NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2019.04.23

Az április 15-ei párizsi katedrálistűz tragédiájával döbbenhetünk rá igazán, hogy a több mint nyolcszáz éves Notre-Dame mennyi művészt ihletett meg – többek közt filmeseket is. Van, akinél csak háttérként jelent meg, és van, akinél a cselekmény fontos része Párizs egyik legfontosabb jelképe. A filmtett.ro összegyűjtött 10 filmet, amelyben felbukkan a Notre-Dame.

10. Roman Polanski: Keserű méz / Bitter Moon, 1992

bittermoon

A Coyote-Seigner páros gyötrelmes története nagyrészt Párizsban játszódik, úgyhogy szinte elkerülhetetlen volt, hogy bekerüljön a filmbe egy-egy Notre-Dame-snitt. Mint például ez.

9. Jean-Pierre Jeunet: Amélie csodálatos élete / Le fabuleux destin d'Amélie Poulain 1992

amelie-film

Amélie színes-szagos életének szerves része a groteszk és a tragikum. Néha a kettő egyszerre: mint például amikor édesanyjával meglátogatják a katedrálist, aminek a tetejéről leugrik egy turista, éppen Amélie édesanyjára, aki nyomban szörnyethal.

8. Brad Bird: L'ecsó / Ratatouille, 2007

ratat

A „szegény, mint a templom egere” mondás új értelmet nyer ebben a klasszikussá érett patkányséfes Pixar-animációban. A film fő helyszíneként funkcionáló étterem a Notre-Dame tőszomszédságában áll, így aztán a szereplők párszor feltűnnek a katedrális tökéletesre renderelt mása előtt.

7. Stanley Donen: Amerikai fogócska / Charade, 1963

charade

A klasszikus, sztárparádés bűnthriller Párizsban játszódik, ezúttal Audrey Hepburn és Cary Grant romantikázik a Szajna partján.

6. Amy Heckerling: Európai vakáció / European Vacation, 1985

europaivakacio

A Chevy Chase-féle National Lampoon-család vakációja Európába vezetett 1985-ben. A film az obligát „amerikaiak jönni Európa”-viccek gyorstalpalója. A párizsi fejezetben Griswoldék elsétálnak a katedrális előtt, az időt természetesen nem bámészkodásra vagy fotózásra, hanem veszekedésre használva.

5. Woody Allen: Éjfélkor Párizsban / Midnight in Paris, 2011


midnight-in-paris

Woody Allen kedves „időutazós” filmjében a húszas évek Párizsa is felbukkan, ahol Picassótól Bunuelig mindenféle legendás arcokkal találkozik Owen Wilson figurája. A mellékelt kép viszont épp a jelenben játszódik.

4. Stephen Sommers: Van Helsing, 2004

van-helsing

Az egyik legsikeresebb Drakula-spinoff-karakter saját filme(ke)t is kapott már. Az amerikai CGI-produkcióban a Hugh Jackman alakította Van Helsing verekedik Doktor Jekyllel a katedrális tetején.

3. Jean-Luc Godard: Á bout de souffle / Kifulladásig / Breathless,1960

kifulladasig

A francia újhullám „programfilmjében” Belmondo és Seberg többször elsuhannak autóval vagy gyalogosan a katedrális előtt, sőt, Seberg karaktere ott is lakik valahol a környéken. És ha ez nem lenne elég, még egy párizsi légifelvétel is belefért Godard filmjébe.

2. Richard Linklater: Mielőtt lemegy a Nap / Before Sunset, 2004

beforesunset

A legszomorúbb, leprófétikusabb dialógus mindek között („a Notre Dame el fog tűnni egy napon") a Mielőtt lemegy a Nap című filmben hangzott el.

1. A Notre Dame-i toronyőr (1932, 1939, 1956, 1982, 1996, 2001 stb.)

notre-dame-toronyor

Nem is gondolnánk, hogy Victor Hugo 1831-es regénye ennyi film alapjául szolgált. Vegyük csak a legismertebbeket: az 1939-es változatot William Dieterle rendezte, és Charles Laughton mellett Maureen O'Harát láthatjuk Esmeraldaként; az 1956-os, „autentikusan” francia Jean Delannoy-változatban Anthony Quinn és Gina Lollobrigida szerepelnek; az 1996-os Disney-féle animációhoz pedig Tom Hulce és Demi Moore adták a hangjukat. A mellékelt képen az 1939-es változat látható.

Kulcsszavak: Notre-Damefilmmozi

Gyorgyi_Anna_VenerOrsolya

2019.09.16

Dan LeFranc Nagy vacsora című műve 2011-ben Chicago legjobb darabja volt, most pedig a Jurányi Házban mutatják be szeptember 28-án Császi Ádám fordításában és rendezésében. Az egyik főszerepet Györgyi Anna játssza. Őt kérdezte Bordás Katinka.

Toth_Roland_-_Bela

2019.09.16

A Kecskeméti Animációs Filmfesztivál idén ősszel is megrendezi Budapesten a KAFF napot szeptember 21-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az egész napos rendezvényen a fesztivál díjazott alkotásaival is találkozhat a közönség.

TereyMTICzimbalGyula

2019.09.15

Az idén júniusban elhunyt Térey János író, költő, drámaíró, műfordító minden kétséget kizáróan nagy költő volt, akinek alkotói fellépése jelentős változásokat hozott a magyar irodalomban. Szeptember 12-én a Fugában tartott, Nagy tervekkel jöttem Rosmersholmba című, Térey szándékait tükröző kötet bemutatóján minden hely megtelt.

Drámasorozat kategóriában a Trónok harca nyolcadik évada tíz kreatív Emmy-díjat nyert el, a Csernobil című sorozat hét díjat kapott a korlátozott epizódsorozatok kategóriában, a Free Solo - Mászókötél nélkül című filmet a dokumentumfilmek között szintén hét díjjal jutalmazták. Kreatív Emmy-díjjal jutalmazták Cherry Jones und Bradley Whitford színészeket A szolgálólány meséje című drámasorozatban való vendégszereplésükét, valamint Jane Lynchet és Luke Kirbyt a The Marvelous Mrs. Maisel című vígjátéksorozatban nyújtott vendégszereplésükért. Utóbbi sorozat a vígjáték kategóriában hat díjat zsebelt be. A legjobb dokumentumfilmnek járó kreatív Emmy-díjat kapta továbbá a Michael Jackson állítólagos szexuális molesztálásait feldolgozó Neverland elhagyása című film. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az egykori árvaház helyén immár egy interaktív kiállításnak otthont adó látogatóközpont, közösségi kávézó, bolt és kertek várják a Beatles rajongóit. A területen álló eredeti, gótikus épületet 1878-ban építtette egy hajómágnás, majd 1934-ben az Üdvhadsereg vásárolta meg a wooltoni ingatlant és gyermekotthonná alakította. Az akkoriban a nagynénjével Élő fiatal Lennon mindössze pár sarokra lakott az intézménytől, ahová gyakran ellátogatott, hogy fára másszon és bújócskázzon, valamint nagy kedvence volt az árvaházban évente megrendezett nyári kerti mulatság. Évekkel később Lennon ezekből az emlékeiből táplálkozva írta meg az 1960-as évek egyik leghíresebb számát, a Strawberry Fields Forever-t. Az eredeti épületet a 70-es évek elején lebontották, és egy kisebb gyermekotthont emeltek a helyén, amely azonban 2005-ben végleg bezárt. Az Üdvhadsereg tulajdonában lévő és általa üzemeltetett új látogatóközpont, kávézó és bolt bevételeiből a szervezet Steps to Work elnevezésű programját támogatják, amely a tanulási nehézségekkel küzdő fiatalok munkába állását segíti.

A Jojo Rabbit nyerte el vasárnap a Torontói Filmfesztivál fődíját, amelyről közönségszavazás dönt. Az új-zélandi rendező második világháborús komédiája a náci Németországban játszódik, és egy 10 éves kisfiúról, Jojóról szól, akinek képzeletbeli barátja Adolf Hitler. A Thor: Ragnarok rendezője maga játssza a náci vezért a filmben, amelynek további sztárjai között van Scarlett Johansson, aki a kisfiú anyját alakítja, továbbá Sam Rockwell és Rebel Wilson is. A fiú szerepében a filmmel debütáló Roman Griffin Davis látható. Waititi filmje a kanadai filmfesztivál legfontosabb trófeáját, a közönségdíjat kapta, amely 15 ezer kanadai dollár (3,4 millió forint) pénzjutalommal jár.

A közönségszavazatok alapján a második helyet Noah Baumbach Marriage Story című válási drámája kapta Adam Driverrel és Scarlett Johanssonnal a főszerepben, a harmadik pedig Bong Dzsun Ho dél-koreai rendező Élősködők című thrillere lett, amely májusban elnyerte a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díját.

Marc Chagall színpompás képeinek megalkotásánál egész pályafutása során hű maradt nyolc festékhez, bárhová is vetődött a világban – többek között ezt állapította meg egy ötéves kutatás, amelyet az amszterdami Stedelijk Múzeum szakemberei végeztek. A kutatók a művész kilenc festményét vizsgálták meg nagyon alaposan a modern technológiai vívmányok felhasználásával. Chagall művészetében keveredtek az olyan modern művészeti stílusok, mint a kubizmus és a fauvizmus, munkáit hagyományos vászonra, de kerámiára, üvegablakra, egy operaház mennyezetére, sőt asztalterítőre is festette. Az orosz származású francia festő Vityebszkben, egy kis faluban született, onnan jutott el Szentpétervárra, majd később tovább Párizsba és New Yorkba.

A régészek eddig nem foglalkoztak az alig 2-3 centiméteres éles pattintott kőeszközökkel, de a Dél-Izraelben talált apró kőszerszámok tanulmányozása kiderítette: használat után nem mosták el a pengéket, elefántzsírt találhattak a kőeszközökön. Az új felfedezés nyomán újjá kell értékelni az eddig ügyetlennek vélt, félmillió évvel ezelőtt élt Homo Erectus képét.

A Next.Ape tagjai bár mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. Harcsa Veronika belgiumi székhelyű, páratlanul izgalmas, új projektje szeptember 27-én debütál az A38-on.

820QI1zM

Október 18-án újult erővel lép fel az InStartban a The Anahit.

Itália áll a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar rendezvénysorozatának középpontjában. Az Európai Hidak szeptember 18. és 27. között várja a közönséget koncertekkel, filmvetítéssel és irodalmi esttel.

A Művészek a klímatudatosságért egy összművészeti kezdeményezés, amelyen magyar írók, képzőművészek, slammerek, zenészek és színészek igyekeznek szélesebb körben felhívni a figyelmet a közelgő ökológiai katasztrófára, illetve az ezzel kapcsolatos egyéni és közösségi felelősségvállalás fontosságára. Az első eseménynek szeptember 19-én a Trafó ad otthont.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma