2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2012.08.23
Tarján Tamás
A két évszámot a főszereplő sírkövére véshetnék, ha lenne, aki állítana neki sírkövet. Még az is kétséges, a köztéri padon ruhátlanul megtalált, kihűlt testet hol földelik el. A regény logikája szerint pedig Vidra Zsolt életének időhatárai így olvasandók: 2011–1953. KRITIKA
Kerékgyártó István, aki csak közel az ötvenhez kezdett publikálni, s az egymástól merőben különböző, de egyként figyelemre méltó Vagyonregény (2001), Makk ász az Olajfák hegyén (2003) és Trüffel Milán (2009) szerzője, ezúttal kendőzetlen valóságirodalmi törekvésekkel kevert, mellbevágó fikciós epikát tett közzé a Kalligramnál. A műfaji jelölés: próza. Lehet egyazon főszereplő köré vont novellák sorozataként forgatni a könyvet, ám regényként is kvalitásosnak mutatja magát. Az előadásmód elve kitetszik a címből. Rükverc: a fejezetek a hajléktalanná hullott Vidra emberhez méltatlan halálától indulnak, és apai babona által megáldott világra jövetelével érnek véget.
 
Az ötlet nem hat erőltetettnek, nem is átvétel valahonnét (bár akadnak hasonló technikájú alkotások). Kerékgyártó sokat nyer a visszafelé haladás révén, hiszen különleges élményt kínál az időutazás: átkelés a múltba. Viszont veszít is a szokatlan konstrukció vámján. Az első szemelvényt az informativitás kedvéért a többinél jóval hosszabbra kell nyújtania. A rákmenet során olyan ismétlésekre kényszerül, amelyek a mű fordított idővonalán előbb, viszont Vidra sorsában szükségképp később (életrajzilag tehát: fiatalabb korának bemutatásakor) esedékes mozzanatokra utalnak. E szöveghelyek (például az anya befogadott kutyájának bestiális elpusztítása) húzzák szét inkább novellafoltokra a regény szövetét. A visszafelé-folyamatosságában mellérendelő jellegű történet felitatott néhány fölösleges epizódot (A kis Rambo; Édes körte), és a nyomatékos fonák temporalitás nem mindig hat egyenletesen a stílusra. A Majom lila szmokingban című fejezet, Vidra éjszakai pincérkedésének állomása szinte tüntet a korabeli (1972) kifejezések, szleng-divatszavak alkalmazásával (csálinger, dzsanázod, vaker, kamu, lenyom, csaó stb.). Nem mindegyik metszet ilyen karakteres nyelvezetű, sőt a Rükverc inkább a színező nyelvi elemeket magába olvasztó egységes előadásmód dísztelenségével, verbatim keménységével tűnik ki.
A nemegyszer jelen időbe váltó történetmondás filmforgatókönyv jelleget is kölcsönöz a műnek, melyből a hírek szerint a Katona József Színház – Máté Gábor színrevitelében – drámát kíván íratni. E szándékot a mintaszerű párbeszédesség és a szöveg drámai, konfliktusos, jelenetezett alaptermészete egyként indokolja. Vidra Zsolt emberi egyedből embertárggyá lefokozódva, feltartóztathatatlanul zuhan – nem is végzete, csak életének vége felé (vagyis onnan visszafelé: a kifejlet önmagyarázatának stációiba). Kerékgyártó predesztinált sorsot szab a központi alakra, hiszen a majdnem három évtizedet börtönben töltő bűnöző apa, a derekas küszködései ellenére labilis-érzelgős anya, a kisikló magánélet, a mindig a legrosszabbkor és legrosszabbul közbeszóló korviszonyok ellenében Vidra Zsoltnak nincs válasza. A cím, az írói fogás jelzésénél sokkal tágabb jelentésű Rükverc érzékelteti azt is, hogy a légvárak építésére hajlamos, a linkebb, olcsóbb megoldásoktól nem idegenkedő, csekély akaraterejét számos helyzetben meghunyászkodásra, passzivitásra, állatias nemtelenségre váltó (részben és olykor váltani kényszerülő) Vidra egész élete alászállás, megállíthatatlan csúszás a legbűzösebb bugyrok felé.
Az író ura az alantasság esztétikumának: taszító szituációk, undok látványok, szagok és anyagok, hátborzongató és morbid képek nyerik el megokolt, nélkülözhetetlen helyüket a szövegezésben és a szerkezetben. Épp a másként-másként brutális fejezetek a könyv legjobbjai. A Száraz táp, az Akasztott ember, a Tojáslikőr szűkszavú helyzetjelentései jellemanalízisek is. Vidra beszűkült, általában nem reflektált cselekvési horizontja vöröslő égalj: annak az országnak, két emberöltőnek a szemhatára, amelyben a pokol folyton szétharapdálja a nagy ritkán kivilágosodni próbáló eget.
Kerékgyártó István tartózkodik kifejtéstől, kommentártól, ítélkezéstől. Ordas szcénákban is tétovázhat simogatás, olvadni kész pillanatok fagyhatnak hirtelen örök dermedtségbe, felelet nélkül panghat el kérdés. Élethiányok, kitöltetlen élethelyek mindenütt. Sorskrónikájával és megformálásával interaktív a Rükverc-technika eleve a szokatlansággal mozgósító prózája. A tárgyilagos mű tárgyilagos olvasója is magába csöndesedik, alighanem szégyenkezik, látva: a fürdővízbe helyezett alma és tojás vajákosságával egészséges, gazdag, takarékos életre indítani próbált csecsemő, az anyja által a sikeres jövőbe álmodott kamasz, a néha kecsegtető életillúziókkal szövetkező, konszolidált periódusokat is magáénak tudó Vidra Zsolt – egy közülünk – hová jut.
2012.08.31
Első hallásra kevésnek tűnhet az idei Velencei Építészeti Biennále főkurátora, David Chipperfield neves építész által választott hívószó, ami köré a nemzeti pavilonok és a központi kiállítás épült: „Common Ground”, azaz közös alap. KRITIKA
2012.08.31
A balladás novellák emlékezője nagyjából ugyanaz a férfi, aki természetesen valamikor volt gyerek és kamasz, vagy most is az, ha szorongató visszautat tesz az időben, mely a rekonstrukció során ugyancsak tartogat meglepetéseket, újabb lelki erőpróbákat. KRITIKA
2012.08.31
Itthon kevesen ismerték Vázsonyi Vilmost, a századfordulón élt demokrata politikus, igazságügyi miniszter unokáját, egy nagy múltú család utolsó közvetlen leszármazottját. Zeke Gyula és Hadas Miklós kötete erre a különleges emberre emlékezik, aki úgy élt és úgy is halt meg, ahogyan senki más. KRITIKA

Az önéletrajzi ihletésű Copperfield Dávid 1849-50-ben sorozat formájában jelent meg, és Dickens a kedvenc művének tartotta. A filmet, amelynek világpremierje a londoni fesztivál előtt, Torontóban lesz, Armando Iannucci rendezte, a főszerepet Dev Patel alakítja. A sztárszereposztásban helyet kapott Hugh Laurie, Peter Capaldi és Gwendoline Christie is. A skót rendező korábban a Sztálin halála című játékfilmmel és Az alelnök című sorozattal hívta fel magára a figyelmet. Jelenleg egy új sci-fi szatíra-sorozaton dolgozik. A Copperfield Dávidból korábban nyolc játékfilm született. Három televíziós feldolgozást is megért, legutóbb 1999-ben a BBC forgatta le Daniel Radcliffe főszereplésével, akiből később a Harry Potter-sztár lett. A 63. Londoni Filmfesztivált 2019. október 2. és 13. között rendezik meg.

Első alkalommal találtak kilencezer éves, újkőkori ekkora települést Izraelben, amely egyben az egész világon is ritkaságnak tekinthető. Az archeológusok többek között vadászathoz használt több ezer nyílhegyet találtak, favágáshoz használt fejszékre, késekre, ékszerekre, szobrocskákra, valamint elsősorban hüvelyeseket és lencsét tároló raktárakra bukkantak. Több helyiséges, élelmet tároló építményekre leltek, valamint jelentős közösségi épületekre, melyek rituális célokat szolgálhattak. A vakolt, többfelé szigetelt és padlóval ellátott kőépítmények között sikátorok vezettek, ami fejlett településtervezése utal. A megtalált tárgyak alapján már kilencezer évvel ezelőtt is kereskedelmi kapcsolatban állhattak az emberek távoli tájakkal. A fejlett raktározási technika pedig intenzív mezőgazdálkodásra is utal.

Rekordszámújelölést kapott a legrangosabb amerikai televíziós elismerésre, az Emmy-díjra a Trónok harca című sorozat nyolcadik évada. Az idén befejeződött drámasorozat ezzel megelőzte a korábbi csúcstartót, az ABC televízió New York rendőrei című sorozatát, amely 1994-ben az első évadával 27 jelölést zsebelt be. A fantasyszériának idén a Better Call Saul, a Bodyguard, a Megszállottak viadala, az Ozark, a Póz, a Succession és a Rólunk szól című drámasorozatokkal kell összemérnie erejét, míg a vígjátékszériák mezőnyében a Barry, a Fleabag, A jó hely, a The Marvelous Mrs. Maisel, a Russian Doll, a Schitt's Creek és Az alelnök csap össze. A korlátozott epizódszámú sorozatok közül a Csernobil, a Szökés Dannemorából, a Fosse/Verdon, az Éles tárgyak és a When They See Us esélyes a díjra. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az önkéntes munka különböző területeken kínál tapasztalatszerzési lehetőségeket, legyen az a beengedés segítése, a programhelyszíneken folyó munka támogatása, a kempingek vendégeinek tájékoztatása vagy a fesztivál környezetvédelmi feladatainak ellátása. Az önkéntesek napi 6 óra munkáért Sziget bérletet, napi egy melegétkezést és önkéntes pólót kapnak, valamint egy remek közösség tagjaként vehetnek részt a fesztiválon. Idén közel 100 feladatkör betöltésére várják a jelentkezőket. Jelentkezés a fesztivalonkentes.hu oldalon.

A Budapest Design Map a fővárosi designélet legátfogóbb kalauza. A térkép segítségével a város 150 izgalmas designhelyszíne kereshető fel. A feltüntetett pontok között elsősorban magyar designerek üzletei, bemutatótermei, műhelyei, galériák kaptak helyet, de szerepelnek rajta nemzetközi designbútor-forgalmazók, vásárok, speciális tanműhelyek és egyéb helyszínek is.

Palóc Hagyományéltető Napokat, benne Szent Anna tiszteletére tartott búcsút rendeznek a Nógrád megyei Balassagyarmaton péntektől vasárnapig.

paloc

Ausztrália és Madagaszkár élővilágát és kultúráját bemutató késő esti és éjszakai programokkal várják szombaton a látogatókat a Szegedi Vadasparkban. Az idén harmincéves Szegedi Vadaspark nyári rendezvényein egy-egy térség élővilágára hívják föl a látogatók figyelmét. Madagaszkár és Ausztrália abban közösek, hogy teljesen egyedülálló, endemikus élőlények fejlődtek és maradtak fenn elkülönült területükön. Az ismeretterjesztő rendezvényen ezekről a fajokról tudhatnak meg többet a vendégek.

Ismeretterjesztő előadással, középkori fegyver- és harci bemutatóval, apródiskolával, gyermekprogramokkal, táncházzal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra a szegedi ferences rendház szomszédságában a Mátyás téren július 19-20-án.

Július 19-én kezdődik a 27. Váci Világi Vigalom, a város és a Dunakanyar egyik legrangosabb kulturális eseménye. Az ingyenes fesztiválon külföldi és magyar előadók is fellépnek.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma