2018.11.26

Háborúban, forradalomban, változásokkal és válságokkal teli korban emberi és művészi példakép volt. Lírájával, regényeivel, esszéivel, műfordításaival és szerkesztőként is jelentős életművet hagyott maga után. A ma 135 éve született költőről az utókor számtalan alkotással emlékezett meg. Ezek közül mutatunk be néhányat.

Rippl-Rónai József művészetének fő pártolói a Nyugat íróinak köréből kerültek ki, ezért a húszas évek elejétől egy magyar irodalmi portrégaléria megalkotásába kezdett. Le akarom festeni mindazokat, akik ezt a viszontagságos kis maradék országunkat naggyá, kultúrájában elismertté teszik” – írta Ernst Lajosnak 1923-ban. Ebben az évben festette meg Babits portréját is.


Rippl-babits
A kép a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum tulajdonát képezi
Fotó: wikipedia.org

 

Szekszárdon két szobrot is állítottak Babits Mihálynak. Az egészalakos bronzszobrot, Kis Kovács Gyula szobrászművész alkotását 1971-ben avatták fel a költő nevét viselő művelődési ház melletti kis téren. Onnan helyezték át mai helyére, a Sétakert platánjai alá.


Kis_Kovacs_Gyula__Babits
Kis Kovács Gyula szobra
Fotó: szoborlap.hu


A másik szobor a töprengő költőt örökíti meg szülőházánál. Farkas Pál szekszárdi szobrászművész a hajdani árnyékos lugasba helyezte a kőfotelt, amely hű mása az emlékházban lévő bőrfotelnek. Ott áll, ahol Babits a legszívesebben üldögélt. A művet 1981-ben avatták fel. A költő otthonában berendezett múzeumot először Illyés Gyula 1967-ben, az átalakított emlékházat Juhász Ferenc nyitotta meg 1983-ban.


Babtis_Szekszard
Farkas Pál alkotása
Fotó: köztérkép


Babits 1891–1901 között a pécsi ciszterci rend gimnáziumának diákja volt, itt is érettségizett. Aktívan részt vett az iskola életében, irányította az önképzőkört, szinte az összes irodalmi pályázatot megnyerte. Többször említette Pécset mint szellemi élete ébredésének helyszínét, és szívesen emlékezett vissza diákéveire.


Toth_Zsuzsa_Babits
Tóth Zsuzsa alkotása
Fotó: szoborlap.hu

Két szobra is áll a városban, az egyiket Borsos Miklós (1981), a másikat Tóth Zsuzsa (2003) alkotta.

Borsos_Miklos_Babits
Borsos Miklós szobra
Fotó: szoborlap.hu


Babits egyik Dante-fordításáért kapott díjat a tőzsdén megforgatva nagyobb összegre tett szert. Esztergomi barátai javasolták neki, hogy ebből az ő környékükön vásároljon házat. Babits közel 60 műve született az előhegyi villában. Feleségével egészen a költő haláláig töltötték benne nyaraikat. E város őrzi Borsos Miklós szobrászművész bronz domborművét, melyet a Jónás könyve ihletett. A cethal előtt Jónás próféta látható. Az idézet a Jónás könyvének második részéből való: „De mennél csúfabb mélybe hull le szolgád, annál világosabb előtte orcád”. A domborművet Babits Mihály halálának (1941. augusztus 4.) 25. évfordulója alkalmából leplezték le 1966. augusztus 20-án.


Jonas_konyve
Borsos Miklós domborműve Esztergomban


Ugyancsak Esztzergomban, a Babits-házhoz felvezető út előtti kis téren 1983-tól állt Borbás Tibor alkotása. A szobrot 2007-ben ellopták és megsemmisítették. 2008-ban Borbás Márton, Borbás Tibor fia rekonstruálta és újraöntötte. Jelenleg a város főterén áll.


Borbas_Marton_Babits
Borsos Miklós szobra
Fotó: szoborlap.hu

A költő születésének 125. évfordulóján avatták fel Budapesten a Munkácsy- és Kossuth-díjas Marton László szobrászművész Babits-szobrát.

Marton_Laszlo_Babits
Marton László szobrászművész Babits Mihály-szobra
Fotó: szoborlap.hu


A Vérmezőn, a Bugát lépcsőnél álló köztéri alkotás arra a környékre került, ahol Babits utolsó éveit töltötte. Mellette idézetfal áll, ahol versrészleteket helyeztek el a költőtől. Az emlékműegyüttest Finta József tervezte.


B. Á.

csango-bal-2017-Res

2019.02.22

„Felfoghatatlan dicsőség a csángóknak, hogy a számukra elérhetetlen távolságban és magasságban lévő Budapest főváros közönségét érdekli az ő kultúrájuk. Emiatt ma már rang Moldvában csángónak lenni” – mondta a Teleki Alapítvány igazgatója az idén immár 22. alkalommal megrendezett Csángó Bálról. Diószegi Lászlóval a vitrinből kivett hagyományőrzésről és a középkori Magyar Királyság határon túl megmaradt emlékeiről is beszéltünk.

06_marclay-R

2019.02.22

A művészeti műfajok közötti átjárás egyik izgalmas területe a zene, a hang és a kép, a vizualitás viszonya, lehetséges egymásra hatása. Alább olyan kortárs fotográfusok, vizuális művészek munkáiból láthatóak, akiknek a képeire a zene nem egyszerűen csak hatással volt, hanem a hang vizuális nyelvre való le- és átfordíthatóságának lehetőségei adja azok központi témáját.

pianoplays5
2019.02.22

A Győri Balett előadása nyitotta meg a Budapesti Táncfesztivált a Nemzeti Táncszínház nemrég átadott épületében a Millenárison. Velekei László művészeti vezető egy korábban már bemutatott darabját, a PianoPlayst, és egy kifejezetten a Nemzeti Táncszínház premierjére készített, élő zenés táncjátékát, a Passage-t láthatta a publikum.

Péntektől vasárnapig rendezik meg Melbourne-ben az ausztráliai magyarság legnagyobb rendezvényét, a Hungarofest kulturális seregszemlét, amelyen mintegy 60 programmal várják az érdeklődőket. A 15. találkozót 2-3 ezer vendég keresi fel alkalmanként a Magyar Központban. A pénteki megnyitón mutatták be Domaniczky Endre Ausztrália magyar szemmel című könyvét. Fellép többek között a Székely zenekar, a melbourne-i Gyöngyösbokréta, a Fonó tánccsoport és az Aranykalász tánccsoport, valamint a Csík János vezette Esszencia. Az eseményen Kű Lajos olimpiai ezüstérmes válogatott labdarúgóval is találkozhatnak az érdeklődők.

Hetedik alkalommal tartják meg február 28. és március 3. között Kárpátalján a magyar konyha hetét, amelyen 30 étterem és vendéglátóhely kínálja a megye hat járásában kedvezményes áron magyar ételeit. A magyar kormány által is támogatott, legnagyobb kárpátaljai gasztronómiai eseménynek jelentős szerepe van abban, hogy nagy mértékben nőtt Kárpátalján a kelet-ukrajnai konfliktus miatt néhány éve visszaesett idegenforgalom. A vendéglátóhelyek február 28-án, csütörtökön 50, a következő napokon pedig 25 százalékos árengedménnyel várják a vendégeiket. A vendéglátóhelyek listája, kínálatuk és áraik megtalálhatók itt.

A nemek közötti szakadékra mutatott rá a BBC kutatása, amely szerint a tavalyi toplistás popzenei számok előadói között háromszor annyi férfi volt, mint nő. Az olyan énekesek sikere ellenére, mint Dua Lipa és Ariana Grande, a nemek közötti szakadék tovább nőtt az elmúlt évtizedben. A tavalyi száz legnépszerűbb dalból csupán 13 olyan szerepelt a toplistán, amelyet kizárólag nők adtak elő, míg 2008-ban 35 ilyen szám volt. A BBC kutatása szerint a brit toplistákon nincs kevesebb a nő, mint tíz éve, viszont a férfi előadók száma 50 százalékkal nőtt, mivel a vezető popszámok esetében nagyon gyakori lett, hogy két popsztár együttműködéséből születnek. A popzenében mindig is jelen volt ez a nemek közötti kiegyenlítetlenség, elég visszatekinteni az elmúlt hatvan év legnagyobb sztárjaira, de mára többen hangsúlyozzák, hogy a kiegyenlítetlenség ellen tenni kellene.

Bezár február végén a bonni Beethoven-ház, hogy teljesen megújult tárlattal nyisson ki újra decemberre, a zeneszerző születésének 250. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév kezdetére. A Ludwig van Beethoven (1770-1827) élettörténetét jelenleg időrendben bemutató kiállítás gyökeres átdolgozásán kívül koncertek sorával és tudományos kongresszusokkal is megemlékeznek a zeneszerző születésének jubileumáról.

A milánói központú nemzetközi bankcsoport szociális projekteket finanszíroz a bevételből. Az olaszországi, ausztriai és németországi műgyűjteményeket dobják piacra, klasszikus és kortárs műveket, köztük 19. századi remekműveket, például impresszionisták képeit. Egyes műalkotásokat helyi múzeumoknak adományoznak, emellett fiatal művészeket is pártfogolni akar a bank. Az UniCredit tavaly 72,9 millió eurót fordított szociális projektekre Olaszországban, főleg mikrohitelezésre. Idén kiterjesztik a programot más olyan országokra is, amelyekben a bank jelen van, így Magyarországra is.

A búcsújárást bemutató színpadi műsorral és hajnalig tartó táncházzal várják az érdeklődőket szombaton a 23. Csángó Bálon a budapesti Millenáris parkban.

index

Lezárult a Fashion Street Budapest, a Bartók Béla Boulevard és az ArtHungry.com Tales/ Art/Fashion művészeti pályázatsorozat első felvonása. Az eredmény: Bereczki Kata február 19-én Tales of my life címmel nyílt kiállítása.

Liszt Esz-dúr zongoraversenyének első vázlatait még ifjúkorában vetette papírra, de csak később, a weimari időszakában kezdte kidolgozni, s összesen öt változatot készített az idők során. A bemutatón Berlioz vezényletével Liszt maga játszotta a zongoraszólamot. Február 22-én a Müpában a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Liszt-estjén az olasz Mariangela Vacatello zongoraművésznő szólaltatja meg a művet.

A nemrég elhunyt Grendel Lajosra emlélezve február 21-én 19 órától Grendel-emlékestet tartanak a a felvidéki Somorján, a Mozi klubban Tőzsér Árpád Kossuth-díjas költő, valamint N. Tóth Anikó, író, irodalomtörténész, egyetemi tanár részvételével. Tandori Dezsőre pedig két budapesti helyszínen emlékeznek ezen a héten: február 22-én 18 órától a Három Hollóban, 24-én 17 órától a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma