Simon László költő, országgyűlési képviselő beszélt legfőképp Gérecz Attila munkásságáról és hősiességéről.

 

„– Verset írok sorsod művészetéről.
Űzöm az Élőt, míg Lélekké sérül.
Ha megmintázom – mindannyi halott!
De mit én öntök köréjük: a forma,
olyan lesz, mintha Isten szobra volna!
– Dalolom Őt, Aki nyomot hagyott.”

 

_D0A0775_Copy


A versrészletet L. Simon László idézte Gérecz Attila Sorsod művészete című verséből, melyet 1956 márciusában Márianosztrán, a fegyházban írt. „A Magyar Írószövetség székházában találkozott Gérecz Attila író rabtársaival 1956. október 2-án, amikor a forradalom kiszabadította őt a Kozma utcai gyűjtőfogházból, és itt véglegesítette Tamási Áron a rabságból szabadult írók fölhívását a nemzethez, amelyet a rádióban is felolvastak” – mondta az országgyűlési képviselő. Isten Gérecz Attilának kivételes sorsot és regényes életet adott, reméli, egyszer magyar nagyjátékfilm is készül belőle. A polgári keresztény családi háttér, a hadiapród múlt, a hadifogság vagy a sport adta hit mind-mind kellett ahhoz, hogy a sok, igazságtalanul börtönben töltött év – hiszen 1950 és 1956 között ült börtönben – ne törje meg testben és lélekben, sőt a szabadságharc kivételes személyiségévé váljon. A letartóztatott Gérecz Attilát hazaárulással vádolták, és el is ítélték, de még így is szerencsés volt, társait ugyanis kivégezték. Az ifjú tehetség a börtön kegyetlen kínjaiból az írásban találta meg a kiutat. Kivételes tehetségéből, amelyet a füveskerti írók is felismertek, a világ sajnos csupán két-két és fél évet kapott.

 

_D0A0840_Copy


Gérecz Attila 1956-ban maga is szembeszállt az elnyomással, ráadásul, ahogy Petőfi Sándor, ő is ceruza helyett fegyvert ragadott. Hat év börtön után azonban csupán hét nap szabadság jutott neki: 1956. október 30-án kiszabadította a forradalom, november 7-én pedig egy szovjet tankról leadott gépfegyversorozat végzett vele. „Így lett Gérecz Attila kivételes tehetségű költőből igazi történelmi jelentőségű személy, ’56 hősi halottja” – mondta L. Simon László. Hozzátette: itt van azonban köztünk csodálatos költészetével, Goethe vagy Rilke soraival, akiknek műveit még börtönéveiben fordította. Nemzeti közösségünk kizárólag a kultúrának köszönheti fennmaradását – állapította meg, és fontos szerinte, hogy 40 év kommunizmus után ismét merjünk egymás szemébe nézni.Takács Erzsébet

Fotó: Csákvári Zsigmond

KAD_Kultura_596x90_002

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

Korniss_szeki_asszony

2019.08.18

Megnyílt Korniss Péter Változások című fotókiállítása szombaton a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban. A kiállításba beválogatott, 1967 és 2017 között készült fényképek az elkerülhetetlen változást mutatják be.

szir_001

2019.08.17

Mivel hat legmélyebben egy háború, ha nem azzal, hogy a számok és adatok mellett arcot, arcokat kap? Hogy testközelbe kerül, megérint. Az augusztus 14-én a Párbeszéd Házában Aleppo. Háború. Újjászületés – A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szíriában címmel nyílt páros fotókiállítás a szíriai háborúba visz el.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Kínai Nemzeti Opera előadása szeptemberben lesz a budapesti Erkel Színházban. A történet Kína északi részén, a 20. század elején játszódik, ahol a főhősök a harcművészet elsajátítását követően a Pekingi Opera színházi társulatánál találják meg saját útjukat, ám a sors és végzet közbeszól, így az útjaik elválnak. A színpadon megelevenedik az élet és a halál, a szerelem és a gyűlölet, valamint a küzdelem a színpadi csillogás eléréséért.

Leonardo közismerten hosszú idő alatt fejezte be képeit. A Sziklás madonnán két periódusban is dolgozott, 1491 és 1499 között, majd 1506 és 1508 között. Egy korábbi, 2005-ben elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy eredetileg más pózban akarta megfesteni a madonnát, de további változtatásokra nem derült fény. A legújabb technológiának köszönhetően sikerült újabb vázlatot is felfedezni a festékréteg alatt, a tárlat látogatói most ezt is megismerhetik.

A zsiráfborjú augusztus 15-én jött a világra, az állatorvos és a gondozók több mint két órán keresztül segítették Ganzit, az anyaállatot a nehéz, ám végül sikeres ellésben. Az egészséges borjú több mint másfél méter magas, súlya 50-60 kilogramm körül van. A kis zsiráf egyelőre a zsiráfházban tölti napjait, a látogatók csak később láthatják Magyarország legnagyobb, mintegy kéthektáros Afrika-szavanna kifutójában szélesszájú orrszarvúk, zebrák, struccok és antilopok között.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

egy

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma