728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2019.07.28

Ha tombol a nyári hőség, és már a strandon se jó, akkor érdemes beiktatni egy kis múzeumozást is, ahol nemcsak hűsölni, de feltöltődni is lehet. Ezen a nyáron egyébként is rengeteg izgalmas kiállítás közül lehet válogatni. Mutatunk néhányat.

1. Király Tamás: Out of the Box

Ludwig Múzeum, Budapest


out_of_the_box_3_600x400


Vagány vállalkozás a Ludwig Múzeum részéről Király Tamás első retrospektív kiállítása, amelyen az underground divatpápa ikonikus öltözékei és projektjeinek fennmaradt dokumentációi szerepelnek. A kiállítás azért is izgalmas, mert képes visszaadni Király pillanatnyi és helyspecifikus bemutatóinak vizuális atmoszféráját.


A szeptember 15-ig látogatható kiállításról itt számoltunk be


2. Made in Asia. Százéves a Hopp Múzeum

Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, Budapest


_D0A4986_Copy


A kelet szerelmeseinek kötelező ez a kiállítás, de azoknak is erősen ajánlott, akik örömet lelnek egy finom teáskészletben vagy egy Buddha-szoborban. A tárlat különlegessége, hogy míg a nagyközönség előtt rendszerint csak egy-egy kultúra mutatkozik meg kiemelten, addig a Made in Asia a múzeum minden gyűjteményét (a kínait, a japánt, a koreait, az indiait, a délkelet-ázsiait, a mongolt, a tibeti-nepálit, a közel-keletit és a Zichy-féle régészeti gyűjteményt) felvonultathatja, így mindenki találhat számára izgalmas és érdekes részeket ebben a kiállításban.


A kiállítás, amelyről itt írtunk, 2020. augusztus 30-ig látogatható.


3. A szürrealista mozgalom Magritte-tól Dalíig

Magyar Nemzeti Galéria, Budapest


dali_lathatatlan_alvo_no_lo_oroszlan__600x410


Olyan emblematikus műveket vonultat fel a szürrealista kiállítás, mint Magritte A kettős titok festményét vagy Dalí Álom egy gránátalma körül repkedő méhről alkotását. De nemcsak ezek miatt az ikonikus munkák miatt érdemes ellátogatni a várba, hanem azért is, mert ezen a kiállításon olyan, kevésbé ismert különlegességek is szerepelnek, mint Giacometti Férfi és nő szobra, Masson brutális és nyers rajzai vagy Man Ray Mrs. és Mr. Woodmant sade-i testhelyzetekben megörökítő sorozata.


Az október 20-ig látogatható tárlatról itt és itt írtunk.


4. KŐ/PAPÍR/FRESKÓ - Megmentett műkincsek 2019

Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest


Rokoko_oltozeku_noi_porcelanszobor_Rudolstadt_19._szazad_vege_Copy


A Magyar Nemzeti Múzeum Pulszky termében rendezett kiállítás a restaurátor szakma kulisszatitkait tárja fel a látogatók előtt: huszonegy frissen végzett restaurátor hallgató mintegy harminc munkáját lehet megtekinteni. Köztük olyan különlegességeket is, mint a Szépművészeti Múzeum 1500 körülre datált, nagyméretű freskóit, az Esterházy-kincstár drágakövekkel díszített pallosát vagy Gárdonyi Géza olvasólámpáját. Az ismertető tablók végigkísérnek minket a restaurálás lépésein, miközben bemutatják azt is, hogy milyen szerteágazó felkészültséget igényel egy restaurátortól egy festmény, szobor vagy tárgy felújítása.


A kiállítás szeptember 1-jéig látható.


5. Nikola Tesla - Mind from the future

Tesla Loft, Budapest


_D0A9192_Copy


Minden érzékünket megmozgatja a Nikola Tesla életművéből rendezett utazókiállítás: belépve olyan, mintha a gondolkodás szövetébe csöppennénk bele, komplex élmények érnek minket, az egyes elemek pedig szabad asszociációkat indítanak el bennünk. A kiállítást nemcsak azoknak érdemes útba ejteni, akiket érdekel a feltaláló élete, hanem azoknak is, akik szeretik, ha intenzíven hat rájuk egy kiállítás. Itt aztán igazán meg lehet tapasztalni, hogyan működik az élményalapú tudásátadás a gyakorlatban. A kerámia levélevő bogaraktól kezdve egészen New York leghíresebb felhőkarcolóinak csúcsáig van itt minden, a virtuális valóság szemüvegek, a képernyők és egy interaktív játék pedig a látogató szórakozásáról gondoskodnak.


A szeptember 1-jéig látogatható tárlatról itt számoltunk be.


6. Nagy Kriszta: Csipkerózsika halott

MűvészetMalom, Szentendre


csipke_rozsika_halott
Forrás: Tereskova Nagy Kriszta x-t Facebook

Nagy Kriszta Tereskova imádja borzolni a kedélyeket, nincs ez másképp e mostani projektjével sem. A szentendrei Régi Művésztelepen alkotó művész helyspecifikus installációja arra a női tapasztalatra reflektál, amely a fehér lovon érkező herceg után való végtelen vágyakozásként írható le. A Grimm-mese narratívájának újraírásával olyan frivol hangoltságú kortárs projekt jött létre, amely egyszerre használ klasszikus festészeti megoldásokat, szövegeket és alkalmi zenéket.


A kiállítás szeptember 1-jéig látogatható.


7. Szobrok a kertben

Szentendrei Régi Művésztelep, Szentendre


szobrok_a_kertben_7


A közelmúltban újult meg a művésztelep parkja, ahol most tizenegy kortárs szobrász alkotása látható. Az első alkalommal megrendezett nyári szobrászati tárlat különlegessége az, ahogyan a szobrok belakják és átértelmezik a teret. Érdemes megnézni, hiszen igazán változatos munkák kerültek a parkba, az alkotásokban a klasszikus szobrászati problémák nagyon változatos koncepciókban bontakoznak ki, de tetten érhető az a közös szellemi mag is, amely a tanár-tanítványi viszonyból ered.


A szeptember 27-ig látogatható tárlat kurátorával készült interjúnk itt olvasható.


8. panel – lét, közösség, esztétika

MODEM, Debrecen


modem
Forrás: modemart.hu


A lakótelepek hatvan évéről mesél a MODEM panel című, augusztus 3-án nyíló kiállítása, ami leginkább attól lesz izgalmas, hogy többféle tudományág segítségével kutatja Debrecen és a régió paneles technológiával épült lakótelepeit. Itt tehát a tudomány, az építészet és a művészet szempontjai is előkerülnek, valamint a lakosság aktív megszólítása sem marad el. A tárlat legfontosabb kérdése, hogy a bérházak milyen hatással vannak a társadalomra, a közösségre, az egyénre, a gondolkodásra, valamint a városképre.


A kiállítás november 17-ig látogatható.


9. Folyók, tavak, tengerek – Az éltető víz

Vaszary Galéria, Balatonfüred


Mednyanszky-Laszlo_Teli-est_1913
Mednyánszky László: Téli est, 1913

Ha épp a Balatonon nyaralunk, akkor érdemes útba ejteni a Vaszary Galériát, ahol páratlan válogatást láthatunk a Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria gyűjteményeiből. A víz hétköznapi élethez kötődő kérdései elevenednek meg a 19. századi nemzetközi – döntően francia – és magyar remekművek között. Olyan zsenik munkáit állították ki most, mint Gustave Courbet, Jules Dupré vagy Charles-François Daubigny. A hazai művészek sorát pedig, többek között Benczúr Gyula, Csók István, Vaszary János, Mészöly Géza, Mednyánszky László, Munkácsy Mihály, Paál László és Szinyei Merse Pál neve fémjelzi.


A kiállítás november 17-ig látogatható.


10. Ez sör!

Janus Pannonius Múzeum Galéria, Pécs


ez_sor


A nagy hőségben a sörfogyasztás is megnő, én személy szerint mondjuk pont nem szeretem, viszont a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum Ez sör! című vándorkiállítása még számomra is nagyon izgalmas, hiszen a sörgyártás története éppúgy előkerül benne, mint a sörfogyasztási szokások. Ha egy kicsit is kíváncsiak vagyunk a honfoglaló őseink italkultúrájára, a középkori sernevelők tevékenységére vagy a legnagyobb üzemeink történetére, akkor érdemes a JMP Galériába is ellátogatni a nyáron.


A kiállítás augusztus 31-ig látogatható. Itt írtunk róla.


Kocsis Katica

Fotók: Csákvári Zsigmond/Kultúra.hu

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

A_San_Luis_Potosi_szekesegyhaz_bejarata

2019.08.26

Guillermo Kahlót Magyarországon a világhírű festő, Frida Kahlo apjaként ismerik inkább, holott építészeti témájú fotós életművével önálló jogon is megbecsült helye van a fotótörténetben. Lenyűgöző fényképsorozatokban örökítette meg Mexikó építészeti múltját és modernizálódó jelenét a 20. század elején. Nem véletlenül viseli a Műcsarnokban rendezett Guillermo Kahlo-kiállítás a Frida országa címet, hiszen a jelentős fotográfus munkássága részben Frida Kahlo alkotói életművének is meghatározó forrása.

Tolcsvay1_R

2019.08.25

Az augusztus 20-ai rendezvények sokakat vonzanak, így nem árt, ha időben találunk olyan helyet, ahonnan gyönyörködhetünk a tűzijáték látványában anélkül, hogy nagy tömegben kellene feszengenünk. A Budapesti Nyári Fesztivál megoldást kínált erre: akik jegyet váltottak az Új Magyar Rapszódia – Magyar Mise elnevezésű koncertre, a maradandó zenei élmény mellett kényelmes székekben ülve, kivetítőn követhették a szünetben a tűzijátékot.

PMSZ_2

2019.08.25

Rancsó Dezső színművész kapta idén az Agárdy-emlékláncot a Pesti Magyar Színház társulatának szavazatai alapján. Sándor Erzsi portréja.

Berlinből Nagy-Britanniába költözött Aj Vej-vej. A világhírű kínai ellenzéki művész, aki 2015 óta családjával berlini emigrációban élt, egy korábbi interjúban azzal indokolta távozását Németországból, hogy a német társadalom zárkózottá vált. „A német kultúra annyira erős, hogy nem igazán fogad el más gondolatokat és érveket, alig van tér a nyílt vitákra, alig van tisztelet az eltérő hangok iránt”. Aj Vej-vej igen népszerű Nagy-Britanniában, 2010-ben a londoni Tate Modern múzeumban állították ki Napraforgók című installációját, amely százmillió darab kézzel festett porcelán napraforgómagból állt. Cambridge-ben is volt már kiállítása 2016-ban.

A fesztivál október 11. és 13. között a Vajdahunyad vára mögötti parkos területen lesz. A programok közt kvíz- és társasjátékok, mese- és bábelőadások is lesznek, fellép a Kolompos Zenekar, Puskás Peti és a The Biebers, Péter Szabó Szilvia és a Tárkány Művek. A rendezvényen 30 különböző kürtőskalács-készítő standdal várják a látogatókat.

Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója és Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke kapta meg idén a Tony Curtis-díjat. Az elismeréseket a Fényes Napok rendezvénysorozat keretében adták át a mátészalkai Zsinagógában tartott ünnepi rendezvényen. A tanács programjának fókuszában idén a 73. születésnapját ünneplő Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező állt.

A díjat tavaly hozta létre a Magyar Hollywood Tanács olyan személyiségek elismerésére, akik a filmes hagyományok ápolásáért, a fiatal nemzedékek számára továbbörökítéséért önzetlenül tevékenykednek. A díj átadása szimbolikus is volt, hiszen a helyszín Tony Curtis szüleinek városa, Mátészalka volt.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Let's jive! címmel tart koncertet augusztus 31-én a Coquette Jazz Band a Fesztivál Színházban a Müpában. Az együttes élvezetes, táncolható jazzt játszik, akár koncertteremben, akár egy füstös kocsmában muzsikál. Kiváló hangzása, stílusos játéka, fiatalos energiája és kifinomult zenei humora nagyszerű választás azoknak is, akik most barátkoznak a jazz műfajával. Frank Roberscheuten, az egyik legkeresettebb európai swingmuzsikus vendégszólistaként csatlakozik a zenekarhoz.

lets_jive_coquette_jazz_band

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma