2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2019.07.09

Bár már több neves fesztivál lement az idei évben, július, augusztus és szeptember is tartogat jó pár olyan eseményt, amelyekre érdemes odafigyelnünk. A legjobbakat kiválasztani lehetetlen vállalkozás lenne, így most arra törekedtünk, hogy a leginnovatívabbakat gyűjtsük össze – a teljesség igénye nélkül.

1. Művészetek Völgye
(2019. július 19-28.)
Idén már 29. évi fennállását ünnepli a Művészetek Völgye, ám még mindig bátran kijelenthetjük, hogy a fesztivál képes évről évre megújulni. Az ország legnagyobb összművészeti kavalkádján nem csak a zene szerelmeseit várják a szervezők: Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend térségében az alkotásé, az edukációé, a közösségépítésé és a kikapcsolódásé a főszerep. Míg napközben népi hangszereket készíthetünk és kakastöke pörköltet falatozunk az újrahasznosítható tálunkból, éjszaka olyan előadók koncertjeit élvezhetjük a csillagos ég alatt, mint például Amber Run vagy a Kaláka együttes.

42528500_2287999137880442_5286940136754380800_o

2. Gyulai Várszínház – XV. Shakespeare Fesztivál
(2019. július 8-14.)
A gyulai fesztivált idén Vidám Shakespeare jeligére szervezik, és a magyar társulatok mellett orosz, grúz, iráni és olasz színészek is bemutatkoznak. A fesztivál a tószínpadon és a város több terén zajlik párhuzamosan, így érdemes részletes programtervet készíteni, ha nem szeretnénk lemaradni a kiszemelt előadásokról. Az eseményt idén a Gyulai Várszínház és a Sztalker Csoport közös műsora, a Vízkereszt, de amúgy mindegy nyitotta meg, amit ifj. Vidnyánszky Attila állított színpadra.

58377673_2320666151540777_8618103431363559424_o


3. Ozora
(2019. július 29.-augusztus 4.)
Bár legtöbben a goa zenével és a pszichedelikus világgal azonosítják a fesztivált, ennél jóval többről szól ez az esemény. A szervezők törekednek rá, hogy minden évben színes művészeti programmal, workshopokkal, cirkusszal, jógával és különböző műfajú zenei eseményekkel szélesítsék a fesztivált, így az is bátran ellátogathat ide, aki még soha életében nem vett részt egy trance bulin sem. Az idei év egyik legvártabb programja a Beyond the wall – Floyd experiment, amelyen a Pink Floyd egykori tagjai idézik meg vendégzenészekkel az ikonikus banda show-ját.

ozora

4. Kaposfest

(2019. augusztus 13-19.)


Kilóg az eddig felsorakoztatott fesztiválok sorából a Kaposfest, ahol nem a kísérleti rétegműfajok, hanem a komolyzene kerül a fókuszba. A fesztivál művészeti vezetői, Baráti Kristóf és Várdai István, valamint Bolyki György igazgató minden évben a nemzetközi viszonylat legrangosabb művészeit hívják meg Somogy megyébe, így idén több mint 30 szólista, például Alekszey Vologyin, Julien Quentin és Lars Anders Tomter is színpadra áll a magyar közönség előtt. A kiegészítő programokra is érdemes odafigyelni: díjnyertes barista, fesztiválséf, lovásíjász és zenetörténész látogat Kaposvárra, a szkeptikus diákokat pedig beavató foglalkozás várja.

14047372_10154313081527221_650528768690761935_o

5. Paloznaki Jazzpiknik
(2019. augusztus 1-3.)
Bár eredetileg szó szerint egy kis Tájház udvarán tartott piknikként indult a happening, az elmúlt 7 év során 3 napos, 4 színpados, 20 koncertes rendezvénnyé nőtte ki magát. Az eseményt elsősorban azoknak ajánljuk, akik a kis méretű, családiasabb fesztiválokat kedvelik, de közben a nagyobb fesztiválok zenei felhozatalára szomjaznak, ugyanis Paloznakon idén a The Jacksons, a Peet Project és Rick Astley is színpadra lép. És hogy mit csinálunk a koncertek között? Naná, hogy a fűben fekve kóstoljuk a térség legjobb borait!

paloznak
 
Takács Dalma

boloni

2019.07.17

Az Années folles őrült éveibe repít minket a Petőfi Irodalmi Múzeum A kamera poétája című kiállítása, amelyen André Kertész hetvenhárom párizsi felvételét tekinthetjük meg. A fotókon életre kelnek a szép fogolymadarak, a táncosnők, a bábjátékok, egy sorozaton pedig egy sajátosan magyar Párizs elevenedik meg Léda lakásától Ady szállodájáig.

Banyavirag_proba

2019.07.17

A bukás hasznos, ha tanul belőle az elszenvedője. A színházi alkotás egyben kockázat is, soha nincs egyértelmű garancia a sikerre – véli Sebestyén Aba színész, rendező, aki az idei Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT) a legjobb rendezésnek járó díjat vehette át a budapesti Radnóti Miklós Színházban színre vitt, 10 című előadásáért, amelynek színpadi szövegét Székely Csaba írta. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának tagját a maszol.ro kérdezte.

eden

2019.07.17

Bár a naptári időszámítás szerint már átléptük az év „mértani" közepét, aggodalomra semmi ok, ugyanis a maradék 6 hónapban is lesz még okunk moziba járnunk. Rengeteg izgalmas filmalkotást ígértek 2019-re mind hazai, mind nemzetközi fronton, mi pedig most arra vállalkoztuk, hogy összegyűjtjük a magyar mezőny legvártabb alkotásait.

Megnyílt Jávor Piroska Hetvenöt című kiállítása a szentendrei ÚjMűhely Galériában. A tárlat a Szentendrei Új Művésztelepen élő festő 2004 és 2019 között készült „születésnapi képei” mellett a tizenöt évet reprezentáló festményei lesznek láthatók. A kiállítás augusztus 11-ig lesz látható.

A franciaországi Marcoussis-ban lévő Szent Mária Magdaléna-templomból 45 évvel ezelőtt ellopott festmény egy wiesbadeni aukciósházban bukkant fel. A kép tulajdonosa azt állította, a festményt örökölte, információi szerint azt 1974-ben a párizsi művészeti piacon szerezték. Csak idén találta meg ismét a padláson, és döntött úgy, hogy eladja. A férfi a műkincset visszaadta Marcoussis községének. A kép értékét pontosan nem lehet meghatározni, mivel kivették a keretéből, enyhe sérülések érték, ráadásul hiányzik róla a szignó. Theodore Chasseriau más festményeinek ára viszont 10 ezer eurónál (3,2 millió forinttól) kezdődik a művészeti piacon.

A 150 négyzetméteres könyvtárat három művészcsoport hozta tető alá. Az épület félig tutaj, félig pedig ideiglenes építményekből áll. Csak a nyári hónapokban áll, illetve úszik az északnémet város Wilhelmsburg nevű negyedében. Az úszó könyvtár nem a szó szoros értelmében vett könyvtár, mert könyvespolc például egyetlen egy van benne. Az ft Kultur nevű berlini művészcsoport olasz tagja, Federica Tedi építész elmondta: a könyvtár célja a tudás megőrzése és átadása, és ez az úszó könyvtárban sincs másként. „Ez a tudás talán kicsit más, mint amelyet a könyvek rejtenek: azokhoz kapcsolódik, akik élettel töltik meg a helyet. Ennek a könyvtárnak nem az a célja, hogy dolgokat, első sorban könyveket archiváljanak és tároljanak benne, hanem, hogy egy nyitott hely legyen, ahol történetek születnek." A mobilkönyvtárban író- és nyomtatási lehetőségek is vannak, így az itt elmesélt történeteket lejegyzik, összegyűjtik, lefordítják, kinyomtatják.

Az absztrakt expresszionista Rothko (1903-1970) alkotásaiból Daugavpilsben nyílt, háromévesre tervezett kiállítás a művész különböző alkotói korszakainak munkáit vonultatja fel mintegy 40 reprodukcióval, emellett öt eredeti festménye, köztük egy jellegzetes önarcképe is látható.

2016 óta csaknem 360 ezer internet-felhasználó csatlakozott a kínai Nagy Fal helyreállítása érdekében életre hívott online kezdeményezéshez, együttesen több mint 45 millió jüannal (1,9 milliárd forint) támogatva a felújítást. A kampány célja, hogy tudatosítsa az emberekben a világörökség helyszínére fenyegetést jelentő tényezőket. Az eddig összegyűlt pénzből a Nagy Fal pekingi, valamint Hopej és Sanhszi tartománybeli szakaszait renoválják.

A szatmári helyi termékeket is népszerűsíti a 18. Partiumi Magyar Napok, amely a megszokott gazdag kulturális programmal várja az érdeklődőket augusztus 20. és 25. között. A programsorozat a régió egyik legrégebbi magyar fesztiválja. Újragondolt helyszínek, kulináris ínyencségek és kulturális programok várják a résztvevőket.

Különleges műszerekkel és a tudományos felfedezés játékos formáival várja az idei Campus Fesztivál látogatóit a Debreceni Egyetem (DE). Az egyetem 30 standján valamennyi tudományterületből kapnak játékos ízelítőt a fesztiválozók.

Július 21-én ismét találkozhatunk a WAMP kiállítóival az Erzsébet téren – érdemes most beszerezni egy-két egyedi nyári darabot akár a vízpartra, akár egy forró belvárosi estére, vagy a fesztiválokra.

Július 20-án országszerte szólal meg a hangszerek királynője, az orgona a Filharmónia Magyarország szervezésében. Többek között lesz filmvetítés, vándororgona, zenegép, orgonatörténeti előadás, orgona-bemutató, mini orgonakoncertek, és három rekordkísérlet.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma