GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2019.01.10

Idén várhatóan tizennégy új magyar film kerül a hazai mozikba. Köztük nyolc elsőfilmes rendező alkotása, amelyek a Filmalap Inkubátor Programja támogatásával jöhettek létre.

Varadi_Gergely
Váradi Gergely a Guerillában
Fotó: IMDb


A rövidfilmjeivel Cannes-ban és Berlinben is sikereket elért Kárpáti György Mór első nagyjátékfilmje, a Guerlilla két testvér viszonyán és egy szerelmi háromszög történetén keresztül mutatja meg az 1848-49-es szabadságharcot, valamint az erdő mélyén harcoló fiatal gerillák életét. Főhőse a forradalom kitörésekor elbújik a sorozás elől, helyette öccse vonul be. A világosi fegyverletételt követően bűntudattól gyötörve útnak indul, hogy megkeresse testvérét.

A Guerilla hiteles korrajz: készítőinek célja, hogy a historizáló szemlélet helyett a közeli perspektíva használatával mutassák meg az 1848-49-es időszak hangulatát, az ismeretlen hősök néhány napját az erdő mélyén. Az Inkubátor Programjának 64 millió forintos támogatásával készült alkotás 2019. márciusában kerül a hazai mozikba.

 

Szász Attila Apró mesék című történelmi thrillere 1945-ben, a II. világháború utáni hónapokban játszódik Magyarországon, amikor káosz és bizonytalanság uralkodik az országban. A főszereplő egy szélhámos, aki ezt a zavaros időszakot próbálja kihasználni, míg egy váratlan találkozás örökre meg nem változtatja az életét. A főszerepeket a Saul fiából ismerős Molnár Levente, valamint Szabó Kimmel Tamás és Kerekes Vica alakítja.


apro_mesek
Jelenet az Apró mesékből

 

Dobó Kata első rendezése, a Kölcsönlakás története Ray Cooney és John Champman azonos című színdarabján alapul. A klasszikus félreértéseken alapuló vígjáték főszereplője Balla Eszter és Haumann Máté.

 

Kocsis Ágnes, a Friss levegő és a Pál Adrienn írója és rendezője Éden címmel készített filmet arról, hogy az emberiségnek már nincs hová menekülnie saját maga elől. A magyar-román koprodukcióban készülő alkotás egy különös szerelmi történet, amelynek középontjában egy harmincas évei végén járó nő áll, aki szinte mindenre allergiás, ezért teljes elszigeteltségben él. Kapcsolatba kerül egy pszichiáterrel, aki megpróbálja kideríteni, mi van a nő betegsége mögött. A női főszerepet Lana Baric horvát színésznő alakítja.

 

Felméri Cecília első nagyjátékfilmje, a Spirál egy thriller elemeket tartalmazó, humorral átszőtt lélektani dráma, amelyben furcsa háromszögtörténet bontakozik ki egy férfi és két nő között. A film az emberi kapcsolatokról, konfliktusokról, a változás nehézségeiről és az elengedésről szól. Az alkotást a Filamalap mellett a Román Filmközpont is támogatta. A főszereplő az Európai Filmdíjas Borbély Alexandra, az Arany Medve-díjas Bogdan Dumitrache román művész és Kiss Diána Magdolna.


Spiral_forgatasa
A Spirál forgatása
Fotó: Facebook/Tofán Zsolt


Bagota Béla Valan című, első nagyjátékfilmje a skandináv bűnügyi történetek nyomvonalán haladó thriller, erdélyi magyar színészek főszereplésével. Az elsőfilmes rendező alkotásának fő helyszíne az erdélyi bányaváros, Balánbánya. A romániai forradalom káoszában egy 13 éves kislány nyomtalanul eltűnik Valanból, a hólepte erdélyi bányavárosból. Huszonkét évvel később az eltűnt lány bátyja, Péter (Krisztik Csaba) rendőrként nyomoz gyerekkereskedelmi ügyekben Brassóban. Amikor egy veszélyes bevetés után megtudja, hogy szülővárosa környékén egy holttestre bukkantak, felmerül benne, hogy a húgát találták megm ezért visszatér Valanba, hogy szembenézzen múltjával.


Bodzsár Márk a Filmalap 463 millió forintos támogatásával készítette a Drakulics elvtárs című Kádár-kori vígjátékot. A női főszereplő, Walters Lili egy feltörekvő fiatal kémnőt játszik a filmben, akit a titkosszolgálat ráállít az Adjunk vért Vietnámnak!-mozgalom nyugatról hazalátogató díszvendégére, Fábián elvtársra. A célszemély, akit Nagy Zsolt alakít, több hasonlóságot is mutat a hollywoodi Drakula filmekből ismerős Lugosi Bélával. Nagy Ervin kommunista James Bondként a legkülönfélébb titkosszolgálati módszereket bevetve próbál a végére járni, hogy tényleg egy szörnyeteg érkezett-e a Magyar Népköztársaságba.


Lakos Nóra Hab munkacímet viselő romantikus vígjátékában a főszereplő (Kerekes Vica) egy reménytelenül szerelmes cukrászlány, aki mindent megtesz, hogy megmentse cukrászdáját, és visszaszerezze élete szerelmét. A rendező első nagyjátékfilmjében az elköteleződéstől rettegő mai harmincas „felnőttgyerekek” párkapcsolatai állnak a középpontban.


Szabó István 30 évvel utolsó közös munkájuk – az 1988-ban bemutatott Hanussen – után a főszerepet ismét Klaus Maria Brandauerre osztotta a Zárójelentésben. Az orvosprofesszor, akit váratlanul nyugdíjaznak, lemegy szülőfalujába körorvosnak, hogy megtalálja fiatalkori önmagát. Ebben társa általános iskolai barátja, a falu plébánosa, akivel sorsuk azonossá válik.

 

Nagy Zoltán első filmje a Guerillához hasonlatosan a Filmalap Inkubátor Program keretében valósul meg, főszerepeit Máté Gábor, Major Erik és Bodnár Lulu játsszák. Az Impromptu várhatóan 2019 tavaszán kerül a mozikba. A film egy ifjúsági zenekarról szól, amely egy rangos zenei versenyre készül. A zenekar 18 éves szólistája, Dávid megsejti, hogy a banda 60 éves karmesterének viszonya van egy 13 éves csellista lánnyal, ezért nyomozásba kezd, hogy kiderítse az igazságot. A helyzetet bonyolítja, hogy az idős karmester a fiú mentora, szinte pótapja.


A Poligamy és a Coming out című közönségsikereket jegyző Orosz Dénes Mimi című romantikus vígjátékának főhőse a filmkritikus Gergő (Mészáros Béla), aki úgy próbálja boldoggá tenni unokamániás, súlyos szívbeteg édesanyja (Básti Juli) utolsó napjait, hogy beviszi hozzá öthónapos terhes szomszédját, Sacit (Tenki Réka), és azt hazudja a néninek, hogy a lány tőle vár gyereket. Csakhogy új szív érkezik, a mamát megműtik, és gyógyulni kezd. Gergő és Saci kénytelen tovább játszani a szerelmespár szerepét. A lavina elindul: az egyre hajmeresztőbb események következtében egy idő után már nemcsak a mama, de idős barátai, sőt Gergő munkatársai is azt hiszik, hogy Gergő és Saci egy pár, akiknek hamarosan babájuk születik. A rendező kiemelte: generációja problémáját dolgozza fel a filmben, szerinte sokan negyvenévesen is gyereknek érzik magukat, erősen kötődnek szüleikhez. A film azt a kérdést is feszegeti, hogy mi mindent vagyunk képesek megtenni a szeretteink boldogságáért, de benne van az elköteleződéstől, boldogságtól, haláltól való szorongás is – tette hozzá.


Mimi2
Tenki Réka (háttal) és Básti Juli a Mimi forgatásán.
Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

 

Hartung Attila első játékfilmje, a Senki nem megy sehova szintén Inkubátoros, és a mai fiatalokról szól. A főszereplő Gergő, egy megnyerő, sportos tinédzser, akinek életét befolyásos, bíró apja egyengeti. A fiú az érettségi után egy amerikai egyetemre megy továbbtanulni, ám előtte még bulizik egy nagyot legjobb barátaival. A banda provokatív videókat készít a netre, versengésszerű kihívásokkal próbál minél nagyobb nézettséget elérni. Egy házibulin azonban a fiúk túl messzire mennek, Gergő fogadásból lefekszik egy lánnyal, Lillával. A buliról készült felvételek botránnyá fajulnak a közösségi médiában, Lilla eltűnik. A bűntudattól gyötört Gergő beleveti magát a budapesti éjszakába barátaival, hogy megtalálja a lányt, és megpróbálja tisztázni a történeteket.


15 év után ismét mozifilmet rendez a Megáll az idő, A részleg és a Haggyállógva Vászka alkotója, Gothár Péter. A film családi véletlenek hét epizódját meséli el. A film főszereplője Rezes Judit lesz.

 

Demian József román–magyar koprodukcióban készít játékfilmet, mely egy színházi társulat egyetlen éjszakáját meséli el. A főpróba forgatagában a társulat tagjai teljes jelmezben, saját ruhájuk, pénzük és mobiltelefonjuk nélkül kénytelenek hazaindulni, kilépni a hétköznapi valóságba, miután a színházi öltözőket zárva találják. A színészek szembesülnek az örök kérdéssel: hol ér véget a színpadi karakter és hol kezdődik az ember?

plakat003

B32_Galeria_Feluliras_r

2019.03.21

Hat nap alatt 74 helyszínen csaknem 100 kiállítás, valamint 100 kísérőrendezvény várja az érdeklődőket a Budapest Art Week programsorozaton április 9. és 14. között Budapesten. Újdonság idén a Közelítő nevű művészetpedagógiai program, amely során mintegy 500 diák ismerkedhet meg a kortárs képzőművészettel, és személyesen találkozhat az alkotókkal és galéristákkal.

szentgyorgynaplabitababszinhaz
2019.03.21

A tudományos felmérések azt támasztják alá, hogy a színházi élményben részesült gyerekek boldogabbak az abból kimaradt társaiknál – mondja Novák János rendező, a Kolibri Színház igazgatója. A bábművészet érvényességéről, kihívásokról és tabukról is beszélgettünk vele a bábszínház világnapja alkalmából.

IMG_20190320_101851

2019.03.21

Minél távolabb vagyunk időben egy történelmi eseménytől, annál nehezebb elképzelnünk a jeles napok hétköznapi emberét. A forradalmak kapcsán leginkább az összecsapásokról, háborús veszteségekről vagy győzelmekről van fogalmunk, és keveset tudunk az akkori mindennapokról. Az 1848/49-es eseményekről is elsősorban az ikonikus történések jutnak eszünkbe, az kevésbé, hogyan is zajlott az idő tájt az élet egy átlagos családban.

Perzsa kori, 2500 éves, emberi fejet mintázó cseréptöredéket találtak Jeruzsálemben a mai óváros melletti régészeti feltáráson. Az ókori egyiptomi, főként az otthonokat, az anyákat és a gyermekeket védelmező Bész istenség emberi vonásokat mutató fejének töredékét ábrázolja a cserép, amely egykor egy agyagedényt díszített. A Biblia szerint a perzsa korban épült újjá Jeruzsálem, amikor a babiloni fogság után megengedték a zsidók visszatérését Izrael földjére. Néhány évtizeddel korábban a babiloniak lerombolták a várost, és lakóit elhurcolták. A most talált cserép az akkoriban a perzsák uralta vidékeken divatos Bész-cserép, amely az egyiptomi mitológiából ered.

288 oldalas kötetben mutatja be Endre Béla festőművész életútját és életművét a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum. A család- és élettörténet, valamint a művész alkotásainak monografikus elemzése mellett másfélszáz festményének reprodukciója is helyet kapott a nagyalakú, magas nyomdai minőségben megjelent kötetben. A kötet szerzője, Nátyi Róbert művészettörténész szerint Endre Béla európai jelentőségű művész, akitől Tornyai János is rengeteg inspirációt meríthetett.

Összesen mintegy 70 pályázat érkezett a fesztivál felhívására, az előzsűrizést követően a nemzetközi szakemberekből álló grémium 25 film közül választotta ki a tíz győztes alkotást. A maximum háromperces filmek párkapcsolatokról, internetes zaklatásról, előítéletekről, az összetartozás-tudatról szólnak, de érintik a környezetvédelem témáját is. A győztes alkotásokat a Cannes-i Global Short Film Award mobiltelefonos szekciójának döntőjében vetítik május 25-én Franciaországban.

Március 23-án, szombaton egésznapos ingyenes programsorozattal várják az érdeklődőket a Bach Mindenkinek Fesztiválra a Gödöllő Királyi Kastélyban. Az esti nagykoncerten a Magyar Honvédség Tata Helyőrségi Zenekara lép fel Balázs Attila őrnagy és Medveczky Ádám dirigálásával, közreműködik Bábel Klára hárfaművész, Harcsa Veronika énekművész és Demeniv Mihály harmonikaművész.

Csaknem 4 millióan látogatták tavaly a Mária Terézia (1717-1780) egykori nyári rezidenciájaként épült, az UNESCO világörökségi listáján is szereplő bécsi kastélyt. Egy évvel korábban 3,8 millió fizető vendéget regisztráltak.

A régió egyik legfontosabb összművészeti eseménysorozata március 20-án az Akvárium Klubban mutatta be tavaly debütált, nagy sikerű magazinja aktuális lapszámát, amely exkluzív interjúkkal és izgalmas cikkekkel segít ráhangolódni az április 5-én kezdődő kulturális tavaszra.

20190320_YOULI_Akusztik_Horanyi_Juli_Weisz_Nandor_Gulyas_Barna

Március 24-én a ljubljanai Cankarjev Dom dísztermében példaértékű nemzetközi művészi összefogásban hangversennyel emlékeznek meg az isonzói csaták áldozatairól. A koncerten egy különleges mű, Avgust Ipavec: A zöld smaragd színei – elfelejtett szenvedés című szimfonikus költeménye hangzik el összesen mintegy 250 alkotó részvételével, a Budapesti Filharmóniai Társaság közreműködésével.

Idén 13. alkalommal rendezik meg a fiatal filmesek egyik legfontosabb eseményét, a BIG filmfesztivált, ahol évről-évre a 12 és 30 közötti korosztály nevezheti rövidfilmjeit, műfajtól függetlenül.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem is részt vesz március 22-én azon a földrészeken átívelő, 59 ország részvételével zajló Homérosz-olvasáson, amelyet a lyoni École Normale Supérieure kezdeményezett. Az SZFE volt és jelenlegi hallgatói mellett a kulturális élet meghatározó szereplői és civilek is ott lesznek a mintegy tizenkét órásra tervezett Iliász-olvasáson.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma