2018.11.26

Háborúban, forradalomban, változásokkal és válságokkal teli korban emberi és művészi példakép volt. Lírájával, regényeivel, esszéivel, műfordításaival és szerkesztőként is jelentős életművet hagyott maga után. A ma 135 éve született költőről az utókor számtalan alkotással emlékezett meg. Ezek közül mutatunk be néhányat.

Rippl-Rónai József művészetének fő pártolói a Nyugat íróinak köréből kerültek ki, ezért a húszas évek elejétől egy magyar irodalmi portrégaléria megalkotásába kezdett. Le akarom festeni mindazokat, akik ezt a viszontagságos kis maradék országunkat naggyá, kultúrájában elismertté teszik” – írta Ernst Lajosnak 1923-ban. Ebben az évben festette meg Babits portréját is.


Rippl-babits
A kép a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum tulajdonát képezi
Fotó: wikipedia.org

 

Szekszárdon két szobrot is állítottak Babits Mihálynak. Az egészalakos bronzszobrot, Kis Kovács Gyula szobrászművész alkotását 1971-ben avatták fel a költő nevét viselő művelődési ház melletti kis téren. Onnan helyezték át mai helyére, a Sétakert platánjai alá.


Kis_Kovacs_Gyula__Babits
Kis Kovács Gyula szobra
Fotó: szoborlap.hu


A másik szobor a töprengő költőt örökíti meg szülőházánál. Farkas Pál szekszárdi szobrászművész a hajdani árnyékos lugasba helyezte a kőfotelt, amely hű mása az emlékházban lévő bőrfotelnek. Ott áll, ahol Babits a legszívesebben üldögélt. A művet 1981-ben avatták fel. A költő otthonában berendezett múzeumot először Illyés Gyula 1967-ben, az átalakított emlékházat Juhász Ferenc nyitotta meg 1983-ban.


Babtis_Szekszard
Farkas Pál alkotása
Fotó: köztérkép


Babits 1891–1901 között a pécsi ciszterci rend gimnáziumának diákja volt, itt is érettségizett. Aktívan részt vett az iskola életében, irányította az önképzőkört, szinte az összes irodalmi pályázatot megnyerte. Többször említette Pécset mint szellemi élete ébredésének helyszínét, és szívesen emlékezett vissza diákéveire.


Toth_Zsuzsa_Babits
Tóth Zsuzsa alkotása
Fotó: szoborlap.hu

Két szobra is áll a városban, az egyiket Borsos Miklós (1981), a másikat Tóth Zsuzsa (2003) alkotta.

Borsos_Miklos_Babits
Borsos Miklós szobra
Fotó: szoborlap.hu


Babits egyik Dante-fordításáért kapott díjat a tőzsdén megforgatva nagyobb összegre tett szert. Esztergomi barátai javasolták neki, hogy ebből az ő környékükön vásároljon házat. Babits közel 60 műve született az előhegyi villában. Feleségével egészen a költő haláláig töltötték benne nyaraikat. E város őrzi Borsos Miklós szobrászművész bronz domborművét, melyet a Jónás könyve ihletett. A cethal előtt Jónás próféta látható. Az idézet a Jónás könyvének második részéből való: „De mennél csúfabb mélybe hull le szolgád, annál világosabb előtte orcád”. A domborművet Babits Mihály halálának (1941. augusztus 4.) 25. évfordulója alkalmából leplezték le 1966. augusztus 20-án.


Jonas_konyve
Borsos Miklós domborműve Esztergomban


Ugyancsak Esztzergomban, a Babits-házhoz felvezető út előtti kis téren 1983-tól állt Borbás Tibor alkotása. A szobrot 2007-ben ellopták és megsemmisítették. 2008-ban Borbás Márton, Borbás Tibor fia rekonstruálta és újraöntötte. Jelenleg a város főterén áll.


Borbas_Marton_Babits
Borsos Miklós szobra
Fotó: szoborlap.hu

A költő születésének 125. évfordulóján avatták fel Budapesten a Munkácsy- és Kossuth-díjas Marton László szobrászművész Babits-szobrát.

Marton_Laszlo_Babits
Marton László szobrászművész Babits Mihály-szobra
Fotó: szoborlap.hu


A Vérmezőn, a Bugát lépcsőnél álló köztéri alkotás arra a környékre került, ahol Babits utolsó éveit töltötte. Mellette idézetfal áll, ahol versrészleteket helyeztek el a költőtől. Az emlékműegyüttest Finta József tervezte.


B. Á.

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

noisebox

2019.05.21

Május 30-tól művészeti programok költöznek Buda egyik legnépszerűbb művésztanyájára, Bartók-negyedbe. Az érdeklődők ellátogathatnak többek között a Secret Mapping Experiment első önálló kiállítására, a Secret Spheres-re, valamint a Kiégő Izzók interaktív audiovizuális installációjára, a Noise Box-ra.

bodolay

2019.05.21

Májustól Bodolay Géza rendező vezeti az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet. Nem tervez radikális változtatásokat, de szeretné megszólítani – ahogyan fogalmazott, a nagybetűs – Ifjúságot. Kérdéseinkre írásban válaszolt.

ady_endre_boncza_berta_csinszka2

2019.05.21

„Az Ady verseket, mint tudod nem én írtam, a Márffy képeket, mint tudod nem én festem – de irtózom már mindég olyan várakból tekintgetni a nagyvilágba – ahol legjobb óráimban is csak nemes apród vagyok” – írta Csinszka 1929-ben egyik levelében. Boncza Berta Petőfi Irodalmi Múzeumban őrzött kéziratos hagyatékáról Zeke Zsuzsanna irodalomtörténész mesélt az Ady Emlékmúzeumban.

A monumentális épületben a csecsemők etetésére szolgáló szobát júliusban adják át. Tavaly Kolkatában az anyák egy bevásárlóközpont előtt tüntettek, ahol egy alkalmazott azt mondta egy kismamának, hogy a vécén szoptassa meg a gyerekét. A Tádzs Mahalt évente akár nyolcmillióan is megtekintik. A 17. században a Jamuna folyó partján fehér márványból emelt mauzóleumot Sah Dzsehán, az indiai mogul dinasztia ötödik uralkodója építtette szeretett felesége, a perzsa származású Mumtáz Mahal számára. Az asszony 1631-ben, fiatalon halt meg, Sah Dzsehán pedig megesküdött: olyan síremléket állít feledhetetlen szerelmének, amilyet még nem látott a világ.

Fréderic Chopin művei szólalnak meg Farkas Gábor zongoraművész lemezbemutató koncertjén június 5-én a Pesti Vigadóban. A művész a budapesti lemezbemutató után, 2019 nyarán a New York-i Lincoln Centerben ad kamarakoncertet és szólóestet, valamint fellép és mesterkurzusokat tart a Classical Bridge Festival nemzetközi zenei fesztiválon.

Május 22-én, szerdán Lichter Péter és Máté Bori The Rub című experimentális filmjét vetítik a budapesti Három Hollóban. A Berlinalén debütált alkotás Shakespeare Hamletjének rendhagyó adaptációja, amely teljes egészében a dráma főhősének szemszögén keresztül meséli el a történetet. A képzőművészeti szintre emelkedett mozgóképek hatását Horváth Ádám Márton szuggesszív dallamai teszik teljessé, amelyek ezúttal egy improvizatív koncert keretében elevenednek meg.

Mintegy hét év szünet után újra napirendre vették az új nemzeti könyvtár építésének projektjét Szlovéniában, az erről szóló dokumentumot hétfőn írta alá Jernej Pikalo oktatási és tudományos miniszter.

Június 9-ig tekinthető meg a Vajda Lajos Stúdió tagjainak tárlata az egyesület pinceműhelyében. Kiállít többek között: Almási M NHJH,KGT.MGertrúd, Krizbai Sándor, feLugossy László, drMáriás, ef Zámbó István. Bővebb információ itt olvasható.

Május 24. és 26. között huszonötödik alkalommal rendezik meg Szolnokon az Országos Néptáncfesztivált.

2295-szolnoki-orszagos-neptancfesztival

Természetfilm-vetítésekkel, szemléletformáló, családi és diák programokkal várják május utolsó hétvégéjén a természet- és környezetvédelmi filmnapok sorozatban résztvevő városok filmszínházai, művelődési házai, nemzeti parkjai az érdeklődőket.

A 2. Bánffy Music Day alkalmával ötórás klasszikus zenei maratont kínálnak a látogatóknak. A május 25-én 11 órakotr kezdődő eseményen a párhuzamosan zajló koncerteknek a kastély már helyreállított terei adnak helyet.

Május 22. és 26. között tartják Veszprémben a kortárs táncművészeti előadásokat bemutató Tánc Fesztiválját.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma