15_eves

2019.01.10

Idén várhatóan tizennégy új magyar film kerül a hazai mozikba. Köztük nyolc elsőfilmes rendező alkotása, amelyek a Filmalap Inkubátor Programja támogatásával jöhettek létre.

Varadi_Gergely
Váradi Gergely a Guerillában
Fotó: IMDb


A rövidfilmjeivel Cannes-ban és Berlinben is sikereket elért Kárpáti György Mór első nagyjátékfilmje, a Guerlilla két testvér viszonyán és egy szerelmi háromszög történetén keresztül mutatja meg az 1848-49-es szabadságharcot, valamint az erdő mélyén harcoló fiatal gerillák életét. Főhőse a forradalom kitörésekor elbújik a sorozás elől, helyette öccse vonul be. A világosi fegyverletételt követően bűntudattól gyötörve útnak indul, hogy megkeresse testvérét.

A Guerilla hiteles korrajz: készítőinek célja, hogy a historizáló szemlélet helyett a közeli perspektíva használatával mutassák meg az 1848-49-es időszak hangulatát, az ismeretlen hősök néhány napját az erdő mélyén. Az Inkubátor Programjának 64 millió forintos támogatásával készült alkotás 2019. márciusában kerül a hazai mozikba.

 

Szász Attila Apró mesék című történelmi thrillere 1945-ben, a II. világháború utáni hónapokban játszódik Magyarországon, amikor káosz és bizonytalanság uralkodik az országban. A főszereplő egy szélhámos, aki ezt a zavaros időszakot próbálja kihasználni, míg egy váratlan találkozás örökre meg nem változtatja az életét. A főszerepeket a Saul fiából ismerős Molnár Levente, valamint Szabó Kimmel Tamás és Kerekes Vica alakítja.


apro_mesek
Jelenet az Apró mesékből

 

Dobó Kata első rendezése, a Kölcsönlakás története Ray Cooney és John Champman azonos című színdarabján alapul. A klasszikus félreértéseken alapuló vígjáték főszereplője Balla Eszter és Haumann Máté.

 

Kocsis Ágnes, a Friss levegő és a Pál Adrienn írója és rendezője Éden címmel készített filmet arról, hogy az emberiségnek már nincs hová menekülnie saját maga elől. A magyar-román koprodukcióban készülő alkotás egy különös szerelmi történet, amelynek középontjában egy harmincas évei végén járó nő áll, aki szinte mindenre allergiás, ezért teljes elszigeteltségben él. Kapcsolatba kerül egy pszichiáterrel, aki megpróbálja kideríteni, mi van a nő betegsége mögött. A női főszerepet Lana Baric horvát színésznő alakítja.

 

Felméri Cecília első nagyjátékfilmje, a Spirál egy thriller elemeket tartalmazó, humorral átszőtt lélektani dráma, amelyben furcsa háromszögtörténet bontakozik ki egy férfi és két nő között. A film az emberi kapcsolatokról, konfliktusokról, a változás nehézségeiről és az elengedésről szól. Az alkotást a Filamalap mellett a Román Filmközpont is támogatta. A főszereplő az Európai Filmdíjas Borbély Alexandra, az Arany Medve-díjas Bogdan Dumitrache román művész és Kiss Diána Magdolna.


Spiral_forgatasa
A Spirál forgatása
Fotó: Facebook/Tofán Zsolt


Bagota Béla Valan című, első nagyjátékfilmje a skandináv bűnügyi történetek nyomvonalán haladó thriller, erdélyi magyar színészek főszereplésével. Az elsőfilmes rendező alkotásának fő helyszíne az erdélyi bányaváros, Balánbánya. A romániai forradalom káoszában egy 13 éves kislány nyomtalanul eltűnik Valanból, a hólepte erdélyi bányavárosból. Huszonkét évvel később az eltűnt lány bátyja, Péter (Krisztik Csaba) rendőrként nyomoz gyerekkereskedelmi ügyekben Brassóban. Amikor egy veszélyes bevetés után megtudja, hogy szülővárosa környékén egy holttestre bukkantak, felmerül benne, hogy a húgát találták megm ezért visszatér Valanba, hogy szembenézzen múltjával.


Bodzsár Márk a Filmalap 463 millió forintos támogatásával készítette a Drakulics elvtárs című Kádár-kori vígjátékot. A női főszereplő, Walters Lili egy feltörekvő fiatal kémnőt játszik a filmben, akit a titkosszolgálat ráállít az Adjunk vért Vietnámnak!-mozgalom nyugatról hazalátogató díszvendégére, Fábián elvtársra. A célszemély, akit Nagy Zsolt alakít, több hasonlóságot is mutat a hollywoodi Drakula filmekből ismerős Lugosi Bélával. Nagy Ervin kommunista James Bondként a legkülönfélébb titkosszolgálati módszereket bevetve próbál a végére járni, hogy tényleg egy szörnyeteg érkezett-e a Magyar Népköztársaságba.


Lakos Nóra Hab munkacímet viselő romantikus vígjátékában a főszereplő (Kerekes Vica) egy reménytelenül szerelmes cukrászlány, aki mindent megtesz, hogy megmentse cukrászdáját, és visszaszerezze élete szerelmét. A rendező első nagyjátékfilmjében az elköteleződéstől rettegő mai harmincas „felnőttgyerekek” párkapcsolatai állnak a középpontban.


Szabó István 30 évvel utolsó közös munkájuk – az 1988-ban bemutatott Hanussen – után a főszerepet ismét Klaus Maria Brandauerre osztotta a Zárójelentésben. Az orvosprofesszor, akit váratlanul nyugdíjaznak, lemegy szülőfalujába körorvosnak, hogy megtalálja fiatalkori önmagát. Ebben társa általános iskolai barátja, a falu plébánosa, akivel sorsuk azonossá válik.

 

Nagy Zoltán első filmje a Guerillához hasonlatosan a Filmalap Inkubátor Program keretében valósul meg, főszerepeit Máté Gábor, Major Erik és Bodnár Lulu játsszák. Az Impromptu várhatóan 2019 tavaszán kerül a mozikba. A film egy ifjúsági zenekarról szól, amely egy rangos zenei versenyre készül. A zenekar 18 éves szólistája, Dávid megsejti, hogy a banda 60 éves karmesterének viszonya van egy 13 éves csellista lánnyal, ezért nyomozásba kezd, hogy kiderítse az igazságot. A helyzetet bonyolítja, hogy az idős karmester a fiú mentora, szinte pótapja.


A Poligamy és a Coming out című közönségsikereket jegyző Orosz Dénes Mimi című romantikus vígjátékának főhőse a filmkritikus Gergő (Mészáros Béla), aki úgy próbálja boldoggá tenni unokamániás, súlyos szívbeteg édesanyja (Básti Juli) utolsó napjait, hogy beviszi hozzá öthónapos terhes szomszédját, Sacit (Tenki Réka), és azt hazudja a néninek, hogy a lány tőle vár gyereket. Csakhogy új szív érkezik, a mamát megműtik, és gyógyulni kezd. Gergő és Saci kénytelen tovább játszani a szerelmespár szerepét. A lavina elindul: az egyre hajmeresztőbb események következtében egy idő után már nemcsak a mama, de idős barátai, sőt Gergő munkatársai is azt hiszik, hogy Gergő és Saci egy pár, akiknek hamarosan babájuk születik. A rendező kiemelte: generációja problémáját dolgozza fel a filmben, szerinte sokan negyvenévesen is gyereknek érzik magukat, erősen kötődnek szüleikhez. A film azt a kérdést is feszegeti, hogy mi mindent vagyunk képesek megtenni a szeretteink boldogságáért, de benne van az elköteleződéstől, boldogságtól, haláltól való szorongás is – tette hozzá.


Mimi2
Tenki Réka (háttal) és Básti Juli a Mimi forgatásán.
Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

 

Hartung Attila első játékfilmje, a Senki nem megy sehova szintén Inkubátoros, és a mai fiatalokról szól. A főszereplő Gergő, egy megnyerő, sportos tinédzser, akinek életét befolyásos, bíró apja egyengeti. A fiú az érettségi után egy amerikai egyetemre megy továbbtanulni, ám előtte még bulizik egy nagyot legjobb barátaival. A banda provokatív videókat készít a netre, versengésszerű kihívásokkal próbál minél nagyobb nézettséget elérni. Egy házibulin azonban a fiúk túl messzire mennek, Gergő fogadásból lefekszik egy lánnyal, Lillával. A buliról készült felvételek botránnyá fajulnak a közösségi médiában, Lilla eltűnik. A bűntudattól gyötört Gergő beleveti magát a budapesti éjszakába barátaival, hogy megtalálja a lányt, és megpróbálja tisztázni a történeteket.


15 év után ismét mozifilmet rendez a Megáll az idő, A részleg és a Haggyállógva Vászka alkotója, Gothár Péter. A film családi véletlenek hét epizódját meséli el. A film főszereplője Rezes Judit lesz.

 

Demian József román–magyar koprodukcióban készít játékfilmet, mely egy színházi társulat egyetlen éjszakáját meséli el. A főpróba forgatagában a társulat tagjai teljes jelmezben, saját ruhájuk, pénzük és mobiltelefonjuk nélkül kénytelenek hazaindulni, kilépni a hétköznapi valóságba, miután a színházi öltözőket zárva találják. A színészek szembesülnek az örök kérdéssel: hol ér véget a színpadi karakter és hol kezdődik az ember?

KAD_Kultura_596x90_002

szir_001

2019.08.17

Mivel hat legmélyebben egy háború, ha nem azzal, hogy a számok és adatok mellett arcot, arcokat kap? Hogy testközelbe kerül, megérint. Az augusztus 14-én a Párbeszéd Házában Aleppo. Háború. Újjászületés – A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szíriában címmel nyílt páros fotókiállítás a szíriai háborúba visz el.

ART_LABEL

2019.08.17

A Sziget Fesztivál Európa egyik legnagyobb könnyűzenei és kulturális rendezvényeként vonzó célpont: tavaly több mint félmillió embert látott vendégül a Hajógyári. A számos külföldi országból érkező fesztiválozót elsősorban a világhírű előadók koncertjei csábítják hozzánk, ám nem érdemes elmenni a Sziget kínálta további programok és élmények mellett sem. Az Art Label Budapest sátrában töltöttem két és fél napot.

barokk_randevu_denes_viktor_res

2019.08.16

Bach ritkán felcsendülő világi kantátáját, a Phoebus és Pánt mutatják be augusztus 24-én a Gödöllői Királyi Kastélyban. A Barokk randevú programjában felcsendülő előadás az emelkedett és hétköznapi művészet párharcáról szól. Dénes Viktor rendező úgy véli: a lényeg, hogy életre keljen a koncertterembe álmodott történet a színpadon.

Több mint százezer éves erdei őselefánt maradványait találták meg a második varsói metróvonal építése közben. A 115-130 ezer évvel ezelőtt élt nőstény mintegy hét tonnás lehetett, medence- és lábszárcsontjaira hat méterrel a felszín alatt bukkantak rá. Utoljára az 1960-as években történt hasonló felfedezés Lengyelországban, a most előkerült csontmaradványokat a helyszínen állítják majd ki egy üvegvitrinben.

A VisitEngland frissen közzétett összesítése szerint a Tate Modern múzeum volt Anglia leglátogatottabb ingyenes turistalátványossága. Az intézmény 5,87 millió embert vonzott tavaly, a legnépszerűbb fizetős hely – az előző évekhez hasonlóan – a londoni Tower volt 2,6 millió látogatóval. Több mint 1500 turisztikai célpont adatait összesítve készült a jelentés, mely alapján az is megállapítható, hogy az angliai nevezetességek látogatottsága – különös tekintettel a múzeumokra és galériákra – két százalékkal nőtt.

Peter Fonda 79 éves volt. A hollywoodi filmvilág egyik ismert családjából származott: édesapja a filmművészet nagy öregje, a néhai Henry Fonda, nővére Jane Fonda, leánya a szintén színésznő Bridget Fonda.

Karrierje az 1960-as évek ellenkultúrájának mozgalma idején ívelt fel. Legismertebb filmje az 1969-ben bemutatott Szelíd motorosok, amelynek társ-forgatókönyvírója is volt. Mintegy száz film alkotója volt: színészként, forgatókönyvíróként, rendezőként. Kétszer jelölték Oscar-díjra: 1970-ben a Szelíd motorosok forgatókönyvírójaként, illetve 1998-ban a legjobb férfi alakításért az Ulee aranya című filmben, ez utóbbiért Golden Globe-díjat kapott.

Több mint másfél méteres ősi pingvin maradványait azonosítottak Új-Zéland déli részén. A fosszíliákat 2018-ban fedezte fel egy amatőr paleontológus, az 56-66 millió évvel ezelőtt élt madár nagyjából 80 kilogrammos lehetett, így nem tűnik ki a sziget gigantikus, kihalt élőlényeinek sorából. Szakértők a csontok elemzése alapján arra jutottak, hogy azok egy eddig ismeretlen fajhoz tartoznak, melynek a crossvallia waiparensis nevet adták.

Bár számos új film forgalmazását kezdték meg a hétvégén az észak-amerikai mozik, a Universal stúdió Halálos iramban: Hobbs & Shaw című filmje megtartotta vezető helyét a kasszasikerlisták élén. A Dwayne Johnson és Jason Statham főszereplésével készült misztikus akciófilmre 25,4 millió dollárért váltottak jegyet forgalmazása második hétvégéjén. Kilenc nap után a film 108 millió dollár jegybevételt hozott az észak-amerikai mozikban és 224 millió dollárt külföldön.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

koronazas01

Augusztus 17-én kezdődik Tatán a barokk zenei fesztivál, az egyhetes rendezvénysorozat programjában többször közreműködnek az ugyanebben az időben zajló Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei Mesterkurzus hallgatói.

Augusztus 22-én rendezik meg a 12. Győri Bor-, Borlovag- és Gasztronómiai Fesztivált, majd a magyar és külföldi előadókat is összefogó Total Dance Festival látványos show-műsorával augusztus 24-én zárják a nyári fesztiválsorozatot Győrben.

Változatos és színes műsorral várja az érdeklődőket Pakson a Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál. Augusztus 23. és 25. között – a kiváló hazai zenészek mellett – külföldi vendégek is érkeznek a rendezvényre több európai országból és Japánból.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma